Божидар Димитров: Свалям шапка на екипа на Путин

Очевидно Владимир Путин е бил добре подготвен за срещата с македонския президент, шапка му свалям, написа във Фейсбук проф. Божидар Димитров, директор на НИМ.

Обратно в новината

Коментари - Божидар Димитров: Свалям шапка на екипа на Путин | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

солун е бил тогава част от гръцката македония която няма нищо общо с днешната македония! и това че ние първи я приемане не означава че ние сме я пмсали - каква националност са биле кирил и методи

На сороспиите не им харесва,че не е казал Анадола, тогаз за тях нямаше да е проблем.

Ела да ти поправя зъбките руски плазмодий!

AbuTalib

А на САЩ сме дали Томас Джеферсон, Патрик Хенри и Джордж Вашингтон.Четвъртия не си спомням името му вече.Все потомци на видни боляри, забягали нявга от турското нашествие в Ирландия с "една торба жълтици" - през 1393 г

AbuTalib

А на Китай сме "дали" пак през 1393 нова столица-Пекин.ЕЙ ТОВА СЪВПАДЕНИЕ БОЖИДАР ДИМИТРОВ НЕ МОЖЕ ДА НИ ОБЯСНИ, ОСВЕН АКО Е ЗАПОЗНАТ С ДОКТРИНАТА НА ШКОЛАТА "Ин-Ян"Успех г-н професор.Но не е нужно май че да си разваляме добрите отношения с Китай..

AbuTalib

Най-добре ще да е, китайците да дойдат или поне севернокорейците да ни достроят атомната в Белене.Бая пара потрошиха разни нелегитимно избрани народни представители начело с бсп и СДС?!

Божо отдавна е свалил и шапка и гащи пред азиатските диваци...позор! Вместо да им обясни че и четмото и писмото и вярата я имат дар от нас... пълен жалкар

БОЖЕ - ТОЛКОВО +си ЗА ДА ПРОТИВ БЪЛГАРИЩИНАТА - не ми се вярва че на територията на бъл-та зема са остагали само ромиш и джагалино

Каква е цената на боярищник-а? За един приятел питам. Ти русска свиньо къде си учил български?

Както казва Б. Димитров в годината когато Киевска Рус приема Християнството 988 г. чрез българската книжнина, столица на Царство България е град Скопие . С други думи българи сте! Македония е географско понятие (изявление на Захарова). А и албанците да го знаят , когато говорят, за велика Албания.

а да си ЖИВ И ЗДРАВ а то се подадът дървари

Не ме е яд на Путин, че си играе игричките на балканите. Не ме е яд и на Тръмп, че продава оръжие на арабите. Яд ме е на българската политическа сган, която вместо да гледа българския национален и държавен интерес, срещу скромни суми се кланя доземи ту на едни, ту на други.

наште БГ потурнаци както винаги са неподготвени ...че тая подготовка не става с ядене на филии с мас, четене на Винету и опъвнае на маркучи в Симеоново

МНого известни експерти от МОсква знаят че те четат и пишат на БЪлгарски черковно славянски език реформиран. Днешна Охридска Македония е БЪлгарска твърд населени с милиони БЪлгари ..които там се наричат МАкедонци..За всеки един имат родословно дърво от стотици години.

Жалко и за Путин - много българи го уважаваха повече от Тръмп и останалите американо-НАТО-фашистки изчадия, но и той май играе в същия отбор с тях ...

Жалко за Божидар Димитров - всички го считахме за свестен българофил, а той се оказа манипулирано от Москва ченге ! Жалко ! С какво ли са го притиснали ...

така РАСЪЖДАВАТ РОМИШ САМО ДЖАГАЛИНИТЕ -ПОМИЯТА СВЪРШИ БЕГЕЕЕЦ

да поразсъждаваме за вас рушняците. Примерно ти с друпнати очички ли си като шефа ви? Потомък на неизвестен изнасилвач монголец?

С риск много русофилистици и руски изселници в България да получат ТРЕТИ масивен инфаркт, ще им съобщя поредната лоша новина, че както КИРИЛИЦАТА, както ТИТЛАТА "ЦАР", така и ИМЕТО "ВЛАДИМИР" СА БЪЛГАРСКИ! За пръв път в историята името ВЛАДИМИР е документирано като име, с което е наречен първородният син на княз Борис I Михаил - ВЛАДИМИР РАСАТЕ (роден около 850 година)- който е княз на България от 889 до 893 г. В Киевска Рус името Владимир се появява за пръв път през около 950. Владимир I Велики (роден около 958), княз на Киев от 980 до 1015 и православен светец, син на княз Светослав I и наследник на брат си княз Ярополк I. Той е известен с покръстването на Киевска Рус през 988.

ОБРАЗОВАТЕЛЕН КУРС ЗА НЕГРАМОТНИТЕ БЪЛГАРСКИ ИСТОРИЦИ и РУСКИ ПРЕЗИДЕНТИ С риск много русофилистици и руски изселници в България да получат втори масивен инфаркт, ще им съобщя лошата новина, че както КИРИЛИЦАТА, така и ТИТЛАТА "ЦАР" СА БЪЛГАРСКИ! За пръв път с титлата "цар" ("цѣсарь") е наричан Симеон Велики, въпреки че той официално се е самопровъзгласил за "василевс на българи и гърци". В надгробния надпис на чъргубиля Мостич от Х век, който може да се види в музея в Преслав, Симеон и неговият син Петър I са наречени ЦАРЕ и това е най-ранната документирана употреба на титлата в Европа. Оттогава всички български владетели до османското нашествие носят тази титла. След обявяването на Независимостта на България през 1908 г. Фердинанд я приема вместо титлата княз, използвана от предшественика му Александър Батенберг. Най-ранната употреба на титлата "цар" в Киевска Рус е по отношение на монголските (татарски) господари на руските княжества след монголското нашествие в Русия от 1237 1240 година. Първият руски владетел, прибавил "цар" към другите си титли е Иван III (1478 г.).

ОБРАЗОВАТЕЛЕН КУРС ЗА НЕГРАМОТНИТЕ БЪЛГАРСКИ ИСТОРИЦИ и РУСКИ ПРЕЗИДЕНТИ Най-старите текстове на кирилица са открити в района на втората Българска столица Велики Преслав. Не в Макеодония, не в Сърбия, не в Русия! В Преслав България! Най-старият датиран кирилски надпис е открит от К. Попконстантинов в скалния манастир до с. Крепча. Той с състои от девет реда, със със ситурност се четат само първите. Запазеното начало гласи, че през 6430 от сътворението на света, месец октомври е починал божият раб Антон. Въпреки краткостта си надписът е много важен епиграфски паметник, който доказва, че през 20-те години на Х в. е съществувала напълно оформена кирилска азбука. Вторият датиран надпис е прочетен от Д. Овчаров, разположен върху два прелавски керамични отломъка. Запазени са трите последователни реда, на които изцяло личи само 6439 от сътворението на света, съответстващо на 931. Третият датиран надпис е надписът на жупан Димитър от 943 (от Добруджанските надписи), а седващият по време е Самуиловият надпис от 993. По-значителните старобългарски епиграфски паметници от тази епоха са надписът на Павил Хартоиалакс, надгробният двуезичен българо-гръцки надпис на Ана, надписът от с. Текекозлуджа, двуезичният надпис от некропола на голямата базилика в Плиска надписът на чаргубиля Мостич, надгробният надпис на Тудора, надгробният надпис от с. Цар Асен, надписите във въроиковата кариера до с. Мурфатлар, недатираният наспис до с. Крепча, надписите върху преславските кремъчни отмолъци, преславските плочки с рисуван текст, кратките кирилски надписи по печатите от времето на Първата българска държава.

Образователен курс е необходим разбира се, но за Екатерина Захариева и Каракачанов. Когато не си знаеш историята и не познаваш проблема е редно преди да вземеш отношение по въпроса, да се консултираш с Божидар Димитров или някой негов колега. А не да правиш тъпашки изказвания, от които ставаш за смях. Гледам и ти искаш да провеждаш образователен курс за Божидар Димитров. Изглежда си много напред с материала. Къде си се изучил толкова? По митингите ли, или на партийните събрания?

1. Русия не направи нищо за да предотврати обесването на Апостола на Свободата Левски! Русия дори приветства обесването Му! 2. Русия възстана против Съединението на България 3. Русия насъска Сърбия против България след Съединението за да ни накаже! 4. Русия обяви война на България през Първата Световна Война, когато България се защитавеше от Сърбия, и бомбардира Българска територия! 5. Русия одобри плана на Тито за създаване ФИРО-Македония и изискваше от България да отдели Пиринска Македония и да я подари на Сърбия! 6. Русия окупира България през 1944 и ни натресе комунизма, ликвидира 30 000 Българи без съд и присъда! 7. Русия и Сърбия притискаха България през 2006 година да регистрира сърбоманската сепаратиска организация ОМО-Илинден- Пирин, която твърди че България живеят 500 000 поробени от българите македонци и цели отцепването на Пиринска Македония! 8. През 2017 Русия подари на сърбоманите от ФИРО-Македония Българската азбука... А БОЖО ШАПКА БИЛ СВАЛЯЛ НА РУСИЯ! КАКВО ДА ГО ПРАВИШ! ПРЕДАТЕЛЯ СИ Е ПРЕДАТЕЛ! ТОВА Е ПРЕДАТЕЛ!

Шапка свалял? Божо изкуфя изцяло! Путин заяви пред цялата сърбоманска общност, че азбуката идва от македонските земи! Путин подари азбуката на сърбоманите, които не правят разлика между "македонско" като геогравско понятие и "македонско" като държава! А Божо Русофило шапка свалял, дажи и гащи сваля, само и само да чуе господаря си Путин да говори, па дори и против България!

НЕСЛУЧАЙНО АГЕНТУРНИТЕ ИМЕНА НА ГЪЗОБАР В ДС СА КАРДАМ , ТЕРВЕЛ И ТЕЛЕРИГ ... ВСИЧКИТЕ СА РАЗБИВАЛИ ЗАГОВОРИ НА ВРАГОВЕТЕ НА БЪЛГАРИЯ ... ОБАЧЕ НАЙ-ТЕЖКАРСКОТО АГЕНТУРНО ИМЕ Е БОГДАН (ФИЛОВ) .. ТОЙ ФИЛОВ ЧЕ Е ФАШИСТ , ФАШИСТ .. ОБАЧЕ ГЪЗОБАР НЕСКРОМНО НАМЕКВА ЧЕ Е БИЛ ТОЛКОВА ГОЛЯМ АРХЕОЛОГ КОЛКОТО И ФИЛОВ :))

Филов е човекът който е спасил за България българското историческо и църковно имущество от Македония, спасявайки го от сръбските и гръцките посегателства. Блестящ исотрик и археолог. Най-голямата му грешка е че е влязъл в политиката и като германофил и политически възпитаник е споделил някои германски политики. Но нито една не е във вреда на България. Осъдиха го и го убиха елементарни и надъхани хорица хора, които са мозъчни джуджета в сравнение с него.

Нищо нередно няма в думите на Путин. Ето защо: Кой е създал кирилицата - азбуката на която пишем ние и руснаците? Това е Климент Охридски, преработвайки Кирил и Методиевата глаголица. Къде е развивал своята дейност Климент Охридски? В Охрид, където е географската област Македония. Следователно славянската писменост иде от македонските земи.

И двете ти точки страдат от сериозна глупост и липса на елементарни исторически познания. Климент Охридски първо е българин родом от Мизия, второ не е създал кирилицата а е модифицирал глаголицата, повтарям глаголицата, трето Охрид тогава не е бил в Македония а в Кутмичевица, а Македония както няколко пъти ви се каза, но не ви влезе в тъпите глави се е намирала на изток край Одрин. Сори, братушки, но се оказахте пълни тъпунгери. И последно, кирилицата е създадена в Преслав по-късно.

Тъй де, а едно време България е била на три морета, а едно време....

ДОЦЕНТЕ ТъПАНОВ! А ЗНАЕШ ЛИ КЪДЕ СА ОТКРИТИ ПЪРВИТЕ ПАМЕТНИЦИ С "НОВАТА" КИРИЛИЦА, на която ПИШЕМ И ДО ДНЕС? ВЪВ ВЕЛИКИ ПРЕСЛАВ! НИКЪДЕ ДРУГАДЕ! В ПРЕСЛАВ! НЕ В МАКЕДОНИЯ! В ПРЕСЛАВ БЕ НЕГРАМОТНИКО! ПЪРВИЯ ДОКУМЕНТ/ ПАМЕТНИК НА КИРИЛИЦА Е НАДГРОБНАТА ПЛОЧА НА АНА- ДЪЩЕРЯТА НА БОРИС! НЯМА ДРУГ ПО-СТАР ОТ НЕГО! МОЖЕ ДА СЕ ВИДИ В НАЦИОНАЛНО- ИСТОРИЧЕСКИЯ МУЗЕЙ В СОФИЯ! ТЪПАК!

симо

Виждате ли какви АГЕНТИ е имала ДС.....Качество,което и от запада са признавали.....Не тъпите доносници ,които се вихрят сега в ДВ,НБУ,УНСС,Фондацията,БУ ......

Прав е проф. Божидар Димитров - това са историческите факти. Говорилнята по телевизиите е политика ала Плевналиев.

По навик освен шапката и гащите смъква!Това е стара бекапейскоДеСарска традиция! Аз го уважавах заради войнишките паметници които възстановяваше в Македония и оборваше македонските глупости,но щом чу същите глупости от Путин и обърна плочата!

Абе, проф.Димитров, какво се пенеше днес редом да вас оная утрепка Сашката Йорданов, бе??? По Ви Ти Ви- то.

Ами човекът цял живот се занимава с тези въпроси, знае много повече от нас !

Тоо па,пръдльо!

Браво Божидаре истинска професионална статия от която научих нови за мен неща!

Прав си Божидаре, безапелационно си прав!Шибаните латини в една такава ситуация биха възкликнали -О, Sankta Semplicitas!И още повече важи за един профан, който над главите на неколцина журналисти, квичеше - "Господин Макаров, господин Макаров......", той завалията незнаеше, че към Посланик на друга държава, която и да е тя, обръщението е - Вше Превъзходителство!Семпли комплексари, но не всички Българи!

Почти две десетилетия отне на Путин да стане най-мразения човек на света,но Тръмп само за стотина дни го задмина.

Ако ще сваляме щапка на очевидно пренебрежение към българската история, то каква ще е руската реакция, ако догодина, на 3 март, заявим, че освобождението на България от османско иго е дошло от полските, финландските, румънските, хазарскитеи татарските земи...

Ти да не си бил на Марс последните години? Че ние постоянно го казвахме това. Тогава протестираше ли?

От 10-на години това е позицията на нашите "лидери". А Плевнелиев 4 пъти чете слово на 3-ти март и нито един път не спомена Русия !

ВНИМАВАЙТЕ СЕГА ГЪРЦИТЕ ДА НЕ КАЖАТ ЧЕ ПЪРВИЯ МАЙМУН НЕ ПРОИЗЛЯЗЪЛ ОТ БАНКЯ АМИ Е ОТ ВИЗАНТИЯ :))

абе що не си ходи в пенцийка и да пие повече хапченца..

Викаш, Какво ще ти говори разни неща накакъв професор, историк... За теб, най-добре е да слушаш чалга, да пишеш кратки коментари ( дългите те изнервят) и да си взимаш центовете. Ако се напрегнеш да мислиш, те заболява главата... Браво.

Браво Професоре,ти ги изчака да се начешат по темата всички и им го каза точно!!!! Вчера даже Волен Сидеров изрази готовност да изнесе лекция на Путин по българска история!!Какво самочувствие на този пудел!!

Веднага може да се измисли ответен удар! Преименуване на катедралата "Ал. Невски" на Св.Св, Кирил и Методий". Вече е правено, но този път за ВИНАГИ!

Мога да си представя как ще пикаят газ. Даже предлагам на Шипка да издигнем паметник на Турската Армия, била се срещу мужиците.

Жалко,че руски цар не се отказал да воюва с Турция.Най малко да не не гази по балкански лайна.

Ей и задницата си даваш на турците но плюеш срещу вятъра.

Още по-добре ще е да се раздроби паметника на шмайзера на ситни камъчета...

Наистина е удивително, колко манипулируем е човека, живеещ в днешните ни земи! Ако Боко и Черепа не бяха дупе и гащи, нямаше да се чуе за "професора- компетент"! Защо никой не си задава простичкия въпрос, защо стремежа да се обезмисли Българското е в такива мащаби!!! Кого плаши тази малка държавица и кое мотивира десетки страни да се стремят към заличаване на понятието БЪЛГАРИЯ! НИЕ СМЕ МАЛЪК НАРОД. кому пречим и за какво? Отговорът е простичък, но много неудобен - историята е най -лъжовната псевдонаука...Ние, като Българи , без да искаме , със съществуването си, унижаваме "племето" ...Огромна част от хората в България не се подават на манипулация, не пиянстват, не пушат, не вземат наркотици, не харесват чалга и гледат със съжалени към тези, които правят това! Ако погледнем към предисторическата епоха, според съвременното и тълкувание, единственните Хор-ра които имат изначалното право да се обръщат директно към Създателя, а не към неговия син , са Българите! Ние сме деца на Вселената, и нашето поведение е обусловено от генната памет. Погледнете се отвътре и преценете дали си заслужава да губим дори минута от живота си за " политици и историци".

Само Путин ще се справи с тази задача

Кто был добры и веселый Кто Медвед всегда любил Кто в КГБ окончил школу А потом всех олигарсы охотил? Тот Владимир - дорогой, Путиньошка наш родной! Кто руку Трумпу подал, несматря что он педал, Кто Россия поднимал, и все мачом выиграл?? Тот не Боку наш родной, Тот Путйончик - храбры войн! Пусть здравствует дружба таворище Путину к Медведу - от очен похоже человеком уже стал.

Време е България да се изчисти от всички еврогейове....

то е добре и от обикновените гейове да се изчисти, ама кой? #Kой бе дееба?

Кой друг ще го направи

Ние българите сме пълни с комплекси или поне по-голямата част от нас. Почти всички знаят, че писмеността за която става дума наистина е дошла от македонска земя, защото тази земя е българска и това е комплимент към нас, но доста хора ошашавени и смачкани от хубавата демокрация се обиждат, от тази истина. Може би безбройните обидите и незачитането на интересите ни от чиновниците в ЕС и новите ни господари отвъд океана им дойдоха в повече и търсят къде да си го изкарат. Образовани е нужно на доста хора и четене на историята.

Една лъжа повторена стотина пъти не става истина. Няма "македонска земя". Има българска земя с наименование Мизия, Добруджа, Македония, Тракия...

Само злини и простотии от таз страна нахлуват насам, като свиреп зимен вятърнахлуват. Разпутин, Путин, маленкий Путьонушка - надаело же нам. Идите на хуй! Бай Хуй ако щете...

товариш путин, вашата терца бие моето педесе! апять!

Так нада! Спасибо товарищу Сталину за наше щасливое детство, юношество и дъртовини проклетые!

Браво и от мен Божо. Един от най просветените историци в Бг!

Ти специално колко историци познаваш? С колко от тях си говорил? Кое научо изследване, посветено на историята последно прочете ?

Оп, оп, оп ... Кой си ти, че питаш тия въпроси? Ти с кои историци си говорил, персонално? Кои исторически произведения си прочел, тълкувал - къде? и т.н. Айде понапиши за себе си, па може и отговор да получиш :)

дрОгарю, не си си свалил шапката, гащите си си изул!

Тезата на божидар издиша. Това ,че Солун е част от Тогавашната област македония в Византия е вярно. Кирил и Методи са родени там, но това не е аргумент ,че думите на Путин са "дипломатическо чудо на лексиката", това е просто преиначаване на фактите. Азбуката е Написана в тогавашния си вид в Охрид и оттам започва да се разпространява. Охрид няма нищо общо с Сегашна Македония, няма и нищо общо и с тогавашна Македонска географска зона. Охрид си е от Български по Български и азбуката действително тръгва от България. Малко си играете с думи ,за да бодалката невежите. И всичко това не го казвам, защото съм ,чак толкова афектиран от този фарс. Пределно ясно е ,че това е дипломатическа тактика да погъделичка егото на невротичната ни съседка и руснаците да си закрепят малко позициите особено пред евентуалния скорошен разпад на Македония и в същото време са го казали достатъчно премерено, за да не може да бъде атакувано по дипломатичен път ,като изкривяване на историята.

заради ограничените познания по правопис на иначе любимия ви език български!

Азбуката в тогавашния си вид е написана в Солун. Работи се по нея и се преписват книги във Великоморавия и Панония през IX в., а в Охрид се създава една от двете школи за разпространение на езика (втората е в Преслав). Така че нека ако не знаем, да не си измисляме историята!

Глаголицата. Не кирилицата.

За шапка не знам ама друго със сигурност си събул пред ватенките!

боклук

Г-н Димитров,болшинството от нашия народ е завладян от невежество,еснафлък и елементарно мислене и най-вече злоба към всичко.Не само,че не знае историята си ,но и не вниква в казаното/в случая от Президента Путин/ .Дано Вашето обяснение,че наистина писмеността идва през Македонските земи/тогавашните/ разберат поне малка част от пишещите тук.Не бива да се подаваме на унизителни провокации,които са единствено в ущърб на България.

България да обяви Путин за нежелан....хагхахахаха! Защото действа против българската държава!

Против българската държава дейстават простотията и невежеството на такива като теб! И като се има предвид колко много са простите и невежите, пък и това че не желаят да се напъват да се просвелтляват, то заплахата за Българив е огромна!!!

Браво бат Божо ...

много професори тука

"Божидар Димитров: Свалям шапка на екипа на Путин" Ми след като си си свалил брюките, навеждайки се е логично да ти падне и шапката!