Унищожени антични гробници под кино ”Сердика”

Сигнал за унищожени антични гробници в разкопките под бившето кино „Сердика“ стана повод за скандал в социалните мрежи.

Обратно в новината

Коментари - Унищожени антични гробници под кино ”Сердика” | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ние доказваме непрекъснато,че няма по- варварско племе от нас. Рушим всичко,унищожаваме историята си,оплюхме най-светлите си имена и събития. Горко ни....И това,само защото новата политическа класа реши,че нищо преди нея няма историческа стойност и новото летоброене започва от нея.

То и арената на Сердика беше без археологическа стойност. Перфектно дапазения паметник - седалките си стояха, че чак бяха бели като от мрамор, изчезнаха за една нощ. Ама трябваше да се построи хотел, банка и офис сграда. Строители бяха хора на В. Божков и ГБС. Тука са Джи Пи Груп. Хора на Златев, шефчето на Лукойл и пръв приятел на премиера....

няма ред, няма контрол, няма наказаня...липсват ценности, морал, отговорност... пален абсурд... какво ще остане от исторята, дарявата и нас, ако се продалява така? маи на никои не му пука, за огромно саяление. *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Комунистите и днешните им издънки-мутри загробиха и заробиха всичко българско!

Не се чудете! Каквото е било ценно е скрито. Чака купувач!Може хич да не са строителите и археолозите. Ще ги видим в някоя частна колекция.

Простотията ходи из Бг. Хората луди пари плащат да открият някоя гробница по местоживеене и да я направят паметник на културара, в бг върху некрополи живеем и рушим от малоумие и алчност. На свинята и лукс да о направиш ще го превърне в кочина.

Простотията ходи из Бг. Хората луди пари плащат да открият някоя гробница по местоживеене и да я направят паметник на културара, в бг върху некрополи живеем и рушим от малоумие и алчност. На свинята и лукс да о направиш ще го превърне в кочина.

Ами ако там е бил погребан Васил Левски, логично е до мястото ,където е обесен , въпроса е към прокоратурата, всичко унищожават, искат да ни заличат паметта .

Според много сведения на очевидци Левски е бил погребан до бесилката.

Архиолозите са Мафия, имат права да те изнудват, а после нямало стойност намереното и всичко това плаща инвеститора/собстеника/. Надницата на ден на архиолог е 150 лв , а рушвета незнаем.

Чудна работа, не е ли редно да се цитира името на специалиста археолог, който е констатирал, че тези гробници и разкопки са малоценни и с ниска или незаслужаваща внимание стойност и е дал разрешение за унищожението им! Не е ли редно да се събере компетентна комисия от археолози и посветени люде в тази наука и да вземат компетентно решение относно съдбата на тези разкопки? Всеизвестен факт е, че някои държави, които не се славят със своето трудолюбие на народите си успяват да се издържат сносно, благодарение на музейните експозиции на "своите стари камъни".Такива са Гърция, Италия, Египет и др. Не е ли редно да съхраняваме всички антични разкопки свидетелстващи за цивилизациите по нашите земи, а не с лека ръка да лишаваме страната си от история и познание?Дали, този строеж е толкова важна и нужна за България и народа и "ИНВЕСТИЦИЯ" и кого би облагодетелствала тя? Защо не се осветли по добре същността на този строеж, като собственост и финансиране! Чии са тези стотици милиони и какъв е произхода им?

Диваци. Варвари. Вандали. .....

тез, дет са правили незаконните снимки, на съд и да се разорът! За вас не стигнаха парете........стойте си у съборетините около сердика!

СЛЕД РЕВОЛЦИЯТА ХОТЕЛА НА ЕМИРА ЩЕ БЪДЕ ДИРЕКЦИЯТА НА НКВД И ОТ НЕЯ ЩЕ ПУСКАМЕ МУТРИТЕ И БЕЙОВЕТЕ БЕЗ ПАРАШУТ В КРАКАТА НА АПОСТОЛА ВАСИЛ ОТ КАРЛОВО :)))

Каквото доде, важно е над земята какво има и сега, а не отдолу някога - то не се яде, не се препродава и няма комисиони, не можеш го изнесе в Сотбис И Кристис, след нас и потоп. Бедни ми мАКЕДОНСКИ, ЗАЩО.... И ТАКА НАТАТЪК. дА СТЕ ЧЕЛИ КЛАСИЦИТЕ ПЪК, НА ПА НА! нЯМА ВЕЧНО ДА ВИ ПИША С ГРЕШКИ И НА ДИАЛЕКТ, ЗА ДА РАЗБИРАТЕ ВСИЧКО.

d4

отгоре Мара гиздава, отдолу гнидава.

чета ковентариите, и разбирам, че фандъкова, борисов, герб и евраопейският съюз трябва да си посипят главите с пепел, понеже през педесетте години, когато комунделите първобитни са строили кино сердика, са съсипали архетектурноархеологичноантичното ни наследство! прави сте, дрОгаре! когато клатиш лодката, с повод и без, все някога ще загребе вода!

Пред "огро-о-о-мния" инвеститорски интерес ,една антична гробница ли ще устой.Ама защо всички тези "голя-я-я-ми" инвеститори ,все в молове и бизнес-центрове по централната градска част инвестират.Защо няма никакъв инвеститор, който да построи завод за викоточно машиностроене,завод за електрониката ,пък даже за транспортното машиностроене ,я за автомобили , я за тролейбуси и автобуси или "хибриди", а най -много някакви фабрички за гащи и потници , където шивачки се трудят при робски условия в името някакъв хипотетичен икономически просперитет и огромно печалба на инвеститора

Не ме е страх от министъра на културата, а от културата на министъра. беше казал навремето Радой

Страх те е от културата на новите капиталисти, настоящи социалисти.

Не сме народ! Не сме народ, а мърша, пак ще кажа и с това ще да свърша. 1875 Славейков

ти що не вземеш да прочетеш това стихотворение докрай , да се познаеш там, и да се хваниш у работа? там пише: всичко тежко, всичко мъчно е за нас аз не зная, аз не мога общ е глас не знаеме, не можеме не щеме да работиме за себеси със време сама знаем и можеме, и щеме един другимо злобно да се ядеме на татък си го чети самичка!

И ХОТЕЛА НА ЕМИРА ИЗВИСИ ГЛАВА НАД ПАМЕТНИКА НА СВЕТИ ВАСИЛ ОТ КАРЛОВО :)) ... ГЯУРСКА ДЪРЖАВА

А бе червена кратуна !!! От кога почита се измерва в етажи? Това да не ти е "чинията" на връх балкана?

Всичко под София е руини, просто понеже градът е стар и от хилядолетия на това място е имало хора, постройки и социална активност. Но всяко нещо с времето си. Ако някой след 1000 години строи нещо на същото място, например, площадки за изстрелване на междупланетни кораби (които ще се ползват като сегашните софийски маршрутки) току-виж попадне на останките от Партийния дом и реши, че това ще да е било много ценна руина от преди 1000 години. А, пък то всъщност е било свърталище на отбрани боклуци.

Каквато е Кметицата , такива са стопаните на града ! При Лъвов мост казват че и златни монети и накити са намирали , когато са ремонтирали и са отмъкнали част работниците , част общинарите ,няма да се учудя ако в Кметицата намерят нещо , тя е селянка и то е навик при тях да щипят !

Вие, набедените столичани от бившите софийски села, Горублене , Драгалевци,Горна баня и т.н. за какви селяни говорите за ТИЯ, дето ви гледат от огледалото ?!

sps_hrsf@abv.bg

драгалевци е със сивя кръв и сини венци!

с тезе метра всичко ко имаше го смляха и изсраха...с тази къртица дето използват

Така съсипаха и част от амфитеатъра зад партийния дом. Няма да се учудя и тези да са евреи

ГЕЙБЕРАСТИТЕ СА ПРИМИТИВНИ МИСЛЯТ СИ ЧЕ ТОВА Е СУДЖУК.

Ми нормално все пак строежът се прави от G.P. Group фирмата на Васил Златев - бащата на Валентин Златев и двамата потомствени комунисти, които нямат никакво уважение към миналото а само парите ги интересуват.

Тухлите не могат да бъдат от 50 те защото Сердика е строена седемдесетте и този историк е толкова историк че айде де....

Министерство на простащината и вулгарността...

СВИНЕ!!!

Турци " стоят " хотела и какго знаем те само унищожават ... Хаят

По улиците на София колкото щеш гробници, те за 1-2 зажалили.

Цяла БългАрия е една гигантска гробница на жертвите на комунизма, Господ да убие всички червени гадове до 9то коляно, АНАТЕМА

Важното е ИНВЕСТИТОРО да е доволен! Между другото помага за да може неговата държава да е по-добра дестинация, като руши паметниците у нас!!!!

Прави са сърбите че ни казват че сме Татари унищожители !

виж кво сърбите кво казват за маика ти и леля ти, щом толкова им вярваш.

ГАДНА СТРАНА...КУЧЕТАТА СИ ЛАЯТ, КЕРВАНА СИ ВЪРВИ...,КАКТО И С ВСИЧКО ОСТАНАЛО...ЦИГАНСКИ НАБЕЗИ,НИСКИ ПЕНСИИ,ГЕНОЦИДНА ПОЛИТИКА СРЕЩУ НАРОДА,ЯЛОВИ И КРАДЛИВИ ПОЛИТИЦИ,СКАПАНА ЗДРАВНА СИСТЕМА,УНИЩОЖЕНА КУЛТУРА,МИЗЕРСТВАЩ НАРОД ....И Т.Н....И Т.Н.КУЧЕТАТА СИ ЛАЯТ,КЕРВАНА СИ ВЪРВИ...И ЩЕ ВЪРВИ ЗАЩОТО СМЕ НЕ НАРОД ,А МЪРША ...!!!

никои не казва кои е този хубавец, които строи хотела. има ли министар на културата и каде се крие като мишка в този момент...? това , което се изваршва в момента е криминално престапление. транслитериран текст

Валентин Василев Златев се казва инвеститора -'партньор на Бацко в белота ....

Под кино Сердика е било и истинското място на бесилката на Левски. При строежа на паметника на Левски решават да го изместят встрани, за да попадне на пресечката на двете улици.

Този район е бил центъра на древния град. Да ми твърдят че нямало стойност е егаси наглостта.

Навремето баща ми е участвал в строежа на трамвая там. При разкопките са открили множество археологични находки с голяма ценност. Дошли са от ДС и са спрели всякакви строежи. След това са заповядали да се запечатат с пясък и трамвая да се положи само на горния слой с бетонови основи. Запечатили са го за бъдните поколения. От къде да знаят какви ще бъдат бъдните поколения - "без антична стойност" На този взел решението му пожелавам да му построят сграда върху гроба!

Знаеш ли, колко ще му пука на това комунде за смъртта си утре? Той ще праска селски манекенки и ще кара Бентли днес.

Егати зловещия хотел дето ще строят там. Кой ще си вземе стая като знае че спи над древни гробища. Тръпки ме побиват

Едва ли ще го рекламират като хотел над гробище. Но и тогава ще има желаещи, не се притеснявай.

леле, ако знаех, че отдолу имало гробници, немаше да стъпим в сердика-абе цела софия ли е осеяна с такива гадости? я кажете къде още има, да не ходим там? егати.

Във ващо село нема, айде връщайсе там!

Бойко гледа магнолии, а не строи мавзолеи. Редно е като някой си плати като тези със строежа на мястото на Сердика, то да има право да си прави каквото иска.

Съвсем правилно са изринали тези разбити и ненужни коптори!

Това е сарказъм бе кретени! Но всъщост е точно в стила на суджуците,

От тези "коптори" в Гърция и Италия правят милиони + национално самочувствие. В България също има добри примери-хотел Арена ди Сердика, където част от древния амфитеатър на София е интегриран в основите на хотела, и там се провеждат изложби, концерти, тържества...

има полза от познаването на историята и поуките от това познание. Хлебарките и чакалите, които ръфат историята би трябвало да се санкционират като убийци на нацията и не по-малко като размер на наказанието от криминалните убийци.

Групировката "герб" унищожи цяла България....естествено е да унищожи и СОФИЯ....и гробници...

Тези гробници са унищожени още при предишния строеж...

И понеже са унищожени сега са ги открили.

То да бяха само тези гробници! В България не се трепери над културно-историческото наследство. За разлика от нас, другите народи пазят, представят и печелят от историята си!

"юниан мешеков" от къде ги намират тези "българи" с тез "български" имена, после се чудим защо нищо не върви в България!

Не знам дали е Юниан (от юни) или Юлиан (от юли), но г-н Мешеков е изключителен професионалист и всеотдаден в работата си. Сигурен съм, че е направил всичко, което е по силите му, за да се зпзазят находките, уви! преди него са "овършели" милиардерите от ХАЯТ .