Това каза Галин Баев, директор на Регионалната дирекция за национален строителен контрол (РДНСК) Североизточен регион. Той уточни, че хотелът е построен на такова място, което не позволява влизането на механизация, предаде "Фокус".

Всичко се събаря на ръка и е много трудно”, обясни Баев. Триетажната сграда се намира на плажната ивица в местността Трифон Зарезан. Строена е през 95-та година, преди активизирането на свлачището, но днес до нея се стига по деформирани от срутванията стълби. Хотелът е функционирал до преди три години и няма никакви проекти и разрешение за строеж. Тъй като законът го позволява, собственикът още през 97-ма година подава молба за узаконяване.

Според него процедурата по събарянето ще струва 25 000 лева на държавата.

Синът на собственика на хотела Боян Рангелов коментира, че хотелът е построен през 1995 г. Собственикът е бил глобен за незаконното строителство и от 1997 година се опитва да узакони хотела, но безрезултатно. Според Рангелов хотелът се е оказал на брега, защото свлачищните процеси са "изяли" плажната ивица.

Баев добави, че събарянето на незаконната постройка е минало без проблеми от страна на собствениците. Утре предстои да започне и премахване на яхтеното пристанище в комплекс "Русалка". Там обаче няма да има проблем с влизането на техниката и събарянето ще продължи максимум два дни.

Специалистът коментира, че освен това в момента тече процедура за събарянето на незаконно заведение в курорта „Албена”, построено на нива.

По думите на Баев събарянето на хотел „Рамона” край Варна всъщност дава и началото на премахването на незаконните постройки по Черноморието.   Според предписанията на държавата хотел "Рамона" е заел около 80 кватратни метра от плажната ивица под свлачището на спирка "Трифон Зарезан", допълва агенция "Булфото". По тази причина дори да нямаше заповед за събарянето му, той беше застрашен от пропадане.