Вчера Варненският апелативен съд трябваше да разгледа жалбите и протеста след решението на първоинстанционния съд, но на делото не бе даден ход.

2-годишното момченце издъхна на 22 април 2010 година във варненската МБАЛ „Св. Марина", след като бе прехвърляно от болница в болница. След операция се установи, че то има вродена аномалия на тънките черва и ден по-късно почина.

През октомври 2011 г. Варненският окръжен съд призна вината на хирурга от Клиниката по детска хирургия от МБАЛ "Св. Анна" д-р Николай Неделчев  и на д-р Петър Костадинов - лекар от Приемно спешно педиатрично отделение към Първа детска клиника в "Св. Марина", за допуснатите от тях серия нарушения на Закона за здравето и правилниците на болниците и Кодекса за професионална етика на българските лекари, довели до смъртта на детето. Двамата бяха осъдени на по 8 месеца условно лишаване от свобода.

Според мотивите на окръжните магистрати неразбирателството между лечебните заведения и формалното отношение към пациентите в болниците „Св. Марина" и „Св. Анна" е причина 2-годишният Дани да бъде опериран твърде късно.

Пред апелативните съдии адвокатите на лекарите, както и прокурорът по делото, поискаха нова експертиза, затова съдиите дадоха 7-дневен срок на страните да си напишат въпросите към експертите.