През 1998 година Кирил Ангелов убил по особено мъчителен начин и с особена жестокост родната си майка, за да прикрие друго престъпление.

Първоначално Варненският окръжен съд го осъдил на смърт чрез разстрел, но година по-късно апелативните магистрати изменили тази присъда, като определили на Ангелов наказание доживотен затвор при специален режим. Присъдата е влязла в сила през юли 1999 г., след като Върховният касационен съд потвърдил решението. 

През годините режимът на търпяното наказание на осъдения мъж е бил променян след оценка на риска, правена от специална комисия по Закона за изтърпяване на наказанията. Едва през 2009 г. режимът е бил заменен на строг, което позволило Кирил Ангелов да бъде настанен в общите части на затвора.

Към настоящия момент майцеубиецът е изтърпял близо 20 години и 9 месеца, а Наказателният кодекс предвижда възможност наказанието "доживотен затвор" да бъде заменено с лишаване от свобода за срок от 30 години, ако осъденият е изтърпял не по- малко от 20 години, уточняват от пресслужбата на Варненския апелативен съд.

Експертите, които правят комплексната оценка на затворника, намират, че рискът за рецидив при него е намалял към долната граница на средното ниво, поради настъпили през годините положителни промени в нагласите.

Варненският окръжен съд е дал мотивиран и положителен отговор на въпросите, свързани понижения риск от повтаряемост на противоправното поведение на осъдения. Първата съдебна инстанция е намерила, че за изминалите 20 години Ангелов се е променял в положителна посока. У него се наблюдавал „траен стремеж към добро поведение и преосмисляне на житейските грешки, участие в групови дейности с религиозна насоченост, старание и ангажираност към поставените задачи. Станал е по-зрял, възприемчив и самокритичен.“

След 2009 година затворникът не е наказван, 19 пъти е бил награждаван, а от 6 години работи като строител. Становището на затворническата администрация, също е в полза на замяна на наказанието доживотен затвор с наказание лишаване от свобода.

След комплексната оценка на всички събрани факти, Варненският апелативен съд намира, че Окръжен съд - Варна правилно, законосъобразно и мотивирано е заменил доживотния затвор на осъдения Кирил Ангелов с наказание „лишаване от свобода“ за срок от 30 години.

Фактът, че за него ще настъпи право за условно предсрочно освобождаване е въпрос на нова, бъдеща преценка на риска и не е обект на анализ в това съдебна производство“, счита въззивният съд.

Определението е окончателно.