Драстичен спад на цените на розовия цвят

Изкупните цени на розовия цвят падат драстично, твърдят от Асоциацията на етерично-маслените растения.

Обратно в новината

Коментари - Драстичен спад на цените на розовия цвят | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Е, гаа ти!

правилно ли виждам в link ? един литър , 100% , от България за 2500 ЩД ли ? кой тогава би могъл да плати на берачите по 3 лева на килограм? може бисгреша , но конкурентните оферти от китай са даже значително под посочената цена . и е имало времена , когато един литър вървеше за 15.000 ЩД .

изобщо да има сериозна такава асоциясия , би трябвало да отстоява минимум стардартни изискания , да има смисъл асоциативността им . без ISO Standart асоцията не отстоява друго освен , извън WTO-EC Standart . кому обслужват такива в край на край процедурните похватки пред арбитраж , вместо местни компетентни органи , нека да Ви разкажат , обясняват от самата асоцияция . специалистите им , обучени в специализираните под-организации на ООН , под егидата на " et CIE ", да Ви обясняват , внос-износ-офшор,импорт-реекспорт-парламент-договор за услуги, и така нататък .

Бай Ганьо какъв ли стандарт е защитил:)))

преминават масивите само за година по три ръце , ако не повече . в запад имат ограничения : едиколко си отчетни периоди твои , не се облага , опростената продажба . но и това , като основаващо в БГ не се спазва . 20 години , твои ли ? няма значение :

цертифисирайте се производство по ISO СТАНДАРТИТЕ , ВМЕСТО ДА НАБЛАГАЙТЕ ПО ЧЕРНИЯ ПА...... . "ет Cie" от овшорка извън правилата на Евро Комисия със удоволствие Ви изкупят нерегламентирана Ви излишна продукция : един бартър , една хубава вила , кола , вечеринки , чадъри , всичко може .

ако изкупвачът , фарма-фирма , изнася към арбското "&Cie" на регистрираната в ЕС фирма-майка , как да няма да стане от чист един килограм извлечение 90% пур , един цялтон същото при ре-експорт , документално ? а щом вече цялата верига на интересите , клатят феса , създадена , тогава вътре ЕС да няма ли да стане от 1-то пур 90%-во едни 1000-то пур 90%-во масло ? а , най-интересно и усъвършенството на цялото : как се направи от един килограм пур 90%-во пак 1000 то в магазинчета ? абе , не е пур . а счетоводно , пур !

ЕК плаща !

А, миналата година като беше стигнала до 5,50/кг, защо не реваха. На себестойност с беритбата е 2,50. Все пак продават на едро, суровина. Къде се видяло на първата стъпка маржът да е 100%?

какво искаш,да продават на 2.51 ли????

ISO Standart / World Trade Organization .за какво тука умуват ? колкото сме назад и се гордеем че сме такива изостанали на такъв много фрагментиран пазар ли ? едни народни представители Ви направят сметките , а Ви крещявайте за българското производство и дават им доверието ? излезте из червените дупки на неотчетено производство - кажете им , ето това е цена на продукцията - изпратете оная г-жо със доклад относно ситуция в световната търговска организация - поискайте наказателни глоби за нелоялни към приюм и договорка производители - плащайте съобразно отраслово споразумението - приключете с неясно , несигурно , несполучливо . кой Ви прече , освен собствен разум ?

Абе ти да не си Наско Певеца от Бяла дето купуваш зърно?По мисленето те познах!

някой да ме светне-от кой печеливш отрасъл на икономиката принципно се взима, за да се доплащат дотации на селското стопанство?

Не е от отрасъл. От всички балами, пардон, данъкоплатци е...

Май не си наясно, че изкупната цена е едно, а продажната е съвсем друго нещо. Същото е при млякото, пчелния мед и т.н. Производителят се поставя в положение все едно е наемен работник на прекупвача, който после продава стоката. И не започвай с приказки от типа "ами защо сами не си търсят пазар", пробвай да помислиш преди това.

въпросът не е само за бг. принципно се дават страхотни дотации на селското стопанство, за да няма свръхпроизводство- някакъв вид порочен кръг

Представяте ли си каква идиотщина- паднали били цените на розовият цвят- вероятно не на розовото масло. Защо се безспокоят щом пада цената само на цвета?

Защото патят най-вече ония с мотиките, и догодина /като вдигнат ръце от копането/ може и да се вдигнат цените ,ама цвят... дуки!

Тези хора от асоциацията на производителите да вземат да съберат пари и да купят една розоварна. Така няма да ги изнудва никой. Така правят всички разумни фермери на Запад - правят кооператив, който създава или купува млекопреработвателно предприятие. Така се защитават от изнудването на преработвателните предприятия. Някои дори си създават и собствена дистрибуторска мрежа. Хора, организирайте се, а не само да мрънкате!

Кооперирането не винаги е много печелившо. За да е печелившо трябва да се кооперира цялата верига, като се почне от цветопроизводството, преработката и се стигне до продажбата на крайния продукт на клиента в магазина или аптеката. По-удачно е да се въведе механизация, автоматизация и роботизация при розобера.

Последното... Трудно ми се вижда!

Научиха се селяните през соца, че ученици и студенти могат да им берат за без пари и 20 години не могат да свикнат, че труд без пари - нема!

трънкина:) По долу казах че получавах на месец 80 над нормата...като пчелички бяхме....имаше време и сили за тъмни времена:)))

ПРИ КАПИТАЛИЗМА ИМА ДВЕ ГРУПИ - МУТРИ И БЕЙОВЕ ТУРЯЧИ - И ХХХНИ ГЯУРИ .....

Това е шантаж и влияние върху пазара. Редно е КЗК да се самосезира за лоша търговска практика. Ако са глупави ще се продадат за жълти стотинки. Това е моделът на Пеевски, който по същия начин реши да не плаща за тютюна и предложи подаяния, които се оказаха направо обидни. Кой е луд да бере рози и да се саморазори? Ако има такива по- добре да не се оплакват от бедността си.

добре,че не искат И субсидии....

В България винаги изкупвачите изнудват селскостопанските производителите.Направете си организация,кажете цената тази година е 4 лева и край.Да ходят да се купят от чужбина.

Така е по принцип, но като дойдат мутрите на политиците, които държат пазара .... ко праим?

Разбягайте се и се скрийте в мишите си дупки,за по-лесно и безопасно.Затова има мутри.Защото сте страхливци.

за добиването на 1 кг розово масло са необходими от 3 до 5 тона розов цвят в зависимост от това дали годината е с нормални валежи или е по-суха. Брането на розите се прави на ръка, като работата започва рано преди изгрев слънце и продължава докъм 10-12 часа на обед. Цветовете трябва да са свежи и ненапълно разцъфнали. Тъй като розовото масло, съдържащо се в тях, се изпарява при нагряване, а е в най-голямо количество рано сутрин, цветовете трябва да се оберат, преди слънцето да напече. Ако цветовете не бъдат обрани навреме, те губят своите качества. От тях чрез двойна дестилация с водна пара се извлича скъпоценното розово масло. Произведеното количество розово масло се измерва със специална единица за тегло, наречена мускал. Един мускал е равен на 4,984 г или приблизително 5 г.

Търсенето и предлагането на определена стока определят цената. Ако продължат с новите насаждения- догодина ще падне още. Да се готви лавандулата, че като гледам всички са луднали да я садят. Плановост няма в тоя бранш.

светът никога няма да има достатъчно розово масло. Основната част от произведеното в бг розово масло се изнася. 1 г струва около 100 евро. Проблема е типичният - производителят получава нищо, докато търговския прекупвач обира каймака.-

1 грам 100 Е?Нищо подобно - 1000литър е между 7000 -8000 долара и то на борсови цени, в зависимост от годината...Теб ако те случа човек ще изкараш литъра 100 000 евро бе?

има ли търсене на естественото розово масло ? И ако да , колко се преработва , се изкупува средно- годишно от индустрията ? това че реколтата е с ниско качество е още един фактор в веригата .

Когато /преди 2-3 години/ спадна качеството и производството на какао ,цените на шоколадовите скочиха на горе. Мисля ,че цените на розовия цвят падат НЕ ОТ ГОЛЯМО ПРЕДЛАГАНЕ и слабо търсене,а от картелни споразумения и монопол на розоварите!!!

Зара Клисурова, не разбирам защо чакаш още? Ставай веднага розоберачка! Ти си прозряла! Там са парите! Няма защо да се занимаваш с тъпия бизнес - производство на розово масло! (всъщност недей да разгласяваш много къде е далаверата, че току виж всички се юрнали да стават розоберачи...) Боже, Боже, колко мъка има на този свят, Боже...

две години съм ходил на розобер....праща ни от ТИХ в Русе.Това са незабравими времена. Глезеха ни като малки деца,дори и менюто си избирахме:)) Председателят на ТКЗС-то /тогава беше така/ казваше че един необран декар на ден му носи загуба от 10 000 лв.говоря за началото на 70-те.....един апартамент.Вярно,ставане в три,закуска и после на розите....бере се до 10.След това басейните на Павел баня бяха наши,масивите с ягоди и череши също.... Това което е над нормата се плащаше....изкарвал съм по 80лв.....баща ми даваше по 60 за месец включая и квартирата:))

дрътия айде земи си пий хапчетата,и аз съм бил две поредни години в павел баня на бригади па не помня да ни глезеха,ако изпитваш носталгия по онова време е друг въпрос,вардеха ни като се едно сме на заточение,така че не се фали много

По някога условията на живот в бригадният лагер зависят и от организаторските умения на командирите ,и от добронамереността на председателя на ТКЗ-то, и.... Така ,че не обвинявай "дядото"! Може да е прав. Бил съм и на хубави и на отвратителни бригади.

какво да те вардят бе смотаняк. Казах че един необран декар рози на ден носи 10 000 лв.загуба на ТКЗС-то....гледаха ни като малки деца:))) В момета пия едно хапче от 100 мл:))гроздово.

"Моето мнение е, че тази цена не е достатъчна за розопроизводителите, защото липсата на работна ръка ги ПРИНУЖДАВА да дават висока надница на розоберачите, коментира тя" Така формулирано, изказването е показателно за целия български манталитет, който гледа на заплащането на туда като на "принуда". В цялата статия нито на едно място не става дума за качеството на розовото масло, а само за това, че - о, какъв ужас - трябвало да се плаща.

берач ли ? в германия платят по-добре .

Айде стига с тези еврейски номера с изкупните цени... Това се прави от "офисните бизнесмени",дето нито мотика, нито лопата са хващали през живота си, но само печелят на гърба на тези ,които са ден и нощ в пръстта ,калта на нивата ... Дали е розов цвят ,дали е грозде, или друг плод ,все пак това е суровина за преработка... Колко ще струва не е от такова значение... ОТ ЗНАЧЕНИЕ Е ДА Е КАЧЕСТВЕНА И ДА МОЖЕ ДА СЕ ПРИБЕРЕ И ОБРАБОТИ НАВРЕМЕ И НА 100 % . Веднъж превърната в краен продукт ,може да се съхранява с ...години ,без значение сезоните движение на борсовите цени. Борсовите играчи ...ДА ГО ДУХАТ !

А този дето копае нивата какво да прави ,когато търгашите му предлагат два варианта: - Или ниска цена -или съсипана продукция и... глад Защото на берачите не може да не платят. Е ???

поздравяваме се , каквото сме постигнали , страната на селскостопанство без квоти и уточнени субсиди ! голямата дума е , свършената работа ! само че растението не се интересува от свършеното , а иска предхождащо . вместо селско , компютерите във формата на сметки SMS , MMS

ами направете бригади - едно време студентите работеха безплатно за страната си, която всъщност ги издържаше да следват. За България розата е символ, трябва да я опазим и да благодарим на хората, които я отглеждат.

ти колко кила рози изяде тази година?? или си купи три мускала гюлово масло?? бригадите умреха с умрелия комунизъм бабо! сега за труд се плаща!!

не сме били безплатно бабо,плащаха ни колкото да не умрем от глад,ставахме в 3и половина и ни караха с едни опушени икаруси,и хич не сме се гордели тогава със страната си,а червената роза не е символ на България а на една партия изедничка,а розата за розов цвят е РОЗОВА на цвят,така че комунизма си отиде

ли си още шутко непоръбена:)) Бой,стригане и без ебан за такива като теб. Колко пишки счупи....не казваш:)))

Не е нормално някои да карата коли за 200 000 лева или евра и да дават минимална заплата. Не беше нормално и аз като студент, ученик и войник да работа за крадливите ТКЗС-ари. Нека да има пазарни отношения, които да удовлетворяват и двете страни!

в Швейцария , Австрия, южна Германия имали огромни загуби тази година от реколтите на овошки , както и грозде (от 30 до 90 %) . Причината , студова вълна отпреди 3 седмици . Многобройни били стопанства без застраховка против неочакваното . Търсят се компензации от страна на държавните фондове. Но да напомним , че в селскостопанство при добра реколта аргументация , макар с противоположни причини , се цели във същото , понишени цени заради свръхпредлагането .

Луй 14-15-16 били голими експлоататори , и как завърши експеримента при мануфактурите , знаем : 1792-1793 , гиотината . Отбележим , за Луй 14-15-16 последици от голямата "световна" война в годините 1756 - 1762 не било изтодни , нито в далеко азиатския план на притежанията им , нито в американският план . Сиреч , някой се е попитал , к-во карал Наполеон, човекът от Корсика , чат-пат, шах-мат, чак до Москва да отиде ? И това след голямата му веселба и дружба с риският цар ? ами , какво друго , денги . щом производителите на маслата по българската червена книга само и само да гледат , как да ширят площта на масивите им , и при това без да имат finger-ping-adres в самата последваща верига за окачествяването , сиреч преработка към крайен резултат , тогава да предполагаме , тези са лишени от всякакъв разум . да направи сега държавта хубавото гнезденце , би означавало утре и тютюн със историческите складове в големите градове да се нуждае от средства-фондов. ако смятаме в тоз Слави-Шоу от Би-ТиВи, финанцирана от Мелбурн в Австралия , че ни върви по-добре с розите ни , ако сме извън търговското споразумение на Евро Съюз , защото ще продадем инертни материали и суровини на пазарната цена от фондовата борса в Ню Юрк , Чикаго , тогава , напред магарета от партията на кладенците !