Хората протестираха срещу все още неустановеното си положение и да настояват за икономическа помощ, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.
Протестиращите влязоха в кратки стълкновения с полицията, докато се опитваха да стигнат до канцеларията на премиера Силвио Берлускони. Най-малко двама души са били леко ранени при опитите на полицията за борба с безредиците да овладее множеството.

Жители на Акуила са гневни от бавното възстановяване на средновековния им град и настояват пред правителството за данъчни облекчения за жертвите на бедствието. Затвориха ни в тесни сглобяеми къщи като клетки, които вече протекоха, а парите за реконструкция свършиха, каза за АФП демонстрант, развяващ знаме в цветовете на града си - зелено и черно.
Подиграха се с нас. Похарчиха всички средства за т.нар. временни жилища, които се очертава да страната постоянни, а сега ще трябва да плащаме и данъци, възмущава се друг протестиращ, който имал два апартамента в днешната "червена зона" в центъра на Акуила, която и до днес остава напълно затворена.

Земетресението от 6 април 2009 г. в Акуила отне живота на 308 души и опустоши историческия център, средновековните църкви в града и околностите. Около 30 000 души все още не могат да се върнат по домовете си. Те са настанени в апартаменти, наречени "къщи Берлускони" в покрайнините на Акуила, в казарми или живеят на хотел.

Протестът в центъра на Рим е удар за Берлускони, който многократно представяше действената реакция на земетресението в Акуила за един от най-големите успехи на кабинета си. В знак на солидарност с жертвите миналата година той организира срещата на страните от Г-8 именно в Акуила. Според жителите на града обаче след краткия порив от шумно отразени в медиите инициативи много от хората са били оставени да се справят сами, тъй като парите за реконструкция са свършили.