Карта може да се вземе само за пребиваване над 2 месеца, но това трябвало да се докаже с билети, хотелски резервации и др. За по-кратък престой се издават удостоверения от районните здравни каси - Столичната здравна каса в София.

Според читателите обаче в европейските болници не приемали удостоверенията. НЗОК обаче обяви, че удостоверението е валидно два месеца, е идентично с Европейската здравноосигурителна карта (ЕЗОК).

С картата здравноосигурените могат да получават необходимата  медицинска помощ при спешни и неотложни състояния при временно пребиваване в държавите от ЕС, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария.
За същото може да се използва и удостоверението, твърдят от НЗОК.

Има обявена процедура по Закона за обществени поръчки за нов изпълнител, който да изготвя картите, обясниха от Здравната каса. Оттам се надяват тя да приключи по-бързо, но засега не могат да се ангажират с ясни срокове.
Договорът е изтекъл, получихме писмо от касата да издаваме европейски карти, само ако човекът ще бъде в ЕС над 2 месеца, заявиха от консорциум "КИМ 2000 - Демакс", които правеха документите от приемането ни в ЕС досега.

От Министерството на здравеопазването заявиха, че научават от медиите за проблема.

Преди година у нас се разгоря спор дали европейската здравна карта да бъде препоръчителна или задължителна. В крайна сметка парламентът прие тя да е препоръчителна.