Това предупреди председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска организация (БХРА) Благой Рагин, цитиран от БГНЕС и "Фокус".
Той и колегите му биха направили това, ако законодателите не се вслушат в техните аргументи и не върнат старото положение, при което имаше отделни зали в заведенията за пушачи и непушачи, какъвто законопроект е внесен в НС.
За бойкота на Закона за здравето собствениците на тези кафенета и ресторанти в нарушение ще си плащат глобите.

По-рано днес Рагин се срещна с премиера Бойко Борисов и здравния министър Десислава Атанасова, но те му обяснили, че са за оставане на забраната за пушене на закрити обществени места и от организацията трябва да си намерят лоби в парламента, ако искат да се върне стария режим, предаде „Фокус”. Атанасова каза, че и депутатите от здравната комисия не искат забраната да пада.

„Собствениците са изпратили заповед до мениджърите да не предприемат гражданско неподчинение, но те не се подчиняват. Правим тези срещи, за да ги успокоим и да не излизаме да правим такива крайности”, каза още Рагин пред журналисти в парламента.
"Мислим, че сме убедили към 50 процента, но ни трябва още подкрепа", добави той по повод разговорите с парламентарните групи за отмяна на пълната забрана за тютюнопушене в обществени места и най-вече заведения.
Няма да има партийно гласуване. ДПС дадоха сто процента подкрепа, заяви Рагин. БСП и ГЕРБ ще гласуват по съвест, ще говорим с независимите, добави той.

Междувременно стана ясно, че депутатът от ПГ на ГЕРБ Диан Червенкондев не е запознат с партийната повеля.
"Наистина ще има отделни помещения за пушене, така че да бъдат запазени всички права на непушачите. Трябва да се намерят разумните компромиси, баланси и да не политизираме въпроса. В икономическа комисия ще се чуят претенциите и фактите от бранша, ще коментираме конкретни предложения с колегите от всички партии", коментира той в парламента.

Според депутата има изключителен спад в оборотите, затваряне на заведения, намаляване на работните места в този бранш. По думите му, има възможност да се гласува за стария режим до края на годината.

Какво показа анкета на Дир.бг за евентуално смекчаване на забраната