Успешен ли е експериментът ”560 евро гарантиран доход”?

Финландия стартира неотдавна дързък експеримент. Какво сочат резултатите досега?

Обратно в новината

Коментари - Успешен ли е експериментът ”560 евро гарантиран доход”? | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

КАТО ВКАРАМЕ В ЗАТВОРА КРАДЛИВИТЕ И ПРОДАЖНИ ПОЛИТИЦИ,БЪЛГАРИЯ ЩЕ СТАНЕ РАЙСКО МЯСТО ЗА ЖИВЕЕНЕ!!!

У Нас терористи на власт от заплати и пенсии не могат да крадат.Затова крадат милиарди през нагло корупционни обекти по оперативни програми. Над 5000 000 нямаме доходи за живот в БЪлгария и на земята.А престъпниците отново с манипулирани избори се домогват до власта.

Еми, в случая не е гарантиран, всъщност го получава, АКО работи. Иначе, си остава в рамките на социалните помощи, които може и да са по-високи, даже.

Гарантирания Минимален Доход е неизбежен. Дали днес, дали утре, той ще се наложи, времето го изисква.

И кой ще го изработи вместо теб този "гарантиран доход"? Ако зад парите не стои нещо реално може да си бършим само задника с тях . Иначе е лесно държавата да напечата пари и да ги раздаде ..........

За Норвегия, Финландия не знам, защото тези нации са много лабилни към алкохола и само ще увеличат порциона. Докато ако за България се въведе, то ще бъде повече от успешен. Народа пие, включително аз , но винаги с норма. Тук хората работят и без да получават пари, така че не се очаква увеличение на лентяите, този базов доход изключително ще повиши качеството, защото безработните няма да търсят първата възможна работа, а ще се самоквалифицират и ще започват само работата, която им е по сърце. Трето в условията на продължителна криза с елементи на дефлация този ход е задължителен, ако държавите не искат да се сблъскат с тотална финансова катастрофа. Наливането на пари първо намалява огромната разлика между бедни и богати и раздвижва колелетата на икономиката. Също при 60%тна автоматизация и значителна и увеличаваща се роботизация на производството пред обществото има 2 алтернативи - 1. Война и избиване на безработните - 2. Осигуряване на безусловен базов доход. Тези теми отдавна се дискутират сред запада, така че наште медии да не се правят на света вода ненапита.

Ашколсун, хуманист!

Във Финландия хората са свикнали да си помагат и да се радват като видят човек наоколо, а не само ледени висулки. В България - който види човек - почва да се пази от него и да му крои капани. Затова - във Финландия може и да стане(не са пълни ссигне до козирката), но в България - никога не би станало така,.

50% ще спрат да работят, а останалите ще ги издържат. После вторите ще излезнат в сивата икономика и системата ще се срине.

Този експеримент се провежда в България вече много години в широк мащаб сред циганите. Последствията върху държавата и върху нормалните граждани в нея отдавна са известни!

Това не е експеримент, а целенасочена съзнателно провеждана "ПРОГРАМА ЗА ИЗТРЕБВАНЕ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД", приета на московския ционистки конгрес 1988 г. "и последствията върху държавата и върху нормалните граждани в нея отдавна са известни!".

кое не е вярно, мотивирай се, че слагаш минус. ЮРЕ АМАН, ОТ ДУШМАНИ!

III. Денационализация 1. Да продължи смесването на расите под вида на интернационализъм. 2. Да се използват всякакви средства за пълно национално обезличаване на българите. 3. Под претекст за борба с национализма и шовинизма да се унищожава всичко национално. 4. Да се осигури повсеместно организация и управление на българофобията (да се унищожава всичко българско с всички възможни средства). 5. Да не се допуска разпространение на българската предхристианска религия, тази религия да бъде обявена за фашистка. 6. Да се приобщят българите към робските религии, а в православието да не се допускат никакви инициативи и свободомислие. 7. Да не се допуска в паспортите на гоите графа "расова принадлежност" и да се ликвидира графата "националност". 8. Да не се допуска статут на коренно българското население и други подобни ереси, които позволяват възраждане на нацията и културата. 9. Да не се допуска създаването на Центрове на българска национална култура.

Мисля, че е по-разумно и практично да се дават някакви пари за наем на безработни, ако трябва и цял живот. С идеята да няма бездомни. Но да даваш пари на всички е голяма глупост. Само ще вдигнат цените на наркотиците - и оттам мафията ще прибере голяма част от тия пари. Отделно и доста други цени ще се вдигнат, не защото нещата струват толкова, а защото се знае че еди колко си пари има всеки. Бързите кредити с наглите си лихви също ще злоупотребят. Дават ти заем и знаят, че могат докато си жив да прибират някаква сума.

Един проект с добра перспектива.

Готови са на всичко, само не и да ти гарантират правото на труд с почтено възнаграждение...

Германката Щефи Ерунен не е права, че не били подарени пари. За хората които не получават обезщетение за безработица това са ПОДАРЕНИ пари! А по голямата част от безработните във Финландия не получават обезщетение за безработица, повечето не са работили никога и търсят първа работа, за тях са подарени пари защото неполучават обезщетение. Това че въпросната германка е работила и сега неполучава обезщетение за сметка на дохода е отделна тема. Малко са хората като нея. А и обезщетението е 8 месеца а дохода две години. Но пак казвам много хора от безработните не получават никакво обезщетение за безработица защото нямат стаж и не са работили, така че тия пари за тях са ПОДАРЕНИ и дошли наистина в ПОМОЩ доста добре

Т.н. "капитализъм" отдавна се нуждае от ъпгрейд, което обаче не означава рилоуд на т.н."комунизъм", което пробват фините.

фините не пробват никакъв комунизъм! там е заложено равенство за населението още от 1950 година на сам....правителствата от тая година до сега работят за това. Независимо капитализъм ли е трябва да има равенство за да няма много бедни и много богати. В Германия как може да живееш и работиш еднотипно дори и да си в село, малък град или среден град, както във голям град или столицата? Условия за живот и работа там са еднотипни, нима казваш тогава че има комунизъм в Германия? Просто си избийте тая дума комунизъм, защото равенство както бе едно време през комунизъма има в цяла западна Европа и там не е комунизъм за да е постигнато. Постига се и при капитализма сега. И това е правилния път. Дори лекарства и много услуги в Германия сега са безплатни. Както беше при нас през комунизма. Така че има безплатно и не е само през комунизма. Германия и западна Европа при капитализма го доказват, може да има безплатни лекарства , услуги и прочие блага за народа и сега. Не е нужно да е комунизъм за да се постигне както си мислят много българи.

без много да разбираш - и какво е капитализъм и какво е комунизъм, душичко

Експериментът е от времето на древният Рим. Състои се в осигуряване на плебса на хляб и зрелища. В случая базов доход и риалити шоу. Резултатът е известен.

Е иначе е само риалити, без леб.

Във Финландия може да е успешен, а у нас е абсурд.

А в една съседна статия DW убеждава българите, че комунизмът е нещо много, много лошо...

то ако е нещо хубаво Северна Корея нямаше да го пази само за себе си.

Май не са ти ясни нещата. При комунизма пич, всичките ще взимат ''базов доход'' - независимо дали са умни,тъпи,работливи или мързеливи. И няма да е 560 евро, а да кажем 56 евро. Най-добре отивай в последния ''пристан'' на комунизма - Северна Корея щом си мераклия.

Не е, нужно да ни убеждава ние знаем. Не всяко социално нещо е комунизъм. Това, че ти си мислиш, че капитализма е нещо лошо е друг въпрос. Как успяваш да си вярваш при положение, че най-социалните държави, в които не е мизерия са капиталистически е мистерия. :))

в БГ се сърдят на децата щото не искали да работят за 250 евро и искали да бягат... да има още някой заблуден или обиден???

КЪМ 2030 ГОДИНА , ЗАРАДИ РОБОТИЗАЦИЯТА И АВТОМАТИЗАЦИЯТА 30% ОТ РАБОТНАТА РЪКА В РАЗВИТИТЕ ДЪРЖАВИ ЩЕ СТАНЕ ИЗЛИШНА .... И ТОГАВА ИДВА КОМУНИЗМА - ИЛИ ИЗЛИШНИТЕ 30% ТРЯБВА ДА СЕ ИБИЯТ - ДА ЗАПОЧНЕ ВОЙНА ... ИЛИ ДА ИМ СЕ ДАВАТ ПАРИ ДА НЕ РАБОТЯТ ... ОБАЧЕ ТОВА ПЪК ОБЕЗМИСЛЯ ПАРИТЕ :)))

От последното излиза, че трябва да започне война... 2039 е по-близо към това... Германия... Полша... и колелото се върти...

абе келеш, кат се развали робота нали някой трябва да го поправи, да го смазва редовно, да му смени програмата, да напише новата програма, да му поръча и зареди боя ако е бояджия или заваръчна тел ако е заварчик и още сума ти работи То ако ставаше така - забучи робота и щракай с пръсти

БМВ : - СТАРИЯ ЗАВОД 1800 РАБОТНИКА БЕЗ КЕБПАЧИЙНИЦИТЕ , ВЕСТНИКАРИТЕ И Т.Н ОКОЛО ЗАВОДА - НОВИЯ ЗАВОД 400 ИНЖИНЕРА И ДРУГОТО РОБОТИ ..

ЗАЩО ЦЪКАТЕ МИНУСИ НА ФАКТИТЕ ОТ ХАРВАРДСКО ИЗСЛЕДВАНЕ ... АЗ КВО СЪМ ВИНОВЕН ?

Виновен си, че си прост и си горд от това. :)

Абе един завод няма ли 1500 души администрация, не ми го хвали.

Понеже много трудно ще може да се установи дали даден човек реално е в затруднение или всъщност само се възползва и мързелува - считам, че това предложение не е добро. По начина, по който се решават нещата у нас някой ще вземе да подлага кандидатите на "Детектор на лъжата" (припомням "пръстовия отпечатък") и ще стане "Хубава работа - ама българска".

Тук работим и получаваме негарантиран доход от половината на тези 560 евро.