НС запази в сила мораториума за ”Белене”

Народното събрание не прие предложението на БСП за вдигане на мораториума върху строителството на АЕЦ "Белене".

Обратно в новината

Коментари - НС запази в сила мораториума за ”Белене” | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

И защо Росатом ни е доставило тези два реактора, а всички останали 34 които монтират в момента са други. Защото тези двата са най надеждните ли? Не драги ми смехурковци - защото тези двата са най-скапаните и не е имало на кой друг да ги набутат, просто защото от нашите комуняги няма по-големи продажници по света.

"по-евтина цена" - то бива, бива, ама чак толкова глупости не бива. И то от човек, считан за експерт във финансите. Може да е по-евтино или с по-ниска цена, ама изреченото ... (не го казва за първи път!) На какво ли подобни преподаватели учат студентите?

Ясно, харесал си е някой реакторите, да ги приватизира за 1 евро. И ГЕРБ му пазят гърба. Пък и не само гърба, ще им направи едно малко дарение на партията. Но май няма да стане. Който го направи няма да си намери място после. Българите няма да му го простят. Те старите реактори на са простили на Кунева, и ще я гонят до дупка, та новите два - едва ли ! Няма кой да ги хариже на чужда държава, ще му стане тясна собствената.

Ако предоставят истинската сметка за строежа на втора атомна и каква ще бъде цената на тока от там, най вероятно комунягите първи ще нададат вой. И за сведение. Никой инвеститор няма да дойде от вън и да налее милярди, без да си е вързал гащите с договори, подобни на договорите на американските централи.

Дори в най-лошите разчети, цената е доста по-ниска от тока на т.нар. "американски централи".

Явно си запознат с разчетите. Покажи къде са публикувани.

Смешно, но и още повече жалко: Р.Гечев показа смайваща "компетентност", като сравни излишъка от производство на ел енергия от една АЕЦ, с излишъка от производство на кафе в Бразилия и памук в Индия ?!? БРИКС като опорна точка, ха, ха !

ПРИ НАМАЛЯВАНЕ НА НАСЕЛЕНИЕТО,НИЕ ДОСТИГНАХМЕ ПРЕДЕЛА ОТ СОБСТВЕНО ПРОИЗВОДСТВО ЗА ЕЛ ЕНЕРГИЯ!!!КАКВО ЩЕ СЕ СЛУЧВА В ПЕРСПЕКТИВА???УПРАВЛЯВАТ НИ ПРОДАЖНИ САТРАПИ!!!

И ако ни управляват рашките, всичко ще е супер, така ли?

Тая пачавра Пръмова ако беше успяла да затвори и другите блокове на Козлодуй сега щяхме да си пипаме ушите посред зима. Към днешна дата пък образователната система се прослави със снимането на порно клипове... Да се чуди човек какви тъпанари ги избират тия? Но така е. Господ като реши да погуби някого първо му взима акъла.

Батка, тъп ли си или само днес? Нери Терзиева се е обадила в пресцентъра. Телефонът там е (+359 2) 940 27 70 факс: (+359 2) 980 21 01, е-mail: link Нещо друго да не ти е ясно?

Честито на засегнатите! Единият от двата енергоблока на АЕЦ Черна вода е изключен поради очаквани проблеми с охлаждането покрай замръзването на Дунав. 650 мегавата отпадат. През август и септември 2003 по същата причина централата беше спряна за 3 седмици.

Супер, що не го охлаждат с лед? :) Що не го оставят да се понагрее, че да размрази Дунава :))))

По брутен вътрешен продукт на глава от населението през 1988 г. България е заемала 25-то място в света. През 2013 г. България заема 78-мо място в света, по брутен вътрешен продукт на глава от населението, по данни на международния валутен фонд (IWF).

Изводът е, че светът не спи. Докато ние фалирахме три пъти те са се развивали.

Така е ,ние даже в момента сме фалирали.Само си задайте въпроса , къде от отидоха заемите в размер 25 милиарда взети в последните няколко години ,какво реално има срещу тези заеми

В 1960 изнесохме в Китай 30 турбогенераторни комплекта за ВЕЦ. Към 1980 вече работеха 30 ВЕЦ с 80 български турбогенератори с обща мощност 840 МW. Венец на турбостроенето ни са трите агрегата за ПАВЕЦ "ЧАИРА", всеки с мощност 215 МW по чертежи на "Тошиба", Япония.Нашите енергетици проучваха, проектираха и строиха енергийни обекти за сложни геоложки, земетръсни и други условия в Ливан, Йордания, Кувейт, Сирия, Ирак, Алжир, Либия, Румъния, Чехословакия, Испания. - Благодарение на енергийната ни стратегия през целия период 1950 - 1990 България беше сред европейските страни с най-редки и кратки сътресения в енергоснабдяването! Няколко поколения българи изнесоха на гърба си строителството на енергийния отрасъл, който към 1989 зае 18 % от националните промишлени фондове. След 1990 управленската ни прислуга на чужди сили упорито подготви взривяването на енергетиката

"по чертежи на "Тошиба"" Не само чертежи, а технологии и техни специалисти. Връх на съвременното енергостроене е Цанков камък - 1 милиард за 94 мегавата мощност. Ха сети се защо е така?

Така е.Такива са неолибералните , пазарно -ориетираните и демократични ценности

stan_posta@

Защото го достроиха австрийците. Те така строят, на безбожни цени.

Добре че няма да има АЕЦ Белене и опасност като Фукушима. В земетръсна зона не се прави АЕЦ.

През 2025 г. Германия, наред с Норвегия, Швеция и др. ще забрани двигателите с вътрешно горене. Ние ще зареждаме ел. колите в Турция. Умете турски, ей ! Мораториум до дупка!

Ех, яд ме е вече, че този кретен Дебил Добрев почти ми беше в ръцете Февруари 2013-та, а не го ликвидирах.... Колко мъки на България щях да спестя, колко погубени в мизерия животи.. Колко самоубили се или премръзнали бедни щяха още да са живи... Колко бездомници щяха да преборят ТоплоФЪКация и да си живеят в собствените си домове. Колко частни съдии-изпълнители щяха да работят друга работа или да лежат в затвора сега.... Колко работни места щяхме да имаме в работата по проектите Белене, Южен Поток. EDF и Веолия щяха да се приберат във Франция, а не да ми концесионират половината ВЕЦове и вода на България... Нямаше да станем енергийното кръгово кръстовище на Балканите, и да обогатим Ердоган, Румъния, ФАЩ... Язък...

Хайде по стаите за лекарствата!

Абе какъв капацитет е този Добрев утре той ли ще ми свети и грее,като стане тъмно и студено.

При този капацитет Добрев задълженията на НЕК се намалиха четирикратно. Това му позволява да работи по-добре когато стане тъмно и студено. Ти кажи при капацитета Овчаров как беше?

При него и Трайков ли? Дето сключваха договори с ФЕЦове за по 700 лв на мегаватчас? Или като продадоха миноритарните дялове на ЕРПтата? Или като вдигаха цената през ДКЕВР с по 17% 2012 и с по 5-10% предните години? Да бяхте изгонили поне един "концесионер", или търговец като Кадиеви, поне!

Имаше ли референду? Имаше. Колко хора гласуваха ЗА? Около 700 000. Въпроса е приключен.

народа го реши. 60% баха ЗА. На останалите никой не е забранил да гласуват...

Има закон, който тежи повече от мнението ти.

Ето изречението, което напълно обяснява мотивите на БСП: "От БСП се активизираха по темата "Белене", след като през декември България плати руските реактори". Откриват се нови хоризонти! Нов Голям Шлеп!

Ами така де те това чакаха 27 години.Още отначало стигнаха извода,че няма да могат да вдигнат централата и затова решиха да оставят сметките(цената за АЕЦ-а и техниката за два АЕЦ-а) на тези които имат парите да завършат проекта.

Ех Таско Таско толкова време БСП-то бе управляваща партия и не можахте нито да съживите проекта,нито да го завършите. Близо 30 години само мрънкате за него без да правите нищо по въпроса освен да сключвате хиляди сделки за ново оборудване всяка година,което никога няма да види експлоатация.

Е, не сте прав! Продадоха готови, доставени реактори - два броя за 77 милиона долара! Новите струват 1.2 милиарда. Разрушиха направените постаменти за скромните 220 милиона. Изгодно!

Права сте,но нали идеята е АЕЦ-а да бъде НАЙ-МОДЕРНИЯТ в цяла Европа,а дори и с тези нови реактори е далеч от това.

Националните предатели от Гейрп и психодясната соросоидна сган отново гласуваха срещу националните интереси на България. Съд и затвор за всичките отрепки предали България.

кажи ми вие във вашата квартална БСП организация събрахте ли вашите 2000 евро на човек за Белене? Вие ще го плащате, нали знаете.

Който му липсват знания и разум, да плаща! От АЕЦ "Белене" можехме да печелим много, но няма как да го разберат продуктите на разсипаното ни образование. Неграмотността ще ни затрие!

Абе какъв капацитет е този Добрев утре той ли ще ми свети и грее,като стане тъмно и студено.

Тъп си много тодоре. затова си и беден като църковна мишка.

И неграмотен. Радиация се пише.

Добре, че бай Тошо свари да направи АЕЦ Козлодуй преди да избухне демокрацията, че без нея сега щяхме да караме на кюмбета.

Да си имал режим на тока като при бай ти Тошо?

а икономиката каква беше при баи тошо. сега са 2 500 000 безработни казваме им мигранти и в булгария работят само моловете.

Когато управляваше само бай Тошо, режим нямаше! Щом се намесиха силите, които започнаха глобалните политически промени, изведнъж нещата започнаха да се променят. Защо ли? Четете повечко и ще разберете. Ще знаете и защо при Виденов се разрази люта криза, а "успешният" Костов разби икономиката и съсипа държавата. Така трябваше - такава беше стратегията за БГ!

КЪДЕ са реакторите???

пътуват, ама не са толкова бързи като паричните преводи. Ако не дойдат... руснаците ще ни дължат едни пари. Освен това винаги може да си направим фабрика за обогатяване на уран. Хем нашите учени ще разработят нови технологии за преобразуване на реакторите, хем и американци и руснаци ще ни дадат едни пари да не излизаме на пазара :D

Имам следните въпроси : 1. Колко живот остава на АЕЦ "Козлодуй"? 2. Колко ще струва нова АЕЦ? 3. Колко ще се увеличи потреблението на ел.енергия в следващите петилетки? 4. Колко ТЕЦ-ове ще трябва да закрием в следващите години ? Тези въпроси ги задавам при следните предпоставки или предположения : 1. Много е вероятно след няколко години да се увеличат електромобилите, надявам се и на повече заводи, и да се увеличи потреблението на ел.ток . 2. Имаме два реактора, които едва ли ще можем да продадем 3. Има риск да построим нова АЕЦ и да произвеждаме повече ел.ток, който няма да има къде да продадем. Всички съседни страни вече имат , или ще имат ядрени мощности. 4. Ще има яко крадене при строежа на нова АЕЦ, което ще доведе до висока цена на ел.тока. Вероятно има и още въпроси, още предпоставки. Моля знаещите да ни осветлят!!!

въглищарките трябва да се затварят до 2020 -2030!

от нам кое си поколение трябва да се затварят, а тия не са толкова нови.

Допълнителни въпроси: Откъде ще вземем парите? отговор: Вдигаме цената на тока с много ( 30-40% ). Колко от пенсионерите ще изпукат от новата цена на тока?

Животът на блоковете на АЕЦ Козлодуй беше удължен с 30 години. Това на практика означава, че ако един АЕЦ бавно се строи за 10 години след 20 години ще трябва да започнем да строим заместващ АЕЦ. Относно цените никой не може да ти каже с точност, ама ти си питай.

Не щем с точност. Кажи първата цифра на милиардите.

Отговори: 1. зависи кого питаш. На хартия всичко е според "лицензията" или както там казват на сертификацията за ползване. тя мисля е 10 годишна и в момента текат процедури за удължаване на експлоатационният срок на двата реактора., тоест до към 2030-та, но най-вероятно руснаците ще са готови да удължат и след това. за ЕвроАтом, или както се казва европейската агенция не съм чувал да имат мнение по въпроса, но първите 2 реактора на Козлодуй не изкараха 40 години експлоатация. 2. Нова АЕЦ никой не знае колко ще струва, щото зависи от изискванията, проекта, изпълнителя и евентуално корупционните плащания. Ако можем да съдим по последният проект за Белене - към 10 милиарда евро за 2 реактора по 1000 мегавата. 3. Според данните от ЕСО потреблението няма да се повишава, но е възможно да има сезонни пикове при екстремни температури, които е трудно да се предвидят. 4. На теория всички ТЕЦ без очистителни инсталации трябваше да са отдавна закрити (преди 2-3 години), ама не сме ги затворили щото нали. И вече сме в наказателна процедура.

Коментар на предпоставките и предположенията: 1. Електромобилите ще се увеличат незначително поради високата цена за българските условия. Освен това колите поради ред технологични причини консумират ниска мощност, но за дълго време (горе долу колкото професионален сешоар). За заводите забрави... (за съжаление). 2. зависи... нашите тарикати успяват да продадат оръжие на невъзможни места. и реакторите ще ги шитнат. 3. въпросът не е в ядрените мощности.. една страна или има излишък или дефицит на ел. енергия. Тази "драма" дето се разви в последно време е защото едни дебили не са спазили технологична дисциплина и на практика са генерирали по-малко от заложеното. Това първо, второ "студеният" резерв за който министърката спомена е още 50% от работещите мощности в момента (минимум). Така, че всъщност драма няма. Има само предизборна обстановка и министрите трябва да обличат шубите и да "ходят на терен". 4. това е усещането, но има някаква надежда, че поне за АЕЦ-а вече има известна осветеност и кражбите ще се намалят до минимум.

Dobromir Dimitrow

На всички репликирали ме - Благодаря! И на следващите също! Целта ми беше да задам правилни въпроси, които да ни определят оценката за нова АЕЦ и нова информация. Моля да обсъждаме!!!

Арменков, да не си мислиш, че някой е забравил режима на тока, а? Гнусни комуняги!

е точно за да няма трябвада има АЕЦ ФЕЦовете са умряла работа и ВЕЦ ту ги има ту ги няма Въглищарките замират щото в ЕС е взето решения да бъдат затворени! Остават малките газови централки !

Въглищните тецове няма да се затворят на 100% в ЕС. Просто е невъзможно. Освен АЕЦ и ТЕЦ има ВЕЦ, ПАВЕЦ, ФЕЦ и ВяЕЦ. ФЕЦ+ПАВЕЦ е отлично решение.

Очевадно е, че руснаците много държат да ни построят АЕЦ Белене. Ама не казват цената. 12 милиарда е непосилна цена за България. Директно си означава заробване и прилапване на още 30% от БГ икономиката.

АБЕ къде е КРАЛЯ СЛЪНЦЕ?????Дали не играе ролята на МУШМУРОК,какъвто между впрочем е бил винаги?????

До средата на 20-и век бяхме последни в Европа по енергийни мощности. От 1945 до 1990 те нараснаха 120 пъти! Стигнахме Белгия и Австрия. Изпреварихме Дания, Португалия и Гърция. Изравнихме се с Европейския съюз. Енергийната ни стратегия, проектите, инженерната реализация се изпълняваха от забележителния научен център "Енергопроект". Създаден през 1948, той обедини творческите сили на няколко поколения специалисти и стигахме върховете на световната енергетика. - АЕЦ "Козлодуй". Проектирана и строена съвместно от руски и наши специалисти, с мощността си 3760 MW осигури 45 % от електропроизводството на страната! Тя е една от големите атомни електроцентрали в света! - ПАВЕЦ "Чаира". По мощност /861 MW/ и по проектно решение /турбопомпената зала е на 360 метра под земята, в каверна с размерите на зала 1 на НДК/ няма европейски аналог! Каскада "Белмекен-Сестримо". С трите електроцентрали /първата от които е ПАВЕЦ/, с обща мощност 735 MW, е международна рядкост! Заема водещо място между действуващите ВЕЦ и ПАВЕЦ в света. - Каскада "Арда" - с обема на трите й язовира 1,15 млрд куб. м, е една от най - големите в Западна и Средна Европа! - Източномаришкият енергиен комплекс. Горивната му база са лигнитни въглища с най-ниска калоричност - 1400 ккал/кг. По екологични изисквания две от централите са с железобетонни комини по 325 метра - най-високите в Европа!

Ами що тогава след 1984-та всяка зима имахме режим на тока?

Щото ако незнаеш бе взето решение за провеждане на техническа революция която трябваше да ни направи сериозен конкурент в следващите години на технологичните държави! Когато дойде 10 ноември 1989г. всичко замина на вятъра! През 90г. прекъсна технологичното обновяване на България! За тва сега сме сто години назад !

имаше ЕМБАРГО ако незнаеш! Така де капиталистите правеха протекционизъм на стоките ни! Ако незнаеш бяхме на много добри позиции в роботостроенето !

Защото го продавахме за твърда валута на Гърция,Турция ,Югославия и т.н..

Защото имахме фабрики и заводи, които трябваше да работят. Тогава не разчитахме на подаяния от Европа. България беше икономически тигър.

Абе, пропагандатора, забрави за Цанков камък и великия консултант - хидроинженер любител.

Той е строен по времето на необратимия демократичен и най-вече безкраен преход , а не по време на Социализма

Закриваме АЕЦ Козлодуй. На първо време ток ще ни дават румънците от канадския си АЕЦ, докато и последният българин напусне страната. После останалите цигани и турци ще гласуват територията да стане турски вилает. Тогава ток ще има мнооого. От руските АЕЦ на Турция!

Венец на турбостроенето ни са трите агрегата за ПАВЕЦ "ЧАИРА", всеки с мощност 215 МW .

Венецът е японски, на Тошиба. Първата турбина е внесена, втора и трета са направени в България с японски специалисти. И всичко е много хубаво, ама тунелът до яз. Яденица още не е прокопан, за да развърне ПАВЕЦа целия си потенциал.

Следващия парламент ще го вдигне ембаргото .Защо загубихме толква години и нерви обаче.

спиране на безобразния грабеж саниране от който се наливат средства в фирми фантоми спестяване на голям ресурс прекратяване на изкупуването на ВЕЦ ,ВЕИТА и Соларници и Вятърни турбини . прекъсване на мафията от Тец Марица 1 и 3 Подготовка и изпълнение на АЕЦ Белене в най големия студ купуваме електроенергия от Тец Марица 1 и 3 които са на свърх скъп ток.НЕК върви към умишлено закриване .

Саниране може да се прави само след референдум дали всички българи са съгласни да плащат на някой нежелаещи да си поддържат блоковете. Мнението ми е , че са сега е осигуряване на пари за крадене.

Мен ме санираха без референдум. Сега ми е топло и чисто. Ако можеш санирай се.

Напролет идват нови избори и тази гробо деформаторска шайка бандити ще бъде изметена от властта. Тогава може да се стартира този жизненоважен за България проект

Ситуацията е меко казано абсурдна ,имаме два готови реактора ,имаме готова площадка и още много от необходимото оборудване ,освен това имаме и обучени ядрени енергетици и при всичко това нямаме достатъчно ток и трябва да внасяме.

Само дето не знаем колко ще струва целия масраф. А реакторите само сме ги платили. нямаме ги.

Който трябва знае.

От площадката имаме само терена. Със строителните работи сме на няма и 10% напреднали. Освен т.нар. площадка трябва да се изградят далекопроводи, подстанции, водохващането от Дунав. Това са все разходи, които до тук никой не желае да добави в сметката.

Бай Путкин така и не каза колко ще струва тоя пусти АЕЦ.

Ако го платят комунягите с крадените пари. Народа няма да ви плаща комисионните.

Друго си е да плащаш комисионни само на американци, чехи, австрийци,...

"...още стои въпроса дали проектът да бъде приватизиран или реакторите да бъдат продадени." - по-глупаво изречение от това - кажи му "Здраве!"! От една страна се оказа, че реакторите няма как да бъдат продадени на външен купувач, защото нито има интерес, нито е технологично възможно! От друга, ако останат у нас и не се продадат на евентуалния инвеститор, това означава, че основната инвестиция в станцията ще си остане държавна! ДИР-а, бъдете по-внимателни с изразните средства! Това тука не е кварталната кръчма, нали?

САЩ карат влака! А. те са казали, никакво развитие на атоманта енергетика в България, освен, ако не е американска собственост и България плаща произведения от нея ток, както на Американските тецове! Ако Ви харесва! Затова ГЕРБ са обичани от САЩ и ще ни управляват докато САЩ са сила 1 в света!

Герб са минало..НДСВ2. От тук натам който извади националистична карта, той ще спечели изборите. А доколкото САЩ решават....решават докато си плащат.

Ток, ще трябва! От година на година климата се променя все по екстремно. Както през зимата така, и през лятото, а затова, ще трябва все повече ток. След години, когато се затворят ТЕЦ , водата намалее, какво ще правим? Таксите за отделени вредни газове на ТЕЦ непрекъснато се увеличават, а това товари крайния потребител даже, някой държави вече имат план за затваряне на ТЕЦ в много близко бъдеще. Вече, някои държави имат, и план за преминаване към ЕПС на електричество, и водород и то съвсем скоро. Така, че докато се построи централата, което трябва да стане, за да сме в час с бъдещото потребление и цени. Това може да стане след 6-10 години и тогава ние, ще сме малко по добре от сега. Ако не се построи нова мощност дупе да ни е яко, понеже пропуснахме поне засега и ЮП, с който можеше да се захранва една ГЕЦ без проблем при необходимост, а сега размислите оставям на вас, какво следва в близко бъдеще. То си е казано....на какво сега си постелеш на това, ще легнеш в бъдеще... Трябва да се мисли отсега за бъдещето, че то идва с много бързи темпове и време за туткане няма. Това го показват екстремните условия, които следват с все по голяма интензивност и честота. Поне за зимата се уверихме, а и за наводненията също, но досега почти не се вземат мерки в това отношение, а само според конюктурата, което не прави чест на управляващите преди и сега. Лошото е, че засега ни управляват хора без мисъл за бъдещето. Няма ли, най после да се намерят хора професионалисти в тоя парламент, за да променят законите, и рестартират държавната икономика в съответствие с новото време.....При положение, че не се рестартират съвременни държавни!!! корпорации то стабилна държава няма да има няма да има и следват.....а това, което става сега е само началото....

След 1990 г. управленската ни прислуга на чужди сили упорито подготви взривяването на енергетиката:Разруши мозъчния й център Енергопроект. Старателно организира националното престъпление закриване на АЕЦ Козлодуй. Спря строителството на АЕЦ Белене. Разпродаде електроразпределителната система. Ликвидира енергомашиностроенето. Днес дори 100-киловатова водна турбина трябва да се внася от чужбина! Чужди фирми, които трябва да се учат от нашите енергостроители, получават поръчки за строителство на енергийни обекти у нас. Каскадата Горна Арда, 4 пъти по-малка от каскадата Арда, която е българско инженерно решение и изпълнение, се възлага на чужденци, не построили нито един енергиен обект! Това е грозно унижение на нашия индустриален интелект!

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++МНОГО СТЕ ПРАВ!!!!!!!!

Чак през последните две години започна оправянето на батака в енергетиката, наследен от Р.Овч, Хидроинженера и Гоце Големия Шлем. Загубите на НЕК са минимизирани, има сигурност в производството и разпределението. Издържахме със собствени мощности големи явечерен товар през последните дни. Една централа, подстанция или системен далекопровод не изключиха. Това няма как да го видиш, ако стоиш зад компютъра вкъщи. Как е било преди всички помним. Ограничения, режим, непрекъснато растящи разходи по поддръжка и съответно комисионни за хидроинженери и посредници.

Този парламент и трътляците в него трябваше още след оставката на Мутрата да отиде в неплатен отпуск и медиите да не показват никоя от мутрите!!!!!!!!!!

Гласувайте само за ГербЕРИТЕ-ЗА ДА СТЕ БЕДНИ!!!!

Ей ййй ако някой краварски чичко им поиска Аец Белене одма Мутрата ще ще свика шайката в късни доби ще има партер стойки ала момиче на повикване!!!!!!!!!!!!!!

На всеки ще я даде, ама никой не я иска. Нито руснаците, нито Русофили ООД.

Русофоб безмозъчен щом на никого не трябват руските реактори, защо до сега работи Козлодуй пак руски и дава най-евтината енергия, а и отгоре на всичко срокът е удължен.Да се откажем от всичко руско, чак и таблицата на Менделеев да я забраним и ще почиваме в мир.

Фири

Белене освен евтин и надежден ток (ако я построим с държавни пари) значи и екология.Белене значи и работа за хорада от почри опоскания регион. Белене значи и неквио възраждане на некакъв български дух, че и ние можеме нещо да направиом за себе си.А и даже чисто икономически ако се ангажират български фирми парите практически си остават в страната.

Абе ти наистина си тъп, но упорит. Държавни пари значи данъци и тъй като чувала е празен, следва много яко отупване. А т. нар. български фирми са просто един кръг от приближени до властта хора, които ще вложат откраднатото в коли, къщи и офшорки. Ролята на всички останали глупаци е да плащат.

май ти си по тъп държавата няма да ползва пари от данъци, а ще вземе заем който ще се плаща от бъдещото производство на централата

Ама ти си потъп и от него.Говориш за близки до властта кръгове,офшорки и т.н.,но да те СВЕТНА,че революцията в Русия е била подтикната от малкото на брой суперботати и многото на брой суперСУПЕР бедни,след което закономерно е дошла НАЦИОНАЛИЗАЦИЯТА.АНАДЪНМО а ТИКВЕ??????

Мислителю, много са ти повърхностни анализите. Нищо от казаното не е вярно ! Вярно е друго , една енергийна мафия стартира този проект с единствената цел да краде безмерно !

М -да-а-а, изглежда , че строевата подготовка ,която проведе преди няколко години г-жа КлинтОн на първото правителство на Б.Б. и на него персонално , е оставила трайни и незабравими следи в съзнанието на преките и косвени участници, което е ,доста впечатляващо.Толкова са стресиране , че и сега когато си спомнят за тази мила сценка , започват често , често да отскачат до кабинетите си ,за да си сменят гащите.Надявам се да преодолеят тази стресова ,за тях ситуация при новата администрация и да започнат да вземат самостоятелни решения ,касаещи развитието на България , а не да изпълняват чужди политико-икономически разпореждания

Опитваш се да опростяваш нещата, ама те от това не стават по-прости. Само по-простите си мислят, че започват да разбират от тях. АЕЦ Белене има само един проблем - икономически. Проектът е неизгоден и затова никой не иска да го финансира със собствени средства и отговорност. Това нито г-жа Клинтън, нито г-жа Захарова могат да го променят.

Цитат: """"/Сега абсурдът на капиталистическата непланова икономика е следният: "... Най-големият трън в очите на всички е проектът на ХХI век - АЕЦ "Белене" /започнат преди 89 и спрян след избухването на демокрацията/. Изграждането на 2000-мегаватова ядрена мощност обедини цялото антиядрено лоби не само у нас, а и в чужбина.""""

Много капацитети по въпроса. Знаещи,незнаещи,учили , недоучили.Изчакайте анализа на БАН.Няма нищо вечно и сигурно. Ако проекта днес е неизгоден, след 10 г. може да е.

Нека Мутрата да каже защо е искал ток от комшиите???!!!!

а защо не?

Защото кратковременния внос е по-изгоден от включване на студения резерв за късо време.

Къде са зелените???? Никой не споменава за опасностите от такава централа. Тя Японската във Фукушима аварира / макар и при извънредна ситуация/ Та какво остана за някакво китайско менте. Да си я построят в Китай и да изнасят ток, защо ще я строят в България. А ядрените отпадъци от горивото къде ще отиват. Ще замърсяваме малка България или ще плащаме по вече от тока на Руснаците, които ще вземат отработеното гориво. Зелени , зелени ама от вътре са си червени

а като турците ти тръснат една руска или китайска до Резово, тогава какво? или викаш Резово е далече от София, та няма опасност? не можеш да се застраховаш от всичко и ако вземем да се отказваме от проекти защото някога си можели и да аварират, трябва да се върнем в каменния век!

И китайците да финансират централата само руснаци ще я строят. Техен проект и оборудване. Друг няма право.

Фири

"Строежа на белене спрая още по времето на бай ти тошо, защото държавата фалира. " Не. Спря зарад постдемократическия и постчернобилски страх от ядрената енергия. После наистина фалирахме. После едни хора решиха да окрадат много пари покрай строежа. После дойде един дет нема мисловен багаж за строеж на нещо повече от шосе, просто го е страх. Даже да е нещо стратегическо, нещо което ще даде работа на сички полузападнали селия и градчета покрай Белене и нещо което опсвен това е и нужно на страната щото нема се да караме на кемур и дърва ш си купат некога сички климатици и в нощ като снощи изведнъж половината държава би се оказала без ток ако ги включат сички.

Втората половина на 80те държавата беше дефакто във фалит, както и ссср междувпрочем. Изтеглиха се милярди заеми, които по времето на луканов вече не можехме да обслужваме. Последва злополучния мораториум със всичките му катастрофални последици. Всички проекти в държавата през втората половина на 80те напрактика бяха почти спрени. Магистрали, метро, строежи.

Стига си писал едно и също на 5 места. Кажи какво разбираш от енергетика?

За да се преписват опорни точки не са необходими познания.

Ех ако имахме вече построена и пусната в действия АЕЦ Белене , сега цената на един киловатчас щеше да бъде 5 /пет/ стотинки и не само щеше да ни е топло, но и чуждите инвеститори щяха да се избиват да дойдат в България! Но тъпаците нямат край.....

Тъпаците като теб наистина нямат край.

Аха. Само дето приятелите ти от БСП така и представих разчет по въпроса за цената. Що ли?

Будем. Будем.

Няма как киловатчас да струва 5 стотинки, освен ако не го крадеш. В коя страна са заприиждали инвеститори заради евтина електроенергия?

според мен България не трябва да развива ядрена енергетика и добив на уран. Поне не и при съвременното състояние на технологиите. При ядрена авария нямаме резервна България за нас и децата ни. Руснаците могат да си позволят много ядрени аварии и дори да мятат атомни бомби сами в собствената си държава- правили са го многократно. Имат място да се спасяват - Сибир е огромен. Ние няма къде да идем. Ще станем бежанци като сирииците - бежанци не от война, а от глупост.

Щом АЕЦ Белене е толкова изгодна, колкото твърдите, руснаците да бъдат така добри да я построят с техни пари, без участието на държавата, а после да излязат на свободния пазар на енергия (ама без ангажимент държавата да изкупува тока) и с ниските цени за нула време ще си изплатят инвестицията. Нали така казвате? Аре без да ни набутвате и да тъпчем руските и вашите гуши. Баста, достатъчно години ни крадохте.

може, бе. става. както Франция строи АЕЦ в Англия със собствени пари. само че там цените на тока са доста над това, което българинът може да понесе.

Руснаците предлагаха да я построят със собствени средста,но се намесиха хамериканците , като казаха ,че цената е много висока и Уестингхаус ще ни построят по-евтина???????