Уникалната технология, която може доведе до революция в медицината, е сред най-интресните експонати на открития вчера Есенен технически панаир в Пловдив, съобщи БНТ.

Нанороботът, способен да извърши ин витро процедура, сменя изцяло досега познатата технология. Вместо механично оплождане на яйцеклетка се инжектира със сперматозоид. Това става толкова бързо и прецизно, че за да се наблюдава на екран е необходимо да бъде направен запис с високо чувствствителна камера и забавен десет пъти.

"На практика надеждността, точността, акуратността се повишават многократно. Тъй като се измерват множество параметри - в случая силата на проникване, може да се съди и за качеството на яйцеклетката и много други неща. Това са чисто физически параметри, с които лекарите не са свикнали да боравят, а те дават много допълнителна и полезна информация", заяви  Асен Шулев от Института по механика.

Ако влезе в медицинската практика, нанороботът може да извършва хиляди процедури ин витро за ден. Всяка една ще е сполучлива от първия път, защото апаратурата позволява инжектирането на клетките да става с точност една милионна част от милиметъра. По думите на Асен Шулев новата технология може да бъде внедрена в рамките на една година.

Новината за научното откритие идва в момент, в който Фондът за асистирана репродукция работи без финансови средства, защото годишният бюджет от 10 млн. лв. е изчерпан. От Министерството на финансите са обещали още 5 млн. лева за продължаване работата на фонда.