Какво вино да сложим на трапезата на Коледа?
Без значение дали сте спазвали постите или не, на Коледа традицията повелява да сложим на трапезата освен богати и разнообразни блюда, също и хубаво вино.
Сред нашенските един от най-подходящите е хубавият, тъмночервен и плътен Мавруд.
>>>>Какво знаем за Мавруда>>>>>
Може да изберем и по-пивкото, но омайно и ароматно Мелнишко.
>>>>>Магията на Мелнишкото вино>>>>
Ценителите на по-леките като таниново съдържание, но достатъчно мъжки и ароматни червени вина, могат да изберат тъмнорубинената Гъмза, чиято реколта тази есен беше сред най-добрите в последните десетилетия.
>>>>>>>Магията на Старата Гъмза>>>>>>>
Любителите на по-леки и пивки вина пък могат да предпочетат тези от друг небезизвестен сорт - Памид.
>>>>>>>Виното от Тракийско време: Вечният Памид>>>>>>>>
Още по-лесно е да се намерят вина от световноизвестните винени сортове с произход от Западна Европа, които са намерили втора родина в нашата страна, благодарение на подходящия климат и почви.
>>>>>>>>Западноевропейските винени "емигранти" в България>>>>>>>
Коледа е наследен от езическите религии празник и тъй като е свързан с едно от главните астрономически събития: най-късият ден в Северното полукълбо, но и началото на завръщането на Бога-Слънце и следващия годишен цикъл на природата, виното е много важна част от празнуването.
То е не просто полезно питие, консумирано в разумни граници, но и връзка между изминалата и започващата нова Слънчева година. Гроздето е акумулирало в себе си лъчите и слънчевата енергия на изминалото лято и поставянето му на трапезата е своеобразен мост към следващото прераждане на живата природа, своеобразен мост между миналото и бъдещето.
Консумирайте с удоволствие, хубаво мезе и най-важното - добра компания!