Заради последното решение на правителството - язовирът да премине на отговорност към областната управа, лидерът на партия „Атака” Волен Сидеров се закани, че не се знае как ще гласува на вота на недоверие към правителството тази седмица.

"Няма да оставя така игричките на някои министри от ГЕРБ или на някои лобистки кръгове. Бих искал да ги попитам защо прехвърлят язовир на областна управа с 1 млн. лева годишен бюджет при положение, че само спешният ремонт на стената струва 80 млн. лева. По този начин целят да натопят Илиан Тодоров, да го изкарат виновен и да си измият ръцете с него. Министър Николай Нанков, министър Нено Димов и зам.-министъра на регионалното министерство Деница Николова, която е подписала заповедта за прехвърляне на язовирната стена, ще трябва да отговорите на нашите въпроси", обърна се Сидеров към тях чрез съобщение до медиите в петък вечер.

Тази сутрин управителят на Софийска област и член на „Атака” Илиан Тодоров коментира пред Нова телевизия:

"Бих поел цялата отговорност в интерес на здравето, живота и имуществото на българските граждани, но към момента управлението на язовир Бели Искър е на регионалното министерство”.

Той разказа предисторията за управлението на язовира по следния начин:

„В началото на 2017 г., след едно прокурорско писмо, предишният областен управител издава акт за публично-държавна собственост и управление на МРРБ. От този момент този язовир се управлява от регионалното министерство. По една или друга причина, те не са взели никакви мерки за ремонт на тази опасна стена.

Впоследствие аз получих една молба от министерството, в която те ми казват, че вече аз трябва да го управлявам. Не бягам от отговорност, но с 15 000 лв. капиталови разходи няма как да направя ремонт на язовирната стена, който струва някъде около десетки милиона лева”, каза още областният управител.

АНКЕТА: Ще издържи ли коалицията?