Ученичката е дъщеря на бившата му секретарка и той я познава от малка, предаде БГНЕС. Сигналът до полицията е подаден от родителите на момичето в петък вечерта в Стрелча.

Тя се върнала у дома в неадекватно състояние от общинския хотел в Стрелча, където живее Евстатиев. Там била поканена от него и попаднала в компания, която употребила много алкохол. Момичето е пило само сок, но твърди, че нищо не си спомня.

За пълното изясняване на случая е образувано досъдебно производство от Районната прокуратура в Панагюрище, уведомена е и Окръжна прокуратура Пазарджик. Направен е оглед на мястото, посочено от момичето, иззети са веществени доказателства.

В 17 часа възмутени жители на Стрелча протестираха пред сградата на общината. В социалната мрежа е пусната подписка за справедливо наказание на виновника.

След кметските постове, в момента Иван Евстатиев е декан на филиала на Земеделски колеж - Пловдив в Пазарджик.

Във връзка със скандалното задържане на бившия кмет на Стрелча и Пазарджик Иван Евстатиев пресцентърът на Областната дирекция на МВР – Пазарджик излезе с официално прессъобщение.

В него се казва, че в петък вечерта е получен сигнал от родителите на непълнолетно 16-годишно момиче от Стрелча, че дъщеря им не се е прибрала от училище.

Малко след това е получен втори сигнал, че детето се е прибрало, но е неадекватно. Според първоначалните данни по всяка вероятност е станала обект на сексуално насилие.

Незабавно за разследване на случилото се е създаден екип от разследващ полицай, криминалисти, експерти, полицейски и младши-полицейски инспектори.

Непълнолетната е освидетелствана в отделение по „Съдебна медицина” при МБАЛ-Пазарджик, като по данни на съдебните медици върху нея не е упражнено насилие.

Тествана е с тест за употреба на наркотични или упойващи вещества, като пробата е отрицателна.