Резултатите от ново допитване на агенция ОРБ за в. "Индипендънт" показват, че за излизане от ЕС настояват 55 процента от анкетираните 2000 души, а за оставане се обявяват 45 процента. Допитването е извършено на 8 и 9 юни, предаде агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

Референдумът във Великобритания е насрочен на 23 юни.

Призиви за АнтиБрезит

Междувременно германският министър на финансите Волфганг Шойбле предупреди Великобритания, че няма да има достъп до единния пазар, ако напусне ЕС, предаде АФП.

Ветеранът Шойбле отправи рязкото предупреждение пред германското списание  „Шпигел” във връзка с твърденията на привържениците на напускането на ЕС, че впоследствие можели да договорят условия за достъп до единния пазар, подобни на тези за Норвегия и Швейцария, които не членуват в ЕС.

"Това ще изисква страната да съблюдава правилата на клуб, който точно сега иска да напусне”, подчертава Шойбле.

В събота  "Шпигел” ще излезе с немско-английски брой, който ще се продава във Германия и на Острова, а на корицата ще пише „Моля ви, не си тръгвайте!Защо Германия се нуждае от британците”.

"Шпигел" заяви, че в заглавния материал ще бъде описана важната роля на Великобритания за оформянето на ЕС и ще се анализират последиците от евентуално излизане на страната от общността за сигурността, способността за борба с терора и геополитическата тежест на Европа.

Според проучване на социологическия институт Ти Ен Ес, направено за "Шпигел", 79 процента от германците искат Великобритания да остане в ЕС.

Берлин се безпокои да не загуби една подкрепяща свободния пазар "сродна душа" в общността.

Опозиционната Лейбъристка партия във Великобритания също отправи емоционален призив за запазване на членството на Великобритания в ЕС.

Официално лейбъристкият лидер Джеръми Корбин подкрепя оставането, но не е достатъчно активен. Бившият лейбъристки лидер Ед Милибанд призна пред Би Би Си, че „някои привърженици на лейбъристите не са наясно каква е настоящата ни позиция”.

Съществуват опасения, че някои гласоподаватели, които подкрепят лейбъристите, няма да отидат да гласуват или ще подкрепят „Брекзит”, за да се опълчат на кампанията на консерваторите.

Милибанд призова привържениците на лейбъристите да не постъпват по този начин. „Не става дума за междинни избори… Това е решение, което се взема веднъж за цяло поколение и то ще даде насока на страната ни за десетилетия напред”.

Пет причини, поради които британците искат да напуснат ЕС

Да си представим Европа в хаос, а свободата - празен лозунг*