С 50 гласа "за", 64 "против" и 24 въздържали се парламентът отхвърли предложението на БСП да бъде отменено решението на Народното събрание от 29 март 2012 г. за прекратяване изграждането на ядрена централа на площадка "Белене".

Социалистите предлагаха парламентът да възложи на Министерския съвет да осигури реализацията на проекта като защити националния интерес.

Според БСП идеята за изкупуване на оборудването и дострояване на АЕЦ "Белене" със собствени сили или продажбата на това оборудване на трета страна няма да сработи, защото от 34 атомни блока, които "Росатом" изгражда в Русия и по света, само два са от типа, каквото е произведеното оборудване. Решението е довършване на АЕЦ "Белене" със стратегически инвеститор, с участието на НЕК с апортна вноска или чрез продажбата на проекта, а това може да се случи при едно необходимо условие - отмяна на предишното решение на НС за спиране на проекта, смятат социалистите.

От ГЕРБ обясниха, че още преди месец правителството в оставка е взело решение за извършване на технико-икономически и правен анализ за възможностите за използване на придобитото оборудване за изграждане на АЕЦ на площадката "Белене", на пазарен принцип, без пряко или косвено участие на държавата, без държавна гаранция и без ангажимент от страна на държавата за сключване на дългосрочен договор за изкупуване на произведената електрическа енергия.

Защо от производител да се превръщаме във вносител на електроенергия и да я купуваме от румънците незнайно на каква цена, попита Таско Ерменков /"БСП лява България"/ по време на дебатите. Не боли да си признаеш грешката, дайте да отменим решението за прекратяване на проекта, призова той.

Делян Добрев /ГЕРБ/ посочи, че предложението, внесено от БСП, е за отмяна само на едното от решенията на парламента, правителството е в оставка. По думите му затова дебатът е излишен и губи времето на Народното събрание.

Това, което в момента правим, е ясно, че е предизборно, коментира колегата му Валентин Николов. Да оставим правителството да си свърши работата, няма смисъл в момента от приемане на това решение, призова той.

Мартин Димитров /Реформаторски блок/ поиска парламентът да потвърди спирането на проекта. Той посочи, че цялата сметка за АЕЦ "Белене" досега и арбитражното дело са платили данъкоплатците, за инвеститори само се говори. Дори и да се намери инвеститор, поетапно разходите ще бъдат прехвърлени на държавата, предупреди той. По думите му няма отговор и къде ще бъде изнасян произведеният ток. "Белене" винаги е струвало над 20 млрд. лева, които БСП иска да похарчи от държавния бюджет, посочи той.

Румен Гечев /"БСП лява България"/ го репликира, че електричеството е стандартна стока и когато го произвеждаш на по-евтина цена, можеш да го изнасяш и в страни с централи. Бразилия като произвежда много кафе да си го изхвърля в морето или го изнася в други страни, попита риторично той.

Депутатът от "Коалиция за България" Таско Ерменков заяви, че България има нужда от нови мощности и заради ситуацията от последните дни.

Вижте какво става навън. Само да ви кажа, електроенергийната система на България днес е на ръба. Прегласувах в полза на електроенергетиката на България, за да не стоим утре на тъмно и на студено, каза Ерменков.

През последните дни заради студа имаше рекордно потребление на ток. Енергийният министър Теменужка Петкова обяви, че можем да спрем износа на електроенергия, за да няма режим на тока.

В отговор на казаното от Ерменков бившият министър на енергетиката от ГЕРБ Делян Добрев припомни, че само преди няколко седмици МС е взел решение и възложил на министъра на енергетиката да направи съответните анализи и да предложи на Народното събрание кои решения трябва да се отменят и какво решение трябва да бъде прието във връзка с проекта "Белене".

От БСП се активизираха по темата "Белене", след като през декември България плати руските реактори и се очаква те да бъдат доставени на площадката през април. Пред правителството все още стои въпроса дали проектът да бъде приватизиран или реакторите да бъдат продадени. Засега инвеститорски интерес към АЕЦ "Белене" проявява китайска фирма.