Definition Magazine: България е Холивуд на Източна Европа

България е Холивуд на Източна Европа, такава е оценката на едно от водещите списания за филмови професионалисти в света Definition Magazine.

Обратно в новината

Коментари - Definition Magazine: България е Холивуд на Източна Европа | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Чуждият собственик на някогашното киностудио Бояна си прави реклама, разчитайки на нови поръчки. Това че филмовото студио е в България, са подробности от пейзажа. Прави ли ви впечатление споменатия факт, че някога се правеха по 25 български филма годишно (и много от тях бяха наистина качествени)? А сега?

Ами да то както държавата ни е разпродадена, така и студиото. Вместо да продължи да произвежда български филми, които и сега гледаме с носталгия и умиление, ще произвежда американски бълвочи и ще бъде наречено "Холивуд", а не с някое българско име. Колонизация.

ПИСНА МИ ОТ АМЕРИКАНСКИТЕ ТЪПОТИИ ПО ТЪПАТА ТЕЛЕВИЗИЯ

Не знам какво снимат , но едва ли е всичко е ок както го описват.Бях на интервю там за работа и там няма нито трудов договор.Всички са на граждански , а за заплати не виждам смисъл да споменавам.Чиста узаконена ангария.

със сигурност Габон е Холивуд в цетрална западна Африка.

Искам да седна и да си пусна един турски сериал, че ми е по-близо до манталитета отколкото холивудските бълвочи.

объркАл си се. Нито холивудските, нито турските бълвочи са близки до манталитета на българина.

При една обективна самооценка ще стигнем до извода, че написаното е подигравка.

и Швейцария ня Балканите и с най-мъдрия премир ха ха ха голем смех - банкянски смех така да се каже

Нали се сещате защо ни налагат западния модел цивилизация-за да гледаме тъпите им филми и да се смеем на дебилските им смешки.Горе-долу това се прави в БГ.

по времето на социализма е произвеждал около 25 български игрални и около 40 тв филма на година. сега Б-я произвежда 2,5 български игрални и около 4,0 тв филма на година. ИСТИНСКИ ХОЛИВУД СМЕ СТАНАЛИ! .. но "произвеждаме" американски филми!

Ама тия 25 бълвоча ги плащахме от джоба си. Без някой да ни пита, искаме ли, не искаме ли. А сега се снима, каквото се гледа, и не е от нашите данъци.

сигурен ли си, че това което се снима сега, наистина се гледа? И представлява художествен продукт с високо качество? аз мисля, че холивудските тупалки, които се снимат са тъпи и опростачващи публиката.

Задминахме и Холивуд даже, като почнеш от парламента, та стигнеш до съда!

САМО ЧЕ ПРИХОДИТЕ ОТ ФИЛМИТЕ НЕ ОСТАВАТ В БЪЛГАРИ.

Хахахахха. В Румъния се снимат доста повече, а и по-качествени филми.

Kalin

Който е писал тая статия явно не си е написал домашното както трябва.Първо Бояна студиото е построено 1959 година второ годишно се снимаха около 12 до 17 игрални филма за телевизионните числото е силно преувеличено.Явно сегашните собственици го подготвят за продажба и им трябва реклама.

наистина имаше много малко сериали през соца но на английски се водят ТВ шоу така че може би са имали предвид телевизионни шоу-програми

Тъкмо щях да пиша същото. Изпреварил си ме. Явно е очевидно, че си търсят купувач или да се надяваме просто по-големи клиенти.

Не знам защо, но филмите снимани в България се познават веднага - просто винаги нещо не им е съвсем като на холивудските.

в холивуд има много студия които снимат много филми на различно ниво не е като тук да са снимали спилбърг или фукуа тук идват ниските бюджети

* студиа

По-скоро средните. Ниските са много ниски, човек.

Разликата е в няколко нули в бюджета за снимане. Ако искаш да е като в Холивуд, плащаш за Холивуд.

Е, как защо, като ти пише на вагона БДЖ или училище св. св. Кирил и Методий, или видиш хотел от соца - как да не познаеш родината си? Сега, като излезе Undisputed 4, няма ли да познаеш 120то в Лозенец?

Тези почнаха да ни удрят по една четка на ден. Говориш им че не им искаш базите, а те ти се усмихват мило.

Лъжата си е лъжа дори и да ни хвалят.

Това е хубаво за БГ като инвестиция, но не съм видял още филм правен в БГ дето да не си личи, че е по-зле от друг американски филм с голям бюджет. Да доийде по-голяма компания като Warner или 20th Century Fox ще е супер.

Пустинята им отесня та ше идват тук!

на самокомлименти станахме! Лувър, Холивуд, оооо -да не изброявам... че умирам от смях

Браво!Най-после оцениха по достойнство нашите управляващи! По-големи "артисти" от тях няма, а Боцко си е направо за Оскар!

Най - големите артисти са в парламента !!!

КАКВИ ХОЛИВУДСКИ ФИЛМИ,БЕ... ЕДИН КУП НЕКАДЪРНИЦИ ЧУЛИ ,ЧЕ ИМА НЕЩО КАТО КИНО...В БИТКА ЗА ПАРИ!

в холивуд снимат най-добрите актьори и режисьори на света :) както искаш го дъвчи този факт :)

Сега пък и специалист по кино стана...

абе вие сте психари които мразят всяка що-годе добра новнина за съвременна България :))) живейте си в блатото

Много по-добра новина за българските кино-специалисти щеше да бъде ако им се плащеше както в чужбина.

отиват в чужбина успяват на световно ниво плащат им като в чужбина тва е конкуренция на световно ниво не е като да бачкаш в местния сервиз! всеки гледа най-доброто на света! ако си зле никой не те гледа

Напълно вярно. Държавата ни е комедия след комедия и трагедия след трагедия. Оцеляването на хората е истински екшън, а добре живеещите продуцират или мафиотски сериали или практикуват порносценки.

Оцеляването на давещите е приоритет ЕДИНСТВЕНО на самите давещи се. ВСЕКИ ЧОВЕК САМ Е ОТГОВОРЕН ЗА ОЦЕЛЯВАНЕТО СИ. НИКОЙ не му е длъжен. Мястото в обществото се изгражда още от първи клас в училище И ВСЕКИ БОЖИ ДЕН след това.

Факт е,че тук се снимат най-пропагандните и плоски като сюжет филими. Например спасяването на американския президент от лошите терористи се счита за върха на сладоледа. Има и леки изключения ,но те са нискобюджетни.

друго си е един милион филма как добрите братушки превземат берлин също как се борят с диверсантите от германия дето накрая се оказа че в реалния живот не е имало нито един :))))

Отговорът ти е също толкова клиширан колкото и някой пропаганден филм за спасяването на света от лошите:)))

Друга алтернатива викаш няма! Мнооого "разбираш" от кино.

Факт е, че в Румъния произвеждат грозните и "нискобюджетни" Дачия, а не примерно BMW. Ама произвеждат стотици хиляди и са си много добре. Точно по същата схема - западна инвестиция в западнало социалистическо предприятие. И Чехия с Шкода е същото. Само румънците и чехите се гордеят с това, а тукашните отродници ако не е руско го мразят от дъното на душата. Браво на американците, браво на Епик за електрониката, браво на Либхер за хладилниците и на всички останали, които показват, че в България може да се произвежда продукт на световно ниво.

Форума на БГ хейтърите постепенно се събужда

До миналата година когато Варот, Скот и сие командваха, беше жива трагедия. Сега когато ръководството се смени е много по добре, но студиото натрупа тполкова лоша слава че никой не иска да се върне да работи.

....бих казал доста симптоматично за нашата си действителност.Също като с индустрията, която затрихме, но пък се хвалим,че имаме "крупни инвеститори".....едно време в "Бояна" се правеше истинско българско кино и то качествено. Днес, както мнозина коментираха по-долу - блудкави и тъпи филми на западни компании,но ний трябва да се гордеем, нъл тъй? Някога слушахме за "златния триъгълник" на дрогата в югоизточна Азия и за Тайланд - най-известната секс-дестинация в Света. Днес- ние сме Холивуд на Източна Европа, най-евтиния секс-туризъм в Европа и централна "гара-разпределителна" за наркотиците. Бяхме държава, сега сме някакво подобие на колониален протекторат /там поне е имало ред, тук и такъв няма/. Ако западняците някога ни гледаха с уважение, респект и страх, днес вече ни имат за туземно племе,което се радва на гердани и стъкълца....

искаш си заблудите :) много време мина след края на соца още ли не си чувал за пътя на хероина към западна европа и от къде минава още от соц време :) от бояна я излязоха 2-3 хубави филма я не :) няма нищо лошо във външните инвестиции

не, ти си живееш в заблуди. Едно време в Бояна се правели по 2-3 хубави филма. Я ми кажи за целия преход или последните 25 години колко хубави и незабравими български филма имаме??? - особено ако спазваме твоето число "2-3 на година" ? В инвестициите наистина няма нищо лошо, ако не разчиташ само на тях. У нас, освен инвестиции, друго родно сериозно производство няма. Колкото за пътя на хероина....кой знае колко колумбийски наркотици са прекарани през България, като от време на време изгаряха показно някакво символично количество.Дори да не сме основната "артерия", през последните десетилетия у нас се изпраха много пари от наркотици. Факт.

Образец за писане на платени статии!

е сбъркана една буква в превода... Боливуд май е правилния превод..

Пълни глупости. Тук се правят само най-евтините продукции с най-посредствените актьори. Пълнеж за тъпи телевизионни канали.

Бил съм в холивуд и честно казано е едно огромно гето пълно с хубавки момичета готови на всичко, за да станат актриси, напомпани бабаити (без нито една стотинка в джоба обикновенно които се правят на играчи) и едни богати продуценти (обикновенно порно) и директори без капка морал и безкруполност, които си мислят, че са хванали Господ за шлифера. Хм като се замисля май определението е точно.

дреболии като индиана джоунс и властелинът на пръстените ги пропускаме обективно .... за някои хора софия е филиповци ама не е нужно да им вярваме :)

Тия са се объркали, не е Холивуд, а Боливуд:-)

ВИНАГИ СМЕ СЛУШАЛИ НАКОЙ ДРУГ - НИКОГА НЕ СМЕ ООЦЕНЯВАЛИ СВОЯТА ИСТОРИЯ - ОТРИЧАМЕ ВСИЧКО НАРЕД ПРЕЗ СОЦИАЛИЗМА - ЩОМ НЯМАМЕ И ОТРИЧАМЕ СВОЯТА ИСТОРИЯ - НЯМА ДА ИМАМЕ И БЪДЕЩЕ КАТО НАЦИЯ ЩЕ ЧАКАМЕ ГОЛЕМИТЕ НАЧАЛНИЦИ ДА СЕ ИЗКАЗВАТ И ДА СИ РАЗМЕНЯМЕ ЦЕЛУВКИ С ТЯХ

Май отричаме само социализма :-). Аз лично го отричам, защото осакати нацията ми откъм интелект и просперитет. Отричам ценностите, с които подмени истинските. Турско робство е накарало народа ни да овладее християнски ценности и да поиска свобода. Социализмът изби интелигенцията, сложи селандури да управляват, обесърчи хората, смаза сетивата им за инициатива, привикна ги към цинизми, към които нямат претенции - това е пълен образ на унищожени ценности на една днешна нация. Поробител не може да напрви от една нация този резил, както комунизмът и произхождащия от него като конструкция болшевишки социализъм. А ако някой се съмнява някак в това, което пиша, нека ми назове една от 43-те комуно-соцалистически държави, в която народите да живеят по-добре от останалите в техния регион. Не само ще се затрудни, а няма а намери такива. В Китай милиард и половина ведстват в мизерия, единици забогатяват и изнасят капитал. В Русия има заможни олигарси и пиян беден народ. Гледайте България - днешнот опоколение е възпитано и изучено през комунизъм - леке до леке, простак до простак. Това е продуктът на комунизма. Очаква се следващшите поколения да стават по-читави, но заразата се пренася към тях и картината не е оптимистична. Счупеното не се поправя лесно, както се чупи. Ако се чупи 45 години, трябва 2-3 пъти по толкова да се поправя. Става дума за глави на хора! Мизерията се предава като пример, цинизмът също. Веднъж породен трудно се надделява.

Студио купено чрез корупция обогатило шепа хора.. И добри.. но наемани за жълти стотинки български артисти... Е, че как няма да е Холивуд..

Когато СДС беше на власт отричаше всичко от миналото. А сега се оказва, че щом от чуждо списание ни посочат колко много филми е произвеждала пропагандата на България през социализма, значи е много хубаво! Всъщност дали ние можем да мислим и уважаваме себе си или все чакаме някой друг да ни казва?

Да, хубаво е било. И 5-те милиона работещи са били хубаво, и изцяло местната индустрия, производство и износ. Имало е една развита и суверенна държава. А докато "демократите" разправяха какви ли не глупости, страната отиде на бунището.

за социализЪма: Една стотна от това, което е построил той (ТОДОР ЖИВКОВ) за България и което е направено за тези години да направим, да достигнем икономическия ръст на тогавашната държава, би било огромен успех за всяко едно правителство.

ми да, нали сме главни , действащи лица от филми на Спилбърг!