ВЕЦ гигант строят в Китай

Китай започна вчера строителството на втората по големина в света водноелектрическа централа (ВЕЦ) "Байхетан", предаде БТА.

Обратно в новината

Коментари - ВЕЦ гигант строят в Китай | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

44.52% производство на пълна мощност в годината си е доста добър показател за ВЕЦ - явно реката, на която се строи има постоянен приток! Лошото (за нас) е друго - и Китай, и Турция, и Русия си изграждат централи, произвеждащи евтина ел. енергия, а нас си ни гърбят със скъпите - един източник на евтина имаме(хме) и искат окончателно и него да го бастисат гадовете, имаХме шанс за директен източник на газ (без посредници и транзитьори), и му туриха и на него пръст послушковците!!! Всичко е въпрос на ЦЕНА - когато се намеси политиката, за цена никой не говори повече ... а нея я плащаме всички ние - потребителите!

Без ВЕЦ никоя електромрежа не може да се балансира. Безценни са. Само ВЕЦ-овете могат за секунди да увеличават и намаляват мощността си с пъти. И за секунди да установяват обороти и генераторите им да влизат в синхрон. Затова се пазят (водата не е безкрайна, особено лятото) от "масово" производство на енергия. Само за преходните режими на енерго мрежата. Най-евтини са атомните централи, но те имат особеност - не обичат да спират. Реакторът много бавно се охлажда и при това настъпват едни процеси в него, които после с дни се изчакват. ТЕЦ-овете - те пък много бавно тръгват, бавно загряват котлите. Вятърните и слънчевите - спират и тръгват когато си искат, гадна работа за енергетиците. Така че който има ВЕЦ-ве си е добре - Норвегия, България, Русия. А Турция, Гърция, Испания, Германия, Франция например, нямат реки с подходящ пад. Донякъде централите с газови турбини могат да заместят ВЕЦ-овете, но те пък са скъпи. Та АЕЦ Белене - трябва да се строи, перките и слънчевите трябва безмилостно да се нарежат на скраб. Иначе ни чака режим на тока. Вярно демократичен, либерален и пазарен режим на тока, но от това няма да ни е по-лесно !

Интересно е все пак ако се започне подобно нещо у нас колко ли години ще са необходими за построяването му? 50-60 а може би 80г в зависимост от темпа на крадене и работа а инвсестициите ще бъдат няколко трилиона евро.

Така ли ви казаха от дойчевеле ? Не ги слушайте ! Така е сега, при демокрацията. При социализма от 1950-та до 1987 г. в България бяха изградени 147 големи и 2000 малки язовира. И още се ползват. И ВЕЦ-овете още работят. При демокрацията единствено се завърши ПАВЕЦ Чаира.

Ще преселят 100к. жители ... т.е. две села за мащабите на Китай ? :)

брей тя по голяма от България тая централа...

Абе, къде са соросоидите да ни обяснят сега колко лошо нещо е това комунизма?

НА НАС ОСВЕН ЗА КРАДЕНЕ ЕЛ ЦЕНТРАЛИТЕ ЗА НИЩО НЕ СТАВАТ

Намалете слушането на дойчевеле. Почва да ви личи ! Как се балансира без ВЕЦ-ове енергийна мрежа, извратена (да, изВратена, не изГрадена) с 1 GW вятърни централи, които спират и тръгват когато си искат ?

Тия учудиха света! И ЩЕ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ГО ПРАВЯТ!

Мисля, че "Трите гърла" би трябвало да се преведе "Трите клисури", ама като за български превод поне бройката е ясна.

Авторът си е мислил за гърла на гърли.

Ами има още един превод - "Трите Ждрела". Предполагам, че източника е на английски и там думата е била "gorge".

такива темпоне излизат извън представите за технологии; в Пекин метрото го удължават с десетки километри годишно, уличната настилка е на 5-6 нива, а дупки по асфалта не може да видиш, даже ако специално ги търсиш; спомням си как строяхме язовира на Михайловград - верно беше бързо, ама пък чак толкова...

не са некадърни крадльовци като нашия "елит"

Най-голямата в момента ВЕЦ в Китай и света се казва "Три клиаури", но щом казвате гърла, така да бъде.

три клисури, три ждрела, но гърла?

Браво на китайските другари !

пий си бояршника!

Ние сме патриоти и пием само Якорудско Менте и Цар Киро

Е как така най-големия не е в русия? Или там е най, най, най...някой безаналогов в света?

В Китай имат нужда от такива централи, САЩ и Русия строят АЕЦ по изгодно е!!!!!