Министър Радев даде извънреден брифинг след заседание на Националния щаб във връзка с прогнозите за обилни валежи, предаде Агенция „Фокус“.

„Задействан е планът за частта, свързана с наводнения, съгласно Закона за защита при бедствия.

Създадох щаб за организация и контрол между министерствата на вътрешните работи, регионалното развитие, околната среда и водите, икономиката, енергетиката, отбраната, земеделието, храните и горите.

Обсъдихме обстановката подробно – какво трябва да направим, за да са защитени гражданите и да не се случва това, което се случи съвсем скоро в Бургас“, обясни министър Валентин Радев.

„На 22 ноември направихме Съвет за намаляване на риска при бедствия и аварии към МС. Той беше заплануван още преде бедствието в Бургас, направихме съвещание и гласувахме Националната стратегия за намаляване на риска при бедствия, дадохме указания за разработване на готовността за изпълнение на плановете за защита при бедствия.

Превантивно взимаме мерки и изпращаме гл. комисар Николов Николай Николов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”, за Перник, Благоевград и Кюстендил. Там ще има щабове, които той ще координира.

За София остава главният секретар на МВР гл. комисар Младен Маринов и кметът Йорданка Фандъкова.

За Смолян, Пловдив и Пазарджик заминава зам.-министър Балабанов, а в Кърджали и Хасково - старши комисар Асен Игнатов, заместник директор на Главна дирекция „Противопожарна безопасност и защита на населението“, разясни министър Радев.

Той уточни, че Министерството на отбраната е мобилизирало и 94 мобилни групи, които да имат готовност да помогнат, ако се наложи.

„Но всичко това са превантивни мерки. От два дни предупреждаваме областните управители“, каза още министърът.