”Запалиха” най-голямото изкуствено слънце

Учени в Германия пуснаха в експлоатация смятаното за най-голямо изкуствено слънце в света.

Обратно в новината

Коментари - ”Запалиха” най-голямото изкуствено слънце | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Не знам за германците, ама прочетете какво представлява Ivanpah и после го вижте на Google maps как изглежда от спътник.

Германците са решили да пращат летяща чиния близо до Слънцето-само това разбрах.Трябват им 3000 градуса безплатно и бидон с вода.

Да разпаднеш водната молекула - най-ценният ни ресурс! Ето това се казва идиотщина!

Да, като свърши после ще внасяме вода от Марс сигурно! :( Тъпаци...

пардон, проФанката разбра само това: Че в природата ВОДОРОДЪТ го няма, а се получава от водата, като се освобождава и кислород.Е, че всички знаем Формула !,пардон, Формулата на Водата H2O....иима там едно потънало 2 - две, което май показва, че водородът е двойно повече - извинете, аз съм про-фанка, както се разбира :- Не ви ли се струва символично, заводът,ох, животът е тръгнал от H2O и сега е на дневен ред Водата...но не се изяснява със СОЛ или безСол, щот защо морската вода да не става за ВСИЧКО /като се отдели Солта// - и за пиене, и за гориво, и за сол, разбира се - тогава временно войните ще стихнат, докато не се превърнат моретата и океаните в едно Червено море /мъртво/, което все пак е практически невъзможно за Земята.

да, водородът е енергията на бъдещето. електричеството, което е "излишно" може да се складира, като водород, а не само в акумулатори. но да си кажем честно, че при "изгарянето" на водорода се получава пара, от която при големи количества се получават облаци, които скриват слънцето. така че, трябват кондензатори, които ще избегнат допълнителното овлажняване на въздуха. а какво става с микро-пластмасите в океаните?

не разбрах от твоя постинг! Освен ТОВА, че Водородът е енергията на бъдещето, но сега сме в един преходен стадийй на съществуване и затова сега разбработваме ЕЛЕКТРИЧЕСКИ ТЕХНОЛОГИИ като заместител на това ценно ГОРИВО, с надеждата, че електричеството ще поевтинее или ще се измислят други екологични начини за задвижване. И затова сега използваме най-евтиното СЛЪНЦЕТО - да се свети и грее светилото му :-

Но основният въпрос, за който никой не споменава (както и немските другари), е какво става с откритията на Никола Тесла (удобно скрити от монополистите) и в частност възможността за получаване /черпене на неограничена безплатна енергия от ефира?!?!?!

Умнико прочети ли каква температура се изисква за това и колко ток се хаби а после ми разправяй ,че това е бъдещето.

Германците ли са тъпи или преводача и тълкувателите на превода ? Испанците отдавна работят директно със слънчева енергия , която фокусират и с получените 3000 градуса си правят експерименти . Ако германците правят нещо подобно и искат да не зависят от тъмната и облачна част на деня , тогава ги разбирам , ама си е пак тъпотия за целта , която са описали. Какъв е проблемът за разлагане на водата с електролиза ? Монтираш много соларни клетки и всяка от тях си работи до гроб.

"разлагане на водата с електролиза" (без химикали), това е една хубава идея за една истинска диверсификация на енергийните източници, състояща се от малки общини за производство на собствена енергия. но трябва да отбележа, че соларните клетки за сега имат определен живот, не са вечни и са толкова несъвършени, че ползват само една малка част от слънчевата енергия. този проект прилича на поредното европейско хипер перпетуум мобиле. получаваш повече, отколкото си дал.

Статията е за Германия, не за БАН, ама ... гузен негонен бяга. Найвече от факта, че материалът разкрива една измама на един бивш български финансов министър. Измамата се вижда в пълния и "блясък" от дадения в материала пример на важен научен проект, в чието изпълнение НЕ УЧАСТВА нито един университет. Остава встрани още един неудобен за измамника и клакьорите му въпрос. Какво би станало, ако и на немските учени бъде предоставена възможността да разчитат САМО на частно финансиране за провеждане на провеждане на описания експеримент?

Един ще забогатее като краля Слънце, но това няма да огрее другите, поне няма да ги стопли, а дори има опастност в някокакво хипотетично бъдеще и да ги претопли! Стигат ни ДИНАСТИИТЕ на Рокфелеровци и други басно-словни Богове-Богаташи - ние какво сме пред тях, а? Една мравка, която ЩЕ зависи от тях да не я СТЪПЧАТ !

Пак ли да ги учим Немците. Тя Енергията им седи в задния двор. С толкова мюсулмански самовзривяващ се Тротилов еквивалент могат да запалят 24 от 24 часа за 100-години изкуствени слънца. Ердо е обещал, че изпраща безплатни енерго мюсли енегоизточници. Не ползвайте ксенон, Спасете планетата подкрепете самовзривяващите се енергийни източници на безопасно за целта място.

Е тва слънце братушките го измислиха през 25 година,а тез германци сега се опитват да го копират.

За вождът-слънце ли става дума, дето вечно ще свети? Това не работи...

Две трети от повърхността на земята е съставена от вода и петрола е на изчерпване.

А вода как ще "синтезират", за да не се окаже някой ден, че имаме енергия, но на Земята не е останала вода?

умнико, като гори водород какво се получава? я прочети пак името > водо + род, т.е. ражда вода, почти директно преведено от латинското му име Hydrogenium Просто водородът е междинен носител на енергията> от водата се получава кислород и водород, след това от двете пак вода, затворен цикъл

тежко е затворен ... А иначе водните пари са по-голям парников фактор от въглеродния диоксид ...

ааа, видра, видра, хриле, хриле, хидралдика,хм, май не беше това, ама нейсе :-но със сигурност съм Джениус :-

как се добива неограничена енергия. Всичко останало е измама, държаща населението далеч от евтина енергия. Съгласен съм само, че на примитивни твари като поне 75% от населението на Земята не трябва да се дава достъп до евтина енергия.

Точно така - ако им се даде, ще се самоизтребят! Ти представяш ли си разни селски бекове и бивши ченгета като Галевите ако разполагаха с неограничена енергия и лазерни оръжия какви пакости можеха да сътворят? Цели населени места биха могли да изпепелят, плюс ниви, гори и каквото се сетиш... Кадърният човек и без това изкарва толкова, че енергията му е почти безплатна, ама той не прави глупости. Така че, каквото е сега е най-удачният вариант, или поне близък до него - вервай ми!

ДИРа, рядко неграмотна статия!

Тъкмо бяхме посвикнали с глупостите на Стою Гогов и почти не ги забелязвахме вече, и ето че на хоризонта изгря нов талант! Нели! Ех, живот ли е да го ожалиш...

Глупости на търкалета Защо не си направят направо фотоволтаици? Водорода лесно с взривява и трудно се съхранява Казано накратко хвърлиха много пати за нищо

До кога ще блъскат атоми, ще имитират взрив и ще правят бели на климата и предизвиквайки земетресения в Италия?

Човек трябва да положи неистови усилия, за да разбере правилно какво сте искали да кажете, въпреки това, което сте написали! Как може да се харесвате толкова неграмотни и защо въобще пишете статии тук?

"най-голямо изкуствено слънце в света" да не би да е "най-голямо изкуствено слънце в Земята".

Ot godini mного експерти вкл предупреждаваме ,че ксеноновите скенери монтирани на автомобили вместо безопасни жълти светлини увреждат ТЕЖКО И ТРАЙНО ЗЕМЯТА ни.Уврежданията в градовете са много неприятни и с е пълнят с остро токсични газове вкл всякакви.

И какъв е механизма или просто си лаеш тука.

3евзек

На теория биха могли да образуват озон. Ултравиолетът го прави. Как е в действителност е друг въпрос.

Виж ги ти тези германци с какви работи се занимават и какви огромни пари харчат. Интересно защо ли не експериментират с танкове, ракети, подводници, както оня с женската фамилия. Глей само колко са тъпи.

Днес джуджан се срещнал с Льо Пен и след като и дал последната вноска по руският и заем обещал да не се намесва в изборите на Франция!:):):)

Уточнение - Водорода е най-разпространения елемент във Вселената но точно на Земята е изключително в свързано състояние - вода

Какво ни интересува колко енергия ще изхабят за 4 часа! Един истински руснак може да изпие цял литър лосион за баня през това време!

Не искам да те окачествявам като дебил, идиот или прост трол, но искам да те питам - защо трябва всяка тема да политизирате? Тук говорим за наука, постижения и развитие... И за руснаците си много назад с материала, честно. От пътуванията ми там знам и видях доста - не са първобитни славяни - имат наука, имат всичко и то по много. Нямат обаче правилно разпределение на блага и правилно степенуване като политика и управление. Това, че инфото, което достига до тук е политизирано и изкривено през призмата на жълтите вестниците и някой си писал, че пият лосиони, не ги прави всички такива. И при нас бедните пият вино на прах (степчета) по 1.5 лв за 3 литра бутилка - ние също ли сме първобитни???

Писаха че в пловдивско варели бира в тенджери

А един тъпак като тебе мое да натвари 7-8 каруци с хляб за това времени, и да излоче некоя чашка благоевградска течност за чистачки или антифризче, или да посрещне 15-20 автобуса от Турция за гласуването!

3евзек

Това и аз го мога, но не го правя. Ако има шише с друг етикет мога евентуално да се излъжа, но не бих ходил в магазина за авточасти да пазарувам алкохол, нищо че го дават по-евтино.

Не знам за гориво, но за оръжие става!

В тази статия нито веднъж не е спомената думата "университет". Това за тези, които се прехласваха по Симеон Денчев Дянков и неговите брътвежи, че на Запад наука се правела САМО в университетите. От края на статията става ясно, че провеждането на експеримента "Синлайт" струва на Германия немалко средства. Явно обаче там държавата е готова да даде достатъчно средства за провеждането на тези експерименти. С ясното разбиране, че техният успех НЕ Е гарантиран и без някакви тамошни Менди да натякват на учените, че удовлетворяването на техните искания ще доведе до опразването на държавната хазна. Хубаво е да се досещаш. като българите, че науката е слънце, но трябва и да разбираш, като германците, че прогресът и развитието не идват даром...

БРЦК

Гермния е богата страна и може да си го позволи. Ние не можем. И е прав Дянков. Особено за БАН. Ако са толкова велики - ще си намерят частно финансиране.

Защото са прости комундели, които единствено и само могат да берат средства от държавния бюджет! То науката не е само да преписваш и превеждаш труда на други!

Докато се дава за социални помощи и полиция, но не и за наука и образование, все ще сме си бедни.

Българският технически термин за фурна е пещ. Фурна има в кухнята на преводача.

Синлайт означава греховна светлина, а всъщност е слънчева светлина, но не бийте пианиста, той толкова си може...

ujabg

Да, ама залязва!

Само щраус би могъл да си помисли, че след залеза слънцето изчезва.

Или някой с достатъчно акъл да разбере че за него може и да няма друг изгрев.

браво на германия

Не говорете глупости, нищо изкуствено му няма.

ще го угасят..

Я, водородът не съществувал в природата. Аз пък, както и всички учени по света, си мислех, че е най-разпространения елемент във Вселената. Дир-а откриха нова вселена, без водород.

За разлика от теб, всички учени по света правят разлика между веществото водород и химичния елемент водород.

В статията пише следното: ... Той обаче не съществува в природата..., като предишното изречение спомената "водородът", а не вещество и не елемент. Правлно е да се напише примерно: "той не съществува в естествено несвързано състояние в природата." Защото в изкуствено постигнато несвързано състояние съществува в природата, постигнато от човека. Природата не е само онова, което не е създаденото от човека. Човек е част от природата и неговите творения са също част от природата. Неточностоте в мисленето и изказа са причина за неточности и във възприятията на хората, оттам и за техните действия - често съвсем странни...

Забележи колко плюса имаш! А си писал неща, които не са по текста на статията. Показателно е коко може да чете българинът и колко е "справедлив" в бързите си оценки. Циганийка някаква цари в България...

Бе нема ли джихадисти за вас бе, ква е тая побъркана новина.

Вай, сериозно ли водородът не съществувал в природата??? Кой идиот е писал/превеждал тази статия??? Водородът си съществува в природата, според тоя умник, звездите какво горят? А Юпитер (например) 90% от какво е направен? Дир-а като се напъвате да пишете за неща, които не разбирате, поне отделете 5 минутки преди това да се ограмотите конкретно малко по темата, че е жалко.

Имали са предвид на Земята. Лошото е, че водата е едно от най-трайните съединения и независимо дали се изпарява или замръзва, си е вода и е с константно количество на Земята - не се създава и не изчезва. Ако започнем да ползваме масово водород от водата, колкото и да е много това количество, ще започне да намалява. Няма да свърши за 100 или 200 години но ще намалява.

Какво са имали предвид...ясно е какво са написали и то е една глупост. Учителката ми по Литература и Български език разказваше една страхотна притча по повод на "ама аз исках да кажа..." Един цар диктувал на писаря заповед за помилване/обесване на един човек и издиктувал - "Да се обеси не, да се помилва". Писарят записал - "Да се обеси, не да се помилва". Какво си искал, какво си казал, как си го казал са все важни неща в тоя живот и не винаги са едно и също.

Абе вие да не сте се събрали отбор умници и да сте писали статията заедно? Кво каза? Ще свършим водата, ако горим водород??? Що за глупост? Ако горим водородът, който извличаме от водата, ще получаваме...вода, като изходен продукт след горенето.

Не. ( нерегистриран ) 24.03.2017 10:30 има странна терория и виждане за водорода. А мен в училище ме заблуждаваха че при окисление на водород се полечава вода. 2 Н2 + О2 --> 2 Н2О

Не се и съмняваме, иначе на техните нови германци ще им замръзнат гъзовете.