Това заяви за Дир.бг бившият депутат от БСП Янаки Стоилов в отговор на въпрос не бе ли обречен този вот на левицата предварително. 

"Като резултат и численост вотът бе обречен. Но въпросът е какво може да постигне като обществено въздействие. И като че ли в това отношение не може да се говори, че както инициаторите, така и тези към които бе насочен са успели да вземат някакъв превес в това противопоставяне", каза Стоилов.

Дали вотът не е закъснял

"Този вот на недоверие можеше да стане и по-рано. Друг е въпросът, че ако бе проведен по-късно от сегашния момент, той щеше да е закъснял".

Темата на вота на недоверие бе подходящо избрана, смята Янаки Стоилов.

По време на обсъждането на вота встъпителното изказване на Корнелия Нинова добре постави темата и очерта проблемите с корупцията, но нямаше достатъчно убедително продължение от ораторите на парламентарната група в две посоки. Едната бе да се дадат повече убедителни примери за корупция, а другата отчетливо да се опише механизма на най-голямата, включително законова с или без кавички корупция. Става дума за редица концесии, навлизането на офшорни компании в чувствителни сектори на икономиката, за фактически свързани лица, дори за медийната корупция, тъй като преобладаващата част от медиите са захранени или от властта или от опозицията, т.е. ние имаме твърде малка територия, на която те могат да изпълняват ефективно своята функция, включително в противодействие на корупцията, коментира Стоилов.

Затъна се в прекалени процедурни разправии, изглежда опозицията не бе подготвена да реагира на очакваното отсъствие от залата на министър-председателя. Вижда се, че и от страна на управляващите и на опозицията редица представители са също уязвими по темата.

Дали не се ли изпадна в дребнотемие и лични нападки

Това е неминуемо в някаква степен понеже това е чувствителна област и тъй като няма партия, която да не е уязвима в тази тема донякъде е неизбежно това, да се атакува и контраатакува. Друг е въпроса дали се стига до съществени проблеми и до нещо, което надхвърля познатото вече, заяви Стоилов.

Истанбулската конвенция

Темата е доста чувствителна и може да има решение и референдум, каквото бе предложението на Корнелия Нинова. Аз смятам, че тя е такава не само заради част от текстовете на конвенцията, а заради общата тенденция, която ще се развива и е поставена в един контекст, който съдържа доста рискове. Така, че зад фасадата на борбата с домашното насилие за защита на правата на жените се прокрадват доста повече идеи, които съвсем не са нови, но са най-малкото доста спорни, а редица от тях и опасни от гледна точка на развитието на обществото. И поради тази чувствителност и в някаква степен разбираемост на проблема, нямам предвид на експертно, а на популярно ниво, такава тема може да се обсъжда. Това дори в някаква степен може да се окаже и изход за управляващите, които вместо сами да се откажат от ратификацията на документа, да го подложат на референдум. Аз съм почти сигурен, че ако се стигне до произнасяне на гражданите, че мнозинството от тях ще отхвърлят конвенцията.