Руско-турски икономически и търговски отношения

След свалянето на руския боен самолет от турски изтребители руският президент Владимир Путин предупреди за "сериозни последици" от това.

Обратно в новината

Коментари - Руско-турски икономически и търговски отношения | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Има да посрещаме и да утешаваме руските по нашето черноморие,това лято,докато мъжете им воюват.Нашите гларуси,ще ги скъсат от ...утешение.България пак ще спечели

Стана грешка, определено стана грешка с този бомбардировач.Нечии нерви не издържаха.Нечия високопоставена далавера сецна с разрушаването на петролната рафинерия ден по-рано.А,да не забравя и петроловозите.Трудновъзстановими загуби.Не знам дали е техническа корекция( по-скоро), но е факт,че след разбомбването на въпросната рафинерия цената на петрола подскочи от 43 не 46 долара.Нещо взе да се появява корелация между петроактивноста на брадатите и цената на петрола.Да, много фоби потриват доволно ръце, ама питайте и Канада,и Норвегия, няма да споменавам Венецуела,но ще добавя Нигерия.Не им се отразяват добре тези цени.Ааа, мисля си и за шистите, но там играе яко демокрацията, та няма да ги споменавам.

FUCK TURKEY ! СВОБОДА ЗА КИПЪР,НЕЗАВИСИМОСТ ЗА КЮРДИСТАН,МИР В СИРИЯ,ДЕИСЛЯМИЗАЦИЯ НА ЕВРОПА,ОГРАДА ЗА БЪЛГАРСКАТА ГРАНИЦА, СПИРАНЕ НА ОТРОВНИТЕ ДОМАТИ ОТ ТУРЦИЯ,СПИРАНЕ НА "БЕЖАНСКИТЕ "ОРДИ КЪМ ЕВРОПА-ВСИЧКО ТОВА Е MADE IN TURKEY. ИМА ВИДЬОВ ДЕН, ДАНО СВЕТЪТ СЕ СЪБУДИ И СМАЧКА ТОЗИ ТУМОР ТУРЦИЯ,

само може да се гадае защо Ердоган предприе такава рискована стъпка - сложи всички яйца в една кошница, игра ва банк. Сигурното обаче е, че това не е негова солова акция - при всички положения е съгласувана със САЩ. Свалянето на руския самолет е било подготвяно внимателно. Терена там е такъв, че предполага ЕВЕНТУАЛНО нарушение на границата/макар че никой освен Турция не го е потвърдил/. Турските Ф16 са били нарочно предислоцирани и просто са чакали в засада. Руският самолет е бомбардировач, практически не може да се бие с изтребител. Пуска на ракетата е бил от 30 до 50 км. Какъв е резултата - лош за Русия и Турция и добър за САЩ - поне на първо четене. Какво губи Русия 1. Стратегически партньор в този регион, купуващ огромно количество газ, купуващ ядрени технологии. 2. Геополитически - Турция може да затвори проливите и да изолира Черноморския флот. Какво губи Турция 1. Дразни един могъщ противник, който й е исторически труден и отмъстителен. 2. Губи от туризъм - над 3 млн. руснаци 3. Губи от ембарго за турски стоки 4. Принуждава Русия да заложи на Иран която претендира за ролята на регионален хегемон и е стар враг на Турция. 5. Засилва позицията на Башар Асад и си спечелва силен враг по границата. 6. Принуждава Русия да подкрепи кюрдите с оръжие, което може би е и най-големия кошмар на Турция. В резултат по-рискована е играта на Ердоган, залагайки на карта СЪЩЕСТВУВАНЕТО на Турция - м/у другото в много стратегически анализи още преди 10 години е заложено разпадането на Турция и засилването на Иран.

Тия от родния туризъм ако не се усетят просто си заслужават да фалират. Сега му е времето да предложат възможно най-атрактивни пакети за руския пазар. Толкова туристи просто няма как да не прелеят насам. И то много!

Строим едно "Капъла черши" на Слънчака, зареждаме го с турски стоки и въртим алъш-вериша с братята.

И кво ще правим сега ? Ще отваряме отново дебелите книги за ЮП, Белене, износа на консерви ? Това може и да е добре, но кво ще правим с тези 3/4 милиона туристи ?

Тя нашата работа стана като вица за македонците, дето обявили война на китайците - дека че ги копат.

На Ердоган 4-5 секунди са му малко време в което да проумее , че е пълен идиот.Трябва му по-продължително време , но не съм убеден дали ще му се осигури. Поне за сега такава е тактиката на САЩ.

Защо някой не му припомни на тоя ф*с Ердоган неговото собствено изказване ,,Краткосрочното нарушаване на границата не може да бъде повод за атака'' Така се изказа тоя през 2012а когато Сирия свали турски F -4 над своя територия. Да му напомни също че купуването на петрол от ИД е пряко участие във финансирането на терористична организация.

Припомниха му го вече. А и други неща ще има да му припомнят. Пък и той сам ще си спомни. Повярвай ми, Ердоган и цялото му обкръжение ще имат горчиво да съжаляват за това, което, в състояние на силен афект, както точно го определи един руски коментатор, са направили.

Турците удариха един шамар на голямата сива мечка в бърлогата! Сега мечетата на мечката ще си играят на криеница с тези приятни симпатяги- ще ги пратят на плажа да се пекат и случайно точно тогава ще се случи голямо земетресение и цунами. Така Турция ще стане първата държавичка в Света която ще има разорани и наторени парцели на два континента!

Не го мисли ти Путин - той си знае интереса маааалко по - добре от теб.

Ех Путин Путин ..само преди две години Русия си беше супер. Олимпиада в Сочи , скъп петрол , скъпа рубла заедно и ваканций в чужина . За какъв ти беше да правиш война в Украйна и какъв го търсим в Сирия а да хабиш и последните рубли от бюджета на Русия ?

Този Ваканций от кой римски легион и коя негова кохорта е? :)))) Тези шефове в НПО много стиснати. Опъват стотици хиляди, от АзБ и ОО, пък се скъпят да ви платят един курс по българска граматика. :))))

Това сваляне на путлеристкия дава ясен сигнал на руснаците да се съобразяват с турците. Крайно време е руснаците да си набият в дебелите тикви, че не могат да воюват с когото си искат, където си искат и както си искат. Следва съпротива. Първо рашистанците се научават да спазват границите и второ започват да бият по терористите и без собствени тълкувания на думите. Впрочем това е един добър знак за нас, за да си знаят путлеристите какво ги чака ако нарушат нашата граница докато я пазят турски самолети по силата на полисинга

Не, благодаря!Петстотин година Турция ни е "пазила" - стига ми.

Бързаш да броиш пилците, пе.. перушанко де. Гледайки вчера физиономиете на НАТО-вците, и чувайки ги какво говорят...май друго им е в главите.

Да де, ама американските ни госпо...партньори де, разправят че самолетът бил свален над Сирия, т.е. турците са сгафили много. К'во праим ся? Време е някои хора да спрете да прехвърляте неприязънта си от болшевизма към всичко руско, станете по-умерени защото звучите точно като болшевиките и комунетата навремето. И аз не съм фен на Рашата, ама на мен в София руския газ през зимата ми излиза в пъти по-евтино отколкото американския ток на разни нещастници по провинциите. Освен това, газът се кара от хиляди километри, а токът се произвежда в наши си ЕЦ.

Само, че договорите на т.нар. американски централи ги измислиха вашите дрОгари! Затвор за тези, които създадоха тези убийствени договори и продадоха на едни пишман бизнесмени ТЕЦ-овете!

Всички видяхме, че путинчо "не става". И рашките ще се скъсат да доказват противното, ама не вървят.

Ако Путин не става, това означава ли че Ердоган става?

За какво не става? За шерп от НПО с 30 центов надник ли? :)))) Много рано започна с палячовщината. :)))

И щото всички видяхте че Путин не става затова бе избран за най влиятелният човек в света и то от американците. Да не говорим че това се случва за трета поредна година.

Мисля си, че отговорът, който Путин се закани да нанесе на Турция, освен асиметричен, ще е и многопластов. Че ще е съкрушителен за Турция няма съмнение. И така: 1. Икономически. Само от отказа на руски туристи да посещават Турция, амуджите ще губят по няколко милиарда, евро или долара сами си изберете, годишно. Руското външно министерство вече излезе с препоръка към гражданите на РФ да избягват пътувания в Турция. Туроператорски фирми и то от най-големите обявиха, че спират да предлагат на клиентите си тази дестинация. И то часове след свалянето на Су-то, т.е. без за това да бъдат "учтиво помолени" от Кремъл. Молба към несетилите се да го направят очевидно ще последва. А на такива молби в Русия, както е известно не се отказва. Четейки руски форуми стигам до извода, че болшинството от руснаците, възмутени от "удара в гръб", както го нарече Путин, и сами не си пожелават пътуване при врага. Много турски компании, успешно работещи в Русия, очевидно също учтиво или не дотолкова учтиво ще бъдат помолени да си ходят. Това са още няколко милиарда загуби годишно. Ако не спирането, то силното ограничаване на вноса на турски стоки в Русия, знаем, че руснаците това го умеят, също ще нанесе многомилиарден шамар на турската икономика. И накрая замразяването или изобщо спирането на проекти като "Турки поток" и атомните реактори за Турция. Те също ще ударят здраво. Не казвам, че Русия няма да понесе загуби от подобни действия, но в случая те са неизбежни. И са много сериозно изпитание за Турция, можещи да доведат до катастрофални, за Ердоган, резултати.

2. Политически. Турците, да се бяха старали, нямаше да случат на по-неподходящ момент за агресивни действия срещу Русия. Броени дни, след атентатите в Париж и свалянето на руския пасажер, на които руснаците отговориха с ужесточаване на бомбардировките срещу терористите в Сирия, е свръхнеподходящо време да удряш този, който на практика сам се бори с ислямския тероризъм. Това се видя и по сдържаните реакции на страните - членки на наНАТО, спешно събрали се след инцидента. Неминуемо авторитета и значимостта на Турция, както в североаталнтическия блок, така и в Европа ще пострада сериозно. И това на официално ниво. До колко омразата към турците, които и така са не особено долюбвани сред редовите европейци, още повече след вълната емигранти, само можем да гадаем. Но определено няма да е малко.

3. Военно. Руснаците вече обявиха, че ПВО системите на крайцера "Москва", дислоциран по източното крайбрежие на Средиземно море, ще стрелят без предупреждение по всяка въздушна цел, която ги застрашава, Няма съмнение че така ще правят и руските изтребители, които вече ще съпровождат бомбардировачите им. В Латакия, която е само на 40 км. от сирийско-турската граница има, ако не греша дислоцирани и други ПВО комплекси, на които вече е дадена аналогична команда. А това означава само едно. Русия на практика затваря въздушното пространство над Сирия за всеки, освен за себе си и сирийците. Французи, ако се помолят, може и да бъдат пуснати да летят. Но турци - абсурд. А турски самолет е приближил границата, а е паднал. Да не говорим, че може да се случат и "грешки". Т.е. турската авиация в района ще бъде на практика приземена. А на близлежащата турска територия, действта кюрдски бунтовници, с които турците ще се справят много по-трудно без поддръжка от въздуха. Апропо, тези бунтовници, очевидно вече ще бъдат сериозно поддържани от Русия. И то не само с оръжия и средства, но и с разузнавателна информация. Което е в пъти по-значимо.

Мисля нещо ги надценяваш руснаците и подценяваш турците...

Освен това, сериозно нараства шанса, руснаците да продадат на Кипър, така межтаната от островните гърци С-300. Която много сериозно, бидейки дислоцирана на острова ще застраши турските военни самолети. Гърците, ако не греша, вече имат подобни. Също така много сериозно нарастват шансовете, руснаците благосклонно да откликнат на молбата на кипърските граждани...да, да, такава има и е внесена в органите на властта, за изграждане на руска база в Кипър. А това ще е кошмар, не само за Турция, но и за НАТО. Сваляйки руския Су-24, Турците не просто си вкараха автогол, а просто се застреляха в упор. И тепърва имат дълго да се лекуват от тази рана. С всички възможни последици, вкл. "ампутация" на територии, населявани от кюрди.

Защо забравяте Иран, който отдавна предупреди че бройка със С 300 всички американски бази и техните съюзници. Да сещам се нашите гъзолизки медии това не го пишат

Иран ще е само един непряк аспект от асиметричния отговор. Аз писах за преките. Че са малко, в сравнение с непреките.

а припари резняшки изтребител над Сирия, а му еаха маата. Имат нужда от освежаване на ПВО комплексите и за това вместо С 300 да ги режат на скрап ще си ги разположат на тоното място, че не са за изхвърляне все още. Ще стане интересно ... и много опасно.

Как ще режат С-300 за скраб, какви ги говориш? Това е вторият по ефективност в света ПВО комплекс!!! Срещу него няма практически шансове нито един самолет, вкл. тези от 5-то поколение. За какво рязане може да става дума?

САЩ И РУСИЯ ръководят ИД сега трябва да плащат на родителя,който ясно показа ,че детето се гледа с облаги !!!!!!Настъпи време заек да кеца Вълк а той да се радва !!!!!!!!!!!!

За сащ си абсолютно прав, за Русия си в голяма грешка - руснаците пердашат ИДИЛ, ако все още не си разбрал.

И какво срга.Путин ще забрани вноса на храни и тектил от Турция?!,Ще забрани на руснаците да почиват в Турция?! Това всочко ще се стовари на главите на обикновеният руснак.Газ и нефт ще се продават и след, ,санкциите"на Путин.Освен ако Путин в глупоста си вземе да се опита да тероризира още повече туркмените на север.

Руснакът, понеже няма друг поминък, се прави на войник.

баце, ти що не се направиш на войник и да си от печелившите в двете световни войни? а може би и в третата?!?!?!?

Забиха ли им един по зъбите, забиха. Що се нервиш, баце?

Това ли ти е проблемът?

Какво да спечелили от ПСВ?Смърт и разруха.И нечовешки жрстоки ръководители избили още милиони от глад и параноя.И къде е, ,победителят"от ВСВ?

Руско-турски икономически и търговски отношения-износ на рускини за турските хареми..ха..ха.Ще продължат разбира сече пияните им мъже трябва да имат пари за водка..ха.ха

В исторически аспект в турските хареми е имало повече българки отколкото рускини, но едва ли е повод да се радваме на ислямска Турция.

"Краткосрочно нарушение на границата не може да бъде повод за атака" Ердоган - 2012 г., коментирайки решението на Сирия да свали турския F-4 Phantom над своята територия. Някой да му напомни какво е казал тогава !!!

Руснакът беше ли предупреждаван, че нарушава чужда територия? Беше. Но той мисли, че това ЕС. Е не е. Отнесе един по зъбите. Нищо няма да направи, защото е шубелия. Те първа ще го пердаши и китаеца.

И Наполен "пердаши" руснаците, и Хитлер "пердаши" руснаците ... няма лошо - щом кат искат и турчулята могат да опитат от същото.

И русоя обича Наполеон. Страната с наѝ-много свастики е Русия. Това какво е?

Колко прав се оказа нашият президент в определението си за руснаците.

ОДА ЗА "ПРЕЗИДЕНТА" Нашия Страшников много е велик, само по ТВ-то надава боен вик. Беше комсомолец - личен и напет, викаше на всички "С БКП напред!" После като падна стената на Берлин, от червена глина - стана каолин. Мекичък, пластичен с лактите напред, спял по каравани, чакал нов колет. Върнал се в БГ-то, че във ФРГ, няма далавери и безплатен леб. Апък тук, уназе разцъвтя си пак, че таквиз гавази като него ... хак ... Пуснат малко кинти там където требе и след туй ги гледай ... как се разпореждат с тебе :-((((( !!!!

Путинчо от един шамар подви опашка.

Руснакът, сега, ще обикне още повече турцуя. Като селски бабаит, той разбира само от "кьотек"

много си далеч от истината. За разлика от нас руснаците като нация са много по-единни. Тази тргедия ще ги обедини и тежко им на резн*ците при пореден инцидент - нито нато, нито гадните янки, нито смотаните ЕС лидери ще ги спасят. Лошото е, че може да се разцепи земята.

Като гледам България най-много ще спечели от влошените руско-турски отношения.

вероятно ще спечелят само някой. На кой политик или управляващ му пука за населението, за хората в БГ ?!?!?

По рождение ли сте прост, или Ви плащат за да пишете такива простотии?...

Какво количество тъпоумни комнетари могат да напишат на ден не толкова голяма група бавноразвиващи се руски слуги-тролове, чак не е за вярване. Простата истина е, че Путин е повел вече Русия по пътя, по който Хитлер беше повел Германия на времевто. Опитва се да хитрее по селски и с приказки (и слуги-агитатори масирано мажещи тъпотии по мрежата) да излъже света, че не го прави - сериозно ли може някой да очаква, че това ще мине. Днес го удариха през ръцете - не че ще си научи урока, нищо добро не чака ни руснаци ни останалия свят, такава зараза докато се изчисти много народ ще си отиде.

нещата могат да се оправят , но ердоган трябва на колене да моли путин за прошка, което значи никога !

За наше щастие, поне за сега онова нещо в президентството не се обажда

Ако сме против тероризма - бойкот на всичко турско - моркови, домати и всякаква друга помия - пълни са с отрови и без това! Ако искате курорти със скали и камънаци, има ги и в Странджа планина у нас! А и без това турските дрехи са боядисвани с отровна боя. Бойкот на турските парцали!

аз съм "за"отпреди , откак се помня !

ЧЕСТИТО! ОЧАКВАМЕ ОГРООООМНО КОЛИЧЕСТВО СОЧНИ РУСКИНИ ДОГОДИНА ПО НАШИТЕ ПЛАЖОВЕ. ОКОЛО 4 МИЛИОНА РУСНАЦИ ПОЧИВАХА В ТУРЦИЯ... ДОСЕГА. ЗАЯКВАЙТЕ! :)

съседите-гърци ще се облажат. Ние нали си изляхме червата да храчим срещу Русия, няма да ни огрее - не мечтайте!

Още през юли писах: " От цялата патардия в Близкия Изток най-много ще пострада Турция, когато се достигне до разиграване на кюрдската карта. Реално ще дръпнат ушите на Ердоган.

Замириса на независим Кюрдистан :)

Не кюрдистан(на турски), а Кюрдия(на Български) трябва да наричаме новата Държава.

За всички, които оправдават действията на Турция, спомнете си, или проверете Ел Ал 402. И с ръка на сърцето кажете, трябва ли да се гордеем с това? Това, което се случи днес е неоправдана безсмислица. Две цивилизовани държави не е редно да решават проблемите си по такъв начин.

па турция не знае , що е то цивилизация !!??коранът им пречи !

Има тенденция на граждански самолети с повредени навигации. Удобно извинение.

Изобщо не става дума за това,какво губи Русия или Турция. За всички вече е ясно,че управляващите в Турция е равно на ИДИЛ. Дори след кървавите атентати в самата Турция тя продължава да ги подкрепя вървейки по този начин срещу собствения си народ - Ердоган е пътник! Днес Франсоа Оланд заяви : "Необходимо е колкото се може по-бързо да се затвори границата между Сирия и Турция, за да не може нито един терорист да проникне в Европа и да извърши варварски терористични актове". Светът чисто икономически ще отмъсти на Турция,спирайки да купува техни стоки.А за членство в ЕС никога вече няма да става дума....

вай вай кви времена настанаха ша требве да рекламираме анталия при ония диванета над нас:)

Те големите държави и без нас ще се оправят, а ако много се бъркаме, спомнете си как едните ни нагънаха 500 години физически, а другите 70 идеологически..

Pesh0

Успяха , но за да сломят Русия , им трябват цени от 20 , 25 долара , за барел . В този смисъл , не успяха

САЩ ако ще $5 за барел да продават, Русия пак ще оцелее, защото ще продава за колкото си иска на Нефтохима в Бургас и така ще компенсира.

Путин: яла ти шепнем нещо! ердоган: а? путин: знаеш ли какво е "сак май дик". ердоган: тюрлю гювеч? Путин: потърпи малко. ще ти го покажа!:-)

Турците ще страдат жестоко за тази постановка. Путин е злобен играч и със сигурност ще унищожи Ердоган, а и цяла Турция. Като начало кюрдите ще бъдат въоръжени с прекрасно руско оръжие съвсем скоро.

Путин само може да унищожи политическите си опоненти в Русия.

Хахахаха...

Чини ми се че още утре ще имат пзрк.

Иво инджев

Няма нужда от това! Само крайцера Москва е достатъчен!

Не е лоша идеята, но като знаем, че кюрдите си живеят във феодалния строй, представляват 20 милиона (само в Турция) селски народ, див и необразован, пасящ овце и крави ... какво ще направи с тия модерни оръжия?! Ни едно оръжия само не стреля - трябва си някой да знае кое копче да натисне и как да се прицели ... Като свалиха Боинга в Украйна нали това бяха основните аргументи в подкрепа на тезата, че не са го свалили сепаратистите - защото се знае, че те нямат нито самата установка БУК от този модел, нито оператори, способни да го насочат, прицелят и да пуснат заряда ... освен дето нямаха никакъв интерес да правят подобно нещо, то става само за провокация, не за военна победа ... Модерното оръжие не е като шишане - един ствол и един заряд от топче и патрон ... Краварите години наред ги обучаваха тия терористи, дето сега Путин им ги изтрепа за месец и половина, барабар с цистерните на Ердогановия син ...

То и муджахидините същите бяха, но от 10 стингъра 1 уцелваше руски самолет....най-лошото е, че ще разсипят турския туризъм. Сега ще трябва до испания да летим....а там си е по-скъпичко, а и малко по-далече. Днес предупреждават руснаците да не ходят в турция, а утре със закон ще им забранят.

Евала на комшиите, не цепят басма на руснаците.Не им пука от турски потоци и аец - ве, като им нарушават пространството ги опукват, това е

Още един туркофил, ама тя кръвта вода не става!

Слабото място на Ердоган са кюрдите. Русия ще ги въоръжи до зъби и ще ги поощри да си направят Кюрдска република. Със столица Анкара.

На мен ми прозвуча ... Две държави, с изразени имперски амбиции - са се оплели като свински черва ... и изведнъж се е получил спонтанен, възпален апендикс!

Анкара купува 28-30 милиарда кубически метра от необходимите й 50 милиарда кубически метра газ от Русия. Въпросът е откъде Анкара купува останалите 20 милиарда кубически метра руски газ?

Ирак, Иран, Армения, все тая, не им е проблем!

3евзек

А откъде Ирак, Иран и Армения купуват руски газ?

Pesh0

Чакаме всеки момент , нашия Плевньо , да обяви война , на Рисия и да изпрати хеликоптера , ни който води парада , да се разправи с руснаците . Като се оправи Времето , ще вдигне и двата самолета ... ама на пролет , че в тези ветрове е опасно.

А Гоце Първанов с големия шлем, виден доносник на ДС и дуждето Сидеров да нападнат президенството и да поискат да се присъединим към Русия, така както преди десетилетия националните предатели от БКП поискаха същото.

Турция от сега нататък ще разбере КОЛКО МНОГО е сгафила !!

Бойкот на всички турски стоки!

Pesh0

За да подчинят и накажат Русия , САЩ се опитват да свалят цената , на петрола . Когато се видя , че това , няка ка да стане трайно , САЩ създаде ислямска държава , която продава нелегално петрол , на ниски цени на Турция . Така турция , се възползва от политиката на САЩ , срещу Русия . И всичко написано в тази статия е .... ала бала .

като чета май доста пари са вливали руснаците в Турция и за отплата им свалят самолет, е това не мога да го проумея. Сега гледах в шоуто на Слави имаше бивш летец, който каза, че това е била неоправдана постъпка от страна на Турция, някой доста се е престарал, а е можело само да екскортират самолета във въздуха докато напусне въздушното пространство , както е по международни стандарти.

Както ескортираха корейския самолет

през коя година е станало? Питам, защото е важно.

Дебил,има нет,всеки може да прочете как и защо е станало.

От всичко прочетено в тази статия пари ще губят само рашките.

Много си тъп батко ! Но пък и няма защо да си умен, така по-гот се живее тук !

Тъп си ти нунчо. Не отбираш от договори първосигналчо.

открил си топлата вода

Ха,ха ,ха четеш статията както дявола Евангелието. Разбираемо е, сороска гнида си.