Това заяви пред Нова телевизия здравният министър Кирил Ананиев по повод скандала с управителя на НЗОК проф. Камен Плочев.

В петък Ананиев поиска оставката на проф. Плочев. Причината е, че Плочев е действал през главата на здравния министър и без да информира Надзорния съвет на касата за писмо, което изпраща в Народното събрание заради задължения и с искане за актуализация на бюджета й. Вчера обаче управителят на НЗОК обяви, че няма намерение да се оттегли.

Здравният министър разказа, че след като е разбрал за писмото на Плочев до Народното събрание, е поискал да се срещне с него, за да обсъди проблема.

"Тогава той изрече 6 неистини. Той каза, че не знае за такова писмо и не е писал такова писмо. След като извадих писмото, той каза втора лъжа. Той каза: "Да, това е моят подпис, но сигурно е фалшифициран". Установи се, че това е неговият подпис. Той е провел и дирекционен съвет специално по тази тема, за да му дадат "картбланш" да напише това писмо. Когато тези неща станаха ясни, той реши да обиди собствения си персонал като каза, че те са му дали това писмо и той без да гледа го е подписал", обясни Кирил Ананиев.

Здравният министър допълни, че в действителност е имало две писма - едно до Народното събрание и едно до здравния министър.

"В самото начало двете писма са идентични, но във втората си част те се различават. Не мога да си представя, че такъв достоен лекар може да се забърка в политически игри, особено, когато е управител на такава институция като НЗОК. Според мен той се забърка в тази история без да прецени нещата. Той просто попадна в един капан”, коментира още Ананиев.

По думите му, България няма проблеми да се разплаща с европейските партньори по отношение на лечението на българските граждани.

"Никой досега не ми е докладвал, че има някакъв проблем по отношение на това разплащане. Това, което в рамките на бюджетната процедура за 2018-а година, професор Плочев е предложил за разплащане с чуждите здравни каси – това е заложено в бюджета на НЗОК. Това беше само преди 2-3 месеца”, подчерта здравният министър.

"Няма финансови причини да бъде отказано лечение на български граждани в страна от ЕС", изтъкна Ананиев.

„270 милиона лева ние дължим към чуждите здравни каси, през тази година ние сме предвидили да изплатим 70 милиона лева”, съобщи той.