Сателитът BulgariaSat-1 е технически готов за изстрелване

Първият български геостационарен комуникационен сателит BulgariaSat-1 е технически готов за изстрелване в Космоса.

Обратно в новината

Коментари - Сателитът BulgariaSat-1 е технически готов за изстрелване | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Аз пари другарьо нямам. Нямам и 1 лев за един хляб. Компютър нямам, пиша от телефон. А интернета е от безплатното wi fi на кафенето до нас. Не плащаме нито за нет нито за телевизия поради безпаричие. Ефирна гледаме. Баща ми ме издържа с минималната си пенсия. Сега всичко ясно ли ти е?

Освен ако не си болен или инвалид (моите съчувствия ако е така) трябва много да се срамуваш от това, което си споделил за себе си. И трябва да прозрение простичката истина, че за това жалко съществувание си си виновен единствено ти и никой друг...

сигурно скоро ще се раздрънка като всяка бг таратайка.

А ако и у нас пуснат към 40-50 напълно безплатни канала по ефирната телевизия както е в Германия и Италия и у нас аудиторията на ефирната телевизия ще нарастне от 10 на над 50% от населението! Ама сега с тия само 6 канала как?!?!?!

gonzales

значииии няма проблем да пуснат и 100 безплатни канала. просто няма желаещи телевизии които да излъчват безплатно. просто проблемът не е нито в сателита , нито в наземните предаватели и доставчици на ТВ. самите телевизии са проблем.

Ако каналите са напълно безплатни - ще гледаме. Ако не - оставаме с цифровата ефирна телевизия (декодер и антена) и ще се надяваме да пуснат повече канали, че сега са само 6 !!! :((( А обещаха от цифроизлагацията че до края на 2014г.щели сме да имаме около 52 безплатни канала. В Гермяния и Италия сега циф. ефирна телевизия предоставя към 50 напълно безплатни канала и rtl-и и т.н. а у нас само 6 ??!

Затова хората отиват да живеят в Германия и Италия...

Трайно безработен и беден, ама пари за компютър и интернет има, а? Откъде имаш пари бе дрогарю?

добре,че е направена в Щатите , не е сделана в СССР,че ще излъчва само НУ пагади...хахахах...и щеше да е на 1000м височина,като хвъртчило

Pesh0

да даже щяха да го подпират с колци да непадне

А какви двигатели използва ракетата носител "фалкон" Руски... Защо ? Защото те са некъдърни да направят двигатели които да са способни да изведът ракетата до геостационарна орбита.. Миналия път като избухвха ракетите им (Спейс Екс) Веднага обвиниха руските двигатели, а не некъдърните дизайни на ракетите... Кой лети до Международната станция? Само "некъдърните"руснаци.

Браво за първия български геостационарен спътник! Поздрави на екипа, който го е изработил! И какво ще бъде местоположението му на орбита?

1.9 изток

Pesh0

Сателита е кредитиран от американска банка. Изработен в америка . Ще бъде изстрелян от американска ракета , фалкон . Които имат големи проблеми с ходенето в космоса, та да не се каним докато не увисне наднас :)

ке падне

Ако го качат на самара на руския "Протон", 100% гаранция, че ще го пусне на геостационарна орбита в Тихия океан!

Sm3hurk0

някой знае ли на какви градуси ще е позициониран, с каква криптираща система ще бъде излъчването на програмите ( irdeto, seca nds т.н.)... Питам, та знам с какви хора да се кооперирам за кард-шеринг :)))))))

Кодиращата система, предполагам, ще е същата, защото иначе ще им се наложи да правят прекалено много промени, вкл. евентуално да сменят тотално приемниците, а това ще им струва скъпо и ще доведе до сериозен отлив на клиенти към конкуренцията. Позоцоята, вероятно също ще е ако не точно същата, то максимално близка, за да не се налага да се пренасочват антените. Но това са си чисто мои предположение, на база логика, не знам какво им е в главите.

gonzales

около 0 градуса ще е. на мястото на някой Thor мисля , че някъде пишеше 0.9 W или 1.2 E

gonzales

сега прочетох - 2 Е

Pesh0

че какъв кард шеринг правите ?????? да не сте се навързали целия блок ? а и какво общо има криптиращата система и мястото на спътника ?

Туй ще падне ! Няма да издържи на напъна да излъчва български простотии!

Но с руска ракета! Комунистическа, държавна сигурност и пр.

При бай Тошо изпращахме космонавти, днес мобилни телефони. При това с руски ракети!

gonzales

при бай Тошо нямаше как да ни напишеш това ,но днес вече е възможно. Прогрес ...

Anachronos

Я кажи по Бай Тошово време кои държави бяха чували за интернет, че нещо не се сещам?

какви руски ракети - фалколн х и спеисекс е компанията на елън мъск - онази американска ракета за многократна употреба, която се приземява на гъза си и няколко пъти по евтина от руските, които изгарят.

Ти май нешо не си вред.

ДО "dp" Значи, по онова време си правил поне "пентиум", докато тъпите комунисти са се занимавали с клониране. Как не са те поканили в Интел или IBM, като главен конструктор, минимум. Не мислиш ли, че всички вече те взеха на подбив? Да ви имам и HR отдела, на платените. . "dp ( нерегистриран ) 22.04.2017 17:49 . това, че си загубеняк не означава, че всички останали са майсторе. Какво съм направил аз? Ми по него време имах направено мноого пъти повече като компютърна технология от тия дето клонираха престарели играчки. И от тогава не съм спрял да вървя напред. Кажи сега ТИ какво си направил освен да грачиш в очакване на руския си господар да дойде да се погрижи за тебе (и не, няма да го дочакаш). "

Pesh0

А разбра ли че е с кредит от американска банка ? Иначе операторите ще са българи

тея и 100 спътника да изрелят пак няма д а стават за гледане пълно "мазало" на картината ужас

е заради гадните кодеци дето ползват. Картината е с честота 20-22 Hz и за това се усеща трептене и чувство за картина която е "мазало". С новия сателите този недостатък вероятно ще се избегне.

Sm3hurk0

Абе батьо, 20-22 Hз не може да ги чуеш, камо ли да ги видиш.....па и картина (изображение.... смени малко разряда на честотата... напиши някоя и друга нула....

Е как какво, Баце ще иде с шут да му даде начална скорост след като среже лентичката.

за Булсрам ли става въпрос., не не и в тоя живот.......

Венцислав Куткудейски от елин пелин - наш кап*т

Колкото бтв е българска телевизия, например.

Но гелосаната делиорманска мастия пак ще иска да и плащаме за български мачове.

И да не забравят да нахранят кучето!

СЛЕД ИЗСТРЕЛВАНЕТО NSA (ЦРУ) ЩЕ ИМАТ РАЗПЕЧАТКИ ОТ БЪЛГАРСКИТЕ СМАРТФОНЧЕТА В РЕАЛНО ВРЕМЕ :)))

Тук грешиш, приятелю. Като правило дейта трафикът, от разговори върви по наземни канали... отптични или р.релейни. Делът през спътници е сравнително малък, по чисто икономически причини - скъпо е.

Я пак кажи за ЦРУ-то и NSA, интересно е

Не спорете с недоказания и непризнат гений 'dp', според който образованието не е процес на копиране, и според който копирането на съществуващи технологии не ти дава предимство и възможност за иновиране. Когато учите в един университет и преподавателя ви обяснява как се случват процесите в една система, това според въпросния гений 'dp' не е копиране на знания. Кога отидете на стаж в една фирма, където ви учат на практични знания, това не е копиране според въпросния гений 'dp'. Да се чуди човек защо американците завеждат в америка над 1500 немски учени след края на ВСВ, за да разработват космическата програма, атомната бомба и други технологии, тоест защо ще копират тези немски знания, вместо да открият топлата вода след още 20-30 години? На мен лично ми писна да споря с този "човек", за вас не знам.

Леле леле, вече ме и сънуваш.

А руснаците не завеждат ли и те немски учени в сесесерето? А прословутия автомат дали е дело на пияницата калашников? И кво се пънете, че спътника не бил произведен в България? Ами слава Богу, че не е. А какво качествено и надеждно нещо сме произвели, че и да го изстрелваме в космоса? Аман от малоумници. Добре поне, че ще го изстрелват професионалисти, а не бояршници

"Завеждам", означава нещо съвсем друго. Но че прибират доста докуменация и немалко специалисти - правят го, макар и в доста по-малки мащаби, отколкото англо-американците. И не поради друго, а защото просто по-голямата част от учените са на територията, окупирана от янки и британци. Обаче за АК, си е чисто простестърска легенда. Сходството с Щурмгевер е само визуално, иначе има принципна разлика в оръжието, ама много принципна.

Кой каза, че руснаците не са завели учени. То е ясно, че и те са завели някаква част учени. Русия на комплексарите ви е някаква болна тема, а? Ами славо Богу, че има хора като теб, които се смятат за достатъчно глупави и не се осмеляват да правят нищо сами. Знаеш ли колко години разработки и тествания, опити и грешки, имат цитираните от теб специалисти, за да се превърнат в специалисти? Ти как мислиш се става специалист в една област? Кога очакваш нещо от България, след като не се дава никакъв шанс? Представяш ли си да не ти дават възможност да учиш и постоянно да те обвиняват, че от теб нищо не става. Е, какъв ще е крайния резултат? Ама големи сте недоразумения!

сега как гледаме телевизия ?Какво сегашната телевизия и какво ще се промени толкова ?За какво е това нещо ?Колко са сателитите има ли други на кого са ?Каква е тая ефирна какво е това което казваш?

Ще се промени това, че ако, този спътник стигне до орбита, което с носител на Спейс-Екс не е много сигурно, Булсатком няма да плаща наем за ползването на спътника Хеллас на византийците.

Правилно. Това е единственото, което ще се промени. Всичко останало е реклама за неразбиращата публика.

gonzales

и не само това. Булсат-а ще печели от отдаване под наем на желаещи да излъчват програмите им от неговия сателит. да прибавим и , че живота на този сателит ще е по-дълъг , отколкото на византийския който всъщност е в употреба от няколко години. и след това Булсат ще трябва да си търси нов сателит за да излъчва. нашият сателит ще бъде и с по-голяма мощност (предполагам). а това ще допринесе да се правят антени с по-малки размери от сегашните. единственото условие да се случи всичко това е сателита успешно да застане на орбита.

Дано това да е истина, и всичко мине успешно. Защото ми писна да гледам псевдо-HD канал с битрейт от цели 2 мегабита/секунда :). Че то ефирната телевизия е мнооого по-добре :)

Ураааа.... Ще гледам БТВ и НОВА с любимите ми Виктор и Ани,както и Миролюбчето с много по-добро качество.... Урааааа... М---а им!!!!!!!!!!!!!

добре де тоя сателит нали требва да има разрешително не може всеки който има купчини пари да си издействма собствен сателит ?Или тия с парите си играят не с антени а със сателити?

сега от Булсат да ходят да палят по свещичка... щото ако отново фалкона изгори ще фалират... така и не се разбра - когато предишния път сателита стана на пушек за чия сметка е било - на хамериканците или на наще.

Това руските агит орки не се награчихте, ей. Кво очакваш, че има и други загубеняци дето не знаят какво значи застраховка та ще се намери кого да излъжеш.

Не знаел дали са били копирани мейнфреймите на IBM и минимашините PDP и VAX на DEC. Специалистът по ИТ :)))))))) Жмульо, за машини серии ЕС и СМ не си ли чувал да си говорят чичковците, на които си премитал кабинетите? :))))))))))

Е, спътникът би трябвало да е застрахован, стандартна практика е, особено когато става дума за "високо-надеждните" носители на Спейс-Хикс :)))))

Ти с кого си пращаш спътниците незастраховани бе майсторе. Кажи и другите да могат да спестят тоя разход.

като няма сателит нали има цифрово излъчване ?От къв х.й ще го вадят сателит?

gonzales

цифровото излъчване го приемаш с антената на Булсата , но от чужд (гръцки) сателит. сега пак ще е същото , но сателита ще бъде на българска компания. по този начин Булсата няма да плаща наем на чуждия сателит. това означава , че ще си намали разходите с много пари. отделно от това той вече ще може да събира такси от тези , които желаят да излъчват програмите си от неговия сателит. а желаещи за това ще има защото покритието на сателита обхваща почти цяла Европа до Близкия изток и Северна Африка. по този начин пък собственика на сателита ще реализира печалби - другите ще му плащат наем.

Спътникът "България 1300" и до ден днешен е в орбита. Отидете на сайта за спътници и на търсачката му напишете INTERCOSMOS 22

Така е, И ще е в орбита поне още 1200 години.

"Фалконите" нещо често стават на факли, така че по -умерено в мечтите.

Едни едвам свързват двата края други спътници купуват .Все повече разслоението е по голямо.

Тия дето едвам свързват двата края много често сами са си виновни.

Pesh0

Спътникът е конструиран в България на базата на стандартната съветска серия сателити Метеор. Всички научни инструменти на него - общо 11, са дело на родни учени и са предназначени за изследвания и измервания на лъчения и заредени частици, космическата плазма и различни химически явления и процеси. Снабден е с два слънчеви панела за захранване, всеки от които генерира 2 kW мощност. Изстрелян е на 7 август 1981 г. от ракетата "Восток-2М" в Плесецк, Русия (тогавашен СССР). Проектиран е да обикаля около земната орбита на височина между 825 и 906 километра и тежи 1500 килограма. Според проф. Гецов

Поне едно устройство за тоя спътник правено от "родни учени" съм виждал докато го правеха. Беше клониран apple-II, това някъде 85-а 86-а трябва да е било, т.е. копирана остаряла и престаряла играчка бяха направили.

Всичко правено от българи, всяка наченка за развитие от България, трябва да бъде оплювана. Типично поведение на трол. А да знаеш случайно, че над 1500 немски учени стоят зад атомната бомба, както и зад космическата програма на САЩ? Не, нали. Трола днес е горд, че България е първа по корупция в ЕС. Горд е, че е първа по смъртност в ЕС и втора по смъртност в света. Горд е, че националната валута е с такива огромни покупателни способности. Горд е, че годишната инфлация е минимум 10%, докато официално се води отрицателна, тоест дефлация. Трол, ти какво си произвел и направил сам от нулата? Математиката ли откри, физиката ли, програмирането ли, кое бе, тролчо?

Pesh0

Оргазамли получаваш като плюеш ? Apple II е представен за първи път на компютърното изложение на Западното крайбрежие през 1977 г. Изстрелян е на 7 август 1981 г. от ракетата "Восток-2М" Та нашите сигурно са го копирали още от представянето му , или преди американците да го представят

Спътникът за който говорите тук, България 1300, е изстрелян през 1981ва година (затова и името България 1300, заради годишнината от създаването). Малко ми е странно как си гледал поне едно устройство, клонинг на Епъл-2 през 1985-1986та, което е за този спътник ....

проф. Гецов пасти да яде. Дежурните платени тролове знаят, че този спътник не е пипван от българи, а е носел единствено българско име, и е използвал "милитъри грейд" американски елементи.

проф.гецов по онуй време беше фатмак в някакво военно поделение и нямаше абсолютно нищо общо, ама наистина нищо общо с космическите изследвания. Тогава да Биг Бос беше покойният Киро Серафимов, който с един млад колектив направи уникалния пробив в света, та дори Алекс Кисинджър ни прати предложение за сътрудничество.

Пишеш лъжи. Не е възможно по време на комунизма в България да е имало учени или научен пробив.

Наема за ползване на чужд сателит е 12млн.$ годишно!Така че замислете се ,да пожелаем успешен старт на новия сателит!Досега са ползвали гръцки сателит,чийто собственици единствени са се съгласили плащане на вноски за по 3 месеца,а всички останали са искали парите предварително за една година!

Pesh0

Първият български сателит е изстрелян през 80 те години от бай тошо. Направен от българи и до преди няколко години обикаляше още земята . В момента не знам . Даже руснаците се бяха опитали да го управляват , че нашите , съвсем го бяха забравили и дасвалят данни от него , ама не знам какъв е резултата .... а и какъвто и да е руснаците едва ли ще ни кажат .

Спътникът се казваше "България 1300" с 12 български измервателни прибора, но е руски. Приборите бяха изработени с американски милитъри електронни елементи и предаваха данни над 15 години.

А американските "милитъри" елементи от американските "милитъри" ли бяха подарени на Русия? Те и китайците преди години правеха устройства, в които използваха чужди схеми и елементи, но вече имат доста техни разработки. Ама какво ли да обяснявам на поданик на такава високо развита и технологична държава като България. Ти кой последен модел български телефон, кола или телевизор използваш? Аз ползвам "Нищо не произвеждаме, освен глупави коментари".

zeddd

Но не е бил комуникационен сателит, нали? Затова този е първият такъв.

Pesh0

Безспорно е успех българска фирма да поръча и изстреля сателит . Но е добре да се знае историята и че изобщо не е първия . както го пишат навсякъде

Няма лъжа, когато "бъде изстрелян". А кога ще е това? До колкото си спомням, това щеше да стане лятото на 2016. И с каква Falkon 9 ще е? Нова или използвана?

Само да не земе да падне некъде насред улицата да ни се смеят хората,ей! Искаме си румънската и сръбска чалга по крайните канали на старозагорската канализация!

Властта в България се сдоби с първите български автомобили, произведени от Ауди. Модела на автомобилите е А8. Когато си купите телевизор Самсунг, това прави ли го български? Предполагам и суперкомпютъра на IBM в България е български, а всички ремонти и обезпечавания по него се извършват от специалисти на IBM, която разбира се е българска компания. Същата работа и с този "български" сателит. Ако пуснат Интернет на достъпни цени, макар че оборудването за изпращане е доста скъпо, може и някой богат пенсионер (77% от пенсионерите в БГ взимат до 325 лева на месец) да се абонира. И всичко това, ако спътника изобщо е оборудван със съответния транспондер. От този спътник се очаква да намали в дългосрочен план разходите на компанията за разпръскване на тв програмите от други сателити. Едва ли ще направи ХД-то по ХД или да подобри качеството.

Прави го собственост на Български гражданин или държава. Това имат в предвид.

Вярно, нали си срещал хамстера Мишо, който живее в аквариум, Така и ти може да се мислиш за някой. Ама си просто парче месо, от което хората,като тези в САЩ могат да вземат някой друг долар. А после, сърце, бъбрек и тн.

Бе като грачите поне малко се замисляйте доколко гракът ви не е съвсем жалък. Колко "достъпни" цени за интернет очакваш бе айнщайне. 5 лева на месец много ли ти е.

Пенсионерите от затънтените и процъфтяващи български села биха желали да си закупят двупосочен сателитен интернет на достъпни цени, защото мобилната мрежа там върви на 9600 б/с. Все пак да не забравяме, че спътника ще осигурява телекомуникационни услуги. 5 лева на месец за гореописаното е добре. Такива ли ще са тарифите? Ама това за 1 мегабайт ли е офертата?

Боку кога ще клъцне лентичката????

Ще бъде на изстрелването.

Боко ще запали фитила на ракетата.

Най сетне и ние ще можем да гледаме разнообразна и качествена телевизия. Единственото което поради политическата конюнктура за сега ще ни липсва е сръбският поп фолк, но да се надяваме,че това ще е временно.

gonzales

то и сега можеш бре пич. :-) в момента антената ти е насочена на югоизток за да хващаш сигнала от гръцкия сателит. след като нашия спътник застане на орбита същите програми ще се преместят на него и пак ще ги хващаш. условието е антенката да я врътнеш малко на югозапад за да хващаш новият сигнал.

В Космоса ще станат същите лайна каквито направиха тези с мобилните .Нацвъкаха и ни облъчват с радиация и радиация и от космоса на България ще има. .Замервания не се осъществяват . има в космоса изстреляни дето предават защо им е още ?Претрупа ли се няма смисъл същата картина ще само от различни сателити с по малко излъчване от другите.

Мен ме интересува ще имали безплатни канали или ще продължаваме да си плащаме като попове? Още в края на 2013г щеше да има 18 свободни канала и щяха да стават 30 дори през 2014, ама сега са май 5-6 сме 2017г!

да има и да няма все едно ще си излъчват блудкави неща.Отделно за абонати на Булсатком .Странно откъде тези връзки и от какъв хал им е да се занимават като имат страшно много абонати и вече от чудене ккаво да се занимават стигат до изгъзици.

Не е така, с техен сателит няма да плащат наем на гърците - съответно ще спестят + сами ще предлагат на други да наемат сателита.

gonzales

ами при всички спътници има безплатни (некодирани) канали. вероятно и тук ще е така. една такава програма може да бъде Алфа ТВ или други подобни. не вярвам да изпитваш интерес към тях. :-) все пак ще преобладават платени програми - също както до сега плащаш месечен абонамент при 1-2 год. договор. или нещо подобно. незнам как е при тях защото не използвам услугите им.

Алфа Вълка

Я ми виж аватара и пробвай да размърдаш мозъчните клетки дали гледам Болен. Второ моя договор изтече с тях преди 5-6г и съм на безсрочен договор.

Татарският "авианосец" "Адм.Кузнецов" е у дока на Мурманск за генерален ремонт, уведомява ни ИА ТАСС на 22.април. Щяло да струва само нек'ви 40 милиарда рубли, бодро споделя агенцията.

Сигурно са решили да сменят котела от на дърва и въглища, на газов!

Мен по скоро ме притеснява ракетата носител защо не пробвате с некоя руска ракета.

Това орките от руската тролеферма не пропускате да се насерете ако и да не ви е даден повод, ей.

Приятел не съм трол но както и да е. Вземи си отвори очите , преди няколко дни американец полетя в космоса с руска ракета от Байконур а сега нас ни изпращат за зелен хайвер.

Браво, сега за БГ пенсионерите ще пуснат 2 нови тематични канала-БГ Сървайвал да ги учи как да оцелеят със 150 лв на месец и БГ Хистори да им припомня как в било при Тато.

Сателита е частна инициатива,не е държавен,но е правен за България и се нарича " България Сат",,така че трай си! И това е добро,стига с тези чужди сателити!Освен това е правен в най добрата база,където работещите се избират по качества и интелект,а не колко са зомбирани!

ИА НЕ ЗАБРАВИТЕ ДА КАЧИТЕ БУДА НА НЕГО!!! ЩЕ НАПЪТСТВА ГРОБОКОПАЧИТЕ ОТ КОСМОСА, НО ИМА ГОЛЯМ ШАНС ДА ПУКНЕ!!!

интересно мие тогава булатком ще представи ли и кабелен сигнал т е сигнал по кабел защото от тия приемници честно казано като има аптоп и комп човек не виждам смисъл пуснато по приемник то си чиста кабелна

gonzales

защо да няма ? ако искат повече клиенти да имат ще пускат сигнал и по кабел. както се казва за всеки влак си има пътници. има хора , които все още използват сигнал от наземните предаватели с обикновена антенка. няколко са програмите , но явно им стигат.

Нали се сещаш защо ефирните канали (телевизии) са толкова малко? За да може кабеларките и фирмите за сателитни канали да печелят! А те всичките са на известни олигарси, вързани за главните политич. партии!

Ако булсат беше чужда собственост, пак ли щяхме да го наричаме български? В него няма нито едно винтче, нито едно редче софтуер дело на българин. Няма никакво българско участие. То и Панама има най-много кораби под свой флаг, но прави ли я това моркса държава?

чуждо от всякъде .Като си купя мерцедес този мерцедес български ли е или си е мой и ще си правя каквото скимне.Могат да си шпионират и да си хакват телефоните .Корпорациите в Америка сателити за да шпионират .Явно и нашта корпорации почнаха да се замогват и даса над нещата .

ееее не мога да ви се начудя на всички ви дето плюете, плюете, плюете а аз си мисля, че навън си вали.. а то.... Няма значение с какви материали е а чия е собствеността ?!? идиоти

gonzales

добре де , как всички вие използвате само чужда техника и в това няма нищо чудно , а се притеснявате от една техника поръчана от една фирма да се направи , да се изстреля в космоса и след това да се използва от всички ни ? във всеки дом има техники произведени в чужбина - телевизори, телефони, автомобили и това не ви прави впечатление. сателитът е един предавател. същата роля изпълняват и наземните предаватели , изникнали на доста върхове по планините ни. само че наземните се влияят от различни условия и с това намалява качеството на сигнала , а оттам и негодуваме срещу доставчика на услугата. от сателит поне тези условия отпадат - от горе се "вижда" всеки дом и практически няма загуба на сигнала. и в момента почти във всеки дом има по една сат.антена. и сега приемаме сигнала от Булсат-а , но за да стане това доставчика плаща наем на чужди собственици на сателита. в един момент е решил , че по-изгодно ще му е да не плаща наем , да вложи пари и да направи собствен предавател. всички ние правим същото с нашата собственост. искаме да сме независими от другите. и няма никакъв проблем ако не ви харесва предлаганото от тази компания да не я гледате или да използвате услугите на други. но при всички случаи бъдещето е там горе. никой не иска да използва старите телефони и черно-бели телевизори, пишещите машини... всеки иска нещо ново.

Ами честито!Успех на старта!Да се надяваме ,че заема няма да се отрази на сметките,защото досега ползването на чужди сателити също се плащаше не малко!

Всъщност тук няма нищо българско. Дори парите за него не са български. Булсатком просто взеха кредит от американска банка ($150 милиона) за целия проект. Сглобява се в САЩ, изстрелва се от там. Нулев принос към българската икономика и наука, но все пак добре. Стига за навлажняване на форумните атлантически отверстия.

Е, с депутати като теб, не е чудно защо България е на този "хал"!

Нищо не каза.

sawo

Толкова просто звучи като го казваш ти... Все едно утре и ти ще изстреляш нещо... :) Уж много просто, а пък колко от съседките ни имат свой сателит в космоса? :)

Всички без Македония...