От общо 24-ма магистрати, за кандидатурата на съдия Таня Райковска 15 гласуваха „за”, 6 „против” и се въздържаха трима, съобщиха БТА и "Фокус".

По отношение кандидатурата на съдия Павлина Панова 9 от членовете на Висшия съдебен съвет гласуваха „за”, осем „против” и седем „въздържали се”.

За да бъде избрана едната за председател на ВКС са й нужни 17 гласа.

Изслушванията на двете кандидатки продължиха близо 6 часа.

Павлина Панова предложи създаването на аналитично звено към ВКС, което да работи в тази област, а Таня Райковска се обяви за създаването на научноконсултативен съвет.

След края на изказванията им, членовете на ВСС започнаха дискусия по казаното.

Камен Иванов, който се е подписал под кандидатурата на Павлина Панова, заяви, че тя има блестяща професионална кариера.

"Държахме да издигнем кандидатура, която да отговори на високите изисквания. Когато станало ясно обаче, че втората кандидатура е на Райковска, Панова поискала да размисли дали да се внася нейната кандидатура. Защото това можело да разцепи на две Върховният съд. И за това кандидатурата на Панова била внесена с известно забавяне", посочи Иванов.

Колегата му Калин Калпакчиев, който също подкрепя Панова, заяви, че тя е всепризнат специалист по наказателно право, дори в международен аспект.

Двете кандидатури не са еднакви, Панова и Райковска имат различни качества, посочи още Калпакчиев.

Мария Кузманова призова да се направи анализ на управленческата компетентност на двете кандидатки. И заяви, че подкрепя концепцията на Таня Райковска, под чиято кандидатура се е подписала.

"Дължим на обществото избор. Така ще се опровергае теорията, че изборът се диктува от друго място", посочи колегата й Ясен Тодоров.

Мандатът на председателя на Върховния касационен съд е 7–годишен. Лазар Груев бе избран за шеф на ВКС на 9 ноември 2007 г. и назначен с указ на президента на 12 ноември.

По всяка вероятност изборът за негов наследник на поста ще се състои след предсрочните избори на 5 октомври.