Тази сутрин лидерът на "Атака" Волен Сидеров демонстративно разкъса в избирателната секция бюлетината си националния референдум и атакува президента.

Този референдум е подигравка. Принудиха хората да пускат още една бюлетина за прищявката на едно недоразумение, наречено президент, което трябва един ден да бъде съдено за национално предателство, за престъпление към нацията си. С презрение отхвърлям това, което насила натикаха на хората да гласуват“, заяви той, цитиран от партийната телевизия "Алфа".

Според него, ако има допитване до народа, то трябва да бъде по важни въпроси за България като дали да има „Южен поток“, дали да сме член на НАТО, дали да има американски бази у нас и дали да се сложи ограда на границата, „а не измислените глупости на Плевнелиев за електронното гласуване“.

News.bg съобщи, че лидерът на "Атака" е стигнал дори по-далеч, като хвърляйки парчетата от скъсаната бюлетина е заявил:

Росен Плевнелиев да си ги навре отзад".

Повечето медии не са могли да документират тази реплика, защото вместо в обявения от партията му час, в който ще гласува - 9,15, той е отишъл в в 8:40 ч.

Очаква се решение на ЦИК до края на деня.

Прокуратурата вече проверява поредния инцидент с Волен Сидеров, който в петък вечер нахлу в НАТФИЗ заедно със свои сподвижници и обижда студенти. 

Камелия Нейкова от ЦИК съобщи още, че вече е постъпил видеоматериалът с изказването на Бойко Борисов, с което разкри вота си и така наруши закона - в изборния ден да не се прави агитация.

По-късно от ЦИК заявиха, че не са могли да излязат с решение по казуса, тъй като членовете й са се разделили в мненията си. Така, поне засега, премиерът няма да бъде глобен. Позицията на ЦИК може да бъде обжалвана.

Постъпилите до момента сигнали за нарушения в изборния ден в цялата страна са са 279. Нарушенията, регистрирани в избирателните секции, са 142, тези на избирателните права - 82, и за предизборна агитация - 43.Общо 12 сигнала от страната са получени за купуване на гласове.

Повечето от сигналите за нарушения, свързани с избирателните секции са неоснователни, посочи Камелия Нейкова.

"Някои се оплакват от това, че са ги питали искат ли да гласуват и за референдума, а други, че не са ги питали. И двете не са нарушение на закона", коментира говорителката.

Значителна част от сигналите в ЦИК са свързани с организационно-техническата подготовка, най-вече за това, че кутиите, в които се пускат бюлетините, са малки. От ЦИК са разпоредили там, където кутиите се препълват, да бъдат изпразвани и отново да се предоставят за гласуване.