Учен: Правилото за 5-те секунди не е измислица

Проф. Антъни Хилтън от университета Астън в Бирмингам, Англия, доказа, че т.нар. правило за 5-те секунди не е мит.

Обратно в новината

Коментари - Учен: Правилото за 5-те секунди не е измислица | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Бях в селски клозет! И реших да запаля. Изпуснах цигарата .. Как мислите - дали я запалих и изпуших? ...... Ей, много сладка беше!

Пада филията с мармалада надолу, една част от мармалада захлупва бактериите и мръсотията, а когато вдигнем филията , другата част от мармалада не е имала контакт с пода и бактериите , следователно е чиста:) Също е с кюфтето , където мазнината по него е изолатор и остава на пода с бактериите.

Вярно е, че микробите не залепват веднага за падналата храна. Това е, защото известно време са зашеметени от удара. Ако ви удари тухла за нея ли ще се хванете или за болящата глава? :)))

Сблъсъкът на филията с маслото и паркета трае 1.2 милисекунди. За това време микробите не е "качват" пеша, а просто полепват.

Кви 5 секунди...? Тва деколте ако тръгне /дай Боже/ да се изсипва, кво събиране ши падне.....

Тая кака от снимката ако падне на земята ще я консумирам и след 5 секунки......

Най-интересното от тази статия е снимката.

Англичаните по подразбиране са доказани иди*ти , техните твърдения нямат никаква логика и основание да се приемат за истина. Според тях дори земята се върти на обратно...

англичаните имат изключително ниска хигиена така че не се учудвам че за 74% нямало проблеми да ядат от земята.

преписана неграмотно от безродни неграмотници

ако падне в тоалетната чиния след като съм я ползвал важат ли тия 5 секунди???

Моето правило е, за петте минути престой на храната в контейнера за боклук. Сега съм се концентрирал върху хигиената си - ТОПЛАТА ВОДА.

Митбъстърс имат епизод за това. Има значение какво и върху какво изпускаш. Различно е да изпуснеш курабия върху дъсчен под и да изпуснеш мек салам върху мазен линолеум.

Не за пръв път англичаните демонстрират невероятния си гений и всеки месец правят по едно ГЛОБАЛНО, НЕВЕРОЯТНО, КЛЮЧОВО и ФУНДАМЕНТАЛНО научно ОТКРИТИЕ! Ръкопляскания и поклон! Миналата година ми премахната дълбоката депресия, като разкриха пред света, че богатите хора били по-щастливи от бедните. Може и същият "научен" екип да го е открил, не помня.

Това наистина ме обсебваше през последните години:))))и добре че доживях да го рабера:)))) Какви луди пари се харчат за толкова безсмислени неща:(((

С какви глупости ни занимавате.

Живея на Острова от почти 20 години. Човек не може да не изпитва огромно уважение към тази страна за много неща, но нивото на хигиената като цяло НЕ Е едно от тях. Това се отнася и за хигиената на храненето.

MythBusters го развенчаха този мит още преди години. Ама явно до Острова само кауфландски микроскопи са стигнали :) ;) :)

1. Взимате три магнита 2. Взимате перка от ветрогенератор 3. Слагате по един магнит на всяко крило на перката 4. Магнитите се привличат един друг и перката се върти безкрайно 5. Безплатен ток

некъде измежду точките требваше да включиш и деление на нула. щеше да е по-достоверно ;)

Прав е професорът. В допълнение ще кажа следното: Помислете, в първия момент, когато храната падне на земята или пода, микробите се разбягват, защото още не знаят какво е паднало. Докато разберат, че падналото става за ядене минават около 4-5 секунди, така че в това време можете да си вдигнете храната и да я изконсумирате. Ако по нея има някакви микроби, то те са зашеметени от падналата върху тях храна и стомашният сок ги ликвидира още преди да са се съвзели! Следователно, трябва бързо да изядете падналото, докато не са го начавалили повече и по-енергични микроби!.

Прав е професорът. Помислете, в първия момент, когато храната падне на земята или пода, микробите се разбягват, защото още не знаят какво е паднало. Докато разберат, че падналото става за ядене минават около 4-5 секунди, така че в това време можете да си вдигнете храната и да я изконсумирате. Ако по нея има някакви микроби, то те са зашеметени от падналата върху тях храна и стомашният сок ги ликвидира още преди да са се съвзели! Следователно трябва бързо да изедете падналото

Дрън-дрън ярини. Типична фалшива новина, та макар и да не е политическа. Всичко зависи от индивидуалната имунна система на човека. Клошарите постоянно ядат храна от кофите и нищо им няма. Със сигурност всеки от нас е ял храна в кръчма, която се е въргаляла по пода. Да не говорим за мръсотията по ферми, мандри, консервни и млекозаводи и пр.

Това проучване е за Нобелова награда!

Мисля, че ако точно тази кака ми даде храна, паднала на земята, ще изям и храната и нея цялата. Това е добра идея - кулинарно парти на пода.

Това, разбира се, са пълни глупости! Първо - болестотворните бактерии са навсякъде, и най-вече по ръцете ни. Второ - когато храната падне на земята, тя не чака бактериите да я полазят като мравки, а мигом полепва по себе си хиляди частици прах, власинки, косъмчета, по които има милиони бактерии. Та ако изпуснеш ябълка - и половин час да престои на земята, после като я измиеш и всичко е ОК, обаче ако изпуснеш филия или сладка/соленка, дори и половин секунда да е преседяла долу - повече нямаш никакъв шанс да се отървеш от бактериите.

С оглед на това, че в ресторантите им работят, индийци, пакистанци, българи и други разни ниско платени емигранти, то британците редовно си консумират храна от земята, дори в най-елитните си ресторанти пък нищо им няма. Та прав е човека, макар че просто е трябвало да седне да гледа един по-натоварен ден в кухнята на някой Лондонски ресторант, вместо да прави научно изследване...

До петата секунда бактериите се разбягват от падането на храната. След 5-та се връщат да проверят/инспектират/ падналото. Изпреварвайки това време няма опасност! Виж ако от пазвата /на снимката/ започне да пада /или аз да го извадя/ съдържанието ще бъде голям кеффф!

На някои места в арабските страни хляба го слагат директно на земята, независимо дали е камениста, чакълеста, песъчлива. Там земята не се смята, че е мръсна, а че ражда живот. Има един момент, че там поради много високите температури на повърхността на земята вероятно има много малко микроби.

Много яки снимки! Оправихте ми настроението за целия ден.

от тая новина ай кю-то ми се срина рязко ъъъъъъ.....

По - интересно е ,една филия намазана с лютеница, или мармалад , ако падне на земята с намазаното към пода, кое ще се замърси ? Пода ли ще бъде изцапан с лепкавата храна, или бактериите ще се ''качат'' на филията по незнайно какъв начин ?:)))

Филия, намазана с независимо какво, винаги пада с намазаното! (Законът на Мърфи)! Следствие от този закон - бактериите, чакащи гладно, да изтървеш я кюфтак, я пържола, ще бъдат тотално омацни и полепнали по пода...

Дали бактериите полепват , или мазнината от кюфтето полепва по пода е въпросът;)?! Нали се сещаш, че няма как мазнината от кютето, или мармалада да останат по пода, а в същото време, бактериите да полепнат по кюфтето,или останалата филия;)

Ихааааа!Големи цици!

..да-а...големи са, но скоро няма да паднат...ще чакам филията с масло.