Нова глоба в София - от 100 до 250 лв. за неподдържан гроб

Глоба от 100 до 250 лв. ще бъде налагана на правоимащи (роднините на погребаното лице), които не поддържат гробните си места.

Обратно в новината

Коментари - Нова глоба в София - от 100 до 250 лв. за неподдържан гроб | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Искам да споделя следното: 1. Почиствам редовно гробовете на близките си, нно когато около тях има гора от дървета и храсталаци, къде е СО? Изрязвах, кърших - няма къде да изхвърла боклука, а и съдействие никакво! 2. Всеки един наследник нека носи своята отговорност за всяко гробно място на близък, но нека алеите и пътеките до гробовете бъдат наистина изчистени и оформени. Тогава съм съгласна да се предприемат санкции към недобросъвестни наследници. 3. Щяха да ме глобят и ми вдигнаха скандал на "Малашевци" защо съм си позволила да запаля сухи клони и боклуци, дори ми се заканиха, че ще ми ги натрупат върху гроба... Отношението на охраната и част от служителите е ужасно. Нашите близки заслужават своя покой, но на красиво и поддържано място, а не в буренаците. И съм сигурна, че всеки един от нас бе си погрижил /или при невъзможност/ бби заплатил поддръжка, но да бъде направено и необходимото от общината и съответните ръковоства на гробищните паркове! Трябва техника, дърворежещи машини, хора и техника за изхвърляне и извозване на боклука и много други неща. Но трябва наистина да го направим заедно от една страна - ние наследниците на предците ни и от друга страна властимащите и хората от които зависи това и които взимат заплати за тази дейност.

Как се справи до момента общината с набезите на вандали да чупят гробове,да вадят ножове,да плашат хората?Имам сведения лични,че са в комбина със служителите от администрацията.Ето сега още поле за изява по отношение тормоза на хората.

Гробът е на сина ми на 4 месеца!! Как да му сложа снимка и име???? Та мен едвам ме спасиха и снимка нямам на детето си. Това е кошмарно издевателство!!! Нямам въжможност за цветя и храсти, за рамка и др.... Диабетичка съм и за мен са важни поддържащите ме лекарства а скръбта по близките ми не се измерва с рамки и храсти! Искам да се радвам на близките си без излишни натоварвания от СО.

Ако не плащаш задълженията си към етажната собственост, няма глоба ( само през съд трябва да минеш и тогава евентуално ). А много от тези децата им са в чужбина от години, или нямат преки наследници. Това с глобите може да го измисли само комунист ( бивш или настоящ член на ГЕРБ ). Какво да правиш, такова им е нивото, но и нашето, защото ги избираме пак и пак.

И каза Той"Лазаре стани!Не си си платил глобата на община София." И Лазар стана и отиде да проси пред църквата Ал Невски стотинки за да си плати глобата.

Първо общината да вземе да оправи тротоарите в по-малките улички.Не са пипнати от 30 и кусур години,на вълни с дупки и прорасли корени.Питам къде отиват данъците ни?Сега и за гробовете ли ще ни дерат.И там ли няма спокойствие.

ТО В БЪЛГАРИЯ, НИ ДА СИ ЖИВ, НИ УМРЕЛ, ВСЕ ГЛОБИ ;-)))

тази наредба е необходима,но моля,предвидете и поддържане на пътеките до всяко място,защото те са така обрасли или завзети с рамки и огради от граничещи места,че е трудно проходимо до останалите места.това следва да се извършва от общинската фирма.

Гражданите да не са малки да поддържат алеите? Ква им е работата? И ако не са поддържани - глоба!!! Спираш по алеите хора 0 глобяваш! Ми тъй, де - да свикват - че те и тротоари има за оправяне... и улици за кърпене... тя общината за къде по- напред?

Интересно ако човекът в гроба няма живи роднини в България кого ще глобят

Естествено, че ползвателят! Нали бяха съобщили, че всички ползватели на гробове трябва в срок да си почистят местата!

Къде и кога е изискано и съобщено, че трябва да се организира почистването?

Това няма да го бъде. Гробището не е парк а място където се погребват хора. Кого точно ще глобяват? Наследниците на гроба ли? На какво правно основание? Това е някаква поредна хитрост на гробищните власти които искат хората масово да се отказват от собствеността на гробове за да могат те да ги препродават по цени под тезгяха. Това трябва да бъде обжалвано от граждани и няма да издържи в никой съд.

слагам ти+, но прочети - първо, година две ще описват всичко (явно не пазят дори кочаните с платените сметки). който не е описан - дори да е платен за винаги - ще изринат останките и ще дадат терена на някой новодошъл, желаещ да плаща 30 лева на месец, за да може да се изфука "аз погребах баща си не на село, а в София".

Когато соф. община гарантира сигурността на гражданите те ще посмеят и да отидат до гробищата и да поддържат гробовете а сега смее ли някой да отиде на гробищата?

Преди да се пише , да се мисли и след това решение. Аз няма да коментирам какво е в България а ще споделя нещо от Кипър. Просто съпругът ми почина и е погребан в гробище на църквата . 1.Има опредетелен терен за нови гробове в които са направени правоъгълници в които има по 11 гроба на страна или 22 общо с направени циментови пътеки около правоъгълника 2.В гробищният парк има майстор строител с право на работа и след смърт си оставят визитка с цел проучване , избор за изпълнител 3. Преди направа на паметника се прави една рамка от цимент около гроба и по този начин се свързват с другите , така няма възможност за треви. 4,не можеш да направиш паметник ако не си заплатил мястото което е семейно . Така има пестене на земя , една добра организация и гробищен парк чист , да, има работници за изхвърляне на казаните поставени за посетителите . както и се плаща по желание за подръжка на гроба . Защо в България не е така , да земята не се цени . Ако има организация проблемите ще се решават . АКО НЯМА СЕМЕЙНА ГРОБНИЦА С ВРЕМЕТО НАИСТИНА Е ТРУДНА ПОДРЪЖКАТА .

Е тия съвсем се изпонасраха! А има ли глоби за тези, които не поддържат улиците, тротоарите, детските площадки и изобщо целия град? Не, няма, защото те са крадливите правоимащи! Погледнете София-жалка картинка! Навсякъде дупки, кал, цигани, бездомни кучета, каруци, просяци, мръсотия... Но ако някоя изнемощяла баба не е засадила цветя на гроба на отдавна починалия си съпруг-глоба! Писна ми от идиотщини!

Щом гласуват за ГЕРБ, явно са доволни. Молове има много, булеварди и пътни възли, за да изчезнеш по-бързо от града. Напоследък чак се сетиха, че пътят освен пътно платно включва и тротоарите, за което съм им благодарен.

Ще ни принудят да си горим труповете грубарите! И там ще трябва да плащаме за нафтата на грубарите,ама поне еднократно!

Цялата Мара втасала..........

Съгласна съм, че трябва да има някакъв ред но....къде отивп парите от вход на кола-2лв. А кои ще плати за откраднатите вазати,свещници разбити паметници....и други вандалщини които стават там? Когато попитах наетата охранителна фирма АЛФА СЕКЮРИТИ те ми казаха, че това са аксесоари ... Такаче първо господа общинари се оправете с наетите от Вас фирми да си вършат работата както трябва и след това се заемете с хората които не поддържат гробовете!

А колко е глобата за неподдържана общинска част от гробищните паркове? Защото в момента парите от свещите, таксите по разни услуги и т.н. уж отиват за поддържане на гробищните паркове. Но реално такова поддържане няма! Аз не съм виждал една почистена алея между гробищните паркове. Чешмите са правени от доброволци. Храмовете от дарения. А боклука не се извозва доста рядко. Къде отиват другите пари?

Прилагайки я към живите какво излиза? Трябва да се глобяват хората, чиито апартаменти са разбити и входните врати изкъртени!!!!!!!!!!!!!!!! А както остава ако цялата държавна администрация се позове на нея??? Разбили ти колата глобяват те, откраднали ти парите от банката пак те глобяват и т.н.................

тия от герб грех немат, парво крадат от инвалидите , а сега и от умрелите ще грабат. ама фандакова ти цигани виждала ли си как рушат гробове?. да се разбеснеи ром на бащиния ти гроб ти пожелавам и глоби докато салзите ти не пресахнат. изроди.

" Санкци-и-й глоби-и-и, ....ще видите вие кой е Дочо Булгуров..."

ПО-ДОБРЕ МЪРТЪВ, ОТКОЛКОТО ЖИВ!

не ме е "издразнило" циганин, а това че се политизира. Верно настоящата наредба има много недомислия, но ме интересува как така се краде от Фандъкова от гробищата. Лично аз, както и повечето съм закупила гробовете си преди Виденов, но после стана хиперинфлация и сега се чудя от къде пари.Преди можеха да носят дивиденти напр.от КТБ от висока лихва, но просто няма пари - те фалираха още при Виденов.

повечето от тук пишещите явно не са ходили на гробище.да видят какъв ужас е.Управата трябва да почиства алеите между гробовете. От високите трева и храсти не може да видиш и познаеш гробовете. Увлекли са се - трябва да има рамка, и името на починалия.Знаете ли,че вътре в гробовете има поникнали високи дървета. Дано съм лош пророк, но мисля,че задълженията са и на двете страни и че ще си останем с добрите пожелания.

Работя на такова място в провинцията. Всички приемат че служителките в парка са поставени за плювалници на вечно недоволните "граждани" от село. Никой не разбира ,че Общините бягат от отговорност, не отпускат субсидии за гробищните паркове,дори таксите от гробни места потъват в бездънната яма на общинския бюджет. Със стиснати кълки деца не се раждат,отдавна няма бригадирско движение и ленински съботници - всичко е пари приятелю. Сърдете се на крадливите политици и общинари,които с нашите пари - помен правят! Работещите там не са илюзионисти да чистят без пари 500 декара. ТИ - би ли почистил безвъзмездно САМО гроба на съседа си?!

'служителките' какво точно правят?

Гробищата ни не са място за покой ни за живите, ни за мъртвите. Трябва да се започне отнякъде, трябва и да се огради, да се пази, да не се пускат циганорите вътре, да се коси редовно... Сега не можеш да се добереш до гроба. Относно глобяването - много ми е интересно кой точно наследник ще глобят от всички задължени.

Коментарът ми е изтрит защото съдържал обиди или цинизми към Фандъкова и Стефан Софянски - обвинявам ги, че крадат от живи и мъртви. Това си е чист форма цинизъм ! Освен това обвинявам Фандъкова, че постави на бедняшките гробища в Малашевци скъпа пропускна система с магнитни карти, вместо да вземе да асфалтира някоя и друга алея. И казвам как ни рекетират ромски "майстори" а след това трошат и крадат (може би това е издразнило цензора модератор - бях написал циганин вместо ром) !

Че каква обида е да си циганин ? И КОЕ МУ Е ПО-ХУБАВОТО ДА СИ РОМ ?

Гробищата са най-голямата тъпотия,ходиш да се кланяш на една купчина пръст,изгнили дъски и купчина кокали,ако имаш нужда от това,вземи си урната и я сложи където искаш.

Ако наистина мислиш, че това е така, нищо не си разбрал от живота. Ако мислиш , че няма да си промениш отношението, то живеенето е безсмислено. Няма какво да научиш - в мъртвите е половината от знанието, да не кажа цялото. Аз също не ходя на гробища. Но все пак- има нужда от уважение. Искам да е хубаво едно място на което не ходя.

какво се остане от себичния ти егоизъм и безсърдечната ти "личност". Хората по-често трябва да посещават гробовете на близките си за да проумеят безсмислието на всичките си парични, имотни, властови и всякакви други ламтежи и свързаните с тях ежби, дрязги и разправии.

Който не уважава мъртвите, той не уважава и живите.

но не сме, можеш дори от чужбина да поддържаш гробовете на близките си. Аз не живея в България но съм помолила мои близки два-три пъти в годината да заплащат /с мои пари/ за почистването на гробовете на мои близки.Нищо не им струва, а на мен - минимално. Не го считам за задължение , а за уважение към тях.

Ами продължавайте в същия дух, но живеещите в България не могат себе си да гледат, камо ли да се грижат за гробовете. Ако трябва а платят и глоба, трябва да се откажат от роднините си. Защо глоба? И то по 250 лв. Някои получават заплати по 200лв. Това е някакво безумие. Да те глобяват , че не се грижиш за гробовете, а в същото време цигани да вилнеят. Какво да направиш - сот ли да пуснеш??? Едно време са правели могила и се е знаело, че там е мястото на покойника - но днес няма, трябва всичко да е обвързано с пари. А в България не се изкарват пари(освен ако не си крадлив и нагъл)

Еййй, много скъпо ще ти струва да идеш за един час с метла и лопата, да пометеш и да изчистиш около гроба на твой близък ! И да изкорениш плевелите, поникнали върху гроба ! Явно толкова ти е била обичта и уважението към тях !

Няколко пъти се случва, отивайки до гроба, да дойде на минутата с кола "римлянин" и упорито ме съветва да направи това и това, за мое добро. Сега чакам доброто. Колкото до глобата, ако рекат,като нищо ще ти намерят кусур.

имам три гроба в Централните гробища със седем мъртавци - от 45 г. Преди се плащаше на 7 години такса на гроб, сега повечето са закупени и нищо, ама нищо не се плаща. Та тук един пита "защо плащаме".Два пъти в годината плащам по 10 лв. за почитване на гроб. Може да се отгладуват, ако уважаваш мъртвите си.

лупости? Някой да не би да иска да изгони мъртвите от гробището и да вдигне там поредния Мол. ? Ех алчност алчност. .тия няма да умрат, аз ви казвам. Цял вечен живот пачки ще правят.. Нещастници. Кой им дава право да безпокоят мъртвите? Или изкат да отрежат от корен българите , за да не почитат мъртъвците си,. Така по-лесно ще могат да експлоатират труда им в последствие - Дървета без корен - водени единствено от парите - също като малоумниците подготвили тази наредба. Крах на духовността. Опит за пълното и унищожаване .

Те не искат да безпокоят мъртвите, искат да обезпокоят живите безотговорни роднини ! Не пречи на никого да иде един път месечно и да почисти гроба и около него на близките му починали !

ако не плащаш на мангалите, за да не разбиват всичко, си 'безотговорен'.... интересно, в кое НПО работите?

Спасението е, докле е време, под паметник със снимка да се свреме, а пък за надпис, храсти и цветя - децата са наред - видя се тя ...

блажени времена. С риск за ама много минуси ще кажа, че тогава нямаше толкова "софиянци в повече". Борят се за гроб, получават го, а после както всичко останало, както си хвърлят боклука през тераси и прозорци, както гонят кучатата си, така е и с гробовете.

това комунягите си нямат срам и пред мъртвите. Кой ти пречи - Фандъкова ли, герберовското управление - само 3 и половина години да имаш уважение към покойниците си, да поддържаш гробовете им. В момента няма много вандалщина в Централните . Има такива които се осъществяват от т.н. работници, главно от малцинството за да намират работа.

мъртвите не се нуждаят от нищо, дори и от гробове, всичко останало е от живите и за живите

хубав никнеим

Дойде време, в което алчни кожодери ти изкопават земята под тебе, бавно ти режат тялото и правят всичко възможно да нямаш връзка с предците си. Нищо - Слава Севрюкова е казала, че скоро ще дойде денят, в който всички такива изроди ще си платят за страданията причинени на честния народ. Всички ще бъдат в затвора. Всички - от простия алчен глупендер - до завистливия властолюбив нарцис!

Преди и то след 44 г. гробището само едно сега Центалното софийско се поддържаше добре. Срещу малко заплащане главно от малцивствата се грижиха садяха и поливиха гробовете. Сега плачат и искат работа, но тарифата е такава,че могат да си позволят само богатите.Все пак мъртвите имат наследници, които могат да почистват гробовете.Преди не се разрешаваше закупувмане "за вечни времена", а после като се разреши гробът трябваше да е сравнително добре поддържан.Но всяко добро намерение, остава както е казал класикът неосъществена надежда.

чни времена? Трябва ли циганите да ти го трошат и ти вечно да плащаш да плащаш докато изнемогнеш и си отидеш и ти? Тези откровени уроди не заслужават да умрат. Наистината темата е такава че просто трябва да се мълчи, а не да се говори. В България нито живи нито мъртви могат да намерят покой с изключение на една малка прослойка страшно крадливи управленци.

Чудят се от какво още да свличат пари. И покоят на мъртвите искат да обложат с данъци. Кръвопийци ненаситни, дано се задавите с парите си.

Ами така наречения данък "ресим" които плащаме в общината когато почине някой наш близък какво е?!

Глоби, глоби и пак глоби! А циганския рекет - събарят ти паметника и същите хитреци след това те изнудват - Бате, ше ти го праим бе, само 300 лева, бе. Кой ще ги озапти тях - иначе ще считам, че общината е в комбина с тях: едните трошеат и разрушават, а другите пишат фишове с глоби.... Нямам думи за тази простотия! Като сме се обърнали на Запад дали да питам там кой поддържа гробовете? Има ли смисъл от този въпреос - отговора е гробищния парк. Иначе за какво ще им се плаща.

В България е по-добре да не се раждаш, живееш или умреш! Всичко се измерва с пари, пари и само с пари. Не бих се учудил ако по този начин събират пари за КТБ!

Бездушни изроди са съставителите на тази наредба. Да карат живите да се чувстват като умрелите, защото някой искал да печели от гробарски бизнес - паметници и подобни. В тази държава - само лобита. Сега дойде ред на гробарското. Бедна Българийо, защо не изчезна навремето, защо трябваше да дадеш толкова жертви. В химна се пее - и твойто име кат мълвяха, умираха без страх. За да дойде този ден когато живите да страдат заради мъртвите. Това е светотатство - и гавра!

Само един болен (ама много болен) мозък може да изгенерира това изречение: Гробът трябва да бъде почистен, засаден с цветя и ниски храсти, да съдържа съответните знаци и символи (паметник, рамка, портрет с лика и изписване на името на покойника с датите на раждането и смъртта). Това не са изисквания за това как да изглежда площадката пред блока ми. Това е кощунство. Може баща ми да е казал: "На паментана ми плоча - само името ми и нищо друго". И сега какво - заради този безумна общинска измет аз трябва да сложа съответни знаци и и символи. Забравих да попитам малоумните законотворци - а колко ниски да са храстите? Колкото челата ви, или малко по-височки... Съжалявам за стила ми тук, обикновено е по-кротък, но като прочетох това - просто побеснях... Всъщност всеки народ заслужава своите управници.

Вече 17 години садя прекрасни цветя на гроба на милото ми дете! Щом цъфнат, намирам гроба опустошен, не оставят нито едно цвете! И..., плача, все едно отново съм я загубила!

Още 20 тина години и няма да останат българи в тая България и кво ще правят тия комисии, министри, народни представители и още много такива !!!!!!!!!!! , с циганския електорат!!!!!!!! Хайде Дира - ........................може да пуснете статия за бъдещето а не само за убити, ограбени, откраднати банки , запалени и ...........

Просто е! Ще са събрали достатъчно да емигрират където си поискат и да живеят охолно от лихвите.

"Тия комисии, министри, народни представители и още много такива" ще бъдат - щат-нещат, от циганския етнос, така че учете "романи", докато е време, не изоставяйте и "майчиния" си език и ... Пълен напред! Майчиният ще ви трябва, за да ругаете вътре в групата управляващите. Че те иначе са си доста грубички ...

Ако се изчисти между гробовете, дори и да има трева на гробовете не е страшно. нека да има оформени алеи, да е чисто, между гробовете да се минава и тогава да има такива закони за глоби.Наистина църквата трябва да вземе отношение, защото гробовете са част от тази религия.

Това са изроди. Хората нямат пари за ядене, паметници ще строят. Може би отпуск трябва да си вземат да ходят да плевят и садят. И как ще глобят тези, които живеят в чужбина?

щяло да има техни хора на които да се плаща да чистят вместо теб...... не можело всеки да ходи

"Гробът трябва да бъде почистен, засаден с цветя и ниски храсти, да съдържа съответните знаци и символи (паметник, рамка, портрет с лика и изписване на името на покойника с датите на раждането и смъртта)." А да бе, а петолъчка със сърп и чук не искат ли да има обозначена на паметника?

с цел пълнене на нечии, (държавни, общински и частни) сметки и джобове!!! Защо идиотско?! За това защото в днешно време малка част от населението на страната, предимно хора в напреднала пенсионна възраст и нетрудоспособни, може да се счита за уседнало в което и да е населено място, което не винаги е мястото където са родени, или живели в определен период от време и не винаги е мястото където са погребани близките на живеещия/те в друго населено място, а вече и държава, човек, семейство или близки родственици. Тогава как тези хора могат да полагат системни грижи за гробните места на своите починали близки за сърцата им хора и да изпълнят изискванията на това идиотско решение? Давам Ви конкретен пример с моето семейство, защото аз съм роден в Югозападната част на страна и там са погребани моите родители и близки, а съпругата ми е от Североизточната част на страната и там са погребани нейните родители и близки, но поради ред причини сме живели в други части на страната и сега в пенсионна възраст живеем в Централната северна част на страната, където се семействата на децата ни. Да, често искаме да отидем до родните си места и милеем за тях, но поради ред лични и свързани с децата и внуците ни причини не с месеци, а с години не можем да отидем там, където сме родени и където са погребани близките ни. А това е част от живота на много хора в тази страна и при засилената по трудови и други причини миграция на хората в рамките на страната и ЕС е немислимо прилагането на такива мерки. По-добре е съответните администрации да намерят по-разумен начин за оползотворяване парите от таксите за гробищните места и да поддържат гробищните паркове в по-добро от сегашното им състояние, защото не се искат много средства и усилия за подрязване или изкореняване на храсти и дървета и окосяване на тревите, избуяващи по разбираеми причини в тези места.

Ти знаеш ли колко пъти годишно трябва да се коси гробното място и между гробните пространства годишно, особено при тези дъждове , като тази година??? Всеки месец поне по един път. Безплатни обяди няма при демокрацията - комунистите са ви виновни,че погребваха и безплатно до 1989 година и никой за нищо не го беше еня!!! Сега ръвайте дървото и плащайте солените глоби на монополистите в България!!!

и не ми ръси мозъци колко пъти трябва да се коси тревата, защото явно си от тези които искат да пробутат тази идиотщина, но не си косил и нищо не разбираш от косене на тревни площи и бурени! Тревата, драги ми отворко, по разбираеми причини няма нужда да се коси и поддържа в стил английска ливада, а има и други начини да й се въздейства в определени сезони и да не избуява през другите сезони!

Как са го измислили да се нагушат със задължителни паметници за хиляди левове! Трябва да има глоби и за ОБЩИНСКИТЕ НАМЕСТНИЦИ НА ГРОБИЩАТА в случай,че е допуснато от т.нар.охрана разрушаване или увреждане на паметник .

Защо да трябва да има снимка? Всеки си определя какво и как ще пише. Но така предложените глоби са непосилни. Ужасно е. Кремирането не е в християнския канон и трябва църквата да се намеси. Защото незнаеш при кремацията това, което получаваш от твоя близък ли е, или не. пещите са много стари и реално е така.