Руменов е уволнен от Националната галерия със заповед на директорката Слава Иванова. Това се случи след участието му в скандалното предаване на Георги Ангелов по БНТ от 30 юни, в което темата за поправките в Закона за културното наследство предизвика полемика и остра реакция от страна на министъра на културата.

Ръководството на Националната галерия е издало заповед да не бъда допускан на територията на поделенията на галерията! И сега как ще си прибера личните вещи, написа във "Фейсбук" Руменов.

Пред "Дневник" Слава Иванова изрази изненада, че освобождаването на Владо Руменов изобщо може да породи съмнения и въпроси. Случаят нямал нищо общо с политическата му активност, обясни тя и го определи като "роден протестър". Тя твърди, че промяната на длъжностната характеристика е претекст "за по-щадяща" раздяла, а истинският повод е "серия от пропуски в трудовата дисциплина".

Владо Руменов – един от тримата гости в предаването „Денят започва с култура”, водено от Георги Ангелов, е уволнен от Националната галерия, след като е работил 38 години там. За това съобщи и проф. Велислав Минеков на личната си страница във „Фейсбук”.

Това не е просто уволнение и пожелана от министъра глава, това е свиреп акт на политическо отмъщение!, пише проф. Минеков.


"За всеки, когото това интересува, включително и министъра на културата, господин Вежди Рашидов: На 1. VII. 2016 г., на следващия ден след излъчването на "Денят започва с култура" със съобщението за протеста на експерти срещу унищожителния Закон за културното наследство, аз бях уволнен от Национална галерия, където работя от 1976-та година, чрез формулировката на завишаване на ценза, необходим за заеманата от мен длъжност", съобщи по-рано Руменов чрез страницата си във "Фейсбук".

Явно съм наивник на напреднала възраст... Гордеех се, че след 10 ноември можем велегласно да изразяваме мнението си, без за това да ни вкарват в Белене. Е, за публичната си критика на политиките към културното наследство не бях вкаран в Белене, но бях уволнен. Свобода на словото... Красиво звучи.".

Това не е просто уволнение и пожелана от министъра глава, това е свиреп акт на политическо отмъщение! Ръководството на Националната галерия е издало заповед да не бъда допускан на територията на поделенията на галерията! И сега как ще си прибера личните вещи? , категоричен бе Руменов.

Рашидов: Не съм го уволнил аз

"Нямам нищо общо с уволнението на Владимир Руменов, нито имам нещо против него. Не го познавам лично. Защо е уволнен може да отговори ръководството на Националната галерия". Това заяви днес министърът на културата Вежди Рашидов "по повод разпространени в медиите спекулации, че има нещо общо с освобождаването на Руменов", съобщава Министерството на културата.

Сагата между министъра на културата и творците започна преди дни, когато Рашидов в отворено писмо обвини водещия Георги Ангелов, че тенденциозно кани гости, които критикуват министерството и него персонално. Той посъветва Ангелов да си припомни откъде идва заплатата му.

Министърът използва БНТ за 3-минутно "задочно" право на отговор, в което обвини Георги Ангелов в "услужлива помощ за предоставяне на екран на хора, които по презумпция обичат да плюят държавата" и дори го посъветва "да не иронизира непрестанно държавата, на чиято ясла е и неговата заплата".

На заседанието на правителството вчера Рашидов се е оплакал на премиера Бойко Борисов - това може да се види от стенограмата на обсъждането (макар да е с тема корупция).

"Това в папката ми са медийни публикации. От една година едни и същи хора пишат по медии, че министърът на културата е крал пари. Не съм крал един лев. Пишат, че синът ми има хотели. Няма хотели. Прощавайте, но това са клеветнически публикации, които създават усещане за корупция. И днес вече най-накрая ще отида при адвокат и ще съдя тези, които пишат лъжи."

Борисов му отговорил: "Те нека да си пишат. Ти всеки ден това, което правиш, го показвай публично – това са разходите, това е конкурсът, това е направено. Това трябва да се прави. Накрая, убеден съм, ще успеем. Защото всички сме амбицирани. На кой му е приятно като кажат – по високите етажи на властта?!"