Част от съоръженията бяха приватизирани от общината, когато министър-председателят беше кмет на София, обясняват от Коалицията "За да остане природа в България", цитирани от БГНЕС.
Така премиерът ще разкрие пред обществото в чия персонална полза се правят промените в Закона за горите, добавят оттам.

По-късно вечерта около 1000 души изминаха разстоянието от площад "Света Неделя" до Народното събрание в протестно шествие против поправките в Закона за горите, предаде репортер на БГНЕС.

Със скандирания "Мафия" премина протестът, организиран от Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България". Активистите носеха и плакати с надписи "2012 Витоша For Sale за жълти стотинки", "Закон против народа не е закон" и други.

Това е вече 11-ят протест против промените в Закона за горите, предложен от ГЕРБ, каза Петър Граджилов, членуващ в гражданска група "За Витоша". Те позволяват все повече обекти да могат да бъдат строени в територии от Държавния горски фонд и националните паркове. Друго нещо, което вече се прие, е всеки собственик на гори до 20 декара да се възползва напълно от своята собственост, тоест да изсече всичко наведнъж. Всички тези промени са свързани с облагодетелстването на определен кръг хора, каза още Граджилов.

Според природозащитниците площта на частните гори под 20 декара, които ще могат да бъдат изсечени веднага, е около 3 милиона декара. Тяхната информация сочи, че в следствие от промените в Закона за горите загубите за държавата могат да достигнат стойност от 300 млн. лева.

Промените в Закона за горите ще доведат до непрозрачна приватизация на един от последните обществени ресурси, защото ще се предоставя държавна гора за частни строежи, което беше целта и на заменките на гори при Тройната коалиция, коментират еколозите.

Коалицията очаква Комисията за конфликт на интереси и Комисията за борба с корупцията да проверят зам.-председателя на Комисията по земеделие и гори Емил Димитров (ГЕРБ) за потенциален конфликт на интереси и действия в частен интерес в качеството му на лице, заемащо публична длъжност.

Емил Димитров е внесъл и е гласувал в полза на текстове в промените в Закона за горите, които премахват дължими суми за охрана и опазване на дивеча при ползване на държавна база в ловните стопанства, каквато вероятно ползват и свързани с него лица и фирми, заявяват от "За да остане природа в България".