"България се нуждае от разтърсваща академична реформа. Университетите трябва да анализират учебните си програми, за да отговарят на това, което предлагат на пазара. Крайно време е да се замислят дали да поддържат специалности, които са неефективни и които събират малко студенти", обясни той, цитиран от КРОСС.

Министърът коментира, че дори и за неговата специалност - египтологията, не е необходимо да се обучават студенти отделно, а по-скоро трябва да бъде втора специалност в рамките на някаква по-голяма. Според него в световен мащаб интересът към някои специалности силно е намалял и те би трябвало да се реализират под друга форма, но не и да се закриват.
По думите му, голяма част от финансовата неефективност на университетите се дължи на факта, че се поддържа постоянно преподавателски състав, за който няма студенти. Игнатов отбеляза, че не е рационално един университет да развива специалност, по която да обучава десетина студенти, предаде БГНЕС.

Министър Игнатов изрази учудването си по повод недоволството на ВУЗ-вете от въведеното платено обучение. Макар, че част от самите университети в началото на годината поискаха въвеждането на обучение срещу заплащане, сега, когато то е факт – те са недоволни, защото реформата не стана така, както искаха, коментира министърът. Броят на студентите платено обучение не може да надхвърля 5% от определения капацитет на съответното професионално направление или капацитет на съответната специалност от регулираните професии. Освен това мераклиите за платено обучение ще полагат и приемен изпит.

До края на година трябва да бъде приета новата стратегия за развитие на науката, престоят дебати за приемането на новия Закон за висше образование, обяви министърът. Днес той награди българските ученици медалисти от олимпиади по физика, химия, информатика и биология.

Междувременно стана ясно, че се правят проверки на безопасността на училищата преди първия учебен ден. Възможно е някои от тях да не отворят врати на 15 септември заради аварийни ремонти.