Стотици хиляди взимат под новата минимална заплата 510 лв.

Тристранният съвет ще обсъди днес проект за постановление на Министерския съвет за определяне на нов размер на минималната работна заплата за 2018 година.

Обратно в новината

Коментари - Стотици хиляди взимат под новата минимална заплата 510 лв. | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

За 3.07лв/час, няма кой да свърши много работа!

...това са джобните на ден пари на дечицата им, на внучетата им... Бг е била и си остава бедна завинаги. Жалим, че сме се родили тук, а не в някоя Европейска държава ?!?!?!?!

Нашата минимална заплата била по ниска от гръцката с 65 процента ?! Вие за глупаци ли ни взехте бре ?! Значи гръцката излиза че е 280 евра ?! Я си го набийте , май ка ви дееба смо тана

Всъщност се обърках с процентите , излиза че гръцката е около 500 евра

Наричайте ги бизнесмени, предприемачи, комсомолци с червени куфарчета.. както искате, но не и работодатели.. глупаво е! Работата (трудът) я дават работниците и очакват достойно заплащене..

Със техните номера ,са една от причините българите (работещите ) да се изселят ,защото искат за 500 лв. месечна заплата да им се бачка по 12 часа на ден и накрая , я си вземат парите , я не . За това работарите отиват в страни ,където има ред и законност ,да не говорим че има държави ,където след 10год. трудов стаж се има право на пенсия . Изобщо ,защо тези боклуци биват изслушвани по медиите ?

goose

Едни работници тук та пушек се вдига ... Всеки знае какъв трябва да е работодателя, но се чудя защо никой от тях не е станал такъв? Синдикатите натискат за вдигане на заплатите за да си приберат членския внос от робите си. Работодателите ще останат със същите разходи както преди - ще вдигнат заплатите и ще уволнят съответния процент служители. И само 80-те процента от материала не може да стопли, че като вдигаш заплатата с административни мерки точно тези нискоквалифицираните, дето са първи да подкрепят тая боза, го изяждат първи.

Съгласен на 100%. Самата дума "работник" е свързана с думата "работа". Не сме в комунизма, където всеки трябва да получава според потребностите. Ако работника работи, изкарва си заплатата + печалба за фирмата - всичко е наред. Дали работодателя му е осигурил възможност да го прави - зависи от работодателя. Като не ти харесва, смени го. Намери си работа където да оценят високата ти квалификация и ти плащат петцифрена заплата. Ако няма в България такава - отивай в чужбина. Там шефовете те чакат точно теб с хляб и сол и бъклица в ръка.

Да знам какво е работодател. Крадец, лъжец, измамник, егоист, пошло човешко същество което вместо сам да си избърши задника кара другите да му го избършат срещу една пръдня. Печалба - означава че на някой нещо не му е платено и някой е измамен че нещото което е купил наистина струва еди колко си. Измама и кражба по всички определения и дифиниции до които човечеството е достигнало през цялото си съществуване. И не ми разправяй че който полага определено количество труд ще успее като "бизнесмените". Нима миньора който работи без почивка по 14 часа дневно в условия на нечовешки труд заслужава по-малко от Григор Димитров например или от шефа си който реди пасианси на компа си. Не ми говори за таланти и че който си можел...можел. Всеки има талант и всеки може. И не е въпрос до иска или не иска, да пробва или да не пробва. Върпос е дали се е родил в миньорско семейство или в "шевското" семейство. Призката за Пепеляшка как слугинчето станала принцеса са само в ...приказките. В реалния живот трябва да извършиш нещо което наричаме или морално престъпление или престъпление пред закона.

Познавам много работодатели, които не са крадци, лъжци и егоисти. И работят по 12-14 часа на ден. Но ти няма как да познаваш такива. За теб перфектния работодател е бюрото по труда. И някой трябва да ти плаща, защото си се родил.

Я стига Един и същ съм си и тука и в Германия Обаче тука взимах МРЗ а в Грмания заплатата ми е чисто 2300 Евро Даже в Германия работата и началниците не се големеяткато тези на Домусчиев

Кой бизнес няма да одобри, че то в България има само измамници, тук няма бизнес, въртят кухи обороти, крият ДДС, къде го видяхте бизнеса!!!!!!!!!!

Няма нищо чудно и неестествено бизнеса да не подкрепя неща свързани с бъркане в бездънният му джоб. Него ако питате най-добре ще е робите които го хранят да не им се плаща изобщо, да не почиват изобщо, дори ако е възможно да не напускат работното си място въобще. Ако може да не се хранят, да не ходят до тоалетна , да не спят. Ето това е бизнеса. Хора живота е много кратък и за това времето е безценно за вас. То струва много пъти повече отколкото работата която трябва да свършите. За това това трябва да принудим...повтарям да се принуди насила бизнеса първо да се съобразява най-вече с това че той всъщност копува вашето време. Само за да сте на разположение на бизнеса той трябва да плати много за това. Отделно трябва да ви плати и за свършената работа. Иначе вие не сте по различни от роба. Когато бизнеса ви ангажира почти цялото време за живот вие просто губите автоматично всякакви човешки свободи. И никога не се връзвайте на приказки от сорта че видете ли във фирмата която работите сте като семейство. Глупости, вие семейства си имате. В семейството хората се обичат и се грижат един за друг а бизнеса се грижи само за себе си, тоест двамата тримата които разполагат с фирмената сметка и които ви баламосват през цялото време само и само да им пълните джобовете.

Ако аз съм синдикат бих сложил на масата на преговорите следните искания. Работно време - не повече от 8 часа Събота и неделя - категорично почнивни дни. Ако има бизнес който не може да спира в тези дни, плаща толкова че да му се завие свят и да потърси алтернатива. Ето за това са учените. Никакви извънредни, извънредните за семейството и децата. Няма по-добра възпитателна среда от семейството, ако изкаме децата ни да станат Хора. И не на последно място...какво ако белите якички сложат по-малко пари в джоба си. Какво ако имат по-малко власт над останалите? Дори смятам че самите те ще заприбличат повече на хора отколкото са сега. И на тази маса на преговорите няма да преговарям а ще им заповядам. В противен случай пускам масата народ да се саморазправи както те си знаят.

На цял свят стана ясно, че България бе превърната от Български управници-чуждопоклонници в съвременна колония, предоставила от тези управници всичко, което притежава страната за разграбване от инициативни задгранични грабители в т.ч. и ценният национален човешки ресурс! Този продажен на глобализма български политически елит е безподобен по своята алчност и бездушие, към съдбата на хората от нацията! Не се афишира много но, нашите управници са единствени в Европейският съюз, които не са съгласни в ЕС да се въведе принципа за един и същи труд във всяка страна на ЕС, еднакво заплащане! Макрон - Президента на Франция, последователно привиква Премиера и Президента ни, за да им набива канчето да приемат това справедливо правило! Е, няма да стане! Защо? Никой не смее да попита вожда на българското племе, недосегаемият полу-бог - Премиер Бойко Борисов, защо е тази човеконенавист у него! Президента Радев, няма защо да се пита, той е само за парлама и чат-пат за парадна показност у нас и в чужбина. От него нищо не зависи. В момента има ролята на тъпан, който Бойко Борисов бие,за да плаши с безплодният му шум опозицията! Няма друго такова племе по света, което като икономически канибали изяжда собствените си човешки ресурси! Толкова човеконенавист, такива потомствени от векове - български чорбаджии изедници си развъждаме, които обикновено ни ликвидират като държава! Пак с такива начело, вървим към поредната национална катастрофаа!

Виждам подкрепяте вдигането на МРЗ. Виждам и, че смятате, че работодателите грешат в отказа си да вдигат доходите. И се питам ще подкрепите ли правителстовото с действия срещу работодателите, ако се наложи? :-)

Няма да се наложи - правителството да не е лудо да реже клона, на който седи?;))

Хахаха типично по правешки "да се снижим да мине бурята". Никой не знае дали ще се наложи. Аз питам АКО се наложи ще има ли подкрепа. Но както и очаквах се бяга от конкретен отговор. :-)

То, ако зависи само от бизнеса, те работодателите заплати няма и да плащат, защо трябва да се минават така жестоко ... Жалък и смотан бизнес, скапани пишман работодатели ... То ТРЯБВА преди да тръгнеш да правиш бизнес ДА СИ УЧИЛ и да имаш ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ, и да знаеш ИКОНОМИЧЕСКИТЕ ПОХВАТИ, КАК СЕ ПРАВИ БИЗНЕС?!?!?! Е да ама не, нали сме в България, тук всичко е наопаки на останалия нормален свят ...

Имам предложение.Нека Великия бг бизнес да каже на колко от служителите си може да осигури 1000 лв заплата.За да има смисъл този човек да ходи на работа.Другите които останем безработни,ще си търсим късмета по света,за да не ни губят времето.Защото те се доказаха като селски тарикати.Мързеливи при това.Алчни.Те в кого инвестираха да го квалифицират за да им работи?Чакат наготово да дойде обучен кадър.А и искаме стандарт на бизнесмените.Бизнесмен който не осигурява поне 1000 лв заплащане на служителите си,разтуря бизнеса и отива да работи.На никой не са му притрябвали кокошкари в бизнеса. И последно,стандартът във Сърбия.Как така е по висок?Ами Македония?Нека дървените философи,великите ни икономисти обяснят този факт.

Бизнесът скоро ще духа папура, защото масово и малко квалифицираните хора се махат, защото не издържат на мизерните заплати, а минималната заплата трябва да е поне двойна за да съществува човек. Предпазвали добрите работници! Моля! То отдавна е някакво скотско ограбване тип див капитализъм.

Не знам защо в тази страна се допуска неграмотни без средства мошенници да стават Работодатели. Те експлоатират хората не заплащат труда им, после претендират че държавата им пречи. Затвор конфискация на Джипове, Яхти, Имения купени с пари от заплатите на служителите и тогава ще стигнем стандарта който бленуваме от 25 години. Повярвайте само за 2 години ще стигнем западне Европа на заплати, които отрече това значи льже. В България трябва да идват Инвеститори които търсят квалифицирана работна сила а не нископлатена работна ръка, има Голяма разлика между двете скъпи другари, седесари, и тем подобни приватизатори от масовата и бизнесмени с купено средно образование.

Има нещо тотално сбъркано тук;) Хем от една страна правителство и синдикати твърдят, че сме стабилни и едва ли не икономиката ни цъфти и вързва, хем работодатели твърдят как щели да раздават на корем бонуси и да увеличават заплати ( статия от вчера), хем същите тези бизнесмени се опъват като магаре на мост когато се увеличава административно МРЗ и мецат за увеличаване на сивия сектор, който от години все се върти около 50%...;) Ами, драги ми работодатели, кажете го ясно и високо - не ни се плащат увеличените осигуровки!

амбриажи да живеят до края на живота си с минимална работна заплата!

Какво става не разбирам ? Първо глаасувахте за партия която обещава да не вдига доходите После партията си спазва обещанието и не вдига доходите И накрая хората масово недоволни че избраната от тях партия си е спазила обещанието..

Янто се налага яка ревизия на тези бизнесмени. Защо нямат пари за мимималната заплата?

Пълна пародия. Ако си повишиш квалификацията тука за награда не получаваш повече пари, а само повече работа. И на всичко отгоре "бизнеса" дължи сам да си поемеш разходите по допълнителни курсове и др. такива, не са склонни да инвестират в служителите си. Но видиш ли ако го направиш и си потърсиш по-добре платена работа ти си "нелоялен" и почват да ти правят всякакви мизерии. И на тоя фон постоянната чувство за несигорност стрес и гнет е реалния демотивираш фактор в работниците и служителите.

пълна действителност... Затова циганите не си повишават квалификацията. И чакат държавата да им падне в ръцете.

ChatGPT

Нормално да са против Вие бихте ли се съгласили да се бръкнете десетки хиляди за да осигурите малко по-добър живот за служителите си? Според мен изобщо не трябва да ги питат, а да им го натресат като закон! Също както ни натрисат повишенията на тока без да ни питат

Разбира се, че трябва да им се въведе със закон, както е навсякъде в ЕС. Защо се влезе в ЕС?? За да се превърнем в площадка за рециклиране на боклуците на ЕС, за което не се иска квалифициран труд..."Бизнесът' не бива да се пита, защото "бизнесът" е едни 15% в БГ. Всички глупости за някакъв механизъм, съотношение на МРЗ/СРЗ са празни приказки, които самият "бизнес" не може да мотивира по никакъв начин. А профсъюзите нямат и минимална концепция по въпроса, просто са едни празнодумци. Остава "правителството", което си измива ръцете с "бизнеса" и профсъюзите. Т.е. никой няма намерение да увеличава заплати, а парите в техните джобове. Следователно, крайно време е работещи и мислещи хора-българи да се запретнат и свършат всичко както трябва в интерес на повишаване стандарта на живот. Сегашната "тристранка" - национализация и доживотен затвор (макар че са за смъртна присъда)

БОГАТИТЕ И ОБЩЕСТВОТО Действителността в САЩ И ЕС е най-доброто ДОКАЗАТЕЛСТВО за пълната несъстоятелност на либертарианските идеи, колко ПОЛЕЗНО е неравенството, защото то АМБИЦИРАЛО хората да работят повече и как богатите ТРЯБВА да станат по-богати, за да имат ПОЛЗА и останалите. Да, от увеличаването на богатството на богатите имат ПОЛЗА: жените, децата и любовниците им, но в НИКАКЪВ случай обществото КАТО цяло. Обществото НЕ печели нищо от това, че ПОЧТИ целият ресурс (власт, капитал и реална информация) се концентрира в ръцете на НЯКОЛКО богаташи (лидери). И тази тенденция НЕ МОЖЕ да бъде приветствана, както ни СЪВЕТВАТ лидерите на неолиберализма. Тя ТРЯБВА да бъде постоянно оспорвана и в крайна сметка, прекратена. Естествено, концентрирането на богатствата в ръцете на малцина НЯМА да спре ей - така, от само себе си. Този процес МОЖЕ да бъде спрян ЕДИНСТВЕНО чрез демокрация и свобода, и пълна прозрачност (Швейцария, Исландия) за ВСЕКИ гражданин, защото това е ЕДИНСТВЕНИЯТ контролен механизъм за обществото тук и сега. всеки ден. Какво е демокрация, какво е свобода, какво е пълна прозрачност за една държава. Никой представителен политик в САЩ и ЕС, НИКОГА няма да има СМЕЛОСТ публично да каже на останалите, кратко и ясно определение за тези три "малки" основни въпроса, валидни за ВСЕКИ човек: 1. Какво е демокрация; 2. Какво е свобода; 3. Какво е пълна прозрачност за една държава. А сега какво. Не на робството, не на фашизмът, не на социализмът, не на капитализмът скрит зад думите "демокрация" и "свобода".

ама у нас партийците се утрепаха от работа. Затова останалите ползват техния пример.

Абе Велев от ТНТМ ДКМС - боеви резерв на партията. Много се ояде бе комсомолецо бледен, като ония бившия президент от ДКМС.

винаги в единен строй... под сянката.

Е как работодателите ще подкрепят идеята за увеличаване заплатата на робите си. Те искат ако може да им работят и без почивка - денонощно а заплатата е последната им грижа. Такава подиграфка с труда на хората у нас, не е за вярване. И как може с 500 лева да живееш и да се грижиш за семейство, тези пари на фона на скъпотията и всекидневното поскъпване на всичко не стигат само за един човек... В какво искат да превърнат българина - всеки да стане клошар. Правителството, вземете се в ръце и стига сте ходили по гайдата на тези охранени шопари милионери дето искат да решават съдбата ни да не говорим че те искат да решават политиката в българия. Да си знаят мястото и нека се провери как станаха милионери в една бедна държава, с какъв непосилен труд от тяхна страна се постигат тези милиони, какво са свършили и от къде са първоначалните капитали за да започнат....Проверки до дупки пък после може да се окаже че са не работодатели а крадци и мутраци с легален "бизнес" и нечисти пари за него, така че мястото им да бъде в затвора.

къде по света плащат по-така. За да не плачем на подобни роботодатели.

Значи да спират Бизнеса си, явно не са платежоспособни, за да държат на робота НЕМНИ РАБОТНИЦИ. Да затварят. И без това САМО ЛАПАТ КИНТИ ОТ БЮДЕЖЕТА под формата на Държавни Поръчки.

НЕ Е ЛУД ТОЗИ КОЙТО ЯДЕ БАНИЦАТА, А ТОЗИ КОЙТО МУ Я ДАВА. ИЗБОРИ 201X/2017/201X Според болните мозъци на представителните политици (лидери), избор е - ти винаги да избираш друг, той да избира вместо теб. Според болните мозъци на представителните политици (лидери), избор не е - ти да имаш възможност да избираш във всеки един момент. Според болните мозъци на представителните политици (лидери), избор е - ти да хвърлиш една анонимна хартийка в едно кошче, и анонимните да носят индивидуална отговорност за своите действия. Според болните мозъци на представителните политици (лидери) - анонимните "избиратели" носят индивидуална отговорност за своите действия. Според болните мозъци на представителните политици (лидери) - те носят само колективна отговорност, с други думи, представителните политици не носят никаква индивидуална отговорност за своите действия. Според болните мозъци на представителните политици (лидери) - представителните политици не са анонимни, но също като анонимните, те не носят индивидуална отговорност за своите действия.

пуста баница.. После ще трябва и кисело мляко за спасение от нея.

нищо лично, ама нашата "дълбока държава" ше се окаже много плитка...

КНСБ са закъснели с 20 години, но това им е темпото пък и добросъвестността!

ЗАПЛАТА И ДАНЪЦИ ИЛИ РОБСТВО Всеки гражданин в България трябва да плати данък, определен и наложени чрез сила от друг - ДДС 20%. Във всички стоки и услуги участва наложено взимане от друг - данък ДДС 20%. Всеки гражданин в България трябва да плати "данък", определен и наложени чрез сила от друг - акциз горива над 50% плюс данък ДДС 20%, общо данък горива е над 70%. Във всички стоки и услуги участва наложено взимане от друг, "данък" акциз горива - средно 10%. Всяка частна компания трябва да плати данък - 15%. Всеки гражданин на България, например: пенсионер или работещ, или дете, или безработен - трябва да плати данък 30%, 20% ДДС плюс средно акциз горива 10%. Докато има само тълпа в България, тя ще си остане най-бедната и най-корумпираната "държава" в целия свят.

не е така. Снабдяват със средства тукашните мурзилки да купуват лаптопи и да бръмчат из българските сайтове хибридно. Разкошът ги е нагазил.

Русия е под международно ембарго. Там вече няма какво да ручат и пият! Не им останаха пари за нищо, камо ли за лаптопи от Китай. Така обикновено процедират сащисаните! Те са по- по- най-... арабии, ръсят на НПО-та по цял свят, гущери зелени печатани на тоалетна хартия. Горките руснаци, те и тоалетна хартия си нямат!

Прави са...?!Минимална заплата е политически трик обричащ работещото население.Да се въведе както е в цивилизованите страни минимално почасово заплащане,например 5лв./час.

Малко са 5 лева ,за днешният стандарт! Когато през 1982-ра г.,трудът ми на ,,Млад специалист" се оценяваше за 170 лв/мес или 1 лв/час.... Билетчето за гр.транспорт бе 0,06 лв Тока 0,02/0,01/лв/кW/ч Водата 0,02лв/кубика Цигарите ,,Арда"-филтър. 0,45/лв/пакета Обяда в стола....стотинки Образованието...безплатно,дори стипендии даваха Здравеопазването също + това денонощно и повсеместно /тогава бяхме млади и здрави/ Разликата в мащаба не е пет пъти,а в много случаи надвишава десетократно днешната от тогавашната покупателна способност ! Най-важното е ,че всички бяхме сигурни и не треперяхме ,че ще ОСТАНЕМ БЕЗ РАБОА И ДОХОД !

5 лв. на час е много малко. След като в Сащ и Европа минимума на час е 8 долара и 8 евро и то от преди време, вече може да се е променило, значи за България трябва да е най-малко 20лв. на час ставка ...

Бизнеса иска да наема високо квалифицирани кадри на половин работен ден / 12 часа/ и на половин минимална заплата.

МАРШЪТ НА БАНИЧКИТЕ В БЪЛГАРИЯ - 201Х/ 2017/201Х Баничка със СИРЕНЕ или баничка с ИЗВАРА: "ти избери, ти можеш ли." В България през 1980 г., при социализма - открита диктатура, минималната заплата е 120 лева/месец. Минималната необлагаема с данък - доход заплата в България през 1980 г. е била 100 лева/месец. ВНИМАНИЕ! Цени на баничка... при социализма: "баничка със СИРЕНЕ - 10 стотинки", при демокрацията днес: "баничка с ИЗВАРА - 1 лев." Минималната заплата от 01.01.2017 г. е 460 лв., но след задължителните данъци и задължителните "осигуровки" над 28%, минималната работна заплата е реално под 359 лв. Минималният праг на "бедност" за 2017 г. е 314 лв., ДО минималната заплата. С 100 лв., много ПОД минималната заплата при социализма 1980 г. (открита диктатура), ти можеш да си купиш 1000 банички със сирене. Днес при "демокрацията" (капитализъм, скрит зад думите: "свобода" и "демокрация" - скрита диктатура) с минимална работна заплата, която е реално под 359 лв., ти можеш да си купиш 359 банички, но без сирене, а с извара. Неоспоримо се вижда, че на почти всеки гражданин в България, сега основният жизнен стандарт е ПАДНАЛ много над 3 пъти в сравнения със социализма (открита диктатура) от 1980 г. А на шепа "хора" - привилегирован елит и паразит в България, сега при "демокрация" и "свобода", основният им жизнен стандарт се е ВДИГНАЛ много над 300 пъти. Ако Вие се храните по три пъти на ден, тогава с минимална работна заплата от 01.01.2017 г., Вие имате НЕОСПОРИМАТА възможност да си купите цели четири банички за едно хранене, с други думи - дванадесет банички на ден. За цял месец, баничките Ви станаха 360 бр., а минималната заплата реално е 359 лв. Днес ти вече си длъжник, и ти трябва да вземеш пари от друг (заеми) за останалата ЕДНА баничка, даже ТАЗИ баничка е БЕЗ сирене, а с извара. Сега ти не само НЯМАШ пари, но ти вече ДЪЛЖИШ пари за ТАЗИ една баничка без сирене, защото ти си роб тук и сега, нали. Трябва само да се добави и разликата в теглото, и КАЧЕСТВОТО на баничките, при социализма - открита диктатура, баничката е: "с ИСТИНСКО сирене и напълно натурални продукти." При капитализма, скрит зад думите: "свобода" и "демокрация" - скрита диктатура, баничката е: "с палмово масло, изкуствени набухватели и ГМО мазнини, абсолютно нездравословни, което оскъпява ОЩЕ "демократичната" баничка."

Което си е вярно, вярно е!

Не забравяй, като кажеш А, да кажеш и Б. Заплатата на висококвалифицирания специалист в тази открита диктатура е пак 120лв., освен ако не е член на партията, и пак си купува 1000 банички. А сега заплатите са по 4000, в някои случаи и по 6-7000 чисто. Това е и демокрацията, който може и е квалифициран да не е равен на мангала с лопатата. Затова стандарта на неквалифицираните е паднал 3 пъти, а на квалифицираните се е повишил до 7 пъти. Единственият път напред е не тъпи, полвинчати сравнения, а квалификация на неквалифицираните, и мисъл за това още от детската градина, за да не останат такива.

Извинявай, но цитираните от теб заплати са факт за 1% от специалистите, а държава и общество се гради от средна класа. Средна класа специалист /най-общо казано/ работи за 1300-1700 лева в добрия случай /говоря за страната общо, не за София/. Нещо друго,малко встрани от темата: без средно ниво се получава така, че интелигентният суперквалифициран кадър се дави в море от некомпетентност на "мангалите с лопати" край него- съгласи се, че така не се гради икономика- ситуацията в България днес го доказва. Иначе съм напълно,100% съгласен с изказването ти.

Заплатите на цитираните от теб бяха по-високи. Но пък и те самите бяха по-безотговорни!

Аз искам да кажа и "В". Моята квалификация е на ниво 2 мастера по администрация и инженерство. Даже за нискоквалифициран труд и без образование, ставка от 170€/месец и 1.50€/час е безумно ниска от където и да го погледнеш. Даже в low cost страна като България, където на пазара има 3то качествени и outlet стоки е невъзможно да се преживее с тези пари. Нужно е да се мисли , говори и действа не с това, което е между краката, а с това което е на раменте и в гръдния кош.

Чета доводите на "бизнеса" и се чудя да се смея или да плача. Ама ние сме си виновни че си продаваме труда и уменията на такива дебили за жълти стотинки

Асоциацията на индустриалния капитал това не е ли излишна и безсмислена структура от миналото ??

Най-добре да си сменят името на: Обединение на българските индустриалци и работодатели или съкратено ОБИР.

Велев, говорим за 80% дебили, ни направо ни взе за 100%. Изтъркани лафчета от зората на СДС.

А цените до космоса. доене им е майката. А пенсиите живи да ги оплачеш. Пък има такива, които са бачкали ама им вземат от тавана и го дават на циганите.

минималната работна заплата /евентуално/ се увеличава с 10%, но цените вече скочиха с 20-30%. докато не се изчисти със закон тази разлика в компенсиране на инфлацията, няма как да станат нещата.

Ако на някой не му е ясно защо можещите не работят у нас ДА ЧЕТЕ ГОРНИЯ НЕПРИКРИТ ЦИНИЗЪМ!!! Пладнешки крадци и обирджии имат наглостта да вият СРЕЩУ ЖАЛКОТО ПОФАВНИЕ ОТ 510 лева!!! МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА ТРЯБВА ДА БУДЕ 510 €!!!! Крадците ревът, че трябва да върнат малко повече от ОТКРАДНАТОТО от труда на хората !

Абсолютно! Минималната реална е поне 510€ , като дори и тази сума е под европейския минимум на заплата.

Тия селски нещастници дето се водят капиталисти не разбраха ли че вече няма кой да работи без пари?

Какъв просперитет без интелигенция ??? Парите отидоха при слугите на външните и вътрешни господари . Капитала в БГ не произвежда добавена стойност - т.е. превърна се в обикновено богатство за шепа властимащи - 3-5 % от населението. Те са хората, които пътуват по празниците зад граница - 250 -300 000. Всяка власт убива първо интелигенцият / особено , ако е непослушна/

По този начин ИЗКУСТВЕНО се доближава границата на заплатите между хамалин и инженер. Хамалина ще взема 600, инженера 800... Поредната простотия на комунистически профсъюзи. За да има заплати трява да има производство, т.е. добавена стойност. БЪЛГАРИЯ НЯМА ИНДУСТРИЯ това е проблемът.

Че каква работа върши инженерът? казва ни неща дето и без него си ги знаем

Е как ще има индустрия без истински индустриалци?! Талигата ходи след магарето, не обратното.

Само да ти кажа, че при нас хамалите са на трудови договори от 1000-1100 лева, а счетоводителя на фирмата е на 1500 лева Въпросът е как да стимулираш счетоводителя който взема 1500 лева при положение, че хамалина е на 1100 лева

Хамалинът си скъсва задника от бач, счетоводителя не. Не раазбирам защо да нямат еднакви заплати? Единия работи повече от другия, който пък уж е учил. Какви са тези дискриминации?

когато се формираше бизнес средата в България, някакви сили и среди много старателно предотвратиха парите и инициативата да отидат в ръцете на можещите и знаещите. Ето плодовете- слаб бизнес, липсващо население, висока корупция, нисък стандарт. Честито на нацията.

Минимални заплати в повечето случаи се вземат само на хартия и масово се вземат пари под масата. Това увеличение на МРЗ няма особен смисъл.

И в 90% от случаите, тия пари под масата са до 100лв. Мноооооооого пари.

Ал

Минималната работна заплата не е мерило колко минимално ще получава служителя, а е мерило какви минимални осигуровки ще му се заплащат. Повишаването на МРЗ, противно на насаденото мнение, НЕ Е в полза на служителя, а е в полза единствено на НОИ и на тези на хранилка към НОИ - цигани, полицаи, военни, държавни служители.

Излиза, че проблемът е в бизнеса ни.

Явно ще се вдига токът,водата,парното и всички стоки............ама,че смешно.......

Напълно излишна мярка. Доходите се вдигат - НСИ отчете дори и средна залата от 1500 лева, депозитите растат, потреблението расте, хората все повече теглят кредити за жилища. Емблематични са огромните опашки на границите на всеки по-дълги празници. Съвсем очевидно е, че благосъстоянието на населението нараства и без правителствените мерки. А хора, които работят за заплати под средната няма какво да ги жалим - те са прекалено мързеливи, некадърни, ощетени в главата та да не вземат образование и занаят и от това си патят. Защо да ги мислим изобщо? Единственото, което могат да правят е да подпират метлите по социални програми.

В български форуми и коментари под статии със саказъм и английското чувство за хумор не се разбират. Ако това си имал впредвид, де? Щастието за един е нещастие за друг.

Глупостите на търкалета!

Турското робство " пасти да яде" в сравнение с робството на Либераст-Демократите ! Толкова голямо разцепление на обществото не е имало и през турско. Кръвния Данък го платиха 2.5 милиона от най- младото и работоспособно население, което бе изсмукано от страната. След като и Африканските Държави са с по-добри социални показатели и дори мигрантите не искат да остават тук - БГ стана един кенеФ.... Но на управляващите не им пука и не им е обидно това, - само до преди няколко години се хвалеха с ниската цена на работната сила ! Е, работете си сами, " работната сила " се евакуира!

А колко от тях взимат останалата си заплата под масата??? В частния сектор работниците, които да взимат минималната, се броят на пръсти. Те основно са в администрацията. Защото в частния селтор масово се дават заплати под масата. А ако взимате минималната, цанете се шивачи - човекът вчера го каза - дава за абсолютно незнаещи и неможещи над 750 лева заплата, а никой не иска да работи.

Защото направиха ръчния труд мръсна дума. Втълпиха ни,че ако не си 'меринджей', значи си неук, смотан и некадърен.

Българските "работодатели" са против повишението на мин. заплата и предлагат мерки за 100% заетост: 1.Легализиране на робството! То така и така е факт при голяма част от "работодателите"! 2.Продължаване на оградата по границата до цялостно завършване! Да не могат робите да ходят в "лошия запад". 3.Премахване на отпуските и болничните! С тези и още няколко мерки БГ "работодателите" ще бъдат щастливи и конкурентно-способни !!!

Да ! Искам ! И да се въведе бичуване при неподчинение и обезглавяване при второ !

Тъп си, бате!

страшно, че той е тъп. Лошото е, че ти си по-тъп!