Очаква се температурите да бият всички рекорди от последното десетилетие, предупреждават синоптиците, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.
 
За 21 града за събота и неделята е обявена третата, най-високата степен на опасност, свързана с жегата. Най-горещо ще е във Венеция, Милано, Болоня.
В долината на Падуа се очакват до 45 градуса. 43 градуса бяха измерени вчера в Рим. Непоносимо е положението в метрото, където термометрите отчитат до 50 градуса.

Лекарите смятат, че жегата вече е причинила смъртта на няколко души. Оказана е първа помощ на няколко мотоциклетисти, на които им прилошало, докато чакали на светофар.

Увеличава се потреблението на ток. Няколко местни електромрежи не издържаха и имаше временно спиране на електричеството.
 
Жегите врeдят и на селското стопанство. Според асоциацията на селскостопанските производители "Колдитери" с 20 на сто ще намалее реколтата от домати.
Зле понася горещините и едрият рогат добитък . При температури над 30 градуса кравите дават по-малко мляко. Надеждите са за захлаждане от утре, което ще се усети първо в Северна Италия.

Буря се развихри днес в Чехия и Словакия . В Чехия бурята събори дърво, което уби велосипедист близо до Карлови Вари, а в източна Словакия движението по пътищата бе затруднено от паднали дървета, повалени от силните ветрове. Хиляди хора останаха без електричество, след като бурята скъса електропроводи в Чехия.

В България също започва период на горещини с температури над 30 градуса, съобщи БНР.
Лекарите препоръчват да се пият повече течности - за предпочитане вода. Друг съвет за справяне с горещините е носенето на леки дрехи от естествени материали и задължително шапка. Медиците дават препоръки и по отношение на храненето - добре е да се избягват тежките и мазни храни. Не прекалявайте с физическото натоварване, съветват още те.

Възрастните хора, малките деца и сърдечно болните трябва да избягват излизането навън в обедните часове, когато слънцето е най-силно. Ако все пак няма как да си останете у дома или в офиса през деня, не забравяйте и защитните кремове, допълват лекарите.