Лидерът на "Атака" Волен Сидеров беше избран за председател на парламентарната комисия за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика.

Още преди няколко дни председателят на БСП Сергей Станишев защити такъв избор:

"Атака" иска комисията за борба с корупцията - защо не?", каза той.

Партията на Волен Сидеров можела да поеме тази комисия, защото не е била пряко в управлението и нямала какво да покрие, мотивира се Станишев.

ГЕРБ отказа да излъчи свои представители за комисиите.

Всички комисии ще се състоят от по 20 народни представители - 8 от ГЕРБ (ако се включат), 7 от Коалиция за България, трима от ДПС и двама от „Атака”.

Ето разпределението по партии:

БСП

Комисия по регионална политика и местно самоуправление - председател на комисията е Димчо Михалевски от Коалиция за България. Заместник-председатели са Борислав Гуцанов от Коалиция за България, Рамадан Аталай от ДПС, Павел Шопов от „Атака”. 

Комисия по инвестиционно проектиране - председател на комисията е Емил Костадинов от Коалиция за България. Заместник-председатели са Йордан Стойков от Коалиция за България, Ахмед Башев от ДПС, Магдалена Ташева от „Атака”. 

Комисия по външна политика - председател на комисията е Янаки Стоилов от Коалиция за България. Заместник-председатели са Румен Йончев от Коалиция за България, Четин Казак от ДПС, Венцислав Лаков от „Атака”. 

Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред - председател на комисията е Атанас Мерджанов от Коалиция за България. Заместник-председатели са Красимир Янков от Коалиция за България, Рушен Риза от ДПС, Димитър Аврамов от „Атака”. 

Комисия по земеделието и храните - председател на комисията е Светла Бъчварова от Коалиция за България. Заместник-председатели са Спас Панчев от Коалиция за България, Тунджай Наимов от ДПС, Калина Балабанова от „Атака”. 

Комисия по въпросите на децата, младежта и спорта - председател на комисията е Христо Монов от Коалиция за България. Заместник-председатели са Георги Мърков от Коалиция за България, Нигяр Джафер от ДПС и Иван Димитров от „Атака”. 

Комисия по околната среда и водите - председател на комисията е Петър Курумбашев от Коалиция за България. Заместник-председатели са Добрин Данев от Коалиция за България, Джевдет Чакъров от ДПС, Любомир Владимиров от „Атака”.

Комисия по култура и медии - председател на комисията е Стефан Данаилов от Коалиция за България. Заместник-председатели са Николай Петев от Коалиция за България, Хюсеин Хафъзов от ДПС, Миглена Александрова от „Атака”. 

Комисия за взаимодействие с граждански организации и движения - председател на комисията е Мая Манолова от Коалиция за България. Заместник-председатели са Йордан Младенов от Коалиция за България, Сергей Кичиков от ДПС, Адриан Асенов от „Атака”. 

Комисия за контрол на службите за сигурност, използването и прилагане на СРС и достъпа до данни по Закона за електронните съобщения - председател на комисията е Димитър Дъбов от Коалиция за България. Заместник-председатели са Камен Костадинов от ДПС, Десислав Чуколов от „Атака”. 

Комисия по европейските въпроси и контрол на европейските фондове - председател на комисията е Младен Червеняков от Коалиция за България. Заместник-председатели са Деница Златева от Коалиция за България, Хасан Хаджихасан от ДПС, Гален Монев от „Атака”. 


ДПС

Комисия по енергетика - председател на комисията е Рамадан Аталай от ДПС. Заместник-председатели са Явор Куюмджиев от Коалиция за България, Мустафа Карадайъ от ДПС и Магдалена Ташева от „Атака”. 

Комисия по бюджет и финанси - председател на комисията ще е Йордан Цонев от ДПС. Заместник председатели са Петър Кънев от Коалиция за България, Рушен Риза от ДПС.

Комисия по правни въпроси - председател на комисията е Христо Бисеров от ДПС. Заместник-председатели са Филип Попов от Коалиция за България, Хамид Хамид от ДПС и Явор Нотев от „Атака”.

Комисия по отбрана - председател на комисията е Янко Янков от ДПС. Заместник-председатели са Борис Цветков от Коалиция за България, Четин Казак от ДПС, Илиян Тодоров от „Атака”. 

Комисия по здравеопазване - председател на комисията е Нигяр Джафер от ДПС. Заместник-председатели са Емил Райнов от Коалиция за България, Тунчер Кърджалиев от ДПС, Димитър Димов от „Атака”. 

Комисия по транспорт, информационни технологии и съобщения - председател на комисията е Камен Костадинов от ДПС. Заместник-председатели са Георги Свиленски от Коалиция за България, Ердинч Хайрула от ДПС, Деница Гаджева от „Атака”. 


"Атака"

Комисия за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика - председател на комисията е Волен Сидеров от „Атака”. Заместник-председатели са Кирил Добрев от Коалиция за България, Мустафа Карадайъ от ДПС, Илиан Тодоров от „Атака”.

Депутатите отложиха за четвъртък гласуването на състава на Комисията по образование и наука и Комисията по правата на човека.