Това съобщи пред журналисти в село Първенец самият министър Найденов, цитиран от БТА. "Получавам сигнали, че някъде животните и най-вече птиците се третират с антибиотици, коментира той и уточни, че антибиотикът се влага в захранките на птиците и впоследствие остатъци от него се натрупват в месото.

Разпоредени са проверки и вече са взети няколко проби, които ще бъдат анализирани в централната лаборатория на ДВСК, допълни Найденов. По думите му на този етап няма "нищо обезпокоително" по отношение на пробите. Министърът посочи още, че предстоят проверки и за т.нар. томблиране на птичето месо. Недобросъвестните производители инжектират течности, които увеличават теглото на месото, и по този начин мамят потребителите и създават нелоялна конкуренция, обясни Найденов.

Правим тези проверки и с цел дисциплиниране на производителите, които трябва да знаят, че има кой да ги контролира, подчерта още земеделският министър.

По думите му предстоят и съвместни проверки от Националната служба за растителна защита и регионалните инспекции за опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ) на големите зеленчукови борси, тържища и пазари, както и складове на големи хипермаркети, в които се предлагат за продажба пресни зеленчуци и цитрусови плодове. Проверките ще се извършат на територията на областите София, Пловдив и Благоевград.

При инспекциите ще се вземат проби от зеленчуците, които се търсят от потребителите основно за консервиране през есента - зеле, карфиол, пипер, моркови, праз, както и от картофи, за извършване на анализ за съдържание на остатъчни количества от пестициди. Чрез документална проверка ще се установи произходът на зеленчуковата продукция - българска ли е или внос, с цел да се идентифицира реалния производител, уточни изпълнителният директор на НСРЗ Антон Величков.

По думите на министър Найденов проверката ще наблегне и на цитрусите, които се третират с много препарати и консерванти за по-голяма трайност. Амбицията на министъра е да се предлага все по-чиста храна на трапезата.

Същевременно Игор Христов, собственик на птицефермата в Севлиево, заяви, че има доста производители на пилешко месо, които не стоят логично на пазара – продават евтина стока, а в същото време няма логика да имат печалба. „Може и да е възможно да ги захранват с нещо, за да изкарват по-евтин продукт”, посочи Христов, цитиран от "Фокус".

Той обаче посочи, че не се чувства притеснен от евентуални проверки, защото практиката е да се инжектират малките пилета за ваксинация и това е задължително при отглеждането им.
ИЗБРАНО