Това предлагат депутати от Коалиция за България, които са внесли промени в Наказателния кодекс (НК) за криминализиране на насилието над животни, съобщи БТА. Проявите на особена жестокост към животни да се наказват с лишаване от свобода до 2 г. или пробация и глоба от 2000 до 6000 лв. Същото наказание ще се налага и на човек, който е допуснал проява на особена жестокост към животни от лице, което е под негов контрол.

Петър Курумбашев, които е сред вносителите на промените, предполага, че за тази промяна в НК ще получат подкрепа от всички парламентарни групи, защото проявите на жестокост към животните трябва да се третират като обществено опасни деяния, а извършителите да бъдат подведени под наказателна отговорност.

Депутатът каза, че случаят с кученцето Мима с отрязаните 4 крака може да се причисли като обществено опасно деяние.

Колегата му от левицата Мая Манолова посочи като причина за внасянето на промените "наличието на законова празнота" по отношение на проявите на особена жестокост към животни, както и обществените протестите, които настояват да се намери законодателно решение. Доказано е, че насилието над животни води до насилие над хора, а според световната статистика 90% от серийните убийци са започнали с насилие над животни, се посочва в мотивите на соцдепутатите.

Десетки хора се събраха на 10 април край Народното събрание, за да подкрепят мирен протест срещу проявите на особена жестокост над животни и за инкриминирането на такива действия. Проявата беше организирана в социалната мрежа "Фейсбук" след осакатяването на кучето Мима. Протестиращите подписаха петиция, в която настояват насилниците над животни да се наказват с лишаване от свобода от 1 до 5 години.

Миналата седмица земеделският министър Мирослав Найденов съобщи, че са готови промените в НК, инкриминиращи насилието над животни. При проява на особена жестокост, водеща до смърт или трайни увреждания на животното, наказанието, което се предвижда е затвор от 1 до 3 години и глоба от 5000 до 15000 лв.

Вижте видео от изявлението на Петър Курумбашев