Кампанията е част от подготовката за референдума през октомври за разселването на бежанците в ЕС, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Посланията бяха публикувани на сайта на правителството и още днес бяха публикувани във вестници, близки до управляващото мнозинство.

Скоро те ще се появят на плакати, в пресата, по телевизията, радиото и в интернет, уточни правителството, което вече проведе няколко кампании срещу търсещите убежище.

"Знаехте ли, че атентатите в Париж бяха извършени от мигранти?", е един от лозунгите по повод атентатите от 13 ноември 2015 година. Нападенията бяха извършени от десетина мъже. През лятото на същата година двама от тях са се смесили с потока на сирийски и иракски бежанци.

Други подобни лозунги са:

- "Знаехте ли, че посегателствата срещу жени нараснаха експоненциално след началото на миграционната вълна в Европа?";

- "Знаехте ли, че от началото на миграционната вълна в Европа загинаха над 300 души?";

- "Знаехте ли, че Брюксел иска да приемем мигранти, колкото един град?";

-  "Знаехте ли, че един милион мигранти искат да дойдат в Европа само от Либия?".

Опозиционният вестник "444" осъди кампанията и заяви, че тя цели да разпали ксенофобия в цялата страна.

Правителството на Виктор Орбан, което се противопоставя на механизма за разселване на бежанци на квотен признак призова унгарците да се произнесат по въпроса на референдум на 2 октомври.

През последните седмици Будапеща уточни, че референдумът не засяга плана за разселване на 160 000 търсещи убежище сред 28-те страни членки, одобрен през септември 2015 година.

Той обаче ще засегне все още негласуваните бъдещи проекти на ЕС, целящи създаването на траен механизъм за разселване.

Унгарският премиер Виктор Орбан смята европейската имиграционна политика за прекалено свободна и се представя редовно като защитник на европейската цивилизация, припомня Франс прес.