20 г. валутен борд, все още непоклатим

Две думи шокираха българите преди 20 г. - Валутен Борд. Обичан и недолюбван, той спаси България от фалит, донесе благополучие на едни и срадание за други.

Обратно в новината

Коментари - 20 г. валутен борд, все още непоклатим | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

И Костов и Софиянски са непоклатими. От време на време пръдват в ефира

Непоклатим е щото българина е прост чиляк! Ограбиха го, ограбиха труда на родителите му, ограбиха и труда му за децата му! За тва е щото вие българи сте търпеливи по зле и от овцете!

и аз не разбрах като знак на гордост ли го мандахерцат тоя валутен борд?! това е знак, че държавата е зависима от чужда валута и е крайна мярка, а не повод за национална гордост.

Борда по-скоро е знак, че политиците ни по-трудно могат да ти откраднат спестяванията.

За 20г някои държави влязоха и излязоха от влатуен борд и сега гражданите им си живеят добре! Това не е за хвалба , а показва колко са зле управляващи в БГ последните 20г.

"...20 г. валутен борд, все още непоклатими....КРАДЦИ"

Ама той валутния борд е просто лекарството за психически болната управляваща класа у нас. Диагнозата и е безмерна. безкрайна, но определено растяща алчност и кражби и корупция. Това е. Бордът, НАТО и ЕС са средствата у нас да се краде безмерно , но без опасни последствия за стабилността. Това е. Бордът го има щото сме калпави. Ами добър ли е борда - а сега де? Добър е щото сме калпави, не е добър щото без него ще се удавим в кражбите и некадърността си.

ЦЪРКВАТА НАПРАВО Е ГОРЯЛА НА КЛАДА ЕРЕТИЦИТЕ :)) ... НИЕ ХРИСТИЯН КОМУНИСТИТЕ СЕ УЧИМ ОТ НЕЯ - ДА СИ ЗНАЯТ МУТРИТЕ , БЕЙОВЕТЕ И БАНКЕРИТЕ КВО ГИ ЧАКА :))

В момента, в който е запалила първата клада, църквата е престанала да бъде християнска. И ти така.

А ТИ ЩО СЕ НАРИЧАШ ХРИСТИЯНИН ???

Не ни е спасил от фалит, а ни организираха сриване на валутата (нищо по-лесно от това), за да ни наложат "борд". Което си е една приватизация на националната банка.

това, което четем са фактите. изводите са, че нашата мила татковина, за цели 20 години не е мръднала от черджето с размери на изтривалка, на което я поставиха. добре известно е, че в една "пазарна икономика" най-важното са парите и финансите, а на последните места са здравеопазването и (об)учението. т.е. бъдещето. разказват ни, че "бордът" връзвал ръцете на бнб. тук започвам да се питам, а ако бнб и искров бяха с "развързани" ръце, то какво ли щеше да е с ктб и други банки? та, "бордът" на практика са няколко основни правила, които трябва да се спазват, но колко са способни да спазват конституция, закони и правила на тази територия? масово се смята, че това са само глупците, идиотите и лузърите. така че, към т.нар. "пазарна икономика" трябва да прибавим и законността, и приетите правила инак анархията и фалита са предпрограмирани. (в.ж. катастрофата от 2008г, чиито последствия и днес далеч, далеч не са преодолени)

САТЪР ЗА КОСТОВ , ДОГАН , СЕРЕГЕЯ И МУТРАТА И ТЯХНОТО СЕМЕ .... А АКО СА ПРАВЕДНИЦИ , ГОСПОД НА НЕБЕТО ЩЕ СЕ ПОГРИЖИ ЗА ТЯХ :)) ...

Прекръсти се на детройския сатърджия, бе- само сопи, сатъри и бесила са ти в главата.

АЗ ИСКАМ ДА СЪМ САМО НАРОДНИЯ САТЪР .... И СЛЕД ТОВА СЕ МАХАМ ... СЛЕД МЕН НАРОДА ЩЕ НАМЕРИ НАЧИН ДА СЕ УПРАВЛЯВА :))

Е колко да е непоклатим валутния борд..докато ЕС вкарва пари ще е непоклатим, после резко ще му омекнат капачките на бордо.

ще се върже към доларо.

симо

20години ВАЛУТЕН БОРД...20 години кома в която ни вкараха спекулациите на СОРОС ,фондацията демокрацията,ЕС и новият ни ЕЛИТ.....Всички заедно против България.....Дори и мъдренето за старите коли,прахови частици,КТБ,Ф-16 и още и още и още-----само ЧУЖДИ ИНТЕРЕСИ И СПЕКУЛА.Неслучайно още в началото на прехода ни набутаха НОВО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО и разбиха тотално силовите и правови структури---това е новият ред с новите правила и структури,знаете в чия полза.

Еми, на вас ви е било добре преди, на нас-не; затва вие си тъгувате за соца и неговите структури, ние-не и така...

Нима никой не разбира тук, че хипер инфлацията беше изкуствено предизвикана с цел да приемем валутния борд или иначе казано да загубим правото да произвеждаме собствената си валута. И със САЩ е станало така с приемането на закона за Федералния Резерв( частна банка притежаваща изключителното право да печата парите на САЩ). А Костов, Софиянски и всички преди и след са спомогнали и спомагат това да се случи и да продължи да се случва. Може би Жан Виденов все пак не е бил толкова лош за България след като го сгромолясаха така. На тях(световния елит) когато някой държавен глава се опитва да защитава интересите на държавата си и я пази от Корпорациите кръвопийци той тутакси бива обявен за диктатор и трябва да бъде свален от власт. Справка: Ирак, Афганистан, Либия, Египет, Сирия и т.н.

Я, виж ти..!? Започнахте да загравяте, макар и с 20г. закъснение. Това, дами и господа, е истинска революция на мисълта!

да се промени закона :2 лв = 1 евро! въвеждане втора валута евро!!

20 години васална зависимост! и никакво въстание! къде са новите "Асен и Петър" Къде са? стига сте ни пробутвали тези предатели! стига!

Кенеф стига си смърдял.

По-голям кенеф от платените сороски, козяшки, анти-български боклуци няма.

Добре ,че СДС се затри веднъж завинаги ....Тези мръсни фашисти , реакционери и изроди , които докараха България да просешка тояга .Костов , дано да пукне преди 2 Народен съд , иначе жив ще бъде дран .

Ти и такива като теб трябва да пукнат червена гнидо и тогава ще тръгнем напред.

И ни позволи да натрупаме повече парички в ...КТБ! ?

Иван Костов - спасителя на България! Някой ден това ще се учи по история, стига учебниците да бъдат обективни

антикостовист за извършената от него приватизация в полза на туземната рашистка агентура, но признаващ икономическата стабилност и увереността на хората по време на неговото премиерство. Никаквите или плахи действия срещу туземните комуноидни рашофилистици разочароваха неговите избиратели и позволиха кагебистката операция цар да докара на власт мадридския мош.ник.

Мутра до мутра.

БНБ начело с тодар вълчев рефинансираше търговските банки, а те като за последно раздаваха невъзвръщаеми кредити на туземната прорашистка агентура, от която се пръкнаха и настоящите пропутлерски олигарси.

Всичко много хубаво, ама ЗАЩО живеем по-зле ? ЗАЩО крадците банкери, приватизатори, укриватели на данъци не са осъден?

Питай номенклатурата и силоваците...

От " честните частници " , горски , от чорбаджиите ...НАли ужким таците Ботев !? Нещо да помните ,че е поздравил комуната в Париж или това Ви се губи ?

тия некадърни назначени от краварите лайнари това могат-да въвеждат валутни бордове, вместо да развиват икономика и сел стопанство! НЕЩАСТНИЦИ ЖАЛКИ!

всичките олигарси са назначени от масква, а са "финансирани" с крадени от България пари, като продължават да крадат и в момента, ша та ева и долното коп.ле м.сно.

дам, бордът превърнал бнб в небългарска банка, лишена от правото да отпуска кредити. е, откъде щеше да извади тия пари за кредити бнб-то, като пари нямаше? празно. - нека това да обяснят специалистите, чели закона за бнб.

след 1989 г.сме имали само един голям политик, икономист и финансист- ИВАН КОСТОВ ! Всичко друго е плява и боклуци ! При Костов България беше пред Румъния ,а вижте сега къде е Румъния и къде сме ние !

ХАХАХАХАХАХАХА драгалевския мангал и крадец, краварска подлога, бил голям политик?!?!???! ХАХАХАХ

Всъщност големият финансист, политик и патриот беше Жан Виденов, но бързо видяха отвън накъде е тръгнал и извадиха лайн0хвъргачките.

младия Жанчо, това че БНБ рефинасираше като луда търговските банки, а те пълнеха гушата на неговите приятелчета с невъзвръщаеми кредити ???

Иван Костов - спасителят на България! След време ще му се правят паметници!

Щеше да извърши обмяната на лева не 1 към 100, а имаш 10000 бв 1 към 1. Имаш 100000 1 към 10. Имаш 1000000 1 към 100. Така се постъпва когато искаш да удариш корупцията, сивата икономика и престъпниците! А сега хайде плювайте тролове!

Само дето мафиотските и откраднатите пари си беха вече в долари и марки по швейцария.. таке че, никъв смисъл от тва, което пишеш, колега...

Колегата ти очевидно не е с всичкия си и пише тъпотии на килограм.

Ако Костоф беше "голям" икономист, нямаше да е най-върлият противник на валутния борд при управлението на Виденов! Ако Виденов беше въвел валутния борд, нямаше да се стигне до хиперинфлацията, но тогава Костоф щеше да го изяде с парцалите! Именно мръсникът Костоф попречи на Виденов да въведе валутен борд, като сипеше огън и жупел върху него, от страх да не остане БСП на власт и да стабилизира страната! След оставката на Жан, служебният премиер Софиянски веднага въведе борда по нареждане на мерзавеца Костоф! Ама кой да помни лицемерните игрички на Мавъра! Историята, обаче, не го подмина и сега е бита и пребита карта в бълг. политика и икономика! Подлостта и лицемерието му бяха наказани! Историята ще се повтори и с тези, които сега управляват България! Крахът им вече се усеща и е много скорошен!

Мурзилкич, кажи на тия дето са ти спуснали тая опорна точка, че от нея и чеп за зеле не става!!! Изобщо парадигмата, че от Партията щели току да направят това или онова, но омразните му империалисти им попречили (като го направили), или да обвиняват за собствените си грешки другите, са ОПОРНИ ТОЧКИ, лесно разознаваеми сред широката публика и НЕ ВЪРВЯТ!!! Така само се излагате по форумите като лесно разпознаваеми тролове, а широката публика ви ЧЕТЕ С НАСМЕШКА И НЕДОУМЕНИЕ ОТ ТЪПОТИЯТА И НЕЗНАНИЕТО!!!

костов не беше НИКОЙ, бесепето имаше огромно мнозинство в парламента, та как костов може да е саботирал виденов, евати гн.сния лъж.ц си ???

Валутният борд НЕ ни спаси!!!! Той ни направи роби на МВФ!!!!!!След това решение на помиярите/комунистически слуги/в България се "живурка" САМО от заеми/ако "управляващата в момента върхушка не ги е окрала/!!!!!!

Да - ВБ НЕ Ни спаси ! ...макар че ТочноТова Бе Целта-му Не - НЕ на МВФ/СБ 'наште' Ни наместиха ! ...а Баш в Окото-на-Торнадото знайно по Цял Сват ТроянскоКоние. ...и да ! - ще Е Страшно ! ...и то СъвсемСкоро.

Добре е че има снимка,ще я приложим към документите в една "румънска" прокуратура". Много странно в края на 1995 г. доларът тръгна от 1700 лева и стигна на 3600 лева,без да има реална икономическа ситуация.Междувременно почнаха да фалират верижно банки,скоростно се появиха "информирани"кредитни милионери и избухна организирана инфлация,която унищожи спестяванията на поколения българи в полза на снималите се кукловоди,техните протежета и съпартийци.По чудодеен начин към края на месец март доларът почна да пада,без да има икономически причини за това.Така се получи най-големия грабеж в най- новата история на България,който не бива да остане ненаказан.

Глупости. Икономическа ситуация имаше - огромна инфлация и спасение на хората в твърда валута, както и фалит на банките. Та Банките фалираха 95-96 г, а не междувременно. Доларът падна защото падна и спряма марката, респективно еврото. В един момент долара беше 2,3 евро и после падна до 1,5 евро. От това по-големи икономически причини за спад на долара НЯМА. Грабежа беше покрай инфлацията много преди това. Кредитите се взимаха през 1994-5 година и инфлацията ги изяде, а абнките фалираха.

СЕ ПРЪХНАХА ПО ТЕМА КОЯТО НЕ Е ЗА ТЯХНАТА УСТА! Да бяхте прочели ЗАКОНА за БНБ за да разберете, най важното което направи ВАЛУТНИЯ БОРД! Той превърна БНБ в НЕБЪЛГАРСКА БАНКА, лишена от правото да отпуска кредити на ПРАВИТЕЛСТВОТО !! С този закон БНБ е скупена и като РЕГУЛАТОР защото условията при които отпуска заеми на частните кредитни институции опериращи в България поставят в невъзможност последните да получават подобно провизиране! Случаят с КТБ го доказа. В ролята на ЦЕНТРАЛНА БАНКА влезна ПРАВИТЕЛСТВОТО което нямаше такива права и задължения, най малкото защото не е кредитна институция. Друг е въпроса защо след като плати МИЛИАРДИ от задълженията на АКЦИОНЕРИТЕ на КТБ правителството на БОРИСОВ не придобе нито акциите на банката , нито пак активите?!! ДЕКАПИТАЛИЗИРАНИТЕ АКТИВИ НА КТБ СЕ ОЗОВАХА В РЪЦЕТЕ НА СОБСТВЕНИЦИТЕ НА ФАЛИРАЛАТА БАНКА! Милен Велчевото ВТБ не само не плати на вложителите , но по престъпен начин придоби ВЪЗБРАНЕНИЯ АКТИВ на КТБ оператора ВИВАКОМ! Да не говорим за другия измамник - Дебелян Пеевски който придоби на безценица заложените пред КТБ негови активи. Цялата тази престъпна схема НЯМАШЕ ДА СЕ СЛУЧИ ако го НЯМАШЕ ВАЛУТНИЯ БОРД и БНБ беше това което трябва да бъде!! Сега получихме картон от МВФ и СБ и указания парламента да промени ЗАКОНА ЗА БНБ и го приведе в съответствие с НОВИТЕ европейските изисквания. РЕАКЦИЯ НЯМА!!

А..! Hямало реакции, сериозно!? Ама честно, вие очаквахте някое добиче да слезе от поточната линия и да побегне в гората, или как по-точно.. !? Днес виждате ли някакви реакции, става дума за това измерение ?

КудаТака презПросото ваБанк бре, Колега ?! --> Къв собственик е мустакатио 'наш' 'банкер' я ?! --> Що за незнамквоси Е Бромак ?! --> що за СвръхВисокопрофилна Схема/Кражба БЕ Целевото бездействие по катеБейщинката на 'наш' Иск(ъ)ров ?! ....и за Последно, и то БашДесет ! --> що Е ВКБ/ВТБ и Защо е Такова логото на катебето ?!

За Протокола : - Всички от т.нар. ИзточенБлок - Преминаха през валутен борд, като Днес с Изключение на Русия и задунайската-Й незнамквоси - Имат Реален Напредък. ....а Фактът че 'режимите' в Русия и задунайската-Й незнамквоси СА Идентични и Продължават Целево да шлякат 'цъфване&връзване' --> Изказва Всичко отн. Реалността у Нас.

След Костов,България върви само надолу,последна и мизерна!Царя бе докаран,да излъже народа и спре на всяка цена Костов и напредъка ни,като му бе обещано да си вземе всичко що поиска:имоти,земи,гори и резиденции!Ако бе останал Костов,сега стандарта ни щеше да е като на средноевропейските държави!

Две правителства след Костов караха по инерция от неговата работа и не можаха да опазят дейността му. При него имаше над 650 000 работещи фирми и 13-та заплата. Другите докараха монопола и смачкаха средния и малкия бизнес.

Народа не заслужава политик и икономист като Костов. Иска си популисти и некадърници и затова сме кенеф.

Костов точно пък -голям смях, ама е тъжно...какво е направил той за България? Мислете малко преди да пишете.

НО УТОЧНЯВАМ, ЧЕ ТОЗИ МАДРИТСКИ ТАРИКАТ НА ЧИЯТО ОСЕМДЕСЕТ ГОДИШНИНА ВСИЧКИ ПОЛИТИЦИ БЕЗ КОСТОВ СЕ ПОСТРОИХА НА ОПАШКА ЗА ДА ОТДАДАТ ПОЧИТ КЪМ Н.В. ЗАГРОБИ ТОТАЛНО ДЪРЖАВАТА! ВИЖТЕ КАКВО НАПРАВИ КОБУРГСКАТА ЛИСИЦА С БТК, С ЕРП-та, С ЗАВОДИТЕ ЗА АНТИБИОТИЦИ, С АНЕКСИТЕ ПО ДОГОВОРИТЕ ЗА МАРИШКИТЕ ЦЕНТРАЛИ .... Този боклук унищожи държавата и като ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ТРОЙНАТА КОАЛИЦИЯ и с ОХРАНИТЕЛЯ СИ Борисов доразпродал станалите големи държавни активи!

20 години непоклатима бедност и мизерия!!!!

при Жан с 9 долара заплати по-богат ли беше? Щот гледам 20 години броиш, значи преди това си бил богат. А не 50 пъти по-беден. Аман от комунистически тиквеници по форумите.

Това ли е всичко лошо,което успя да кажеш за соца ???? Да ти изброя ли ПРОСТИТЕ,най-първичните недостатъци на демокрацията ? 1-Карат ни да толерираме гейове. КАРАТ НИ,не ни го препоръчват 2-Карат ни да толерираме убийци и всякакви изроди 3-В половината демократични страни употреба на наркотици е ПОЗВОЛЕНА 4-Карат ни да толерираме ислямисти,да ги приемаме,отглеждаме и да даваме убежища на камикадзета 5-Унищожиха образованието и средното Ай Кю 6-Унищожиха болниците 7-Унищожиха правосъдната система 8-Унищожиха МВР 9-Напълни се с НАРКОМАНИ 10-Бедност,хората умират от глад БУКВАЛНО. 11-БОКЛУЦИ,всичко което купуватш е БОКЛУК и се чупи още в гаранция. Принципа на западняците е важното е да ИЗГЛЕЖДА добре а дали върши работа,тях не ги интересува,всичко което продават е боклук. 12-Храната е БОКЛУК,ОТРОВНА Е,ГМО Е,ГОВНО Е,ядеш я всеки ден и се тровиш. 13-Радиацията се е увеличила десеторно,всеки втори българин има тумор (повечето доброкачествено ЗА СЕГА) липом,папилом и какви ли не израстъци. 14-Тока поскъпка,ИЗРЯЗХМА СИ ГОРИТЕ 15-Крадат ни ЗЕМЯТА т.нар АРЕНДАТОРИ,българската земя на която майка ти и баща ти-циганите са погребани,Димитре Мога да продължавам така не до 100,а до МИЛИОН,изрод гнусен олигофренясал,но на такива като теб им трябва само сопа зад врата,а не обяснения,ЗАЩОТО РУСОФОБА НЕ РАЗБИТА И НЯМА СМИСЪЛ ДА МУ СЕ ОБЯСНЯВА,ЗАЩОТО ТОЯ КОЙТО ОБИЧА ЕС И ЗАПАДА Е ЗА БЕСИЛО,ВСИЧКО ОСТАНАЛО Е ЗАГУБА НА ВРЕМЕ И НА ТЕБЕ ДИМИТРЕ ЩЕ ТИ ДОЙДЕ РЕДА,ЗА ТОВА ПО-ДОБРЕ СЕ ВЪЗПОЛЗВАЙ ОТ ЕДИНСТВЕНОТО ПРЕИМУЩЕСТВО НА ДЕМОКРАЦИЯТА,КОЕТО СПОМЕНА ДА ИЗБЯГАШ В ЧУЖБИНА !!!

Грешите ! - СА близо73години ВсеСъщото.

Проблемите в управлението на страната, възникнали поради стремежа на предходното правителство на БСП, оглавявано от Жан Виденов, едновременно да запази работните места (като не закрива губещи предприятия), да изплаща външния дълг и да контролира валутния курс, се задълбочават до степен на икономическа криза. Правителството е изправено пред перспективата от повторно, след мораториума на кабинета на Андрей Луканов през 1990 г., прекратяване на плащанията по външния дълг. Това от своя страна предизвиква политическа криза, довела до масови протести в цялата страна и оставка на правителството през декември 1996 г. С въвеждането на валутния съвет в България започват да навлизат чуждестранни финансови инвестиции. Това предизвиква сериозен икономически подем. Някои основни показатели преди и след въвеждането на валутния съвет са: Показател (средногодишно) 1990-1997 1998-2002 Инфлация 210% 5,7% Ръст на БВП -4,6% 4,1% Ръст на инвестициите -8,8% 20% Бюджетен дефицит -6,3% -0,1% Държавен дълг / БВП 168% 75% Сред резултатите от въвеждането на валутния съвет трябва да се открои намаляването на инфлацията до 13% към средата на 1998 и до 1% към края на същата година, а валутният резерв се увеличава от по-малко от 800 милиона на над 3 милиарда долара. Основният лихвен процент на БНБ от 200 в пиковите моменти на икономическата криза спада на 5,2% към края на 1998. Банковата система се стабилизира.

Самият Виденов след култовата реплика "Заобиколен съм от идиоти" стига до прозрението за задължителността на въвеждането на валутен борд. Само че, вече е късно!

Какво направи правителството на Иван Костов първите 7 месеца от управлението си 21 май 1997г 31 декември 1997г. май - Народното събрание приема с голямо мнозинство Декларацията за национално съгласие, която задава приоритетите на реформата. юни - С пълно съгласие е избран нов Управителен съвет на Българската народна банка. Започва оздравяването на банковата система. юли 1. - След 8-годишни дебати, разделили нацията, бе приет най-важният атрибут на българската държавност - Гербът на Република България, а през следващата година - и държавният печат. 2. - Сключено е едногодишно споразумение с Международния валутен фонд, което е изпълнено успешно, за разлика от четирите предишни споразумения, приключвали с провал. 3. - Въведен е валутен борд като крайна мярка за спиране на икономическата криза и финансовия хаос, създадени от управлението на Жан Виденов и БСП. Българският лев е фиксиран към германската марка. Започва трайна финансова стабилизация. 4. - Даден е достъп до архивите на бившата Държавна сигурност и впоследствие са обявени имената на доносниците. Всяко назначение на отговорен пост в държавните институции се предхожда от проверка в архивите. 5. - Ликвидирани са последствията от кризата, предизвикана от недостиг на зърно и нарушен от износа баланс на производството и реализацията. 6. - Възстановяват се центровете по изкуствата. Възобновява се прекъснатият процес на децентрализация на културните процеси. 7. - Обезвредени са 160 т цианиди в района на Сливница и над 200 т опасни отпадъци от фабрика Ален Мак Пловдив.

септември 1. - Отпада банковата тайна за кредитните милионери и в края на годината се огласяват имената им. ноември 1. Урежда се обезщетяването на собствениците на одържавени имоти. 2. - България решава половинвековен граничен спор с Турция, довел до огромно разхищение на материални ресурси от двете страни - сключено е споразумение за определяне на границата и на морските пространства между двете страни. декември 1. - Създава се нова система за защита при безработица и насърчаване откриването на работни места. 2. - Въвежда се опростено и насърчително за малките и семейни фирми данъчно облагане. Вместо данък печалба е въведен патентен данък за 39 дейности. По този режим се регистрират 285 хил. предприемачи. 4. - Гарантира се независимият обществен характер на електронните медии. Избран е първият Национален съвет за радио и телевизия. 5. - Започва да се повишава доверието към България. Кредитната агенция Муудис покачва рейтинга на България от най-ниския Б3 с отрицателни перспективи през 1996-та на Б2 със стабилни перспективи. 6. - За първи път след Втората световна война българско правителство се постави само под пълен контрол на Върховния административен съд, с което се даде най-силна гаранция за спазване на законността. Така е изпълнено изискване на Конституцията, отлагано от всички предишни правителства. 7. - Народното събрание с пълно мнозинство прие мерки за борба с престъпността и корупцията, въз основа на които правителството приема своята стратегия. 8. - Стартира мащабен проект с ЕБВР за изграждане на модерна инфраструктура в земеделието - пазари на едро за пресни плодове, зеленчуци и цветя. Въведе се нов принцип за управление и стопанисване на горите в условията на плурализъм на собствеността. 9. - Завършено е строителството на пет пречиствателни станции и съоръжения за третиране на отпадни води.

Много важно допълнение. Правителството на Иван Костов спаси АЕЦ Козлодуй, който трябваше да затвори 1-4 блок през 1999 според догово и кредит подписани от Беров. Вместо това да стане Костов се пребори и отложи спирането на 1 и 2 за 1 януари 2003 г, а за 3 и 4 беше поискано да работят до 2008 и 2010 г съответно. На всичко отгоре договори за затварянето им толкова пари колкото биха изработили ако работеха, не печалбата, а целият оборот и държавата получи 650 милиона евро, с които можехме да консервираме блоковете БЕЗПЛАТНО и да модернизираме 5 и 6 блок. После Царвула с лекота и без борба заедно с Кунева ги затвори без да е нужно срещу влизане в ЕС, въпреки че Костов ги призова да се преборят и че можем и да влезем в ЕС и да ги запазим до 2010 г поне. Продаде Кремиковци с огромни дългове и под новият мениджмът Кремиковци купи завод в Сърбия и изплати почти половината си дългове за 4-5 години, докато пак Царвула заигра педераски и принуди към продажба собствениците. Оттам индийският мангал бараба с БСП теглиха облигационен държавно гарантиран заем за 600 милиона евро и малко след това обявиха фалит като държавата го национализира с новопридобитият дълг, но без тези поделени мафиотски 600 милиона евро и пое задълженията, вече към 2 милиарда лева през 2006-7 година от СирГей и Р.Овч - за 2-3 години от процъфтяващ бизнес направиха от кремиковци руини и унищожиха хиляди работни места. В интерес на истината и цената на металите падна на пазарите.

Какво остави след себе си Иван Костов ли? Когато Иван Костов стана министър-председател на Република България завари: 1. Месечна инфлация 300%. 2. Обезценена национална валута 3000 лева = 1 долар 3. Валутен резерв на страната около 200 милиона долара, като при ниво 1,2 милиарда долара, Луканов обяви спиране на плащанията по външния дълг защото резерва е паднал под нивото на възможния минимум. 4. Растяща безработица, достигаща да 16 % официално и над 25% реално заради неработещите, но нефалирани предприятия. 5. Средна работна заплата 35 000 лв.=12 долара. 6. Средна пенсия 18000 лв = 6 долара. 7. Тотална изолация чрез Шенгенския списък заради високата корупция и престъпност в България по това време. 8. Прекъснати връзки със светоните финансови институции МВФ и СБ. 9. Дългове към външни кредитори над 13 милиарда долара. 10. Пълен блокаж на държавата и разгул на бригадирското движение на мутрите. Който не плащаше рекет, нямаше право на бизнес. От рекета бяха освободени само назначените от БКП/БСП бизнесмени. Какво остави след себе си Иван Костов ли? Ето какво: 1. Месечна инфлация 0,2 % годишна 3%. 2. Национална валута 2 лева = 1 долар. 3. Валутен резерв 3,7 милиарда долара 4. Ниво на безработица под 15% с тенденция към ускорено спадане, което стана през следващите години. 5. Средна заплата 250 лв = 125 долара. 6. Средна пенсия 130 лв = 65 долара. 7. Премахване на Шенгенската изолация и свободно пътуване из Европа. 8. Възстановени връзки със световните финансови институции МВФ и СБ, както и с Европейската банка. В резултат нарастнало доверие на външния свят към България и рязко увеличаване на външните инвестиции. 9. Външен дълг на България- намален до 9,5 милиарда долара. 10. Прогонване на мутрите от живота на народа и държавата. Започва възстановяване на държавността и повишаване на обществената дисциплина.

Най-накрая нещо смислено и обективно! Браво! И още нещо. Бордът е временна лечебна мярка, която трябва да се махне, тъй както се маха шината, когато счупената кост заздравее, иначе започва да вреди.

А костта здрава ли е вече или още не?

Глупости! При това пълни - 100% опорни точки, писани преди години в партийната централа! Явно си свикнал да се кланяш на вождове и командири от времето когато си бил член на БКП или ДКМС! Въртиш и сучеш около едно и също - инфлацията, която изяде главата на Виденов, щото не се съгласи да подари предприятията според ищаха на цитираните от теб институции... Още по времето на усмихнатия крадец всичко се "стабилизира" за 24 часа - цени, инфлация, заплати и т.н. Отн тогава и не мърдат в сравнение с жизнения стандарт. колкото до "връзките" с разни фондове - с нищо не помогнаха на българите, но за сметка на това някои от маститите им шефове станаха вериоятно от милионери.... милиардери! За тях е "пхолзотворно" сътрудничеството и за лакаите им у нас, на които подхвърлят трохи! борбата с престъпността на лостофф е като виц... Точно на бившите си червени дружки пък подари по-голяма част от приватизираните предприятия, а Нефтохим на "омразните" руШнЯци! Направи и други "полезни" работи, като "велики" здравна и пенсионни рефирми, за които всички пациенти и пенсионери го "благославят" все още....

Ето такъв борд трябва да се въведе и в съдебната ни система!

Когато се въведе и използва метод за отговорност на управника, тогава ще се види истината. До тогава - гмеж, кал, лъжи и проституция! Това е политиката!

Тази снимка е емблематична. Двамата най големи крадци в съвременната Българска история се здрависват! Велико просто!!!

КАК ЩАСТЛИВО И СЪЗАКЛЯТНИЧЕСКИ СЕ ГЛЕДАТ ТИЯ ДВАМА МОШЕННИЦИ И КРАДЦИ. ТЕ ОБРЕКОХА БЪЛГАРИЯ НА МИЗЕРИЯ. ТЕ"ПРИВАТИЗИРАХА" ЗА СЕБЕ СИ ОБЩОНАРОДНАТА СОБСТВЕНОСТ

чудно америка защо няма нужда от валутен борд, хората такава икономика са си направили, че няма нужда да ги спасяват от фалити.

ЧЕТАТ И ЗНАЯТ-НЕ ИМ Е ЧУДНО!!! ОТГОВОРЪТ Е: ФЕДЕРАЛНИЯТ РЕЗЕРВ НА САЩ!!!

Грешиш човече. Причината са евреите. те създадоха САЩ и имат акъла, преди властта и възможността да управляват както те искат. А ФР е създаден, заради институционалността! Не върви да се говори само евреите това, евреите онова ... :) Казват Федералния Резерв, Министерство "еди кое си" и т.н., Уолстрийт и пак т.н. :) А ние, понеже сме тъпи, отъпели се отрекохме от историята си и се продадохме/подложихме на болшевиките, а после на демократите и все ревем, че ни е зле. Преди от едно, сега от друго - угода няма за нас. Сами сме си виновни! Нито руснака, нито германеца, нито французина, нито американеца, нито нико, ще се занимава с нас. За всеки от тях е по-добре да сме слуги, робове, ане мерещи се с тях Господари! Когато това се осъзнае от всеки Българин и се започнат личности промени, отвътре навън, тогава ще се види, усети подобряване и имаме шанса да заемем мястото си по Слъцето, отредено ни от Господ. Това направиха евреите, нашите братя по род и кръв .... Хвала тям! :) Успех вам! :)

В САЩ комунизъм не е имало!

и най-важното - в САЩ си нямат БСП

На снимката са тези, които разпродадоха и заробиха България!!! Черният дявол с теменужките го знае най - добре....

Така е, но да не забравяме продължението на разруха и геноцид, осъществено от Кобургище, Станишчо, Орешарчо, Бойчо и разни " служебни"! И те са непоклатими!

Еврейския съвет в България ни вкара в този борд без нужда, защото бе посъветвана от Евреонала да създаде Ликвидационните комисии които ликвидираха суверенитета на България. Та за това при новия Народен съд, Костов-Мавъра, Софиянски-Габровски, Соломон Паси и цялата еврейска пасмина в България да се езекутира публично.

Е, крайно време беше някой да се включи с темата за всесветската вина на евреите...

Е наясно,че БСП-то и ДПС-то създадоха ...пу,пу,пу унищожиха текезетата за да заграбят активите им и по късно земите на много Българи!Също тези престъпници от БСПДСДПС окрадоха външнотърговските дружества,заводите и предприятията в България както и бонките и спестяванията на хората и пуснаха престъпници да бият и изнудват по заможните или тези които се опитаха да правят бизнес!

СВОБОДНИ СЪЧИНЕНИЯ ПО ТЕМАТА! ПРОЧЕТЕТЕ КНИГАТА НА Н.СТАРИКОВ:КРИЗА,КАК СЕ ПРАВИ!!! ВСИЧКО ЩЕ ВИ СЕ ПРОЯСНИ В ГЛАВИТЕ И ЩЕ СИ ПОДРЕДИТЕ ПЪЗЕЛА!!!

e ти още малко и Телеграф и Блиц ще ни караш да четем, и да се ''усведомяваме'', а ?

Абе прочетете го тоя план Ран-Ът най-накрая, стига с тия глупости. Планът е страхотен, стига да бе изпълнен както е предвидено, а не българизиран според тогавашните виждания на Луканов. По такъв план минаха всички страни от днешната Вишеградска четворка, мисля, виждате какви са резултатите. Стига сте говорили глупости, че бил лош за България. Чудесен беше, но не беше приложен напълно, а половинчато!

Не частично, въобще не беше приложен! В това се състои трагедията на България! Това съсипа страната. След 1997 г. правителството на Костов извърши необходимите реформи, но беше твърде късно, фаталните щети вече бяха нанесени, държавата и икономиката бяха съсипани.

"Смята се, че това е една от причините валутният борд да отнема паричния суверенитет на страната, т.е. централната банка да не може да провежда парична политика по своя преценка'' - Ако не беше така,с тия наши управляващи, нямаше да фалират банка(и), а цялята държава.

борда ограничава кредитните милионери без борд ще се спонсорират с заеми които ще обявяват в несъстоятелност и няма да връщат.

И с какво попречи борда да се кредитират от КТБ , да я фалират, а после народа да връща парите??

ако не беше борда,след КТБ щяха да тръгнат и другите. А и да виждаш курса 1.9558 да се е променил? Да си си изгубил спестяванията ? Щот помним какво беше 96-та, 97-ма, при Жан !

ДЕТЕ-РОЙТЕ, след САМО още 27-28 г. България най-после ще се оправи.

НЯМА СМИСЪЛ ДА СПОРИТЕ ЗА ИЛИ ПРОТИВ ... СЛЕД ОЩЕ 28 ГОДИНИ РОМЛЯНИТЕ ЩЕ СА ПОВЕЧЕ ОТ ВАС И ВИЕ ЩЕ СТЕ МАЛЦИНСТВО В ПРОВИНЦИЯ "ТРАКИЯ" НА ТУРСКАТА РЕПУБЛИКА:)))

Да, те турците нямат търпение да поемат издръжката на социално слаби, безработни и необразовани ;-)

И у вас обширният Сибир ще бъде китайска провинция в Европейската част освен москва и питер може би ще има няколко руски говорящи островчета всичко друго ще бъде пустуш населявана от деградирали алкохолици!

Като всяко нещо и валутният борд си има положителни и отрицателни страни...дали сме по-добре с него или без него, мисля че е очевидно...показва го и статистиката. Мисля, че ако не друго всички се убедихме за тези 27 години, че българските крадливи ръчички трябва да бъдат държани далеч от печатарската преса :-))))))

Крадливите ръчички просто трябва да бъдат ОТСЕЧЕНИ в прекия смисъл на думата.Останалото е самоубийствена самозаблуда.