Къща-паметник на културата се срути до туристи

Частна къща-паметник на културата се срути в близост до туристи в Карлово. Няма пострадали.

Обратно в новината

Коментари - Къща-паметник на културата се срути до туристи | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

За сетен път се убеждавам, че България е страната на "криворазбраната циЛИвилизация". Как беше с последните научни открития къде са се появили първи маймуните и къде в света примитивите са намерили най-добрите условия да съществуват, са се плодят и да не се развиват, да не нръднат от там, където са били предците им преди стотици милиони години Първо - по-маловажното, мен по принцип ме дразнят клишета като "неприкосновената частна собственост", особено кохато става дума за недвижима собственост. Защото ако се замислите малко. НИКЪДЕ ПО СВЕТА ЧАСТНАТА СОБСТВЕНОСТ КАТО ПРИНЦИП И ЗАКОН СА ВСИЧКИ ОТ НАСЕЛЕНИЕТО НЕ Е НЕПРИКОСНОВЕНА!!! НИКЪДЕ! ИСТИНСКИ! И веднага бързам, защото знам, че тук е пълно с неграмотни и агресивни същества и злонамерени идиоти, само да добавя, че това, което пиша МОЖЕ СРАВНИТЕЛНО ЛЕСНО И НАПЪЛНО КАТЕГОРИЧНО И РАЗБИРАЕМО ДА СЕ ДОКАЖЕ (да го докажа)...

Ми, това си е поредната простотия в българските закони. Сграда - памчетник на културата, което се обявява от държавата. С това, на собственика се забранява да я събаря, но трябва да я поддържа. Като се правят ремонти, длъжен е да пази архитектурните особености. Това оскъпява до безкрайност ремонта, събарянето е недопустимо, държавата с нищо не помага на собственика. Ако има пари - е, тогава може и сам да го направи. Но ако няма... Собственикът няма нито възможност, нито интерес да поддържа такава сграда. Обратното - има интерес да я остави да се срути. Тогава имотът му се освобождава и може да строи на него, може да го продаде и т.н. Иначе пак може да го продаде, но баламите са малко и като чуят, че е паметник на културата, купувачите бягат. Разходете се из София и ще видите много такива паметници на културата в плачевно състояние. Точно по тези причини.

Бг и култура? У нас богатите са основно чалгари, както и бедните. Каква култура? Яко чалга, прашки и кока....

Kато е паметник на културата,държавата защо не се погрижи.Aко е нещо за крадене,кметовете и политиците сa първи начело с Tиквата.защо не разследват кмета от къде направи толкова частни болници,сигурно с паарите за закуска дето му ги е давала маика му.Hаи големите крадци са кметовете,крадът и със задниците си.

"Веднага след срутването, на мястото са изпратени екипи, които да поставят предпазни обозначителни ленти, за да се спре преминаването на хора в близост до обекта!" Е, тва са мерки за безопастност! Евааала, кмете!

Най-впечатляващото за мен е единствената отговорност на кметовете в такива случаи, поставянето на найлонова лентичка. Опъват я даже с екипи. За една кметска заплата, сл. кола и други далаверки,ТОЛКОВА.

Абе друго си е частното, пък и всички знаем, че държавата е лош стопанин.

Тя частната собстееност е неприкосновенна ама когато тази собственост застрашава живота на околните собственика трябва да го яде мазния.

ба си държавата. Който има такава къща наследство трябва да се грижи за нея да прави кефа на останалите. А който има на друго място - може да си да си я събори и построи каквото иска и да печели от нея. Е като искате да е добре къщата - 5 лева дадохте ли бе?

Щом кмета нищо не прави да си подава оставката и да си ходи. Болницата фалира, нищо не можел да направи. Чистотата фалира, пак нищо не можел да направи! Сметището се препълни, нищо не можел да направи! И за къв чеп ни е?

Бива го само да парадира с хорото на Богоявление.

Ее, не можа ли, да почакаш ма, като дойде, оня, с Трите манда, да те лъхне перката на Кугера, и прасетата се молят, в кочина, ако кеца да ги уважи със Ножа! Корекция: Не кеца, само "каца" приземява се с Него, перколета

Така е след като депутатите не работят. Иначе е лесно. Имот който не се поддържа следва покана връчена като предизвестие и ако в приетия от закона срок собственика не го ремонтира се одържавява. Въобще трябва да се спре с оправданието нямам пари за да си поддържам имота. Като нямаш пари продаваш и проблема е решен.

който няма пари не е човек и проблемът е решен, няма човек, няма проблем

да ми одържавиш къщата, ще си отида от живота, но и двама трима тумбаци като теб ще взема със себе си

Абе мърлявият ти имот да убие някого е те тогава роднините на убития ще ти го .....Може някой да си спомни убитите момичете от някаква сграда в София преди години.

И аз като Бай Ганю доста съм ръшнал из Европата, но там до колкото видях паметници на културата са Замъци, Дворци и катедрали. В булгаристан всяка по стара колиба кой знае защо е обявена за паметник на културата.

много си прост

Ти "ръшналия" защо не помогнеш с нещо, като толкова много "ръшкаш"? Знаеш ли на кого е тази къща? Най-най-голямата дарителка на следосвобожденско Карлово- Пека Попова, подкрепила съгражданите си след Страшното. А,знаеш ли кое е Страшното? Ако беше "ръшнал" в Карлово щеше да научиш, че през 1877-1878г. турски башибозук и редовна турска войска избиват около 860 български мъже от най-образованите и будните. И остават в града стотици вдовици и деца сираци, за които стотици хиляди пари дава Пека Попова, както и за много други неща. А, ти ще останеш, като неграмотника, който пише "до колкото" невярно.

Ааа, немой така, политически некоректно! Какви войски, какви башибозуци, че чак и избити? Ти не знаеш ли, че Турците само са присъствали из България и са ръководели простия народ да не прави глупости... Ей, каква политическа некоректност струи от твоето мнение, иде ми от сутринта да се напия и да извикам Киро Японеца...

Стига дрънка глупости....в Англия си има къщи които са културно наследство.... Но в една нормална държава на тоя щяха да му скъсат гъза от глоби за опасната сграда.Щеше да му се наложи да я продаде за да плати глобите.

Как ще продадеш паметник на културата? "Тоя", както ти го наричаш, собственикът, от години се бори и иска помощ от Общинския съвет и Кметството за ремонт на къщата, но не му ги отпускат, защото на тях лично Пека Попова не им е дала пари. Какво ги интересува тогава? Добре поддържаните стари къщи в Холандия, например, се финансират от държавата. А, Европейският съюз, дава толкова много пари на България да съхрани и обнови сградите си. Значи е можело да се направи нещо, но лоши хора не са искали. Това е!

Можете, ама не ви стиска да го направите! Моежет да извърште ремонтаи да предоставите на "собственика" сметката! Ако не я плати, можете да вземете имота! Ама се иска дупе, а не далавери и нехайство!

Не е само една къща. Държавността в България се срива. Страната е в опасност. Трети мандат на ГЕРБ.

Ще има и 4 и 5 мандат на ГЕРБ.

и частното. ако собственикът няма пари с какво ще я поддържа и от какъв зор като приходи от нея няма.

Когато собственикът няма средства да я поддържа, къщата се обявява на публична продан и се закупува от друг (или общината), който ще я поддържа.

Проблема не е само в ГЕРБ. Какво свърши НС като законотворен орган откакто е избрано? А лятната отпуска вече чука.

Общинската възстановена по европроект,а частната да се спасява сама!

Крайно време е да има закон за тези неща - ако до 5 или клоко там години не привеждвш нещата в ред, губиш праса на собственик. Същото се отнася и за недовършените строежи, вижте какви руини стърчат навсякъде. Ако няма купувачи - 2 багера и 10цигани ешават проблема, на сутринта имаш чиста полянка за детски кът.

ако е държавно, защо не е частно, ако е частно, защо не е държавно, хайде решете на края какво точно искате

Ето това е то атракция за чуждите туристи. Екшън в Бугаристан - падащи къщи. Правилно туристическата министерка каза че очаква голям приток на туристи. Те туристите никъде по света не биха могли да видят такова чудо. Ако пък ги пратят на Слънчака в някоя кръчма където мутрите да се погърмат ще бъде екстра. Едно незабравимо преживяване за цял живот. Welkome to Bulgaria.

ПРЕДИ 30 ГОДИНИ ЕДИН БОГАТ ФРАНЦУЗИН ОТ ТУЛУЗА МИ СЕ ХВАЛЕШЕ: "ЖИВЕЕХ В КЪЩА ОТ 19 ВЕК И СЕ ПРЕМЕСТИХ В КЪЩА ОТ 17 ВЕК " ... ОСТАЯТ САМО СТЕНИТЕ И ГИ ВЪРЗВАТ КЪМ НОВИЯ БЕТОНЕН СКЕЛЕТ ВЪТРЕ :))

МНОГО ЛЕСНО РЕШЕНИЕ : - СТАНЕ ЛИ ПАМЕТНИК НА КУЛТУРАТА НЕОБИТАЕМ АВТОМАТИЧНО СТАВА ДЪРЖАВЕН ПАМЕТНИК НА КУЛТУРАТА БЕЗ ПРАВО НА ПРИВАТИЗАЦИЯ (ИЛИ АКО СЕ РАЗРЕШИ ПРИВАТИЗИАЦИЯ НОВИЯ СОБСТВЕНИК СЕ ЗАДЪЛЖАВА ДА ГО ВЪЗСТАНОВИ В АВТЕНТИЧНИЯ МУ БИД) :)) ... ЕДИН ЗАКОН ЗА 1 МЕСЕЦ МОЖЕ ДА МИНЕ ПРЕЗ НС АКО МАЙМУНИТЕ В НЕГО ИСКАТ :))

и ако ми хареса твоя имот и имам необходимите връзки, лесно ще си го присвоя по схемата частен - държавен - частен

МОЖЕ СЪЩО ТАКА ДА СЕ ПРЕДВИДЯТ ДАНЪЧНИ ОБЛЕКЧЕНИЯ ПРИ ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ ПАМЕТНИК НА КУЛТУРАТА ИЛИ ДЪРЖАВНО-ГАРАНТИРАНИ БАНКОВИ ЗАЕМИ С НИСКИ ФИКСИРАНИ ЛИХВИ (КАКТО ПРИ НАС) ЗА СЕГАШНИТЕ СОБСТВЕНИЦИ ИЛИ НОВИТЕ ТАКИВА :))

:)Глей колко си глупав. Ми тя държавата нали за това "реституира" и "приватизира" паметниците на културата - за да се отърве от разходи и главоболия по тях. А и от паметник на културата не може да се краде. Всичко от което не може да се краде за държавният чиновник е излишно и безполезно. Иначе паметниците на културата до един си бяха държавни.

И ОТИ РУЧАХМЕ ЖАБЕТАТА ?

И какво точно решава това? Само в София са 1000 паметника на културата. Половината център в е в такива сгради. И после като ги вземе държавата и ги ремонтира с моите и твоите пари - после какво??? Да ги подари на наши хора или да назначи една армия от лемури на държавна хранилка да ги поддържа?

за общинския имот има европейски пари, а за частния няма, нищо че и двата са паметници на културата, пак намирисва на далавера

Не се знае кои точно са собствениците. И най-вероятно няма да се даде публичност, А те са два вида: наследници по родова линия; Комунисти, на които са били Подарявани къщи като тази, с изисквнето да се грижат за поддържането им, тоест, затова са им били подарявани, те да дават разходите вместо комунистическата държава. Колко благородно! Но втория вид наследници са получили тази привилегия преди повече от 40 години, някои от тях ги наяма вече на този свят, а други или внуците им, имат други бизнес планове и никой явно не ги е смущавал да ги имат.. То същото и за първат група. Ето как народът се обединява!

сега всички сме капиталисти, а при капитализма щом нещо не носи печалба, значи е излишно

Като няма комунисти, ти лично, защо пишеш като комунист? На запад,една греда да е, един стол да е, едно дърво да е, ако е историческо или природосъобразно или по друг начин полезно за обществото, има поне сто закона които го опазват и които работят и държавата плаща за това . А това, което ти "рекламираш" е продължение на пладнешката кражба на комунисти или вече не комунисти а на недобросъвестни хора, чийто свят започва и завършва с тяхното джобче. Капише каква е разликата?! На запад също личното джобче е на пиедестал, но не му се разрешава да граби от общото, особено когато става дума за история. Колкото до комунистите както преди така и днес, между тях е имал една малка група читави хора и една пасмина, с джобове.

деер

На кого му пука?! Скоро столица ще ни е Анкара....падла някаква си къща....

Това е мръсен номер на комунягите, които дърпат конците на държавата. Върнаха част от собствеността на наследниците само със задължения без никакви права, от сорта, тук е озеленяване там тръби, онова ,паметник на културата и още сто капана, за да им натрият носовете, хората да се откажат от собственост, айде пак национализация и след това наново приватизация заменки, и нещастниците супата, това е държавата на боце.

Собственикът просто е чакал да падне къщата за да продаде парцела или да го ползва за нещо друго. По всяка вероятност е и помогнал за "срутването".

Собствениците от години искат помощ по всякакви програми, но защо ли не ги получиха?Общинският съвет и Кметството защо не им помогнаха? Нима не знаят в комплекс Старинно Карлово кой имот е в риск?Какво им пука за "някаква" си дарила стотици хиляди за града и съгражданите си. Ето, тъжна и жалка картинка, случила в деня на красивия Празник на розата в Карлово. Съвремие!!!

Чуждата собственост - от това компартийно мислене няма оттърваване.А иначе посткомунизма здраво е вързал ръцете на набедените ЧАСТНИЦИ - В НЕПРИКОСНОВЕННАТА ИМ СОБСТВЕНОСТ.Те са врагът и спъват прогреса.

Аслъ, никът ти е на място!

Към този дето е сътворил статията и говори просто ей така за да има новина пред работодателите и да му платят скромна заплатка....нека първо го посъветвам да е дари в полза на нечия реставрация щом е толкова "ларж" Някой имали въобще понятие какво е да си собственик на имот от който нямаш доходи, нямаш средства за обновление и не можеш да продадеш същия, а отделно държавата да те вини че нехаеш.....след като същата го е определила като исторически важен без твое желание и без нейно съдействие за наложения "запор"(впредвит единствено само и само финансиране с цел облагородяване в името на национално богатство на същата тази държавица)

и ако е някой пенсионер или с мижавите доходи на повечето работещи,тези хора мислят ли как се поддържа къща? Трябва да се осъвременят тези паметници на културата.

Ами ако не можете да се справяте с подобен имот и ви тежи - подарете го!

Защо трябва да го подарявам? Ще го продам,ако го имам.

много искам да ви подаря един имот дайте координати