Експерт прогнозира по-скъпо гориво за лятото

Поскъпване на бензина и дизела може да се очаква през летните месеци. Причините са високото търсене и скъпия долар.

Обратно в новината

Коментари - Експерт прогнозира по-скъпо гориво за лятото | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

На наведена нация-малко и е

Аман от пишман експерти!

ЗНАЧИ, ДА ОБОБЩИМ: КОГАТО ПОПИТАМЕ ЗАЩО ЛЕКАРСТВАТА В СЪСЕДНИ ДЪРЖАВИ СА ПО-ЕВТИНИ, ОТГОВОРЪТ Е: ЗАЩОТО СА ПО-ГОЛЕМИ ПАЗАРИ И КОЛИЧЕСТВАТА, КОИТО СЕ ПРОДАВАТ ТАМ СА ПО-ГОЛЕМИ ЕТО ЗАЩО И ДОГОВОРЕНИТЕ ОТСТЪПКИ СА ПО-ГОЛЕМИ...Т.Е. ПО-ГОЛЕМИ КОЛИЧЕСТВА -> ПО-НИСКИ ЦЕНИ... Т.Е. ПАЗАРНИТЕ ЛОГИКИ СА РАЗЛИЧНИ ЗА РАЗЛИЧНИТЕ СТОКИ И ПАЗАТИ .... ИЛИ ПРОСТО КАЗАНО- ПЪЛЕН ХАОС :)

ПАЗАТИ ДА СЕ ЧЕТЕ ПАЗАРИ :)

За 9 години 40 млрд $ ни измукаха болшевиките и колко данъци укриха от тези пари Лукойл не се знае, не се ли наядохте боклуци.

Болшевиките, казваш? ОК, а какво ще кажеш за DPM, AES Гълъбово, ЕРП? Да не би те да смучат по-малко?

Много се извинявам на т. нар "ЕКСПЕРТ" но навсякъде в световните анализи (е, ние сме страна от третия и четвъртия свят и тук нормалните икономически практики не важат) се споменава че при скъп долар петрола е евтин и обратното. Така беше и когато горивото спадна около 2лв. Този не е никакъв експерт а някой шеф на картела горивна мафия в БГ. Ето коментар от експерт: Въпрос: Кажете ми, когато доларът поскъпва, това се отразява на петрола нали така? Връзката съществува тази обратна корелация, която имаме спрямо облигациите и цената на златото също? Пуру Сахена: Абсолютно. Всички суровини са свързани с американския долар, така че ако доларът поскъпва спрямо всичко останало, тогава цената на суровините се понижава. Случаят е такъв от много, много години. Прочети още на: link

Наскоро бях в Македония и спряхме на бензиностанция на Лукойл. Цената на дизела беше 52 денара (1 евро-60денара). Как Лукойл продава там дизела за по-малко от 1 евро за литър, а тук за 1,2 евро?! Лукойл ли са виновни или това е държавна политика за да пълнят хазната (и от там в частните им сметки на управляващите). Може пък Лукойл тук да си позволяват това, което в другите държави не им е позволено заради продажните ни политици.

Тук 60% от цената са акциз, а освен това има и данъци.

Абе, нали освободихме Ирак и Либия - как пък не ни падна цената на бензина? Нали уж ни споменаха като "големи приятели и съюзници" в списъка на САЩ след като свалихме Саддам?

Това не е прогноза, а желание, което ще се превърне в реалност.

Само не расзяснихте, че експерта е шефа на Лукойл.

А Лукойл на кого е собственост? Само не бъркай директор със собственик. Лукойл отдавна не е руска фирма (какъвто явно ти е намека), въпреки наличието на руснаци в борда на директорите и сред акционерите.

Лукойл е собственност на Ротшилд през холандски банки.Има кладенци в Ирак и 2500 бензиностанции в САЩ.

Всяка година от асоциацията на хлебарите предвиждат поскъпване на хляба. Досега да е станал 4-5 лв. Той пък от време навреме дори поевтинява. Така, че не им слушайте партенките.

Между другото цената на хляба е доста по-ниска от тази, на която ни я продават магазинерите. Може би доставната средна цена за хляб тип добруджа 0.700кг се движи между 0.50-0.75лв за брой в зависимост от региона. Останалото е надценка на магазинера. Дори се е случвало като се скарат хлебозаводите да носят и хляб на 0.25лв, нищо, че продажната цена е 0.80-1.00 лева за бройка 0.700кг.

На скоро имаше един инцидент със Лукойл,стотици тона гориво се разля във реките и езерата,цифра риба измря,и сега тези песоглавци,искат да си избият парите от загубата.

И герб са си комунисти -ВСИЧИКИ ГРАБЯТ на най много нашите от Позитано 20 Я вижте Кирчо Добрев колко фотоволтаици има а кухите бабички гласуват за него

НЕНАЯЛИ СЕ

нито сме кувейт нито САЩ че да искате евтин безнин. цената се определя според търсенето

И според ПРЕДЛАГАНЕТО....на един свободен пазар...Но случаят не е такъв

Половината от цената на дребно са акцизи и данъци. Последните пък са европейски, нали сме в Европа, бай Ганьовци, какво се оплаквате? хе-хе

Висок долар- нисък долар - Едни и същи лъжи само и само да се вдигат цените и да се спекулира с наивността и невежеството на хората ! Вдигането на горивата веднага означава вдигане на всичко останало ! Веднъж вдигне ли се - няма падане ! Я да кажат хората : '' Няма да купуваме '' само за една седмица - ама всички едновременно и да видим дали ще има значение долара или ще изплачат веднага ??!!

Абре момчета, кви "търсения" кви "предлагания" хортувате-то това е от икономическите теории на Маркс,дето се учеха при "соца" едно време, е и сега ама само в елитните икономически колежи на запад. То ако вземете да прочетете и неговия наи-велик труд "Капитала" всичко ще ви се изясни, ама пак повтарям ТУК Е БЪЛГАРИЯ и законите на гравитацията и икономиката не важат, ако ме разбирате....не се косете и да не забравите като му доиде времето-ЗАДЪЛЖИТЕЛНО към избирателните урни.Споко бе и главите да гледат само в краката...

Дори и без пари да взимат петрола пак ще ни дерат кожите със скъпо гориво. Така ще е до като има монопол на Лукойл. Пример: Мобилтел - Цена на минута 2.40. Цена на СИМ карта 360 лв. Появиха се и други оператори и цените паднаха.

Идват избори и Лукойл ще трябва да си даде лептата на управляващите...

В фалиралата Гърция нафтата е 2.19лв. Как така ?

Аз си мислех че причината пак е Путин, то пък била високия долар!

''ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ!!! Гласувайте за нас Овце прости,и ние леко по леко ще ви го вкарваме отзаде без да усетите:)

Я да обясниш какво общо има ГЕРБ с цената на горивата.

васко

На Нагли Герберасти,няма какво да обяснявам,ок!!!Хората си знаят!!!

Да се самоорганизират хората през фейсбук,както при случая с тока и да се спира закупуването на горива в определени дни !!

Това- ако го видя някога да се случи в БГ, ще черпя целия блок с 12-годишно отлежало!!!

васко

А Пари от къде???

Ало Бенчев, що не вземеш да си намалиш комисионната а искаш да лапаш още повече за сметка на бедния !!! Кого заблуждаваш ненаситен шопар?! Дано се задавиш в лакомията си!

Това няма нужда от прогнозиране.Знаем го със сигурност и не е свързано ни с долар,ни с дявол..Свързано е само с алчност на монополисти,търговци и подобни...Може да се прогнозира,че преди пътуванията по Коледа,също ще поскъпне

Причината е продънения бюджет на България плюс лакомията на кабинета,а иначе цените на петрола от няколко седмици са на минимума си....

Не знам за производствената цена, ама нафтата е отпаден продукт.

Нали в Бе-ГЕТО-то всичко е на обратно ? В целия свят горивата поевтиняват ,само в Бг се увеличават???? ЕГАТИ И ,...ПЛЕМЕТО?

Искаш да кажеш че в Германия Акциза и данъците са по-малки от тези в България? та нали ние сме страната с най-ниските данъци? Нали така се рекламираме и разправяме напред назад? Крушите и ябълките си ги запази за себе си. Знам какво казвам не повтарям изречения по 5 пъти като тебе.

както винаги, у нас пазарната икономика е пазарна, ама по нашенски елемнатри знания по икономика, казват, че високо търсене понижава цените, ама те не са в крак с герберските "знания" по икономика

Елементарните знания по икономика казват, че при високо търсене цената се качва. Не стига, че разсъждаваш грешно, ами и плюеш другите, че те грешат, а на всичкото отгоре коментара ти е в "Избрани" от някой също толкова глупав модератор.

януари

Оли(от Олигофрен де) на световната борса цената на петрола падна с 3(!!!) пъти за барел в последната година..у нас обаче, ще му вдигат цената, щото се търсел...

Когато долара падаше цената на петрола се вдигаше и пак цената на бензина и дизела се дигаше. Това е пазарна икономика?

По принцип при високо предлагане, и слабо търсене, цената пада. При слабо предлагане, и високо търсене, цената се вдига. Но ми е интересно...при положение, че няма недостиг, тоест липсва слабо предлагане, защо трябва цената да се вдига, след като има повече търсене? Интересно ми е, също защо в едни други страни бензина е малко по-скъп, само че заплащането е 8.50Е/час, минимум, гласувано със закон? Интересно ми е защо плащам винетка, данък, и отделно още половин данък с цената на горивото? Българска работа.

Това е България-страната на парадоксите, лакомията, простотията и циганията. Да са ни живи и здрави управниците.

Скъп долар, означава евтин петрол. Освен това се изкупува петрол на половин цена от ИД. А петрола падна под 57 долара за барел.

Калашник вашта мама комундета мазни, алчни, ненаситни.

Първо- дипломата ми не е икономическа, а инженерна. Второ- ти каза ли нещо, или имаш просто запек? Защото нищо съществено не си казал, явно нещо те дразни, но нямаш интелектуален капацитет за да го изкажеш, а просто плюеш и обиждаш...

Цената на петрола е паднала двойно в сравнение с миналото лято. Еврото е с около 25% надолу за същия период. цената на бензина в момента е с по-малко от 10% по-ниска в сравнение с миналата година. Приемаме че при дефлацията, която отчитаме за същия период другите разходи са непроменени. И тук идва въпроса: по каква пазарна логика цената е такава, каквато е в момента а не с поне 10 стотинки по-ниска, че и говорят за повишение? Ако изключим акцизите като компонент на ценообразуването в момента сме с един от скъпите бензини в Европа, при положение че заплатите на служителите по цялата верига са значително по-ниски. Завършвам с парадокса, че любимата ни руска компания Лукойл винаги е на загуба, въпреки горното, и никога не плаща данък печалба.

По пазарна логика, че в цената на готовия петролен продукт (бензин или дизел) влизат редица други разходи не свързани с цената на петрола. Другото важно, е че Лукоил е само една от не малкото рафинерии произвеждащи на територията на България, да не говорим, че има още 3 пъти повече крупни доставчици на горива, през коти о преминава дори горивото произведено в България.

"Лукоил" определя цените си много просто. Имат си осведомители, каква е цената на горивата в съседните ни страни, след което средноаритметичната получена цена се увеличава с 10%.

dirddd@

Петролът се срина, в последните 2 дни, обаче при нас цените ще се покачват. И какво значи, цената се определя от търсенето? Определя се от търсенето в световен мащаб, съответно на пазарите за петрол, не от търсенето, забележете, по бензиностанциите в България... То бива наглост, но това вече минава всякакви имагинарни граници. Отделно, че тук нашите бензиностанцийки практикуват разреждането на горива, при това доста умело, така че мога да им пожелая да ходят да се изперат някъде, по няколко пъти при това :)

Едва ли е по-скъпо отколкото в германия където цената му е по-евтина от Българската. Тезата че извличат по-малко заради старата инсталация вече не държи защото от Май месец имат и Нефтохим модерна инсталация. Нявсякъде дизела е по-евтин освен тука. Знам за данъците и за акцизите и за цената. Отговори ми за качеството. Защо никой не ги контролира какви бръкочи забръкват преди да ни сипят помията в резервоарите ни.

Наближават избори, а петролните компании в България осигуряват финансовия ресурс за купуване на гласове. Трябва да изкарат пари, защото рекета от бившите комунисти от АБВ към големите играчи в този бранш е сериозен.

Къде да отида да ми напълнят резервоара?

цената на петрола не пада, защото тук ще се вдигне веднага.

Абе на тия "експерти", нама ли кой да им хвърли някой друг бой. Това си е чиста манипулация на пазара...

Миналата седмица пътувах до Македония. Заредих на Лукойл за 3000 денара което е около 100 лева. Изкарах 150 Км повече от когато за същото пътуване заредих в Българския Лукойл. Нещо някой за качеството на горивата няма ли да ги пита ия умници от разни асоциации и организации монополисти. Да не говорим за цената защото там в момента а 1.80 лева. Защо дизела в България продължава да е скъп. Нали Нефтохим инсталираха нова инсталация с която увеличиха ефективноста в извличането на дизел и бензин от суровия петрол от около 70 процента на около 95? Защо цената не пада? За сметка на това ни сервират отново увеличаване.

300 роми тарашат фабрика в Чирпан, полицията вдига рамене

Затова пък вчера ни зарадваха, че когато юлските температури се вдигнат до 35 градуса, ще ползваме по-евтино парно отопление. Наесен ще стане обратното - парното ще поскъпне, затова пък когато свършат летните пътувания, цената на бензина ще падне. Радост за народа!

а когато цената долара беше ниска тогава какво сигурно защото курса на еврото беше висок и затова цената на горивото беше висока или просто защото сме в българия...

Така си и мислех , Гърците не само свалиха евро то но и точат бензин в Петрич и създават дефицит . Което не минуемо води до повишение на цените , въпреки че в някои страни наричат този казус - ръст на ОБОРОТА при нас си е чист дефицит .

Какво значи "високата цена на долара" ????? Доларът си е такъв от известно време. И изобщо защо има хора, които си мислят, че народа пасе трева в буквалния смисъл? Но ..като се замисля, ние само си коментираме и си търпим... Пътувай народе..

Винаги съм казвал на професорите в университета да хвърлят през прозореца учебниците си, т.к. у нас т.н. "Пазарна икономика" е извратена и няма нищо общо с описаната в книгите!!!!!!!! Все едно сме в Черна дупка и всички природни и физични закони са изкривени: дюните не са дюни; подкупите са законни; асфалтът ни издържа от един сезон до следващия; бивши мутри са депутати/министри/премиери, а тези които не са- наричаме ги "бизнесмени" и т.н. и т.н. Защо тогава да очакваме, че когато на борсите петролът и горивата спадат заради застоя в китайската икономика, то цената ще спадне и у нас!?

НЕ мисли не е за теб ориентирай се в добив на кореноплодни или карпузи доходно е и не изисква нищо друго освен здрава мускулно скелетна система дано я имаш

Поредно "смислено" изказване- изпразнено от всякакво съдържание и конкретика, можещо да се "мъдри" под съобщение по каквато и да е тематика....

Aбе ей експерте вчера в Германия дизела беше 1,16е.х 1.95лв.=2,26лв колко е тук?

В почти цяла Европа цените спаднаха по бензиностанциите с по 5 до 10 евроцента а у нас цените се вдигат. Как стават тези работи не знам просто.

Тук цените задължително се вдигат, независимо пазарните условия, когато: започне пролетната и есенна усилена селскостопанска работа, летния сезон, преди всички празници. Май не зависим много от евро, долар, барел и т.н.