Аралско море почти пресъхна (снимки)

Снимки на НАСА показват, че Аралско море, което беше четвъртото по големина езеро в света, вече е пресъхнало почти напълно.

Обратно в новината

Коментари - Аралско море почти пресъхна (снимки) | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ооо да се оправят.Сигурно са цицали пари от руснаците половин век за това факано море.Заровените контейнери с бактериологично оръжие са мит.Няма държава която просто така да изостави активни оръжия съизмерими единствено с ядрената мощ на некви маймуняци.При това без пари.Та след разпадът на СССР тия са минали на хранилка на американците.Значи 25 години при американците и още 40 при руснаците.. Ебасии морето пресъхвало е 1 век.Не е като да са нямали време.

Където е минал съветски ботуш - трева не никне! Където е пипнал съветски инженер - вода не тече!

ОРИГИНАЛНИТЕ СТАТИИ ,ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ,ЧЕ СПОРЕД АМЕРИКАНЦИТЕ ,ВИНОВНИ СА ОНЕЗИ УЗБЕКИСТАНЦИ,КОИТО СА СИФОНИРАЛИ ОГРОМНИТЕ ПЕЧАЛБИ В ДЖОБОВЕТЕ СИ,И НЕ СА ПОДДЪРЖАЛЛИ СИСТЕМАТА БЕЗ ТЕЧОВЕ ДОВЕЛИ ДО 88% ЗАГУБИ НА ВОДА....ЗАГУБИ НА МЕЖДУНАРОДНИ ИНВЕСТИТОРИ ЗА МИЛИАРДИ -НАПР НА АМЕРИКАНСКАТА КОМПАНИЯ ЗА КОМБАЙНИ ЗА ПАМУК ,НА КОРЕЙСКАТА ДЕУ -много от РАЗОЧАРОВАНИТЕ С ТЕЖКИТЕ ЗАГУБИ И БАНКРУТИ ИНВЕСТИТОРИ НИКОГА НЕ БИХА СТЪПИЛИ ТАМ -В УЗБЕКИСТАН ПОВЕЧЕ,ЗА НИЩО НА СВЕТА -така пишат ...

Съветския съюз с тези напоителни канали ПРАВИ ОТ ПУСТИНЯТА УЗБЕКИСТАН ОБРАБОТВАЕМА ПЛОЩ И НА ПЪРВО МЯСТО В СВЕТА ПО ПРОИЗВОДСТВО НА ПАМУК ....НО СЛЕД ОТДЕЛЯНЕТО ОТ РУСИЯ,УЗБЕКИТЕ НЕ ПОДДЪРЖАТ КАНАЛИТЕ И ИМА ТЕЧОВЕ И ЗАГУБИ НА 88% ОТ ВОДАТА.....ДРУГИЯТ ПРОБЛЕМ Е ПОЛЗВАНЕТО НА РОБСКИ ТРУД ЗА СЪБИРАНЕТО НА ПАМУКА ,И ЗАТОВА ИМА БОЙКОТ НА ЗАПАДА СРЕЩУ ИЗКУПУВАНЕТО НА ТОЗИ ПАМУК .ПЕЧАЛБИТЕ ОТ ПАМУКА СА ИЗТИЧАЛИ КАТО ТОАЛЕТЕН СИФОН В ДЖОБОВЕ ТЕ НА ...

ПОСОЧЕНИ са датите и годините на заснимане на соленото езеро -ЗАГУБИТЕ НА ВОДАТА ОТ ЕЗЕРОТО ЗАПОЧВАТ В ГОДИНИТЕ СЛЕД ОТДЕЛЯНЕТО НА УЗБЕКИСТАН ОТ СЪВЕТСКИЯ СЪЮЗ -затова и американците обвиняват узбеките в безстопанственост и екстремно лош мениджмънт ,не само по отношение на водата !!!

Спасиха ти задника руснаците и сега плюй по тях,неблагодарно племе.

Тази комунистическа мания, дори може да се нарече истерия, в средата на миналия век - да се правят безогледно язовири - сега дава и у нас пагубното си последствие. Всички наводнения станаха в резултат на инциденти с язовири, а не заради това, че бил валял дъж. Дъждове валят откакто свят светува.

а и в тази статия не е описано защо става така - след независимостта от Съветския съюз, ПРАВИТЕЛСТВАТА НА УЗБЕКИСТАН -НАЙ-ВЕЧЕ , а соленото езеро се намира между Узбекистан и Казахстан ,НЕ ПОЛАГАТ ГРИЖИ ЗА ПОДДЪРЖАНЕТО НА НАПОИТЕЛНАТА СИСТЕМА И В 88% ОТ НЕЯ СЕ ГУБИ ВОДАТА -ИМА ТЕЧОВЕ ПО КАНАЛИТЕ КЪМ ФЕРМИТЕ С ПАМУК ,И ФЕРМЕРИТЕ НЕ ПЛАЩАТ ЗА ВОДАТА ИЗОБЩО ,А И НЯМА ИЗМЕРВАТЕЛНИ УСТРОЙСТВА КОЛКО ТОЧИ ВСЕКИ ФЕРМЕР -ЗАГУБИ НА ВОДА ,А И ЗАГУБИ НА СРЕДСТВА ЗА ПОДДЪРЖАНЕ НА КАНАЛИТЕ БЕЗ ТЕЧОВЕ ОТ ТЯХ ....Съветските инженери с построената от тях напоителна система действително правят от пустинята обработваема площ и дори благодарение на това Узбекистан става на първо място по производство на памук ,по едно време ,но сега има международен протест И ВРЕМЕННА ЗАБРАНА ДА СЕ КУПУВА ПАМУК ОТТАМ,ДОКАТО НЕ ПОВИКАТ инспектори от МОТ -Международна Организация на Труда да се произнесат дали са взети мерки срещу РОБСКАТА СИСТЕМА/така я наричат американските политици и я сравняват с робството преди гражданската война в САЩ,преди 200 г ,ПОЛЗВАНА ОТ НЯКОИ бързо забогатели В УЗБЕКИСТАН ,КЪДЕТО СЕ ПОЛЗВА РОБСКИ ИЛИ ПРИНУДИТЕЛЕН ТРУД /НЕПЛАТЕН/ за ръчно събиране на памука ,от медици,учители и др,за да не им спрат договорите за работа в здравеопазването ...,а печалбите от памука са изтичали като сифон в джобовете на олигархо-подобни ,които не само труда не плащат,но и водата за напояване ,с оглед със средствата да се поддържа непроницаема системата от канали...НЕ Е ИМАЛО И РОТАЦИЯ НА КУЛТУРИТЕ ,А МОНОКУЛТУРА -САМО ПАМУК -ТОВА ИЗТОЩАВА ПОЧВАТА И ТЯ ПОЕМА МНОГО ВОДА

Тази "полу-новина" ако не свърши друга работа, поне отпуши каналите на жлъчния сок на тайфата антикомунисти и русофоби! И добре, защото иначе ще вземат да пожълтяват и току-виж нападнали Фукушима и Японския император!

А бе, неуважаеми русофили, не ви ли се изтъркаха езиците от 70-годишното близане на руските г.зове? Вероятно са направени от тенекия, та за това много дрънкат ?

на оригиналните статии на американски английски език ,ИЗОБЩО НЕ Е РУСОФОБСКИ СТИЛА,А ОБРАТНОТО ДОРИ. ОТ ЕКСТРЕМНО ЛОШОТО УПРАВЛЕНИЕ В УЗБЕКИСТАН ,след отделянето от Съветския съюз, СА ПОСТРАДАЛИ ДО БАНКРУТ И МНОГО ГОЛЕМИ СВЕТОВНИ И АМЕРИКАНСКИ ИНВЕСТИТОРИ - напр КОМПАНИЯТА,доставяла КОМБАЙНИТЕ ЗА ПАМУК ,КОИТО ГО ИЗВАЖДАТ ПАКЕТИРАН ЧИСТ -СЪСИПАНА ,а активите й узбеките принудително разпродали преди да се стигне до банкрут,и след това -банкрут ,защото -било по-чисто да се събира РЪЧНО ПАМУКА -или от деца,но след БОЙКОТ ОТ ЗАПАДНИТЕ ДЪРЖАВИ СРЕЩУ ИЗКУПУВАНЕТО НА ПАМУК СЪБИРАН С ДЕТСКИ ТРУД,пращат децата на училище,но пускат МЕДИЦИ И УЧИТЕЛИ РЪЧНО ДА ГО СЪБИРАТ ПРИНУДИТЕЛНО -БЕЗ ЗАПЛАЩАНЕ ,с условие -иначе ще им спрат договорите за работа в здравеопазването и образованието ,но БОЙКОТЙТ ЩЕ БЪДЕ ВДИГНАТ СЛЕД КАТО ИНСПЕКТОРИ ОТ МОТ СИ ПРОИЗНЕСАТ ДАЛИ Е СПРЯНО РОБСТВОТО ....УЗБЕКИ СА ДОВЕЛИ ДО БАНКРУТ И КОРЕЙСКАТА КОРПОРАЦИЯ ДЕУ С ЕКСТРЕМНО ЛОШ МЕНИДЖМЪНТ,СЛЕД ИЗСУПУВАНЕ АКЦИИ НАД 50% ,И РАЗПРОДАЖБА НЕЩАТА ТАКА ЗА 1 ЩД КУПУВАЛИ 1 000 000 ЩД ,ДО ТОТАЛНО РАЗРУШЕНА РЕПУТАЦИЯ ...НЕ СЕ ПОДДЪРЖА НАПОИТЕЛНАТА СИСТЕМА И ЗАТОВА ИМА ТЕЧОВЕ ОТ НЕЯ -само 12% от каналите са без течове -ТОВА Е ОСНОВНОТО ДОВЕЛО ДО ЗАГУБИТЕ НА ВОДАТА КЪМ СОЛЕНОТО ЕЗЕРО...

Всичко, до което се докосне зловещата ръка на тъпоглавия ипрестъпен комуняга-неминуемо загива, изчезва и умира!!Така е по цялата територия на бившата и настояща "империя на злото"-и так ще бъде докъто тя не бъде заличена от лицето на Земята!!!

Така е! Комунист му кажи и повече не го обиждай! Да изчезнат дано!

На Марс са живяли комунисти, затова пейзажът има същият вид.

Прав си!! Много си прав-аз предлагам на там да ги изправим с еднопосочен билет-дано спасим Земята от тия изчадия!

Зад този катаклизъм прозира злокобната ръка на КГБ и лично на Путин

Не ги ласкайте американците... в случая нямат нищо общо. През 60-те години в СССР започва програма за облагородяване на степите и за да докажат превъзходството на човека над природата, решават да обърнат течението на двете реки. Вследствие на осъществяването на тази гениална идея, настъпва екологична катастрофа в района, следите на която се забелязват още в края на 80-те години на миналия век. Започват публикации в пресата и хвърляне на вината върху предишните ръководства на партията и държавата. Но... сделаното - сделано, връщане назад няма :( Истината е, че глупостта е надпартийна и надидеологическа :)! В САЩ по същото време има също няколко проекта, които водят до сериозни екологични проблеми.

Точно обратното е - имаше проект да се вземе вода с канал от "двете реки" - Об и Енисей и да се захрани Аралско море, но това не се направи. И затова Аралско море пресъхна. Така че руските хидроинженери бяха прави - днешната новина го доказва. Не им разрешиха да решат проблема, а не че те са го създали.

Да, искаха да върнат водата след като предшествениците им бяха направили вече поразиите

Да живее американската космическа програма-най-земната космическа прогрма в света !

Да живее американската здравно-осигурителна система- най-здравно-осигурителната система в света !!!

Да живеят съветските болни - най-здравите болни в света!

При засилване на демократичните процеси в Узбекистан - още една база на сащ и морето ще пресъхне окончателно :)

Обикновена демокрация от 2014 г, където стъпи престъпния крак на САЩ -война - Сирия, Украйна,и пресъхващо море в централна Азия

Обичайната ти наглост е в действие и затова на такива обикновени наглеци обикновено са им виновни САЩ, ЕС и т.н., че излизат на показ престъпленията срещу природата от престъпния комунизъм.

обикновен комунизъм, където стъпи трева не никне

А където стъпи Американото идва вечно благоденствие. Обикновено "стъпването" МУ става чрез въздушни удари.

Аралско море се намира между Узбекистан и Казхстан.През 1991 год Узбекистан се отделя от СССР.Има спътникови снимки ,през 1990 год езерото си е още цяло,пресъхва през последните 24 години.Узбекистан подписват договор с Пентагона, 1991 год.,присъствие на американски военни в района. В случая какво общо има Русия с пресъхването на езерото?В момента района е в отчаяно състояние,разруха навред.В уикипедията пак написани някакви глупости,че видите ли поради отглеждането на памук и напоителните системи езерото било изчезнало?

е да, те винаги американците са виновни и някой да е чул комунист да си признава вината????

Luna0102

То и Байконур не се намира в Русия, а в Казахстан, но е гордостта на русофилистиците. Докато не гръмне е руски, стане ли някой сакатлък ще бъде казахстански, та и с езерото така.

Мдамммм, Путин лично ходи с мотиката да отклонява реките, въпреки непрестанните усилия на казахстанските, узбекистанските и таджикистанските власти да пуснат Амурдаря и Сърдаря да пълнят морето. Не се излагайте, моля!

Предупреди САЩ, да не прашат астронавтите си да излитат от Байконур, че стават аварии. При приземяването на американският астронавт от МКС, да се внимава, да се иска охрана от НАТО и специалисти от НАСА за сигурността на Байконур. Сигурно разходките по "лунната пътека" са ти се отразили благотворно на мисловната дейност.

stan_posta@

Байконур отдавна не е гордост за руснаците. На доизживяване е, мисля че само един тип ракета стартира от него. Руснаците си оборудваха "Плесецки" за стартове, вкл. за новите Ангара. И сега довършват космодрума "Восточный". Точно това е дразни много хора - как така, руснаците силни, независими от никого !? Непоносима мисъл за цялото демократично човечество.

ами wikipedia е свободна платформа. Регистрирай се и поправи статията, че всъщност американските военни с кофи са изгребали морето да си чистят танковете и самолетите от военната база. Щото без съмнение това е истината.

как може човек без мозък да живее ? ти си уникат ! укипедия лъже ти не ! ми потърси петилетният план на ссср от 1960 г . и прочети . той

че има ТЕЧОВЕ И ЗАГУБИ НА 88% ОТ ВОДАТА ОТ НАПОИТЕЛНАТА СИСТЕМА,защото не се поддържа,а не се поддържа защото фермерите не плащат за водата ,и дори няма измервателни устройства ,които да отчитат колко източва всеки фермер ...-това е след отделянето на Узбекистан от съветския съюз,който прави от пустиня обработваема площ за памук,ориз,зърнени култури и др ,и дори довежда Узбекистан на първо място по производство на памук ....

Да ви разкажа един случай от времето на Соца в СССР. По стратегически причини Сталин решава да построи набързо Беломорканал. Нарежда на Берия да ръководи работата и да го построят за 3 години. Вика Берия хората и им казва, че другарят Сталин иска от тях канала да бъде построен за 2 години. Те му казват, че само за гоеолопроучвателните работи са нужни 2 години.. Берия им казал-току що завърши строителството на Волго-Донският канал. Вземате чертежите и почвате. И какво мислите-канала бил построен за 2 години. Броят на жертвите при строителството остава неизвестен. .

Йосиф Висарионович Джугашвили-Сталин и Лаврентий Берия, са грузинци, по-точно грузински евреи. Вече и грузинците ли станаха руснаци!

Такива приказки бяха много вървежни през перестройката - около 1984-6 година. Сега обаче никой даже не ги чете, камо ли да им вярва. Щото има един тънък нюанс - сега има интернет, а не само вестници. Който иска - може да види как е било, има ги схемите, чертежите, документите, картите, протоколите с решенията на органите. Който иска само. Който не иска притопля легенди от преди 30 г.

Където е стъпил КОМУНИСТИЧЕСКИ КРАК остават само панелни гета, бедност, мизерия, концлагери, смърт, изсечени гори, Гнусни и никому ненужни заводи и ИЗРОДИ!!!

изродите си прав, като виждам какво пишеш си изрод.

Luna0102

Е-е то не е нужно да гледаш някой друг какво пише, достатъчно е да се погледнеш в огледалото.

Да, съветската наука и техника е най-велика, социализма е път към комунистическия рай - да ама не!

Като не са нужни тези заводи, защо западняците ги прилапаха с такъв апетит ? Защо не построиха нови, нужни заводи ? А само удариха една боя на старите и почнаха да изнасят печалби ?

При комунистите се работеше сега при фашистите ни изпиха и последните капчици кръв,ама че побъркан народ.Без икономика няма държава тези вашите съсипаха държавата в ада да гният дано,че народа обедня.

Поредният триумф на руската инженерна мисъл! Да живей!!!

това море е започнало да изчезва преди около 50 г . напоявали памука да правят експлозиви . след разпада на ссср , западняци , помагат да се построи язовирна стена , и започве да си възтановява една част от морето . не се знае ззащо точно сега това е станало новина за дир . може би точно сега са научили за съществувалото някога мори ?

А ЗАЩО ВЪПРОСНИТЕ НЕ ПИШАТ, ЧЕ ПРЕДИ 250Г. ОКОЛО 60% ОТ ТЕРИТОРИЯТА НА САЩ СА БИЛИ ГОРИ, А СЕГА ИМА САМО СКРОМНИТЕ 8%.

живеещите около аралско море ш0 милиона души? кои пак се е напушил? *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Luna0102

Това са соросоидни измислици, докато не го прочета в Комсомолская Правда няма как да е вярно.

Вземи прочети в Уикипедията, че "в различните исторически периоди" нивото на морето е твърде променливо - намирани са дори останки от ГОРИ по дъното му! Така че освен Сорос и Правда по света има и "бяло и черно-сиво" и "ляво и дясно-право" и междинни състояния, недостижими за някои мозъци!

Luna0102

Няма да чета Уикипедия, аз вярвам само на Комсомолская Правда и товарищ Путин. Не се опитвай да ме заразиш със соросоидна вирусна инфекция, че да не отидеш в Гулаг на почивка.

преди 26 години си беше истинско море , след каспийско посока изток , с корабчета и остров , прелитал съм над него и с очите си съм го виждал - красота

Съветското море - най-сухо в света!

Luna0102

Всемогъщият Путин е бил жаден, искал да пийне няколко глътки, но се е увлякъл. Нищо, като пикне малко и ще го напълни.

Гледайте Добруджа, която се дупчи за шистов газ, а не Аралско море!

много вярно

много вярно,има сключен договор за35години, а всички мълчат!

Подобни неща се случват по цялата Земя, не само в Русия. Това е неизбежна част от развитието на заразата Хомо Сапиенс..

Абе в едни по-бели и нормални държави не се случват ама айде.

са по-бели от Русия бе юнак. За какви норми пишеш? Катастрофата в Мексиканския залив и Фокушима са показателни. Какво има да скачаш. А да, Япония е бела държава от монголоиден тип.

Май повечето от пишещите тук не са си направили труда да погледнат географския атлас и да видят през кои държави минават отклонените Амурдаря и Сърдаря? Никой не отрича екологичното престъпление, извършено от СССР. Само че последните 25 години СССР няма, а държавите Казахстан, Таджикистан и Узбекистан са тези, които трябва да се откажат от производството на памук и да пуснат реките в Аралско море. Русия в случая не пее в хора, драги зрители.

Навремето имах един приятел служил в съветските ракетни войски, който казваше, че всичкият тоя памук им трябвал за твърдотопливните ракети, с които да борят Запада. И цялата тая ракетна техника се характеризирала, че се работи със силно отровни вещества. Виж Запада не го пребориха, Съветския съюз не го опазиха, но пък си пресушиха морето и си замърсиха природата така, както никъде другаде по света.... - руска работа :)

Имаше един психически необичаен човек, който твърдеше, че правените в завода "Цървена могила" ракети ползват като гориво захарен памук, затова винаги се свършвал преди реда му по панаирите.

никой от вас "капацитетите", които оплюха форума, не обръща внимание на израза "за пръв път от 600 години", казан от "експерта"-американец? Защото причината за спадането на водите на Аралско въобще не са отклонените около 5% води на р.Амударя и р.Сърдаря, а тектонични процеси, за които вина има Природата! Преди около 600 години, се е случило нещо подобно, но тогава не е имало комунисти за да бъдат обвинени от вас!

Най- вероятно от 600 години насам имат някакви данни . Затова, за да е понктуален и екзактен като другаря Местан Хамериканецът така казва. За преди това няма данни. Иначе тектоничните процеси също може да са причина

по утаечните слоеве е установено, че около 1400 година езерото (то си е езеро) е било пресъхнало почти напълно!И във вековете има няколко подобни периода! Тогава в ония години не е ясно какъв памук са отглеждали!

Където мине болшевишкия ботуш не остава ни трева, ни вода. Не се пънете да ми пишете минуси, защото това е самата истина, а историята няма да забрави комунистическите издевателства над хора и природа.

Жалко за свестните хора в Русия и космополитите, като Толостой, Пушкин, Ломоносов, Менделеев, Пирогов а и учени от новото време, като Курчатов, Каральов и Сахаров, но просто болшевиките разказват играта на този народ от 100г. и в името на болшевизма и пропагандата се правят умопомрачаващи злини на 1/4 от света - войни, екологични катастрофи и физическо премахване на личности. За съжаление въръзката на сатрапите от Ленин, Сталин та до "съвременния Хитлер" -Путин не се къса...

Комунизмът е идеология измислена от дявола с цел пълното затриване на човечеството... Разпространена е и изпълнена от неговите слуги....... Резултатите са видни....

комунизма е измислен от Исус Христос, или поне така пише в Библията. Само че не се е казвал така.

Хайде сега цитирай кои войни през последните 100 години е предизвикала Русия? Кои са екологичните катастрофи създадени от Русия и кои личности е премахнала физически. Да видим само последните няколко години. При взрива на сондата на Шел в Мексиканския залив става екологична ката строфа засегнала климата на Земята. Изчезва топлото течение Гълфстрийм. При аварията във Фокушима се измества оста на Земята което също предизвиква климатични промени. Коя държава има институции за унищожаване на неудобни ръководители на други страни-САЩ. Коя държава има военни бази и оръжия по целия свят - САЩ.

Я да видим сега, само за последните години, пък после може да продължим и по-назад във времето: 1. Афганистан 2. Чечня 3. Приднестровието 4. Нагорни Карабах 5. Грузия 6. Украйна

Абе малоумие, оста на земята се измести от земетресението, а не от ядрената централа. И това беше нещастен инцидент, а не умишлена глупост, като Чернобил, коята катастрофа е наесъизмерима по размери с тази на АЕЦ Фукушима - в пъти по пагубна!

Финландската война, войната срещу Полша в началото на 2 св. Войната в Китай .Войната в Корея.Карибската криза.Войната в Авганистан. Войната в Никарагуа,Чернобилската авария .

Ясно е, че никой не го интересува някакво си море или някаква си природа. Истината, уважаеми дами и господа е политика и индустрията! За това трябва да се говори. Това море е просто повод отново да се заговори за това което е истината: синьото или червеното! Те не са и никога не са били просто цветове. Те са символи на най-силните партии, съперници помежду си. И все пак, тук главно се плюе Русия. Е, добре ама щеше ли Русия да източва това море, ако американците не бяха направили 68ма година операцията при Дъндолкхил? А, ако не бяха хвърлили няколко тона ядрени отпадъци през 1974г при гр. Времерловский?!? Дали руснаците нямаше да си намерят друагде място, за да си сеят житото? Ами щяха! Ето това е отговорът, който обаче крайно неудобен на всички Бойковисти, които вече не знам си коя година се правят на баш демократите. Не че защитавам Русия, не мислете така. Аз също бях възмутен, когато през 1971г. те пък направиха оная глупост на срещата в Едингсхафен, но все пак замислете се кое е по-истинското: синьото или червеното? Пазарната икономика или протекциите на хората от страна на държавата? Замислете се!

Рибата се вмирисва от главата. Ясно е, че във всяко общество лидерите имат определящо влияние върху културата, ценностите, процесите и т.н. Под наименование "демокрация" ни налагат анархия, безотговорност и безнаказаност... Упражняването на контрол (здрава ръка) го наричат диктатура... Разбира се нещата не са черно-бели.

Където мине комунист, трева не никне. Малките им братчета фашистите могат само да гледат и да си водят записки по античовечност.

я ни просвети, ФРГ сега фашисти ли са?

Я ни просвети взимал ли си си хапчетата днес.

Не знам какво ФРГ те гони, но ще ти отговоря. Не, не са фашисти. Отнесоха си шамарите, направиха си изводите и загърбиха тази прокълната идеология. И затова Германия е Германия, а Русия е ... ох остави...

От комунистически блядове може ли да се очаква нещо добро?!

Къде са сега Путлеровите руски тролчета да пишат, че всъщност Аралско море не било пресъхнало, а това е фашистка измислица?

Партийната линия сега е, че видите ли "такива неща стават в Америка всеки ден но те крият и не казват". "Ама да ама те американците така, така, така..." Пропаганда да става и копейките да капят, другото е вятър и мъгла.

Беше добре да се напише, че руснаците са предизвикали тази катастрофа като са обърнали една река да се влива на север. Русофилиите да пишат сега за добрия Кремъл!

Я обясни какво е това една река да се влива на север технократа. И тази река да напоява сибирските житни полета, защото огромните сибирски реки не стигат. Абе, попитай дали не си изпускан отвисоко като малък, та сега си идиот.

Освен, че предизвикваш смях с надменността си, предизвикваш и презрение заради невежеството си. По- интересното е, че нищо не казваш за политиката на Москва, която е отклонила течението на реки, които са се вливали в Аралско море. Това е причината да изглеждаш неестествено жалък, но пък за това пък си смешен. Москва е причинила екологична катастрофа, но това не е за първи път. В Казахстан има полигони,където са взривявали ядрено оръжие срещу редовната си армия. Но пък може да отидеш на екскурзия и да попиташ какво се е случвало по време на соц'а ако има кой да посмее да ти отговори.

На остров Возрождение, който вече не е и остров, по средата на Аралско море, има бивша лаборатория за производство на антракс и биологическо оръжие. Найс, а? Уж САЩ са помогнали на Узбекистан с деконтаминацията на района през 2002 г., но дали нещо не е останало?

там пък какъв ужас е... И да - има още заровени казани от неръждавейка пълни с остатъци от биологични ескперименти - антракс и т.н. Никой не смее да рови надълбоко

ПОСЛЕДИЦИТЕ ОТ СЪВЕТСКИЯ РЕЖИМ УПРАЖНЯВАН ОСНОВНО ОТ РУСИЯ- ТАЗИ ЛЮБИМА НА НАШИТЕ КОМУНЯГИ, ПАРАСОЦИАЛИСТИ И НАЦИОНАЛИСТИ СТРАНА - СА КАТАСТРОФАЛНИ. Не беше чернобил, не беше замърсена и отровена Волга , Дон и Днепър, ето сега Аралско море. А хората- за всички режими на Кремъл те са без значение. Ние сме робски народ, но онези ни надминават.

Госпожата с гражданската съвест, по същото време, на аварията в Чернобил, се случи идентична авария в Мидълстоун, САЩ. Нещо да сме чували за нея? Някога, посещавали ли сте местности около Волга, Дон и Днепър. А Днепър тече през Киев и винаги има риболовци по брега на "мъртвата" река. Носещите "отровни води" Волга и Урал се вливат в Каспийско море, което е основният производител на експортният черен хайвер, получаван от есетрови риби. Иран, който има излаз на Каспийско море е подал жалба в ООН за отравянето на морето. Ти си роб на твоята омраза и злоба. Но нещата са съвсем други, колкото и да не искаш.

Щатите не са пресушили цяло море и не са причинили подобна екологична катастрофа,оставяйки цял народ без поминък.

сега идва ред и на северния ледовит океан. с това ще поставят рекорд за гинес - най-тъпата и експлоататорска банда в света.

Планът е бил после да върнат неква вода отнякъде си?Супер !!!Само дето от 1950-та та до 2015-та този план е изпълнен на 0%. Хайде ти сега хев а найс дей щото нещо хубаво се случва и има стойност когато се случи в обзоримо бъдеще.А не да се разбегат хората дет не са умрели и да се вадят некви пергаментови "планове" от преди 2 века кво щяло да стане ако.. Не съм русофоб напротив дори изпитвам симпатия и топли чувства към този народ но истината си е истина.

"Аралско море започва да се свива преди 50 години, когато водите на вливащите се в него р. Амударя и Сърдаря са отклонени от съветски инженери за напояване, " - това безумие трябваше да се заклейми завинаги още 89-та година, но уви - появи се АТАКА, хвалейки съветската власт и нейния съвременник - Путлер, като ''държавник N1''

Типично за акъла на руските инженери. Тази нация освен да унищожава друго нищо не умее.

Не руските, а комунистическите. Навсякъде са такива комунистическите.

В тези райони е пълно с нефт и газ, но няма вода .... Това ни очаква и нас, ако продължим с добиването на шистов газ. Тези снимки ги изпратете на Кунева, Плевко и тем подобните им.

Sura Ionospheric Heating Facility Руското климатично оръжие СУРА има мощност почти 50 пъти американският ХААРП и е съвсем близо. С него блядовете могат да предизвикват бедствия по целия свят и да налагат имперската си политика.

Вярно е. И в Пакистан има подобна установка. Зависи кой за какво го използва.

когато е оръжие са МАСОВО унищожение- сигурна съм руснаците са по напред от САЩ. такава човекоомразна е идеологията им. От Петър първи до днес. И за в бъдеще. А иначе да се лигават колко обичат човекът това им е присъщо.

Сигурно доказателство, за това че е по-силно е метеоритът над Челябинск. Целият свят, а особено САЩ следяха околоземното пространство за наличие на опасни метеорити за Земята, но тези високотехнологични прибори са пропуснали "метеорита", който се появява над Челябинск където се складира отработеното от атомните електростанции гориво. А тези прости съветски инженери елиминираха "метеорита", защото не знаеха че е демократично изготвен от специалисти с недостижими знания получени в престижни западни университети. Също както и сърбите с невидимият Стелт, защо не ни казахте, че е невидим.

Руското инженерство като китайското. Едните морета пресушават, другите планини заравняват. Гении на социалистическото строителство. Сеят смърт и повреди.

нагледен урок,че човекът не е господар на природата,а е зависим от нея.също така,наса вероятно са чували приказката,че когато, мечката играе у съседите,тя пристига и при тях,ако вече не е била там!така,че смирете се,господа учени, и имайте разум,когато приемате поръчките на капитала!няма време за повече алчни и налудничеви експерименти с природата.

Еми, то и пустинята Сахара е била тропическа гора, ама ...

е да де, но там не е станало пустиня заради намесата на съветски (или каквито и да е) инженери

Е, какво да направим сега? Да се зареже производството на памук, пак ще останат хора без работа.

Май "ПРЕХОДА" ще дойде по рано отколкото се очакваше, но много малко ще дочакат да го видят. Затова отбележете годишнина от "прословутия календар". Може и с това да се събирате на сладки приказки там горе. И не забравяйте че земята не е плоска и вселената не се върти около нас.

Днес в повечето новини си проличава наследството на комунизма.... Тука липсва едно море, там една фабрика.... На кой му пука бе нали другарите лапат ли лапат.... "и к'во като ме мразят, аз нали си крада.... дреме ми"....

Някой, за море не зная да не съществува, но за фабрика и то не една в България целия български народ знае. Пораженията които са нанесени на България от 1989 година до сега многократно превишават тези от войните които е водила. Такова унищожение на народност, родолюбие, промишленост, селско стопанство и народни обичаи никога не е имало. Българското население в България изчезна. Това значи, че и България я няма вече. А ти се умилявай от това, какво е казал някакъв инфантилен от САЩ или Великобритания. Защо не пишат за изчезването на цели градове в САЩ, където са почнали да добиват газ, чрез изгаряне на въглищни пластове под замята. Но това са тъпи пропагандни трикове. Предполагам и специалистите от САЩ са предполагали едно, но се е получило друго. Уравнение с много неизвестни. А човек не е по-силен от природата. Но се бори за оцеляването си.

Т*панар ти наистина ли вярваш това, което пишеш?! Та нали заводите ги изкрадоха точно номекклатурчиците от ДС. Справка другата статия за взривения завод..... Ама небой се... Всичките пари на света дори няма да могат да ви спасят от това, което идва. Хората видяха наистина за какво става дума и спасения за вас няма да има......

Е, защо не отклонят нещо там, река, канал, да се понапълни морето?

Би трябвало да го направят. Освен това след октомври по пролетта не им трябват тези реки - може да пълнят езерото.

Имало е много идеи за такъв проект но страните нещо не могат да се разберат по между си. Повечето реки извират от Русия а пък морето е между Казахстан и Узбекистан. Ако го направят би било не само добро за климата в района но и биха се отворили много работни места.

Така става тази работа! Много го Ви е лесно да давате идей ей така... Този проблем е още от времето на СССР и ако е имало някакво решение, изобщо нямаше варианти "не могат да се разберат". Просто СССР вече бяха фалирали, а решението изскваше прокопаване на огромен канал, който струва много пари...