А неговото ведомство същевременно даде да се разбере, че спрямо българи и румънци изискването за визи засега остава в сила.

Изявлението на Маккалъм идва, след като Европейската комисия демонстрира готовност да постави под въпрос безвизовия режим за гражданите на Канада и САЩ. Неин мотив са продължаващите изисквания за визи за гражданите на няколко европейски държави, сред които и България.

Канада продължава да налага визови ограничения на гражданите на България и Румъния. Според министерството на имиграцията, двете страни все още не отговарят на изискванията за въвеждане на безвизов режим.

В официално изявление на ведомството се припомня, че канадските власти са улеснили издаването на визи на нерисковите групи българи и румънци. Открити са визови центрове в София и Букурещ, освен това ускорено се издават визи за бизнес пътувания.

Преди година (на 22 април) тогавашният канадски премиер Стивън Харпър изпрати писмо до премиерa Бойко Борисов, с което го известява, че българите ще получат значителни облекчения при пътуванията си до Канада от следващата година.

Според приетото тогава от канадските власти решение, от 2016 г. българските граждани, които са имали виза от Канада в последните 10 години, както и притежателите на неимигрантски визи за САЩ, са освободени от кандидатстване за разрешение за пътуване до Канада.

За тях ще е необходима само регистрация по Електронната система за разрешение за пътуване (eTA) на Канада.

„Това решение ще улесни пътуванията на много български граждани. Надявам се, че нововъведените облекчения ще доведат до разширяване и задълбочаване на вече добрите взаимоотношения между нашите два народа и на силните икономически връзки между страните ни”, казва в писмото си Стивън Харпър.

Днес Канада не споменава за тeзи възможности, но за последната година се разрази бежанската криза в Европа, а Канада има нов премиер.

През юли Европейската комисия трябва да извърши оценка на ситуацията и евентуално да предложи временна отмяна на безвизовия режим за гражданите на САЩ и Канада. Мярката ще струва около 2,5 милиарда евро годишно на граждани и фирми от ЕС, ако и Съединените щати въведат визи за европейците, прогнозираха от Комисията.

САЩ поддържат визов режим за 5 страни членки на ЕС. Те също изискват визи за българи и румънци, и освен това за гражданите на Хърватия, Кипър и Полша.