Наши учени създадоха уникален робот за ин витро

Робот, способен само за една секунда да извършва процедурата ин витро оплождане, създадоха специалисти от Института по механика към БАН.

Обратно в новината

Коментари - Наши учени създадоха уникален робот за ин витро | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Хубава новина, още повече че е изобретено в Б-я. Но тази нова технология, може би ще послужи много повече на развитите бели страни, не толкова на нашата, поне докато държавата не отпусните така необходимите допълнителни 5 млн. лева за Фона за асистирана репродукция

Интересно техническо постижение, но за нуждата от него и приложимостта му не мога да коментирам.

Разбира се, глупаво е да плюем без да сме запознати със конкретните факти, макар да знам че проблемът с феодалните старци в БАН е самата истина. Не мога обаче да не бъда скептичен. Самата идея с нанороботи е нова, такова нещо няма внедрено в оплождането чрез ICSI. Но това не значи че технологиите не са се развили. Освен с помощта на микроманипулатори, вече се използват и лазери. А що се отнася до точността - не виждам с какво нанороботите ще бъдат по-прецизни? Съвременните микроманипулатори произвеждани от световни лидери като японската фирма Наришиге граничат с научна фантастика! Лекарите може да не разбират от механика, обаче и механиците явно не разбират от медицина. Иначе щяха да знаят, че успеваемостта не зависи от оплождането на яйцеклетката - то и сега се постига на 100 процента. Успеваемостта зависи от самия генетичен материал и от имплантирането в матката. Може би единственото предимство на въпросните нанороботи е както твърдят, че ще са по-бързи? Нали знаете обаче народната поговорка: Бързата работа, срам за майстора!!! И в заключение: Както казват руснаците, ще поживеем, ще видим. Дано да е нещо положително и приложимо на практика, все пак можем да се надяваме. Не е за подценяване и финансовата страна - колко ще струва всичко това?

Всяка първа стъпка е малка, но крачка напред. Надявам се подобна технология да намери нужните инвестиции за да се оптимизира и развива до оптимално ниво! Първите произведени автомобили не са вдигали 200 и не са харчили 6/100...

Като изобретение е отлично. Но кога ще се внедри? Като знам нашите институции колко са бързи, това едва ли ще стане в близкото десетилетие. От девет кладенеца вода ще ти докарат, само и само да пробутат нечия чужда техника, купена за милиони, а не по-евтината наша и вероятно доста надеждна. Нали няма комисионни....

Учени от БАН откриха колелото!То е кръгло и се търкаля лесно дори от малчуганите.До една година учените ще създадат ос, към която ще бъде прикрепено колелото.

Е има и с какво да се гордеем, браво на създателите му и успех ! Браво ! Остава и дължавата да си свърши работата, защото иначе ще е напразно, а колко пари ще бъдат спестени и колко по-малко ще се мъчат и чакат семействата, които така желаят да имат деца. Много много успехи !

Този робот най-вероятно е ясновидец, щом може от милиони и милиарди сперматозоиди да определи най-качествения и най-"конкурентния" измежду всички, способни да оплодят яйцеклетката. Представям си какви ще са децата, създадени по тази процедура.

при теб и без робот е ясно че процедурата е сбъркана и си от грешен сперматозоид :)

тези феодални старци все още знаят как се прави бебе, пък макар и с машина, БРАВО НА ПУК НА ХОРАТА, КОИТО НЕ ИСКАТ ДА ИМА БАН

БРАВО! Дано обаче проработи в българските клиники.

Е това вече е потресаващо невежество, тази процедура се ползва вече много години и се казва ИКСИ и се прилага, когато има проблеми с мъжки фактор. А успешността на ин-витрото зависи в 80% от случаите не от качеството на ембриона, а от рецептивността на матката, а гореописания робот по никакъв начин не може да влияе върху матката. Следващия път, когато решите да пишете "100% успешно ин-витро" си прочетете поне Уикипедия, че тази статия е пълен срам и за БАН и за ДИР-а.