„За“ законопроекта гласуваха - 122 народни представители, „против“ – 41, „въздържал се“ беше само един, предаде "Фокус". БСП, АБВ и "Атака" не подкрепиха промените.

Те бяха предложени в отговор на препоръката от Срещата на върха на НАТО в Уелс преди година и половина за съвместни мисии по охрана на въздушното пространство на страните от източния фланг на пакта. Така дейността на въоръжените сили на Българската армия ще може да се извършва съвместно със съюзниците от НАТО - или така нареченият Air Policing.

По време на дебатите преди гласуването в пленарната зала имаше бурни спорове. Твърдо против се обявиха от левицата, според която въздушното ни пространство ще бъде дадено на НАТО.

Ангел Найденов предложи да се запише изрично, че при съвместна охрана водеща роля ще имат българските военновъздушни сили, но това не бе прието.

Военният министър Николай Ненчев обясни, че небето ни няма да бъде охранявано от други държави и чужди самолети биха могли да се включват само в крайни случаи. До момента имаме ресурс и възможности сами да продължим да охраняваме въздушното си пространство и към това се стремя, увери той.

"Днес, точно 55 години след смъртта на проф. Цветан Лазаров, най-продуктивният български авиоконструктор, вие давате път на още една смърт - тази на българската изтребителна авиация, а с нея и на част от националното ни достойнство, държавен суверенитет и идентичност. На път са да вземат и българското небе, и с него и последната останала ни капчица чест", заяви обаче Атанас Зафиров от БСП. 

Той попита колко ще струва това на българския данъкоплатци. Според него законопроектът е грубо нарушение на Конституцията, където в чл. 2 е написано, че територията на България е неприкосновена. 

Красимир Велчев от ГЕРБ отговори: 

"Това, което вие направихте с авиацията, няма как ние да го оправим сега за 2 г. При правителство на Орешарски беше ликвидирана люлката на авиацията. „Летище „Божурище” беше ликвидирано с мръсна замянка. Аз ли трябва да говоря за разпродаването на цялата авиация. Трябва ли отново тук да си повтаряме кой съсипа армията?. Как ние ще отбраняваме държавата, след като нямаме военнослужещи. Младите хора виждате накъде отиват. Няма казарма. Точно вие го унищожихте и от тази трибуна да плачете, че други ще охраняват нашето въздушно пространство?". 

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов пък напомня, че в мандата на Сергей Станишев с промени в Конституцията беше премахната наборната военна служба.

От ДПС също защитиха промените и заявиха, че ще ги подкрепят. Депутатът Янко Янков заяви, че в предложения законопроект е записано, че охраната на въздушното ни пространство ще се осъществява от Българската армия, самостоятелно или съвместно с въоръжени сили на съюзнически държави.

"Някъде да е споменато НАТО? Съвместните действия се извършват по условия и ред определени по международен договор. България може да сключи такъв договор с когото иска. Този договор се одобрява от НС“, подчерта той.

И от ПФ обявиха, че ще подкрепят промените.  

"Да, тежко е днес, когато в ушите ти кънтят думите: „Велик е нашият войник“, да вземеш такова решение. Но трябва ли да продължим да имитираме охрана на нашето въздушно пространство с тази морално остаряла бойна техника", попита Димитър Байрактаров.  

От АБВ обаче ще гласуват против. Причината не е, че сме против НАТО, а защото от времето на министър Свинаров до министър Ненчев всички имат вина за проблема с българската авиация, заяви ген. Михо Михов, който е бивш шеф на Генералния щаб на армията. По думите му, те не са настоявали за модернизацията на отбраната.

С този закон признаваме, че ще бъдем вечен консуматор. Ние фактически казваме на 102-годишната ни авиация, че можем и без тях", добави Михов.