Протести в Солун заради името на Македония

"Македония е Гърция", пише на пано в центъра на Солун, където днес в 14 часа се провежда дълго планираният протест срещу името на Македония.

Обратно в новината

Коментари - Протести в Солун заради името на Македония | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Виждаме съременна възстановка на гръцки андарти предимно от Крит и Тесалия, клали хиляди беззащитни българи - жени и деца в Македония, както обичал да се хвали Зорба, че си е парвил наниз с български уши. Въпросните на фотото държат портрет на Павлос Меллас известен с фразата "Вулгарос нами мини" - "Българин да не остане". Естествено Мелас е ликвидиран от ВМОРО. Почти всички срещи на гръцките андарти с четите на ВМОРО са завършвали с претрепването на гърците или позорното им бягство. Македония в днешната егейска част държана от Гърция до 1912 е била 80% населена с българи - екзархисти повечето но и патриаршисти.

През месец юли 1904 година Павлос Мелас в Кожани приобщава към андартството разбойническата дружина на Алексис Караливанос от Тесалия. Мелас се завръща в Атина на 2 август, като по същото време пет малки чети на Евтимиос Каудис, Панделис Кандилас, Лукас Кокинос, Георгиос Цондос и Спирос Спиромилиос (Буас) влизат в Македония, а на 28 август също и Павлос Мелас, но вече с чета. Към 8 септември са вече в Богатско. В Сребрени, Прекопана и Бел камен насилва населението да се върне към Цариградската патриаршия, но в Неред попадат на турски аскер и се разпръскват на 19 септември. Изтеглил се в Лехово Павлос Мелас изчаква до 8 октомври разбойническата дружина на Караливанос, с която повторно атакува Неред, където този път е участъковата чета на Никола Мокренски и окръжния ревизор Георги Попхристов. Отблъснатите андарти се реорганизират, и Павлос Мелас се насочква към Статица, където впоследствие е убит самият той.

Гръцките шовинисти са най-тъпите тапири на земята! От десетилетия пеят една и съща песен, че Македония е гръцка, даже на пакетчета за захар за кафе, пишат, че е от 4000 години гръцка. А преди 4000 г. гърчуля изобщо е нямало по света. Но кой от тези тапири може да го проумее. Македония е равносилно наименование на България, макетата са си българи от памтивека, отпреди поне 3500-3800 години и т.н. Дълго е за обяснения.

Ето го проблемът на гръцете! Гръцкия весник "Сфера" Септември 1959г.: ......... Близо до Флорина 3 села се заклеха: "Заклевам се в Бога, народа и честа си да не говоря повече български ..."

МАКЕДОНИЯ ОЗНАЧАВА БЪЛГАРИЯ.

Проблема е че там няма Българи претопени заменени с сърби по титово време.

Гърците са дали толкова много на света, още по възмотителното беше, че когато веднъж отворих един сайт, погледнах и на какви езици го поддържат бяха някъде към 30езика, нямаше български, гръцки но македонски имаше и си задавам въпроса те знаят ли че я Македония (западна България) живеят 2мил. души! Те история учили ли са!

Всъщност, проблемът в Гърция на практическо ниво е отдавна решен. Гражданите на БЮРМ се наричат "славомакедонес", т.е. македонци - славяни. Само че, май, поради обърканото им самосъзнание, от една страна, когато комуникират със славяни, са 100% славяни, но им се иска да бъдат и наследници на Александър Македонски. При това, забравят думите на основателя на тяхната държава, Киро Глигоров, който се уморил да им повтаря "ние сме славяни". Както и да е, ако проблемът с името не се реши сега, ще го решат времето и демографията в тази страна. Може би е по-добре да се направят референдуми и в двете страни. Чиста работа.

1. Нека сме коректни. Терминът славяни е от 17 век. Преди това има Sclavos /Теофилакт Симоката/, също и сакалиби. "СЛАВЯНИ" е популяризиран от основателката на Руската академия на науките, германката София Фредерика Августа фон Анхалт-Цербст, известна като Екатерина Велика. Смятам, че всичко това Ви е известно или може би греша? 2. Германката Екатерина Велика само популяризира - "СЛАВЯНИ"...... Терминът е на Винко Прибоевич с издаденото от него през 1532 г. във Венеция Слово за произхода на увенчаните със слава славяни,(забележете думите слава и славяни!!). Императрицата търси идеологическа формула, за да оглави славянското множество, изгубило държавната си независимост при падането на българското и сръбското царство. 3. Copy-paste: . в съвременната славянистична литература се е наложило твърдението, че етнонимното название "славяни" не е късно възникнало средновековно понятие, а древно и исконно самоназвание на протославяните. Това твърдение е основна брънка в един по-широк опит да се създаде представата за древно цивилизационно величие на великорусите и другите източнославянски народи. Подобни опити да се открие древен произход, праславянска писменост, праславянски календар, праславянски науки, праславянски народи, князе и държави почти винаги стигат до източници, които обаче са скито-сарматски или алано-български. Фактически до същия резултат се стига и в опита да се екстраполира понятието "славяни" към ранното Средновековие и Античността

Пълни глупости и измишльотини на кандидат тъпанар.

Кви протести, кви 5 лева ? Тези земи са били български, а не на гърчолята. Мизия, Тракия, Македония... България е била на три морета, а сега ? По история имах слаб, ама имам един родител в Гюмюрджина роден, така, че сме на ти за много неща. Беломорска Тракия, дано и сега не ни преепат, предатели дал бог в бг,, да се допитат до известни историци, а не на празни глави .страделец си остава народа, както винаги, епаният епан, битият бит

Разговорният език е малко изменен български,всеки българин ще разбере македонеца какво иска.Гръцкият език и македонският нямат нищо общо,ама хитрца Ципрас знае какво иска,а нашият лидер за българите нищо не прави ама за македонците и турците,,душа дава,,но не свойта ,а на народа.

Още един учил-недоучил.

Е и каква стана? Тиквата трябва да преподписва прословутия договор с Македония с Ципрас, май!!!

Аз,бога на всички богове,принц Македон от марсианско Скопие,кацнах на тази Земя преди 6578г. от Марс Македоналдсън,където генетично създадох живота в вселената,и македоноидите.След това създадох земята,и я заселих с най-породистите македоноиди.Но те встъпиха в содомизъм с гърците(извратено племе рептили),и аз унищожих живота,и претворих отново.Повторно аселих земата с македоноиди,като обявих за нова столица на вселената Скопие ню :)

Антична Македония няма нищо общо с Гърция. Тези етиопски евреи крадат историята на България. Древната македонска държава е тракийска и никакви гърци там не е имало. Крит също не е бил гръцки. Това личи от намерените там азбуки Линеар А и Линеар Б, сходни с глаголицата и надписите и днес са понятни на български език. Гърция няма право на нищо в тези земи, да се връщат в Етиопия евреите. А Република Македония може да се нарече Югозападна България и това ще помогне за игнорирането на албанския елемент, с преминаване в състава на Родината България. Лошото е, че нашите "Обединени патриоти" и най-вече , адвокатчето от ВМРО, евродепутат Джамбазки, мълчи като плъх в брашно. Къде сте бе патриоти или по-точно идиоти. Къде си бе Сидеров, къде си бе Симеонов.

Обърка се света. Елините са македонци, ние сме татари, а македонците - шиптъри.

500 автобуса. Нали беше криза? Или руското посолство в Атина плати автобусите?

Преди 25 години успях да намеря в държавният архив документите на дедите ми-мъжете загинали в битка за България,жените и децата бежанци от Горно Броди /Серско/.Гърците са ни избивали повече от фесовете.За съжаление всичко е забравено.

Гърците в Северна Гърция СОЛУН всъщност са със СЕФАРИДСКИ еврейски корени(ДНКто им е масово на маври от Северна Африка) такива са голям процент от арнаутите-шиптари .Ето какво пише известни историк бг краевед от Солун Васил Кънчов 1890 година 60% от населението на Тесолоники са ЕВРЕИ сефариди след тях са Гърци трети са българите по численост

Браво! Сега ми светна! Само не разбрах точно - всъщност гърците са сефариди, но са и маври, като обаче най-вече са "арнаути-шиптари"? (Да оставим настрана, че се пише "шиптър"). Истински корифей!

Григор отново доказа,че в България има не само фъшкии! Браво на Григор!

Няма значение кога и накого е била Македония-географска област, а не държава.Тези смешни изсипаняци , които живечт на г.ъ на географията ,окло Скопие пък може да претендират за това име.То е все едно като се продава там Кока Кола да искат да си я кръстят Кокаколия с търговска цел.Говорят български, пишат на кирилица, а искат име на Гръцка географска област.Оня от Панагюрище би казал-ОТ КЪДЯ НА КЪДЯ.

Е, има и едни 300-350 години като част от сръбска средновековна държава и после още 80 години в Югославия, ама кой ли българин ги брои...

Я посмали Манго...тези цифри за нищо ги нямате...И ако не бяха великите сили само супа последните 80 години щяхте да духате...

350 години е била сръбска? я кажи откога до кога? кой сърбин я е завоювал и кой я е изгубил?

Сръбска може да се каже , почти не е била, освен след като е паднала османската имерия , но българска още в средата на девети век има-няма двеста години . Ето и образно https://link

Приемането на "Македония" в ЕС е ненаучна фантастика и може да стане само ако САЩ решат да заградят Сърбия от всякъде като руски агент.И тогава обаче ще бъде като анклав на Албания.Това обаче ще значи пълното елиминиране на България от мечтата на ББ за водеща роля в района.

В момента-северна Гърция е отдавна прочистена от българско население, така че правилно си викат хората. Само че още никой не ни се е извинил за геноцида срещу българите там в началото на 20 век. Също и в Македония, останала под сръбска власт. Никой не говори за това как са се отнасяли към хората, поддържащи българското си самосъзнание. Прочетете Анри Пози, моля. Съседите ни дължат извинение поне за всичко, което са правили организирано в прочистването на цели територии от българско население. Но никой български политик няма да поиска това. Дори от сегашното ВМРО.

Гинке,не дрънкай глупости, че ако те гепна, гащите щИ цепна.Ти ходила ли си в Северна Гърция.Ами там около Сидерокастрон и Серес почти всички знаят български.Колко са българи и колко не , никой не може да каже, но тези гнусни предатели от югозападните покрайнини могат да се наричат само -Пирински македонци, като български Тракийци или Добруджанци.Тъй като географската област Македония е на територията на Гърция и България, това не бива да е в ущърб на нито една от двете добросъседски държави.А в никакъв случай не бива да се допуска създаването на държава с такова име.

Те знаят български знаят турски цигански а някои и иврит

СУДЖУК АГА БАНКЯНЛИЯТА ПОДРКЕПИ АЛБАНСКИТЕ ПАРТИИ В МАКЕДОНИЯ ... ТОВА МУ БЕЧЕ 4-ТО НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО СЛЕД - ООН-ТО - ЮЖНИЯ ПОТОК - АЕЦ БЕЛЕНЕ

само 80%

Аз,бългаинът смятам че приобщаването на "македонските българи" ще бъде таралеж в гащите на България.Това са отдавна с промити просръбски и антибългарски мозъци и трябва да се пазим от тях.Последните 100 години не са ни доставили нищо освен беди и крамоли!

Кой пък е тръгнал да ги преобщава? Става въпрос за нормализиране на отношенията и да се разберем за историята. В крайна сметка какво толкова лошо има да работим заедно на балканите за по добро икономическо развитие?

Каква Македония ,бе! Само халвата на гърците се нарича македонска.

Тъпи драсканици.

Така е Македония е Гърция .подкрепям моя народ в истината.

Преки потомци на древните елини днес няма. Разбираемо е желанието ти да си елин, но си грък, потомък на ромеи.

МАКЕДОНИЯ Е АЛБАНСКА ... ДАНО ГИ ИСЛЯМИЗИРАТ ДО ПОСЛЕДНОТО БЕБЕ ШИПТЪРИТЕ , ТВЪРДОГЛАВИТЕ КОЧОВЕ :))

БЪЛГАРИЯ Е НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ПРЕДАТЕЛ НА БЪЛГАРИТЕ В МАКЕДОНИЯ

Такива за голямо съжаление почти не се обявяват.Да си чул поне за един пробългарски протест,поне един пробългарски лозунг...а за албански и сръбски си чул нали?Тези за които мислим че са българи мислят само за български паспорти и как да завъртят далавера в Сандански и Петрич.

Ние българите никога не можем да организираме подобен протест.

Прост народ издънена държава.

Македония си е гръцка. А Вардар ще бъде албански. Като Косово. Дебилните българските колониални власти окончателно отказаха българския интерес. Срещу жълти стотинки естествено.