Строят ресторант с арабско име в двора на столична църква

Ресторант с арабско име се строи в двора на църква в столичния квартал "Лозенец". Заведението е до вратите на Православен храм "Преображение Господне".

Обратно в новината

Коментари - Строят ресторант с арабско име в двора на столична църква | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

И така, новината отмина, вече никой не го интересува. Както се казва, кучето си лае, кервана си върви...

ХАХАХА, помните ли че до преди десетина години в мазето на столичния храм Св. Петка, на Раковска, в мазето правеха еклери ... горе опяват мъртвите, долу правят еклери ... владиците от Св. Синод за това са с Линкълни, Ролекси и т.н. ... бизнес!!!

Това религиозниците с ролексите и майка си ще продадат за пари.

Абе тези нормални ли са? Инвеститорът дал пари, отварял някаква си мангалска кръчма до християнския храм? Друг искал джамия да отваря до паметника на Левски, защото саудитите плащали? Ами ако някой от ИДИЛ си плати, утре ще му разрешите до президентството да си направи щаб ли? Ега ти продажниците!

Хан Путку!

И ПОПОВЕТЕ НИ СА ПРОДАЖНИЦИ И АЛЧНИ КАТО "ПОЛИТИЦИТЕ" НИ! е СЛОЖЕТЕ И МИНАРЕ НА КРЪЧМАТА! СРАМОТА!

То и Левски го е предал поп, въпреки че някои хора се опитват да покрият факта, но такава ни е църквата и всичко друго в тази територия, набедена за държава.

Само искам да ви напомня, че това не е единично заведение, а става цяла верига. Заведение "Имарет" има насред центъра на София - на Витошка. По време на Рамадана, там всяка нощ си "отговяваха" правоверните. На това му се вика "пълзяща ислямизация". Ислямистите си имат цяла доктрина - т.нар. "отваряне" (използват термините фатх - فتح и асиамах - أسلمة ), която се цели постепенното трансформиране на обществото за приемане и налагане на "ценностите" на исляма и най-вече - Шарията).

Е с арабско име? Ми да му сложат еднопатриотично балканско тогава и да отпадне проблема.

И къде дреме Светият синод? Кръчма, че и мюсулманска до храма? Ами да вземем да отворим една кръчма с меню - пача, свински пържоли и пр. в двора на джамията, а?

Незаконните строежи ги събарят ! Или да се преустрои за предназначението, за което е замислен и одобрен !

за всички българи, позволили тази свинщина. Господ забавя, но не забравя!

Да се напоркаме при попа.

На "светите" "братя": Наздраве!

Наздраве!

НЕ стана ясно, какво отговори Фандъковица .

АЛ. НЕВСКИ е воювал за мюсюлманите, а тук ни го пробутват за светец!

това е абсурдно и крайно неприемливо!

Питате кой е собственика на ресторанта ли?Ами това е КОЙ!

Маргините и роднини

по тая болна логика да се премахнат всички морги от терена на болниците! и никой да не умира, защото сульо и пульо забраняват! и да се махнат кенефите от самолетите или поне същите да не се изсипват отгорени ... това що не се е сетила г-жата да вранкя :)) както са казали древните латини : "ай сик тир глория мунде!"

А можеше да построят една чалготека с вървежното име "Преображение". Щеше да се пука по шевовете всяка вечер...

или стриптиз бар ''при владиката''...

До журналистите написали тази статия: "Ресторант с арабско име се строи в двора на църква". Нередното е, че се строи ресторант в двора на църква, а не какво му е името. Ако името беше руско или българско щеше да е нормално, така ли, умници???

Много ясно, че ако името беше българско щеше да е нормално, това е БЪЛГАРИЯ, не го забравяйте, в Турция може да използвате турски имена.

Глупак! В двора на какъвто и да е религиозен храм не може да има кръчма. Това е общоприето правило по цял свят.

Сульо, чети малко какво ти казва Мечо, вместо да бързаш като пърле пред майка си!!! НЕДОПУСТИМО е в двора на християнски храм да си правиш място за ядене, пиене и веселие, независимо какво му е името! Ако ще и "Ресторанта на Христос" да го кръстиш, пак си остава място, което НЯМА МЯСТО в двора на храма!

Името освен принадлежност носи и честта т.е вярата на дедите.Търговия в храма е безчестие по канон.

Е какво ненормално има, в най-откачената европейска страна да се строи ресторант до черквата? Българе, публичен дом в светая светих да се отвори, не бива ни най-малко да се учудвате - от небето ли паднахте?!!!!

"Е какво ненормално има, в най-откачената европейска страна" -откачените й мислители като тебе.

наистина се получи абсурдно, изглеждаше, че там строят сграда, която ще е съпричастна с дейността на църквата, но явно за сватби и погребения има нужда от нещо по-така... и дейностите на табелката са толкова много, че даже се чудя нещо масажи тва онва няма ли да добавят

Това е един от най-подържаните храмове в София.На прекрасно място. Много миряни го посещават. Пак ще напиша,най-вече за Дир редакторите-не го строят,вече е построен в цялата си"прелест".Имат още малко за довършване по инфраструктурата. Търговски обект-нищо общо няма с благотворителност и пр. Странно,меко казано,име са му избрали.Въпросите КОЙ издаде разрешителното,КОЙ реши да вкара търговците в Храма,са леко неуместни.Пределно ясно е,че КОЙТО плаща,ТОЙ поръчва музиката.Такъв е основният принцип на работа в СО с Кмет,г-жа Фандъкова.

Гейският синод показва истинското си лице. Вместо да брани със всички сили православието сключва срамни търговски сделки. Долно и недостойно дело на ояли се и забравили бога църковни чиновници.

Робско и продажно племе сме,само не е ясно кой кмет и владика са взели парсата- в плик или по сметка. Имарет, след 2-3 годи и минарет може да вдигнат, а фирмата и собственика кои са- въобще като пишете нещо само пускате слуха без конкретика.БГ он Еър е добра тв,но не съм го чул там.

Религиозните и политическите убеждения са халюцинации!

A за това какво ще кажеш?Отец Боян Саръев: Подготвя се турска автономия в Родопите. халюцинации

Ах, тази дрога до къде ви докара! Да не се мисли, ама за нищо.Да те изритат от държавата ти , а ти да си мислиш други са виновни.

Перчемлията, ясно че си падаш малко ВКС, но некст тайм, чек бифор райтинг. Думата е от иврит, че е и даже от стария завет още. И даже преди селджукците да са помирисали босфорски въздух, вече е била в българския

Това не е точно в двора на храма, а в градинка с ограда отстрани, заведнието не е в двора! Центърът е построен от инвеститора и ще бъде стопанистван 20 години от него, за да възвърне инвестицията си. Друго не мога да кажа, освен че редовните хулители отново хулят, без веднъж да са влезли в църквата

българи Цигани! българи Цигани! българи Цигани!......

Дрисльо-гомньо!Дрисльо-гомньо!Дрисльо-гомньо!

на църковен имот не може да се стои нещо което не отговаря на деjността на църквата. то от светия синод и публичен дом могат да си построят краj някои манастир на поляните, независимо, че не е директно в двора на манастира..... пържолоте по велики пости са им в повече на ''светите отци''...

а на кой е двора бе запознат.. ти там минавал ли си когато имаше само една смотана бирарийка

Един запознат глупак си

И кво? Инвеститорът ако беше сводник,щеше да отвори бардак там ли?

Ако сте ходили там щяхте да знаете кое е двора на храма. Другото е парцел, на който е издигната сградата, и това си е отделено с ограда. Там преди имаше бензиностанция и едно барче. Какво може и не може да се строи на църковен имот явно не сте запознати, стига сте плюли и изкарвали комплекси, особено след като дори не сте влизали в тоз храм, очевидно, дори и този, които казва, че било в двора.

Убеден съм, че ако там имаше център за безплатна храна и настаняване на бездомници всички вие щяхте да сте първите, които ще писнат, че се създава опасна среда. Да не говорим колко от ваас биха отишли или са ходили да помагат в кухня за бедни или биха дарили, а колко биха обгрижвали бездомници безвъзмездно. Църквата все още не е станала социално министерство и не винаги може да си позволи такива средства и благотворителни организации. Да, повечето хора от храма не са доволни от промяната на предназначението, от самото заведение и други неща, но вие най-малкото имате право на мнение, съдейки по възпитанието ви и компетентността ви, да не питам пък колко хора са влизали в храма и знаят какво представляваше преди и какво е сега.

Думата имарет е от рабски произход, но се използва както в турски, така и в български. В случая е изписана на латиница, а не на кирилица или с арабски букви, поради което следва, че е на турски.

Хора колко от вас знаят и ползват " българската " дума " имарет".

Още един слънчасъл

Не дрънкай глупости. В българския дума имарет няма. Никой БЪЛГАРИН не употребява такава дума.

Не само че има дума имарет, но има и отделна статия, озаглавена "Имарет" в Уикипедия на български език. Това, че някой си българин не знаел някоя дума не е критерий, че думата не съществува. И аз може да смятам, че на български няма дума "уъркшоп" или "меджлис", или "хепънинг", или "флашмоб" и може да не знам тези думи, но други не мислят така.

не се учудвам. тези пък каквито са продажни....да може владиката да се вози в ''само порше'' от смиреност.

Исляма е измислен от един изнасилвач на деца, педофил, убиец, военен престъпник, който сега е в ада. За всеки пострадал ще го пекат поне десет години на бавен огън, докато напълно се пречисти. Никакви джамии и никакъв Ислям в България. България трябва да бъде свободна от Ислям и негри.

А от китайци, корейци, японци, индуси, виетнамци? И тях ли не ги харесваме?

Пази закона и държавата си , за да може и теб да опази.

и кой е набеденият собственик на заведението.Ние не знаем дали не го е маскирал като място за благотворителност пред свещениците, защото името служи за завеса зад която се виждат намеренията. Някой умник се опитва да се надлъгва с общината и Синода.

никой не се е маскирал. Свещеникът си е напълно в течение, играе го благочестив бизнесмен.

каква благотворителност, каква кухня за бедни. Ясно се вижда - РЕСТОРАНТ ВЕГАН. За простите българи - веган е едно супер вегетарианско хранене, което е много скъпо и си го позволяват само богати хора.

Напишете за да знаем : Кой получи подкуп и кой озакони строителните чертежи и документация. Кога СГНС и Строителен контрол ще съборят построеното. Иначе ясно заявете че ИСЛЯМИЗАЦИЯТА в България е започнала. ПОЗОР ЗА БЪЛГАРСКАТА ПАТРИАРШИЯ !

добра политика - имарет днес в двора на църквата, утре джамия на мястото на църквата (Света София в Цариград). Умни са попчетата, предвиждат бъдещето ни!

Бургаският БАТ САЛИ Мангали Симеонов да отива.

Поименен списък на настоятелството разрешило да се отдаде имота под наем, моля! Иначе новината е непълна.

Това вече е пълна гавра не само с гражданите, а най-вече с държавността!Няма лошо в съществуването на имарети, но да са на подходящо място с реалната им функция, а не в двора на църквата.Колко трябва да си нахален и самоуверен в своята безнаказаност, за да постъпиш така?Хайде, да бяха построили едно голямо помещение, което да е за конкретна благотворителност, а до него да залепят закусвалня, ако ще и кухня за закусвалнята, човек да прояви разбиране.Все пак ще си кажем - за да има средства за благотворителен обект, те трябва да идват от някъде.Но, да плеснеш заведение до църквата и то с типично име за исляма - това вече е наглост и подигравка с официалната религия на България!Нищо против мюсюлманите, но ако аз реша в двора на джамия да си построя ресторант с примерно име "Грешната Мадона" или "Мария Магдалена", кой ще ми позволи и дали няма да стане световен скандал?

До момента не познавах думата " ИМАРЕТ" Изглежда че ни привикват да опознаеме новите понятия от тип: "имарет"," минаре","съвременна джамия'' и т.н. Това подготовка за какво е ? Няма нищо случайно и в дребни на вид действия и факти ! Каква е основната цел на " ТУРЦИЗИРАНЕТО на българския език. Някои среди усилено се опитват да ни приобщат към Турция: започвайки със заливане с турски телевизионни сереали,арабски танци,нови спесифични думи до желание за финансиране на " модерни джамии". Прави се подмолно,настоичиво,успешно.

Първо - пише се учуден. Второ, думата имарет се е използвала и в българския език, дори сега да се употребява рядко.

никаква гавра не е, не четете исторя. турците саплатена армия на халифата (сега само саудицка арабя). това име е работата и за това им плащат. така, че малко ако не си бдителен....не джамия ами 2 джамии на площат батемберг ще вдигнат.

Pesh0

Демокрация ... Само да не се възпротивят ако кръстим джамия , Дева Мария

Странно католиците какво толкова са се загрижили за работите на един православен храм? По-добре да погледнат папата, който "флиртува" с мюсюлмани и евреи. Православните интересуваме ли се толкова откъде се финансира католическата църква, включително и у нас?

Вече даряват църквите на мюсюлманите доброволно, сигурно имотът е дарен от някой силно вярващ християнин с мисълта, че прави нещо за вярата, а алчните свещеници в джамии са готови да превърнат църковните имоти, дават ги под наем, защото нямат право да ги продават, иначе да бяха разпродали всичко.

християнството и ислямът имат общ корен, двете религии са си много подобни с тази разлика че християните не спазват толкова стриктно божиите заповеди.

Факт е,че нещо не си подготвен по темата , зтова по-добре си мълчи вместо да сееш бисери

ами ти като си толкова подготвен, заедно с всички неграмотни тролове пишещи тук, защо не напишете един аргумент без да изпадате в цинизми и обиди? Прочети малко откъде произхождат монотеистичните религии и специално Ибрахамовите и може малко да ти влезе мозък в тъпата глава. Просто си повтаряте едни и същи глупости и си се лъжете взаимно в тази клоака наречена дир.бг. И не ми говори в мъжки род, аз съм жена и то в пъти по-умна и успешна от мизерник като теб.

Ислямът е интерпретация на християнството направена от чул-нудочул неграмотен селяк, който е намерил начин да лющи млади върби, и как да се чувства цар, вместо козар. А за това колко много спазват божиите заповеди, може да добиеш представа, като отидеш да поработиш в някоя силно ислямизирана държава. Ще ги видиш как поркат тайно, как си предлагат жените на бизнес партньорите, как щерките им се чукат като невидели и после си зашиват химена за сватбената нощ, как жените масово изневеряват, как се шири педерастия сред супер праведните имами и се парадира с богатство. Ама иначе по-морални от нас няма.

посочи поне един източник, в който пише този абсурд, който си си измислил? Изнасилването и робовладеството са силно застъпени теми и в християнството. Темата задевиците и женската "скромност" са също много добре описани. Прочети какво съм написала, става дума за СПАЗВАНЕ на религиозни догми, в Европа вечемного хора са атеисти. Бъркаш темите, а и по написаното си личи че не си чел много, да не кажа че не си отворил сигурно и библията или корана поне веднъж.

Тия дни за втора джамия на центъра на София се говори, ето ся "имарет" в двора на църква. Какво е това безобразие!

Е, днеска ресторант, утре бардак....Напълно в унисон с морала на божийте служители...

Сефте комендан'ски. Живея съвсем наблизо на ул Кап. Андреев. Още като видях информационната табела , че ще се строи енорийски дом с кухня за бедни казах на комшиите да се готвим или за магазин или за офис сграда. Добре поне , че е ресторант а ,можеше да е и дискотека. Тия трикове за получаване на строително разрешение вече ги знаем. Иска се застрояване за детска градина, училище за незрящи,приют за бедни, кухня за бездомни....които впоследствия стават на салони за масаж , адвокатски и застрахователни кантори, магазини, барове,нотариуси и какво ли още не. Хвала, благодарим. Добре поне ,че няма да е бардак.