По-рано тази седмица комисията предупреди, че могат да бъдат върнати визите за граждани на Бруней, САЩ и Канада, тъй като тези държави налагат визи за някои граждани на ЕС.

ЕК прикани Европейския парламент и Съвета на ЕС спешно да започнат обсъждания и да вземат отношение за най-уместния начин на действие с оглед на установената липса на визова реципрочност със САЩ, Канада (и Бруней досега). ЕК очаква да научи позициите на ЕП и на Съвета на ЕС до 12 юли.

Комисията прие тази седмица политическо съобщение за настоящото състояние и следващите стъпки по отношение на липсата на реципрочност в областта на визовата политика.

Комисията вече отбелязва, че с Япония и Австралия е постигната пълна реципрочност съответно през декември и през юни 2015 година. САЩ и Канада сега остават единствените държави, за които ЕС не изисква визи, но те изискват визи за граждани на Общността.

Съгласно правилата на ЕС, ако в срок от 24 месеца липсата на реципрочност с външни държави не бъде променена, това може да даде основание за възобновяване на визовия режим за гражданите на тези външни държави.

Комисията има задължение да предприеме действия след изтичането на 24-месечния период. В случая със САЩ и Канада този краен срок, определен от законодателя на ЕС, изтече преди два дни.

През април 2014 г. ЕК получи уведомления за случаи на липса на реципрочност с Австралия, Бруней, Канада, Япония и САЩ. Уведомленията бяха поместени в Официалния вестник на ЕС на 12 април същата година.

Липсата на реципрочност с Бруней, Австралия и Япония вече е премахната, което означава, че и трите държави позволяват безвизово пътуване за всички граждани на ЕС.

Канада прилага визов режим за гражданите на България и Румъния, а САЩ изискват визи за гражданите на България, Хърватия, Кипър, Полша и Румъния.

Съгласно механизма за визова реципрочност, ако външна за ЕС държава не е премахнала изискването за визи в рамките на 24 месеца след уведомлението за липса на реципрочност, ЕК е длъжна да оцени положението и да предложи временна отмяна на безвизовия режим за гражданите на съответните външни държави за период от 12 месеца.

Към момента на приемането на преразгледания механизъм 21 държави от ЕС подчертаха в декларация, че "съответните институции на ЕС са задължени преди всяко предложение или решение да разгледат задълбочено и да вземат предвид възможните неблагоприятни политически последици, които биха могли да произтекат от тези предложения или решения".

Великобритания и Ирландия
не участват в разработването на общата визова политика и не са обвързани от отмяната на безвизовия режим.