За четирима от задържаните се предполага, че са били пряко свързани с терористичната операция, а петима са заподозрени, че са имали връзки с "тероистичната клетка", предприела атаката.

Министърът на вътрешните работи Нажем Гарсали обясни, че нападателите са били добре въоръжени, носели са т.нар. "пояси на самоубийци".

"Тунизи телеграф" съобщи, че двамата от извършителите - Мехди Яхяуи и Джабер Хашнеуи, са били обучавани в специален лагер за бойци в Либия, недалеч от град Дерна, и се върнали от Либия преди два месеца.

По-рано външният министър Тайеб Бакуш заяви за френската телевизия Бе Еф Ем, че трима терористи са задържани, един от нападателите се издирва, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Допълнителни подразделения на армията ще бъдат разположени в големите градове, за да се засилят мерките за сигурност, съобщиха осведомителните агенции, позовавайки се на канцеларията на президента на Тунис.

Министърът на здравеопазването Саид Аиди съобщи, че при нападението срещу музея са загинали 23 души, 18 тях са чужди туристи, предаде Асошиейтед прес.
Убити са петима тунизийци, включително двамата въоръжени нападатели.

Според служител на болницата, в която са били откарани много от жертвите, седем от убитите още не са идентифицирани.
По данни на властите сред убитите има граждани на Австралия, Испания, Италия, Колумбия, Полша, Тунис, Франция и Япония.

Испанският външен министър каза във Валенсия, че двама испански туристи са намерени живи и здрави, след като цяла нощ се крили в музея. Жената била бременна в четвъртия месец.
В атаката са загинали двама испанци - семейна двойка, която празнувала 50-годишнина от сватбата си и за първи път пътувала извън Испания.

Британското външно министерство съобщи, че е загинала британка, предаде Ройтерс.

Семейство възрастни белгийци са сред жертвите, съобщи външното министерство в Брюксел. Съпругата е сред убитите, а съпругът е ранен и без опасност за живота.
След като бе обявена за изчезнала, днес жената е била разпозната от съпруга си в морга на болница. Семейството е живеело в Антверпен.

Руското посолство в Тунис изяснява къде се намира рускиня, за която се знае, че в момента на нападението е била в музея, заедно с друга рускиня, която е ранена, предаде ТАСС.

В Париж френският премиер Манюел Валс съобщи, че френският министър на вътрешните работи Бернар Казньов ще замине утре за Тунис, за да обсъди общи действия в борбата с тероризма, предаде Франс прес.

Италианската круизна компания MSC съобщи, че девет от убитите туристи са били пасажери от кораба й "Сплендида", предаде Франс прес.
Дванайсет пасажери са били ранени, а шестима не са се качили на круизния кораб, който вече отплава от Тунис за Барселона.

"Музеят "Бардо" ще отвори врати за посетители идната седмица, в понеделник или най-късно във вторник", съобщи министърът на културата Латифа Лахдар, цитирана от ТАСС.

Министерството на външните работи препоръчва временно да не се пътува до Тунис. Обширен район от столицата е блокиран от силите на реда, чуват се изстрели, предупреждават отттам.