Здравното министерство обяви, че това е редът, по който пациентите могат да бъдат лекувани, ако липсва достатъчно ресурс, съобщи bTV.

Тази година болниците преживяха два финансови удара - от Здравната каса и от министерството им орязаха средствата за лечение. Резултатът - пациентите трябва да чакат на опашка, за да влязат в болница. От Лекарския съюз питат как да изготвят списъците с чакащите. А от здравното министерство отговорят - като се раздават номерца с датата на приемане. Пациентските организации се обявиха против, тъй като това ще свие още повече достъпа до медицинска грижа.

Всъщност системата с номерцата не е нова. В специална наредба от 2006 година е посочено, че при липса на капацитет за планова хоспитализация, лечебното заведение изготвя листа на чакащите за всяка клиника, отделение или сектор.
В листата се включват всички подлежащи на хоспитализация лица с изключение на тези, които се нуждаят от спешна диагностика и лечение. Лицата, получават пореден номер и дата за прием, като се спазва тяхната последователност. Досега тази система почти не се е прилагала. Заради липсата на пари обаче ще стане обичайна практика.

В специално писмо здравното министерство обяснява на лекарите, че в крайна сметка те носят отговорността кой да включат в листа на чакащите и под какъв номер. Междувременно съветват болниците да намалят административните си разходи и да съкратят персонал, за да оцелеят с по-малкото им дадени пари.

На Първия международен медицински конгрес на Югоизточноевропейския медицински форум, който завърши днес край Варна, над 600 лекари поискаха спешни реформи в системата на здравеопазването, допълва БТА. Исканията на медиците са посочени в специална резолюция, която ще бъде представена пред правителствата на всички държави, представители на които участваха в конгреса. 

Преизбраният за президент на форума д-р Андрей Кехайов посочи, че проблемите на здравеопазването в страните от Югоизточна Европа са сходни. По думите му лекарите настояват правителствата да вземат спешни антикризисни мерки, както и да осъществят стратегически инвестиции в системата.

Бившият председател на БЛС Димитър Игнатов коментира, че "в момента сме свидетели на финала на българското здравеопазване". По думите му "системата се разпада и затова е необходима спешна структурна реформа. Министър Борисова и екипът й сами трябва да си подадат оставката, защото за шест месеца не са извършвани никакви стъпки за подобряване дейността на сектора", посочи още Игнатов.